Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Rou123

Rou123

03-03-2016 om 22:25

Wat is THavo????

Mijn buurmeisje heeft iets bijzonders tegen mij gezegd.
Zij heeft THAVO advies van de basisschool gekregen.
Ik heb nooit in mijn leven THAVO gehoord,
maar wil ik weten als zoiets echt bestaan.
(Trouwens, is het geen vmbo-t/havo)


Rou123

Rou123

03-03-2016 om 23:48

Maar

Ja, deze pagina heb ik ook gekeken!
Maar ja, deze is van deze bepaalde VO school in Venlo,
volgens mij.
Mijn dochter(1ste brugklas) heeft ook nooit gehoord,
en we wonen niet in Venlo...

Vakkenpakket.

Misschien is het net zo iets als een "havo kansklas?" Bij het kiezen van een vakkenpakket wordt al rekening gehouden met doorstromen naar Havo?

Een 6 jarige Havo planning vanaf de brugklas, met in het 4e jaar eerst een T diploma halen dus.

bloemetje

bloemetje

04-03-2016 om 00:28

vraag het je buurmeisje

Vraag het nou gewoon aan je buurmeisje. Of aan haar ouders. Ik neem aan dat zij weten wat dit is.

Brigit

Brigit

04-03-2016 om 14:00

Bij ons in het dorp

betekent Thavo tweetalige havo, dus net ziets als Tvwo. Maar je zult van de basisschool niet het scooladvies tweetalig havo krijgen lijkt me. Dus gewoon even vragen wat er binnen jullie contreien onder wordt verstaan.

wendy

wendy

04-03-2016 om 22:07

vmbo t havo

Volgens mij is dat vmbo t havo mijn zoon zit ook in zo'n klas en wij zeggen eigenlijk ook t havo

Rou123

Rou123

04-03-2016 om 23:54

dank julie iedereen

Mijn dochter vroeg aan het buurmeisje,
en het is duidelijk.
Ze heeft zoiets zelf "gemaakt" omdat ze eigenlijk naar zo'n school waar de kinderen met het niveau onder praktijk onderwijs moet gaan.

Ik zie veel kinderen die zoiets heeft zelf gemaakt (leugens, dus)en moeten ze tegen iedereen vertellen, wat zielig.

Triva

Triva

05-03-2016 om 05:43

kan niet

Er is geen niveau onder praktijkonderwijs. Je snapt zelf het systeem ook niet eens!

Angela67

Angela67

05-03-2016 om 09:46

rou123

en dan ben je blij dat je een kind kunt beschuldigen . . .fijn leven heb jij.
gr Angela

Ach

Ik heb ook zo'n buurjongetje die niet precies weet op welk niveau hij zit en wat hij straks gaat doen, na de zomervakantie. Ik val hem niet lastig met ingewikkelde vragen daarover, wat doet het ertoe?
"Goed gedaan kerel en veel plezier op je nieuwe school".

Het is ook allemaal ingewikkeld, zoveel scholen, al die niveau's, niet belangrijk toch?

Rou123

Rou123

05-03-2016 om 12:34

Sorry voor iedereen

Het spijt mij heel erg mensen,dat mijn uitleg niet genoeg was..
Ik vond het meisje heel lief,
ook nog een van de best vriendjes voor mijn dochter;
daarom juist ik een beetje zorg gemaakt.
Wat ben ik dom!!
Haar ouders tegen buurmensen vertelden
dat ze naar deze school, en ze vindt het ook leuk:
http://olympuscollege.nl/brugjaar-jan-ligthart/

V@@s

V@@s

05-03-2016 om 13:59

is ook leuk

en dat is geen niveau onder praktijkonderwijs. Dat heb jij niet goed begrepen. Dit is een tussenjaar voor kinderen waar (nog) niet uitkomt wat er inzit. Bijvoorbeeld omdat er pas laat op de basisschool geconcludeerd is dat ze dyslectisch zijn.

Deze kinderen stromen vaak door naar havo of VWO (of VMBO-t).

mirreke

mirreke

05-03-2016 om 19:10

Leuk zo'n jaar! en minder leuk!

maar ik vind het minder leuk dat je over je buurmeisje op een openbaar forum vertelt naar welke school ze gaat, met een link erbij.

Privacy en zo...!

Zeker in combinatie met jouw taalgebruik lijkt het me voor mensen die jullie kennen snel duidelijk wie het is.

bij ons een dakpanklas

Bij ons is THavo een VMBO-T/Havo dakpanklas, waarbij wordt lesgegeven op Havo-niveau

Nicky de derde

Nicky de derde

06-03-2016 om 15:48

Onze buurvrouw

Haha, wij hebben ook zo'n buurvrouw. Dochter had het advies om naar een gymnasium in een plaats 10 kilometer verderop te gaan. Buurvrouw vraagt naar welke school dochter gaat, dochter zegt Naam School (in de naam zit het woord gymnasium) in Verderopstad. In Verderopstad zit ook school voor speciaal onderwijs waar de meeste SO kinderen uit ons dorp heen gaan.
Kom ik op straat wat mensen tegen, die vertellen dat de buuf had verteld dat dochter naar het Speciaal onderwijs zou gaan... maar gelukkig wel de gymnastiek-klas.

wendy

wendy

07-03-2016 om 13:20

Maakt het iets uit?

Maakt het iets uit? al zit een kind op praktijkonderwijs dan nog..
Meisje uit de klas van mijn zoon is ook naar praktijkonderwijs gegaan ze is er niet minder om.

Nicky misschien schaamde je buurvrouw zich wel naar jou toe?

Nicky de derde

Nicky de derde

07-03-2016 om 23:04

Geen idee

Ik zou het niet weten en voor ons maakt het niets uit. Dochter heeft een aan adoratie grenzende bewondering voor een vriendinnetje omdat dat meisje heel erg goed is in de sport die dochter ook doet. Dat het meisje met veel moeite VMBO Kader heeft gedaan maakt haar in dochters ogen niet minder bijzonder. Iedereen is wel ergens goed in en dochter kan toevallig goed leren. Vriendinnetje komt ver in de sport. Buurmeisje (HAVO) wordt ongetwijfeld een fantastische verpleegster (zit er helemaal in), buurjongen (VMBO T) krijgt alle dieren rustig, echt een gave. Stel je voor dat iedereen hetzelfde goed kon, dan kreeg je een rare wereld. Ik heb een goede vriend die loodgieter is en mij keer op keer uit de brand weet te helpen. Hij kan geen d van een t onderscheiden, dus ik help hem weer met officiële stukken. Stiekem vind ik altijd dat wat hij doet nuttiger is dan wat ik zelf doe.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

07-03-2016 om 23:33

Wat een nondiscussie

Zijn er nu echt mensen aan het betogen dat mensen met praktijkschool net zoveel mens zijn als vwo'ers? Daar ga je toch niet serieus op in?!
Ik merk het nu zelf ook, als ik opper dat jongste wellicht naar het vmbo gaat, krijg ik als reactie: 'Nou daar is toch niets mis mee, als dat geschikt is voor haar.' En ik zeg het net zo neutraal als wanneer ik vertel op welke school oudste zit. Stel je voor zeg, en dan krijg je van die opmerkingen over goede loodgieters. Echt verschrikkelijk.

wendy

wendy

08-03-2016 om 14:11

Vesper Lynd

Sorry maar jij vind dus dat iemand met praktijk minder mens is dan iemand op vwo?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

08-03-2016 om 14:43

Wendy

Nee, maar dat je het daarover moet hebben vind ik idioot. Alsof het zo zou kunnen zijn...

Wendy

Dat staat er toch niet??
Het is überhaupt een bespottelijke discussie, of mensen met vmbo "minder" zouden zijn of niet.
In feite is het stellen dat "ze" evenveel waard zijn, behoorlijk vernederend, hoe goed bedoeld vast ook.

Nou zelf kinderen die naar praktijkonderwijs gaan hebben mogelijkheden.

Ik heb een nichtje die volgens de basisschool alleen naar praktijk kon omdat ze en dyslexie en dyscalculie had ze is daar dus ook terecht gekomen.

Maar daarna wilde ze verder leren kom maar eens op mbo terecht als je van praktijkonderwijs kom het is haar uiteindelijk gelukt en heeft uiteindelijk een opleiding gedaan op mbo 3.

Ik heb een familielid die zichzelf meer waard vind dat iemand die een lager opleidingsniveau heeft misschien dat ik daarom er meer op reageer.

Nicky de derde

Nicky de derde

08-03-2016 om 15:43

nou...

Ik krijg over mijn kind op het gymnasium heel nare opmerkingen hoor. Overdreven, belachelijk, snobistisch, poppopop, ik zal me wel beter voelen dan een ander. En niet één keer, maar echt heel vaak. Inmiddels zeg ik maar gewoon dat ze in Verderopstad op school zit en niet wat ze doet. Terwijl het mij dus geen biet uitmaakt. Maar als ik dat zeg, zal ik dat wel zeggen omdat ik medelijden heb met kinderen van de praktijkschool (of hun ouders). Omdat ik wel zal vinden dat mijn kind meer waard is. En als ik mijn schouders ophaal is het: zie je wel!

mijk

mijk

08-03-2016 om 16:41

Jan ligthartschool is echt een topjaar

maar ik ben natuurlijk wel oudleerling Ik woon nu aan andere kant van het land en ik gun hier sommige kinderen deze optie zo....

Mijk

Triva

Triva

08-03-2016 om 17:10

Vesper en Nicky

'Ik merk het nu zelf ook, als ik opper dat jongste wellicht naar het vmbo gaat, krijg ik als reactie: 'Nou daar is toch niets mis mee, als dat geschikt is voor haar.' En ik zeg het net zo neutraal als wanneer ik vertel op welke school oudste zit. Stel je voor zeg, en dan krijg je van die opmerkingen over goede loodgieters. Echt verschrikkelijk.'

Oh maar dat gebeurt hier op OO ook hoor. Ik herken het wel en ik vind het echt vervelend want mijn kind moet zijn talent nog maar ontdekken. Iets wat je over een kind op havo/vwo nooit hoeft te zeggen. Hoe vaak ik hoor: och ja basis/kader, die kinderen zijn zó handig, die krijgen echt later een goede baan en vooral ook hier op OO: wie zegt dat hij niet veel beter terecht komt dan je oudste? Echt dat doet pijn. Ik wéét niet of hij het later beter krijgt dan oudste, daar gaat het niet over, maar ik weet wel dat hij daarvoor veel meer moeite moet doen en veel minder mogelijkheden heeft of kansen krijgt en vooral veel minder keus in wat hij wil worden. Volgens mij roept Jaina dat ook altijd: ik wil dat mijn kinderen een zo hoog mogelijke opleiding doen want dán hebben ze meer keus. Ik ben het er niet mee eens want ik denk bijvoorbeeld dat jouw dochter er weinig baat bij heeft om zo hogelijk mogelijk geduwd te worden maar goed, ik ken haar verder niet. Bij mijn zoon gaat het nu goed, ik heb gezegd dat na MBO2 een MBO3 geprobeerd gaat worden dus dat weet hij en verder laat ik hem gaan.

En over dat reageren van anderen, zo werkt die reactie van Nicky toch echt ook:

"Dat het meisje met veel moeite VMBO Kader heeft gedaan maakt haar in dochters ogen niet minder bijzonder. Iedereen is wel ergens goed in en dochter kan toevallig goed leren. Vriendinnetje komt ver in de sport. Buurmeisje (HAVO) wordt ongetwijfeld een fantastische verpleegster (zit er helemaal in), buurjongen (VMBO T) krijgt alle dieren rustig, echt een gave. Stel je voor dat iedereen hetzelfde goed kon, dan kreeg je een rare wereld. Ik heb een goede vriend die loodgieter is en mij keer op keer uit de brand weet te helpen. Hij kan geen d van een t onderscheiden, dus ik help hem weer met officiële stukken. Stiekem vind ik altijd dat wat hij doet nuttiger is dan wat ik zelf doe."

Nicky, niet iedereen met een opleiding lager dan VWO (je noemt zelfs Havo in je rijtje...) heeft zo'n duidelijk talent en dan nog. Wat moet je er mee als je straks de eindjes niet aan elkaar kunt knopen omdat je met dat 'dieren rustig maken' geen normaal loon kunt verdienen? Ik heb overigens nog nooit gehoord dat iemand dat over een havist zei maar standaard wordt dat niet gezegd over havisten en vwo'ers of ze moeten echt ergens in uitblinken (programmeren bijv).

Zoals Vesper al zegt: 'Stel je voor zeg, en dan krijg je van die opmerkingen over goede loodgieters. Echt verschrikkelijk.'

Dan kun jij mooi komen met: "Ik krijg over mijn kind op het gymnasium heel nare opmerkingen hoor. Overdreven, belachelijk, snobistisch, poppopop, ik zal me wel beter voelen dan een ander. En niet één keer, maar echt heel vaak."

Dat helpt niet, het is natuurlijk heel vervelend voor jou maar wat je zegt doet namelijk óók pijn al dat is lastig uit te leggen. Als iedereen die vraagt naar de opleiding van je kind eens hetzelfde reageert als op de vraag 'wat voor oogkleur heeft jouw kind' komen we verder. Ga dus NIET praten over 'zo handig', over 'goede baan' over goed met dieren en weet ik veel en 'verder komen dan iemand op VWO'. Gewoon niet.

Nicky de derde

Nicky de derde

08-03-2016 om 20:29

vraag

Wat zou je graag willen dat ik zeg dan? En dat is een serieuze vraag.
Kom ik op een feestje de moeder van een meisje tegen waarmee dochter op de basisschool zat. Geen idee wat voor niveau dat meisje had op de basisschool, het was een klasgenootje, geen vriendinnetje. Moeder vraagt wat dochter nu doet. Ik vertel dat dochter nog op de middelbare school zit. Moeder reageert verbaasd, haar dochter is al aan het werk. Is dochter blijven zitten dan? Nee, dochter zit in de zesde klas van Die-en-die school. Ik vraag wat haar dochter nu doet, uit interesse en omdat ik weet dat mijn dochter het altijd leuk vindt om te horen wat oude klasgenoten allemaal doen. Moeder vertelt wat haar dochter doet, maar zegt er meteen bij dat ik daar wel op neer zal kijken omdat het natuurlijk geen gymnasium is en ik krijg meteen een bak bagger over me heen over de arrogantie van mensen die hun kinderen zo nodig naar het gymnasium moeten sturen. Voor zover ik me het meisje herinner lijkt me haar keuze prima bij haar passen. Ik heb er verder geen mening over en al helemaal niet dat het minderwaardig is. Ik ben oprecht blij dat mensen zo van elkaar verschillen dat we niet allemaal hetzelfde beroep kiezen.
De volgende dag kom ik een buurvrouw van verderop tegen met een dochter op het VMBO. Meisje doet examen, net als mijn eigen dochter. Zeg ik vrolijk tegen de buuf: spannend he, zo'n examenjaar! Zegt ze heel venijnig dat ik wel heel trots zal zijn op een dochter die 'altijd alles goed doet', maar dat de vlag aan haar huis na het examen heus niet minder waard is dan de mijne. Huh?
Dus nogmaals mijn serieuze vraag: wat wil je dat ik zeg? Als ik de positieve eigenschappen van de kinderen aanhaal is het niet goed, want tenenkrommend denigrerend. Als ik niks zeg, ben ik arrogant. Mijn dochter kan toevallig goed leren en dat is fijn. Ze werkt ook er ook erg hard voor. Een ander kan misschien minder goed leren, maar kan weer iets anders goed. Of moet dat nog ontdekken. Ook goed. Als hier de gasleiding lekt, ben ik intens dankbaar als er een handige jongen of meid langskomt. En eigenlijk vind ik het raar dat ik dat niet mag zeggen.

Nicky

Vooroordelen, dat zal het zijn;

Een leerling op vmbo is niet zo slim en gaat later met zijn handen werken en jou dochter op gymnasium is een boekenwurm en door het gepush van jou is ze altijd aan het leren.

Ouders van Vmbo leerlingen doen er zelf ook aan mee:" Pietje had ook Havo gekund, maar hij kon dan niet 3x per week voetballen" en "Och nee, ben blij dat Marie geen gymnasium doet hoor, vrienden moeten ze ook hebben in de pubertijd".

En ouders van Havo leerlingen is ook zo wat, maar te hopen dat ze hierna nog Vwo mogen doen, want hij "wil natuurlijk liever naar de universiteit?" Hbo is ook wat vaag, net niet gelukt dat Vwo, toch jammer.

Tja, alles wat je zegt is bij veel ouders verkeerd blijkbaar. Jij wilt positieve eigenschappen aan het niveau koppelen, die zijn er vaak helemaal niet. Het niveau is gewoon de opleiding, niet het kind met bijpassende eigenschappen.

trots

Ik ben trots op wat mijn kinderen doen mijn zoon zit nu in de brugklas vmbo t/havo en gaat verder op vmbo t dat vind hij zelf prettig.

Vandaag zat hij aan tafel te vertellen dat er een aantal meiden hadden verteld dat ze 6 uur hebben zitten leren voor een biologie toets ze hadden wel een 9 mijn zoon heeft het een uur geleerd en had een 6 hij was er tevreden mee.

Ja ik vind het jammer dat hij er zo makkelijk over denkt en het wel prima vind dat hij een 6 haal dat is immers voldoende ik ga er geen strijd over hebben.

Misschien ook wel een verkeerde instelling van mij als moeder.

Wat een ander van het niveau van mijn kinderen denkt maakt mij weinig uit als hij maar gelukkig is.

Ieder kind op zijn of haar eigen niveau.

Triva

Triva

08-03-2016 om 21:35

Nicky

Je hoeft niet met je voorbeelden te komen, dat snap je toch zelf wel. Ik zou nooit zo reageren en daar gaat het hier ook niet om

Als je mij vraagt op welke school mijn zoon nu zit en/of welk niveau kun je toch gewoon zeggen: Leuke school, heeft hij het naar zijn zin?

Meer niet, maar kom bij mij alsjeblieft niet aan over die jongen op vmbot met zijn liefde voor dieren, het meisje op de havo waar de verpleging echt bij past en dat loodgieters óók zo belangrijk zijn. Dat moet je pas doen als het meisje je vraagt of jij ook vindt dat HBOV echt iets voor haar is en als die jongen jou vraagt of hij naar het MBO dierverzorging moet gaan.

Roepen dat een kind op vmbo toch zo hándig is, en dat het zo fijn is dat er loodgieters zijn: nee, nooit meer doen wat mij betreft. Net zoals mensen hier die roepen dat mijn jongste misschien wel veel beter terecht komt dan mijn oudste. Jullie kennen mijn oudste niet en hij zal er álles aan doen om dát te voorkomen dus alleen al zo'n zinnetje doen aan alle kanten pijn en natuurlijk kan er van alles veranderen en natuurlijk kan jongste verder komen maar dat zeggen, dat hoeft niet, dat is een dooddoener en niemand schiet er wat mee op, ik wéét dat heus wel.

Nicky de derde

Nicky de derde

08-03-2016 om 22:23

eigenschappen en niveau

Ik koppel eigenschappen aan een kind, niet aan zijn/haar niveau. Dit draadje startte met iets over praktijkonderwijs. Onze toekomstige loodgieters, bakkers, enzovoort.
Als ik iemand tegenkom vraag ik hoe het met diens zoon/dochter gaat, ik DURF al niet eens meer te vragen naar wat diegene doet. En al helemaal niet op welk niveau. Alles wat ik daarna zeg over mijn eigen kind is dan opscheppen. Ik begin er echt niet over dat mijn buurmeisje HBOV moet gaan doen, dat heeft ze zelf allang besloten en het lijkt me echt iets voor haar. Wat ik zelf lullig zou vinden om tegen haar te zeggen is dat ze ook VWO kan gaan doen omdat ze dan arts kan worden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.