Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

wat is de waarde/ het nut van een schoolreis...

... als een deel van de klas om financiele redenen niet mee kan/mag?

Volgens mij zijn schoolreizen ooit lang geleden verzonnen -onder andere- met de bedoelign dat kinderen eens ergens anders komen dan waar ze met hun ouders heen gaan (= bijna nergens... ) Natuurlijk is het nu heel anders, het is gewoon (voor de meesten) een leuke gezellige activiteit.

Maar als een deel van de groep niet mee kan/mag, schiet het hele fenomeen schoolreis zijn doel finaal voorbij.

Hoe gaat dat bij jullie op school?


bibi63

bibi63

09-08-2014 om 14:34

Ik denk

Misschien vroeger inderdaad met een iets andere insteek: Uitjes ala Efteling waren wat minder gewoon, sowieso omdat niet iedereen een auto had.
Tegenwoordig: traditie en gewoon leuk. Gewoon leuk is natuurlijk prima en traditie vind ik op zich ook wel oké (we moeten het dadelijk ook al zonder zwarte pieten doen...).
Bij ons op school nooit meegemaakt dat iemand niet mee kon. Maar dat zal blijkbaar op bepaalde scholen wel het geval zijn. Dat is natuurlijk heel jammer. Anderzijds kun je ook stellen dat een deel van de kinderen nooit met gezin naar dergelijke uitjes gaan ivm kosten, maar met schoolreis (wat relatief goedkoper is want pa en/of moe hoeven niet mee, je betaalt alleen voor het betreffende kind, waarbij je ook nog kunt stellen, als je niet in de buurt van de attractie woont, de reiskosten ook relatief goedkoper zijn) nu wel evt. een mogelijkheid daardoor hebben.
Los daarvan: hoe moet het dan op de middelbare school. Daar is toch meestal wel iets van een introductieweek én werkweek later. Kost een stuk meer geld, minder vrijblijvend (werkweek met leerdoelen).
Ik vind het lastige materie. Niet kunnen betalen, is een ruim begrip. Regelmatig (niet altijd) ook wel een kwestie van prioriteiten stellen voor hetgeen je te besteden hebt. Hoe je het ook went of keert: kinderen kosten geld.
Bibi

Nut

Moet alles nut hebben? Sommige dingen zijn gewoon leuk. Ik heb er zelf uit mijn jeugd ook leuke herinneringen aan.

En hier (grote stad) kunnen ouders met een minimum inkomen het door de gemeente laten betalen. Dus financiële redenen om niet mee te gaan zijn er niet. Overigens gaat het dan om de ouderbijdrage, waar de schoolreis bij ons uit betaald wordt.

Traditie

Stamt vast nog uit de tijd dat er nog een zesdaagse werkweek was, men zondag naar de kerk ging en geen geld had voor vakantie of uitstapjes. Door school konden kinderen dan ook een keer leuk op stap, meestal iets simpels in de buurt, naar het bos o.i.d.

Tegenwoordig hebben mensen veel meer vrije tijd en geld en zijn de schoolreisjes verder en luxer geworden. Ironisch dus dat dat daardoor juist moeilijk haalbaar wordt voor degenen waarvoor dit dé kans is op een leuk dagje uit. Op onze school hebben ze als stelregel dat ook als de ouders (dat deel van) de ouderbijdrage niet kunnen betalen, er geen enkel kind van het schoolreisje uitgesloten wordt.

skik

Barvaux

Barvaux

09-08-2014 om 20:43

aanleiding

De aanleiding van de vraag ging niet over een schoolreisje maar een vakantie op de middelbare school. Daar gaan vaker niet alle kinderen mee.

bibi63

bibi63

09-08-2014 om 20:51

Huh barvaux?

De poster had het over schoolreisjes...... Ik weet niet welke aanleiding jij bedoelt.
Bib

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-08-2014 om 21:08

Tja

Schoolreisjes op de basisschool zijn gewoon leuk en ik heb nog nooit gehoord dat kinderen niet mee mogen, omdat het niet is betaald.

Middelbare school, daar krijgen wij aankomend jaar mee te maken. Deze school valt wel mee wb. vakantieuitjes. De schoolreizen ( dagje antwerpen, zwemmen etc.) worden uit de ouderbijdrage betaald en die is niet zo hoog.
Wel gaat deze school om het jaar "op vakantie". Skieen of op zeilkamp. En wat wij daar van vinden weten we nog niet goed. Dat ligt ook aan de kosten, want ik denk niet dat zoiets erg goedkoop is. Maar veel kinderen op deze school hebben thuis een boerderij of tuinderij en misschien is het juist zo dat veel kinderen wel meegaan, omdat op vakantie gaan met zo'n beroep niet zo makkelijk gaat.
Maar ik denk dat dochter wel meegaat als een groot gedeelte ook gaat.

En verder is een schoolreis niet nuttig, maar gewoon leuk. En daar is niets mis mee.

Barvaux

Barvaux

09-08-2014 om 23:30

bibi

In het draadje over de verzorgingsstaat/wegkijkstaat in OT kwam dit ter sprake en meteen daarna werd dit draadje geopend, vandaar.

Barvaux

Barvaux

09-08-2014 om 23:32

Dendy

Hier is ook een skireis maar ik geloof niet dat de animo nou zo hoog ligt hier. Volgens zoon ging iets van 10-20 procent van zijn klas mee. Hij wilde niet eens. Als iedereen mee zou willen zou dat niet eens kunnen

bibi63

bibi63

09-08-2014 om 23:55

Middelbare

Bij ons op de middelbare zijn geen 'vakanties' in die zin. Wel eens een uitje voor de leuk, maar dat is een dagje en wordt betaald uit de ouderbijdrage, die overigens niet hoog is.
Wel is er (1x per opleidingsniveau) een studiereis, 6 a 7 dagen.. Hiervoor moet je wel betalen, alhoewel een deel door de overheid wordt gesubsidieerd. Dit zijn geen uitjes in die zin ( uiteraard zijn er tijdens die week wel ontspannings dingetjes en iets leuks), maar een reis met leerdoel. Vmbo-t bijv. naar berlijn, polen en auswitch met uiteraard als thema WO2. Waar m.n de vakken duits en gs een grote rol in spelen, maar ook andere vakken. Hoe dan ook, een onderdeel van het lesprogramma, met ook opdrachten na de reis.
Ik vraag me dan af hoe je daar dan mee om zou moeten gaan (financieel) als je niet voor een schoolreisje kunt sparen. Ik blijf het lastig vinden. Kinderen kosten nu eenmaal geld. Zezullen toch ook iets van sportschoenen moeten hebben, om maar een voorbeeld te noemen. Dat hoeft geen adidas te zijn, maar ook schoenen van 5 euro, moeten ergen vandaan komen.
Bibi

gai

gai

10-08-2014 om 10:27

veel keuze

Als het gaat om vakanties op de middelbare school: daar deden destijds zoveel kinderen niet aan mee. Belachelijk veel keuzes bij mijn kinderen. Taalweek in Salamanca (ging mijn oudste naartoe, zelf de helft a 200 euro meebetaald), Rome, Toscane, Londen, Istanbul, survival in Ardennen, zeilen in Friesland. Voor de thuisblijvers een weekje vermaak in stad waar school staat. Ik vond het nogal overdreven. Grootste groep bleef in Nederland. Ook nog een ski mogelijk in datzelfde jaar. Normale school, geen apart rijke ouders voor zover ik dat in kon schatten.

Maar ja, leuk is het wel. Hoeft voor mij geen andere waarde aan te hangen. Vandaar mochten ze wel mee met eigen bijdrage.

Op het vo

Al dan niet meerdaagse schoolreizen op het vo zijn ofwel eigenlijk jongerenvakanties of verkapte studiereizen. Met je gymnasiumklas naar Triër of Rome, of met je theaterschoolklas naar Londen om musicals te bezoeken. Ik zeg verkapte studiereizen, want als het echt onontbeerlijk zou zijn voor de opleiding dan zou het niet zo kunnen zijn dat er leerlingen niet mee zouden kunnen om financiële redenen. Er is wel altijd een thuisblijfprogramma, maar daar leren ze nooit hetzelfde als de leerlingen die wel meegaan op de reis. Andere reizen, met sportactiviteiten bijvoorbeeld, zijn meer een soort jongerenvakanties, waarbij het wel heel leuk en ook nuttig kan zijn om elkaar eens buiten de schoolsetting te leren kennen. Ik ben vroeger een paar keer met school op skireis meegeweest. Mijn ouders gingen nooit skiën, ze kon ik dat toch en nog redelijk voordelig ook.

skik

Evanlyn

Evanlyn

10-08-2014 om 11:24

verschillende opties

Dat vind ik echt raar zeg. Een luxe-optie en een pauper-optie? Ik zou tegen zo'n school zeggen: doe het dan niet. Of zorg dat je een schoolfonds aanlegt voor degenen die het niet kunnen betalen.

Ik dacht dat het idee van zo'n reis nu juist was dat je als klas samen iets meemaakt. Anders kan je net zo goed met de klas gaan kamperen op de Veluwe en met je ouders naar Verweggistan, of later met je vrienden.

Evanlyn

Dat was vroeger toch ook al zo? Bij mij op de middelbare kon je kiezen tussen Rome, Praag, Londen en de 'pauperoptie' zoals jij dat noemt was de Ardennen. Kinderen gingen daar vast heen omdat het de goedkoopste optie was. Volgens mij is dat niks nieuws.

Barvaux

Barvaux

10-08-2014 om 12:21

Meisje Klein

Maar moest je niet Rome doen dan als je Latijn had of zoiets? Ik ben nooit op vakantie geweest op de middelbare, er was 1 werkweek gewoon in Nederland en toen was ik ziek. De reisjes naar het buitenland waren gewoon reisjes, daar hoefden wij niet naar toe en 1x gingen we een dagje heen en weer naar de bruinkoolmijnen in Duitsland.

Tihama

Tihama

10-08-2014 om 12:22

Schandalig

Op onze middelbare school is het goed geregeld vind ik.
Er is in de brugklas een kamp van 3 dagen, in de 4e een dagreis naar een Duitse of Franse stad. Dan krijgen ze ook een serie opdrachten om in gesprek te gaan met de lokale bevolking. En in het voorlaatste jaar een volle week in Barcelona, Toscane of Praag.
Er is een goed schoolfonds waardoor iedereen mee kan en ook meegaat.

In die week worden er veel musea bezocht, de stad verkend en ook nog wat tijd voor sociaal contact. Ik vind het een toegevoegde waarde hebben voor kinderen die anders nooit in het buitenland komen of die niet in contact komen met deze culturele aspecten.

Ik zou het schandalig vinden als vanwege financiële redenen kinderen niet mee kunnen. Het is dan ook dubbelop: juist de kinderen voor wie dit de enige mogelijkheid zou zijn worden dan getroffen.

Ik las een tijd geleden een artikel in NRC over de exorbitante schoolreizen die sommige scholen doen: week naar Thailand en zo. De directeur van een van dje scholen zei over dat een deel van de kinderen vanwege geld niet meekonden: " tja, dat is in het echte leven ook zo, daar moeten ze dan maar aan wennen". Schofterig : alsof die kinderen in het echte leven niet al genoeg merken hoe krap het gaat. Moeten ze dan ook nog uitgesloten worden van een vakantie die hun klasgenoten wel samen hebben?

Wat mij betreft dus verbieden: alleen schoolreizen met garantie dat iedereen mee kan.
En als dat niet kan: dan verzin je maar wat anders.

Tihama

Tihama

10-08-2014 om 12:24

Rome

Op mijn middelbare school hadden de gymnasiumleerlingen een reis naar Rome. Maar helaas: net toen ik aan de beurt was, was dit afgeschaft. Want vroeger was gymnasium iets voor de elite, dus de kosten waren nooit probleem. Maar de laatste jaren kwamen er steeds meer gymnasiumleerlingen uit de 'lagere'-milieus, waardoor de druk op het schoolfonds (wat er wel was) te groot was geworden.....

Ik heb een kamp van drie dagen in NL gehad.

Marjoleine64

Marjoleine64

10-08-2014 om 12:34

Hoe goed je het ook regelt

er zijn altijd kinderen die niet mee gaan. Om wat voor reden dan ook. Bij mijn zoons op school is het (vind ik) goed geregeld. In de 3e/4e is er een uitwisseling met Denemarken (Havo) en Italie (VWO) of een 'studiereis' naar Engeland. Hier worden veel culturele uitstapjes georganiseerd, en door het uitwisselingskarakter komen ze ook echt in aanraking met een andere cultuur. Wij hebben een week een Italiaan in huis gehad, en jongste gaat in oktober naar Italie. Maar toch kan niet iedereen een gast in huis hebben, bijvoorbeeld door praktische problemen (zwaar gehandicapt ander kind), of mag niet iedereen mee (bijvoorbeeld wegens religieuze beperkingen, meisje uit Russisch orthodox vluchtelingengezin). Ik heb nog niet gehoord dat er kinderen om financiele redenen afvallen. In de 4e/5e gaat gymnasium nog op studiereis naar Rome, dat gaan we volgend jaar meemaken. Ook wordt er voor iedere klas ieder jaar een 'klasse-uitje' van één dag georganiseerd, een echt 'schoolreisje' dus puur voor de lol. Dat wordt betaald uit de jaarlijkse ouderbijdrage. Overigens is het zo dat we bij deze school precies wisten wat ons te wachten stond toen we voor deze school kozen: alle kosten voor ieder jaar staan keurig uitgesplitst in de schoolgids, en ook bij inschrijving is daarover gesproken.
Naast de 'serieuze' reizen zoals hierboven en de vakexcursies (ieder jaar wel een dag, soms 2 keer) wordt er ook een skireis georganiseerd. In de vakantie, één bus vol (50 kinderen), met begeleiding van een aantal docenten. Absoluut niet verplicht, alleen bovenbouw, en ieder jaar zwaar overtekend. Zoon vond het helemaal geweldig, en het kost aanzienlijk minder dan zelf gaan skien. Dit jaar weer denk ik (nu allebei). Dan hoeven wij zelf niet te gaan (wel jammer, maar man heeft nu een hernia en die zie ik voorlopig niet skien).

Barvaux

Dit soort studiereizen waren altijd in het voorlaatste jaar van Mavo/Havo/VWO en duurden een dag of 5. Mijn man, afkomstig uit een arbeidersmilieu, zat op het gymnasium maar ging naar de Ardennen en niet naar Rome. Dus blijkbaar was er toen geen schoolfonds, misschien is dat nu anders. Zou wel zo moeten zijn.

Barvaux

Barvaux

10-08-2014 om 12:58

Tihama/algemeen

Ik geloof er niet zo in dat er dan heel veel kinderen uit 1 klas naar Thailand gaan, net zoals hier boven staat: 50 plekken voor een sikreis voor een hele school betekent niet dat het opvalt als je niet mee gaat.

Dat het volledig onzinnig is om naar Thailand te willen is natuurlijk een ander punt.

Ik heb ook ergens gemist waarom scholen skireisjes zijn gaan organiseren waar je voor kunt inschrijven en waar niet eens iedereen die wil mee kan vanwege het aantal. Wat is het nut daarvan?

Wat is het verschil met met een aantal kinderen die zich daarvoor opgeven een hele musical in elkaar te zetten? Dat doen ze hier, van brugklas mavo tot en met examenklas atheneum kun je je inschrijven maar je rol is wel groter als je ouder bent. Ook hebben ze veel dansers nodig en mensen voor licht en geluid. Door hier aan mee te doen (als je wil) ben je natuurlijk elke week tijd kwijt om te oefenen maar je leert schoolbreed mensen kennen. Ik zie even niet wat een skireis dan meer aanbiedt (hebben ze hier dus ook) maar het is vooral dat zo'n musical voor de leerlingen geen geld kost maar wel ook gezellig is en je mensen leert kennen.

Ik ben van mening dat een school zich niet bezig moet houden als reisbureau (en dan gaat het dus niet over werkweken die niet extreem veel geld kosten).

Overigens zou mijn zoon héél graag naar de Ardennen gaan om te survivallen!

travelling

Is the best education.....
Zoon heeft op de middelbare school verschillende reizen gemaakt en hij heeft daar meer van geleerd dan van zijn schoolvakken. Ben ik van overtuigd! Zo ging hij met 14 jaar een week naar Minsk en met 15 een week naar Rome. Hij ging als een kind en kwam als een volwassene terug. Ook mocht hij via school meedoen aan het Europees jongeren parlement. Hij kwam steeds bij gastgezinnen terecht in Almere,lier (België) en Litouwen. Fantastische ervaringen. Mijn advies: laat je kind op reis gaan. Zeker als het reizen zijn met een meer educatief gehalte zoals dat bijvoorbeeld geldt voor uitwisselingsreizen. Wanneer het financieel moeilijk is dan kunnen ze zelf een gedeelte sparen.

Barvaux

Barvaux

10-08-2014 om 14:16

Jutta

Dus skireizen hoeven van jou ook niet?

Een uitwisselingsprogramma lijkt mij het beste en leukste en daar leren ze het meeste van (in een ander gezin verblijven) maar dat doet niet elke school. Is ook een heel georganiseer.

Een nuttige reis wil ik best betalen hoor maar niet als het te duur wordt voor kinderen die thuis wat minder te besteden hebben, dan hoeft het voor mij niet, voor geen één kind niet.

Skireis

Die skireizen waren trouwens in de voorjaarsvakantie, dus dat had sowieso weinig met school te maken.

skik

skireizen

Wanneer een school een skireis organiseert dan gaat meestal maar een klein gedeelte van de leerlingen mee en het is vaak in de vakanties. Ik heb er zelf niet zoveel mee maar ik heb er ook niets tegen. Mijn nichtje vindt de skireis juist fantastisch, haar papa (eenoudergezin) betaalt het niet maar ze werkt er zelf voor. Voor haar is het een leuke manier van vakantie want alleen met papa gaan zij en haar broer niet.Zij krijgt hiermee dus ook kansen die ze anders niet had gehad. Bekijk het ook eens van die kant.

Evanlyn

Evanlyn

10-08-2014 om 18:53

Meisje Klein

Nee, ik had echt nog nooit gehoord van verschillende reizen. En het lijkt me ook dat het zijn doel voorbij schiet. School is toch geen reisbureau? En stel nou dat jouw vriendinnetjes toevallig wat rijker zijn en gaan skiën, terwijl dat er voor jou niet in zit?

Nee hoor, gewoon allemaal samen naar de Veluwe. In de vakanties vind ik het dan weer een ander verhaal, maar dat kan je even goed zelf regelen met een paar vriendinnen.

Ilva

Ilva

10-08-2014 om 21:56

Jutta

Ja, natuurlijk zijn die reizen geweldig. Kunnen wij het niet betalen, ehh, ja, ehh nee. We kunnen het wel betalen maar dan gaat de gezinsvakantie niet door dat jaar. Enne, zelf sparen, ook dat wordt moeilijk. Weinig familie (1 demente oma, dat is het) en ook niet echt een grote vriendenkring. Verjaardagsgeld komt dus ook niet veel hoger dan 100 euro. Als ze van iedereen, incl. ons, geld krijgen. Bovendien heb ik niet 1 kind maar 3. Dus ja, ik zou mijn zoons dolgraag laten gaan maar het moet wel mogelijk zijn. Ik hoop dat het ons lukt om hem naar Rome te laten gaan, mocht hij in de 5e nog steeds latijn volgen (hij gaat nu naar de derde) maar ik weet niet of het gaat lukken. Andere zoon begint dit jaar in de eerste en als de oudste gaat wil hij (natuurlijk) ook. En ja, kan het dan ook nog. Ik vind het moeilijk (en dan komt nr. 3 er ook nog aan natuurlijk). Pff, ik denk dat ik er nog een baantje bij moet gaan zoeken (ik heb er al twee).

ilva

Zoon kan tegen die tijd eventueel ook zelf iets verdienen om zijn reis te betalen. Ik snap het soms moeilijk kan zijn, maar om die reizen dan maar helemaal af te schaffen, dat zou ik ook doodzonde vinden. Hier in de regio, en ik woon niet in het Gooi, zelfs niet in de Randstad, is het heel normaal dat er reizen georganiseerd worden. Een school hier een paar kilometer verderop, waar mijn zoons niet op zitten, organiseert reizen naar Peru en Indonesië. Het gaat wel steeds verder, dat geef ik toe, en dat vind ik ook zeker niet nodig. Voor de reis naar Peru bijvoorbeeld (vierde en vijfdeklassers) moet zelf gewerkt worden. Dat eist de school. Zo treffen wij dus regelmatig leerlingen aan op de plaatselijke markt die armbandjes of zelfgebakken taartjes verkopen voor hun reis naar Peru. In Peru gaan de leerlingen o.a. op een of andere school meehelpen. Het is dus niet zomaar een plezierreis. Dat was Minsk voor mijn zoon ook niet en Rome al helemaal niet. Ik geloof dat hij 40 kerken gezien heeft! De ongelofelijke hoeveelheid kennis van de leraar Latijn kunnen wij nooit bieden als wij bijvoorbeeld een keer naar Rome zouden gaan met het gezin. Het is zelfs zo dat de collega's van deze leraar jaloers werden op de leerlingen en zelf ook wel eens een keer met hem naar Rome wilden. Nou, dat hebben ze geweten! hihi. 40 kerken!
Dus, als mensen beweren dat de school geen reisbureau is, dan vind ik dat te kort door de bocht. School biedt vorming aan die ouders niet altijd zelf kunnen bieden. Doe er je voordeel mee als het enigszins kan.

Barvaux

Barvaux

10-08-2014 om 22:42

jutta

Er zijn reizen tijdens vakanties en weekenden en reizen onder schooltijd, ik vind dat we die twee wel uit elkaar moeten houden.

Jij kunt al die reizen van je zoon wel zo goed vinden maar dat vinden die ouders wiens kind naar Peru ging natuurlijk ook (ja anders was hij daar nooit geweest.... zelfde argument).

Daarnaast vind ik het altijd vreemd dat gymnasiumklassen dan zo nodig naar Rome moeten en andere niveau's niet. Waarom kan een vmbo kind daar niets van leren of waarom kan een gymnasiumkind niets leren van de ardennen?

Annet

Annet

10-08-2014 om 22:55

Dat is iets te simpel gedacht Barvaux

Natuurlijk kan een gymnasiumleerling wat leren in de Ardennen en kan een vmbo leerling wat leren in Rome. Maar dat zegt niets over het doel van Rome.
De klassieke talenreis is meestal in klas 5 van het gymnasium. Mijn oudste heeft die net gedaan, niet naar Rome maar naar Griekenland.
De leraren van de klassieke talen gaan mee. Ze krijgen in het echt (al zijn het vaak ruines) te zien waar ze al jaren over praten en over lezen/vertalen. De geschiedenis wordt zichtbaar. Het programma is overvol. Het is hard werken tijdens zo'n week. Ze doen drie keer zoveel als wij zouden doen als gezin. De week is een soort afronding van 5 jaar onderwijs in klassieke talen.

Met een vmbo-leerling kun je ook naar Griekenland. Maar dan niet met het zelfde programma. Dat zou niet aansluiten op de leerstof.

normaal

Tsja, het is hier eigenlijk zo normaal, op alle VO scholen. Ik hoor er nooit iemand over klagen. Niet iedereen gaat altijd mee maar gemopperd wordt er niet. Ik vind de negatieve benadering hier op het forum best vreemd. Het gaat er op de middelbare school ook om dat leerlingen hun horizon verbreden. Dat kan in de Ardennen zijn in een gastgezin, in Rome op het forum romanum of in Peru op een basisschool. Ik vind het allemaal mooi. Het hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Een sportief iemand gaat graag kanoën in de Ardennen, een latijnklantje kiest voor Rome en iemand met gevoel voor avontuur kiest voor Peru. Bij ons op school was er veel te kiezen. ( Peru niet, dat was dus die andere school) Iedereen deed wel iets. De prijzen waren over het algemeen heel redelijk al kan het nog steeds veel geld zijn. By the way, ik heb het nu over reizen onder school met een educatief tintje.

Theekopje

Theekopje

10-08-2014 om 23:12

Barvaux

Destijds op mijn school was het reisdoel afhankelijk van je vakkenpakket, en konden er wel degelijk verschillende niveaus meegaan. Maar niet onbeperkt.

Ik deed examen kunstgeschiedenis en de studieweek was in Parijs en er werd keihard gewerkt als voorbereiding op het examen. Van 8 uur 's ochtends tot 22 uur 's avonds musea, kerken en opera bezoeken, schetsen en tekeningen maken en aantekeningen maken.
Iedere leerling van onze school slaagde met vlag en wimpel voor het examen vanwege het hoge niveau van het onderwijs in die week. Voor wie het niet kon betalen sprong het schoolfonds in, omdat meedoen essentieel werd geacht.
Kroegen werden niet bezocht (geen tijd), er werd oogluikend toegestaan dat je 's avonds op de kamer nog wat kletste en een glaasje wijn dronk zolang je maar om 7 uur in de ontbijtzaal was.
Er ging zowel HAVO als MAVO mee. De mavo-leerlingen kregen dan misschien op een wat hoger level les dan strikt noodzakelijk was maar dat werd beschouwd als 'mooi meegenomen' voor hen.

Ik heb jarenlang niet anders gedacht dan dat het overal zo was, en ik was verbaasd toen ik merkte dat op sommige scholen de studiereis een verkapte vakantie is.
En vakanties organiseren vind ik voor scholen overbodig. Eerlijk gezegd zie ik het nut ook niet direct in van reizen naar de andere kant van de wereld, als de school niet goed kan beargumenteren wat de meerwaarde is ten opzichte van een reis in Europa.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.