Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

04-04-2017 om 19:28

Wat als zoon niet wordt aangenomen op school?

Zoon van 12, groep 8 staat aangemeld bij een voortgezet onderwijsschool waar hij graag naar toe wil. Hij gaat VMBO basis doen. Advies van huidige school was kader met LWOO of anders basis. De school waar hij heen wil heeft geen LWOO.
Nu heeft de school gebeld met de intern begeleider van de huidige school, met de vraag waarom een kind dat duidelijk LWOO nodig lijkt te hebben bij hen staat aangemeld. Op zich goed dat hij hen meteen is opgevallen, maar wij maken ons toch wel een beetje zorgen. Ik heb vandaag met hen gebeld maar ze konden er nog niets over zeggen. Ze gaan de basisschool nog verder contacten, intern bespreken en evt. ook nog een gesprek met ons en zoon.
Zoon heeft dyslexie en scoort met alles onder gemiddeld. Uit een eerder IQ onderzoek kwam een IQ van rond de 76. Hij kan wel hard werken en als hem iets gevraagd wordt doet hij het. Ik begrijp dus zeker wel hun twijfel, maar het zou wel heel naar zijn als hij wordt afgewezen.
Heeft iemand zo'n zelfde situatie aan de hand gehad? Hoe ging dit toen?


@nnemoon

@nnemoon

05-04-2017 om 07:56

Misschien valt het mee.

Het zou zeker heel naar zijn als hij wordt afgewezen op zijn school van keuze, maar zo ver is het nog niet. Waarom heeft je zoon speciaal voor deze school gekozen? Wat kan deze school hem wel bieden? Wat verwacht je van LWOO? Als je weet wat voor soort zorg je zoon nodig heeft kan er misschien een oplossing gevonden worden. Ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid hierover krijgen.

Ik heb een zoon ook 12 jaar en groep 8 met basis/kader advies, maar zonder LWOO advies. Hij heeft dit jaar een zorgarrangement (voorheen heette dit een rugzakje). Hij heeft veel één op één begeleiding nodig. Hij gaat volgend jaar VMBO-B doen. Hij komt in een klas met maximaal 15 leerlingen. Dat is standaard op deze school voor een VMBO-B klas.

Zon

Zon

05-04-2017 om 11:16

zorgen

Ik snap je zorgen maar het advies van de basisschool was toch kader met LWOO *of* basis? Dan kan de VO school toch gewoon dat advies opvolgen? Basis is al een stapje lager en vaak zijn de klassen kleiner. Lijkt mij dan passend.

Is er sprake van overaanmeldingen (lotingen) op de school en dit niveau? Zo niet, dan willen ze toch gewoon zoveel mogelijk kinderen toelaten om klassen te vullen.

BO

BO

06-04-2017 om 17:31

tja

Ik heb het je al eens gezegd, ik verbaas me nog steeds over het advies bij het IQ van jouw zoon.

Mijn zoon had een veel hoger IQ, had ook basis/kaderadvies met LWOO maar het gevolg is dat ze dan je zoon gaan testen met een drempeltoets ivm dat LWOO. Ik heb je nog geadviseerd om LWOO er uit te laten halen als je daar toch niet mee verder wil want dan hoeven ze ook niet te testen.

Je hebt nu gekozen voor een school zonder LWOO en dan had ik het advies met wat ik nu weet laten aanpassen in Basis.

Mijn zoon werd dus niet aangenomen ook al was het advies, het LVS en de cito prima voldoende voor een basis/kaderklas maar zoon had de drempeltoets verpest. School verwees door naar Praktijkonderwijs maar daar willen ze een IQ van max 80 en mijn zoon had, een vier maanden te oude, IQuitslag van 106.

Wij wilden natuurlijk geen praktijkonderwijs en we zijn gaan bellen en twee andere VMBOscholen wilden hem wel hebben. Het was een heel drama voor ons en onze zoon toen maar hij heeft het nu prima naar zijn zin.

Zon

Zon

06-04-2017 om 20:56

Er wordt veel te veel waarde gehecht aan een IQ cijfertje. Ik ken genoeg kinderen bij wie het IQ verschil tussen 2 testen meer dan 10 punten was, dus beschouw het alsjeblieft niet als vaststaand feit. Belangrijker is welke vaardigheden er zijn om het schoolwerk uit te voeren (plannen, leren, maken).

Zo jammer, verknal je zo'n test dan wordt je daarnaar behandeld. En ook omgekeerd hoeft niet altijd positief uit te werken (te hoge verwachtingen)

BO

BO

06-04-2017 om 22:26

zon

Praktijkonderwijs houdt wel max 80 aan. Ze hadden mijn kind dus ook nooit aangenomen maar die vo wilde hem gewoon niet hebben.

Zon

Zon

07-04-2017 om 09:27

Dat klopt, maar mijn antwoord sloeg vooral op:
"Ik heb het je al eens gezegd, ik verbaas me nog steeds over het advies bij het IQ van jouw zoon."

Veel basis/kader kinderen hebben een IQ van 70-90. Bij ons in de buurt komen deze kinderen ook vaak in een basis/kader combi brugklas, dus in dat geval maakt het niet eens zo veel uit. LWOO natuurlijk wel.

Maar Tango, weet je al wat? In de meeste regio's is het inmiddels wel bekend.

Lentekriebels

Lentekriebels

07-04-2017 om 11:19

Klopt

Mijn dochter heeft een IQ van 90 maar cito's en toetsen zijn een drama. Gelukkig is ze nu geplaatst in een vmbo Basis met LWOO maar het advies was PRO. 2 klasgenootjes die een IQ onder de 80 hebben scoren veel beter dan mijn dochter op cito's en toetsen. Gelukkig gaan die ook naar VMBO Basis en niet naar PRO.

BO

BO

07-04-2017 om 13:22

Zon

Een IQ van 70 is wel heel erg laag voor basis/kader hoor. Zeker voor kader! Ik weet dat je bij verschillende IQ testen zo 10procent of 10punten hoger kan scoren maar vaak zegt het wel meer dan een CITOtoets of een drempeltoets.

BO

BO

07-04-2017 om 13:36

lentekriebels

Toch zegt dat nu nog niets, het kan best zijn dat jouw dochter het straks op haar niveau prima doet. Ze wordt dan niet meer in de war gebracht door VWOvragen en ze pikt wellicht in de les al veel meer op omdat het niveau minder hoog is.

Lentekriebels

Lentekriebels

07-04-2017 om 15:08

Dat hoopt ik ook! Zou zo fijn zijn en eerlijk gezegd ga ik er ook een beetje vanuit. Dochter lijkt veel op mij en ik begon ook pas te pieken op de middelbare. Wat ik trouwens wel vergeten ben om te vermelden is dat dochter dyslexie heeft en de andere meiden niet. Ik weet niet hoeveel invloed dat nog heeft. Maar goed, hier een blije moeder die tevreden is met de plek van haar dochter!

Tango, ben je al wat wijzer? Ik verbaas mij ook dat het zo lang duurt. Hier is alles al rond. Ik dacht dat dit ook voor 1 april moest.

BO

BO

07-04-2017 om 15:22

nou nee

Op het VMBO worden dus in maart vaak nog drempeltoetsen gedaan. Wij hoorden toen op 14 april pas het slechte nieuws en omdat scholen hier om de beurt meivakantie hadden wisten we pas eind mei waar onze zoon terecht kon en toen moesten we het hem nog gaan vertellen. Ik wilde namelijk niet tegen hem zeggen dat de school waar hij al zo lang naar toe wilde en waarvan de docenten hadden gezegd dat dat geen probleem was hem niet wilde hebben en dat ik dan ook niet wist waar hij dan heen moest.

Uiteindelijk hebben we het zo hard gespeeld dat ze hem alsnog wilden toelaten maar ik moest dan van alles ondertekenen voor praktijkonderwijs zodat ze, mocht het nodig zijn, hem zo konden lozen. En bedankt! Nou ze hebben een geweldig kind gemist, zo ongeveer de beste in zijn klas.

BO

BO

07-04-2017 om 15:34

dyslexie

Sowieso vond ik het een verlichting toen mijn kinderen naar het VO gingen. Heel duidelijk huiswerk, duidelijk wat je moet leren etc. Op de basisschool kregen ze amper huiswerk mee om te leren maar moesten ze wel biologie, aardrijkskunde en geschiedenistoetsen maken. Het is, zeker met dyslexie, prettig dat je voor kunt werken, dat jij het voor kunt lezen, dat duidelijk is wat je moet leren en dat het allemaal op het niveau van je kind is. Als je kind dan eigenlijk slimmer is dan het niveau maar problemen op ander gebied heeft kan dat nog wel eens goed komen als ze goed oplet tijdens de les. Mijn kind heeft het vooral lastig om onder woorden te brengen wat in zijn hoofd zit, zowel verbaal als op schrift. Onhandig bij toetsen maar het gaat prima omdat hij qua niveau er boven zit.

Lentekriebels

Lentekriebels

07-04-2017 om 16:25

Jeetje, wat een spanning zeg dat het toen zo lang duurde. Ik vond dit al stressvol.

Ja ik denk dat het wollige van de basisschool er af is en dat het hopelijk allemaal wat duidelijker wordt. Magister schijnt heel goed te worden ingevuld dus dat is heel handig voor mij. Want planning en begeleiding is gewoon nodig bij dochter en daar starten we meteen vanaf het begin mee. Gelukkig krijgt ze ook alle denkbare hulpmiddelen (kurzweil). Mijn dochter kan ook moeilijk onder woorden brengen wat in haar hoofd zit. Heeft mijn oudste ook wel last van maar zit wel een aantal niveaus hoger. Verder heeft ze veel last van faalangst en op school wordt er faalangst aangeboden. Gewoon op school zelf en gelukkig niet na schooltijd ergens anders. Wat fijn dat je zoon nu bij de top van de klas hoort. Dat gun ik mijn dochter ook. Een keer de beste te zijn. We gaan het zien!

Lentekriebels

Lentekriebels

07-04-2017 om 16:26

Faalangsttraining

BO

BO

07-04-2017 om 18:20

kurzweil

Zoon heeft anderhalf jaar een laptop meegezeuld met Kurzweil maar toen hij in de derde al die leesvakken mocht laten vallen zijn we ook gestopt met Kurzweil. Kost ook gewoon heel veel tijd en hij gebruikte het voorlezen amper. Zijn probleem zit meer in spelling en ik heb het opgegeven dat hij ooit nog goed leert spellen of daarvoor een speciaal programma gebruikt. Zijn talenten liggen daar niet dus hij zoekt die elders.

Tango

Tango

07-04-2017 om 19:39

Nog niets

Ik weet nog niets hoor. Zoon is wel woensdag naar de highschool voetbal geweest (waarvoor hij deze school dus heeft gekozen) om te kijken of dat bij hem past, haha. Geen probleem natuurlijk.
Wij hebben inderdaad op school verzocht LWOO uit het advies te laten. Is ook niet aangevraagd. Maar blijkbaar heeft de intern begeleider, die ook bij een of ander samenwerkingsverband het wel uit de aanmelding van zoon gehaald dat hij eigenlijk LWOO nodig heeft, vindt zij dus. Ik heb haar dinsdag gesproken en hij wordt intern nog verder besproken, ze gaan contact met de basisschool opnemen voor meer informatie en als het goed is worden wij bij alles betrokken. Intussen dus niets meer gehoord.
De intern begeleider van de huidige school had wel een goed woordje voor hem gedaan, zei ze. Dat het een prettige leerling is om in de klas te hebben, dat hij doet wat je hem vraagt en dat de ouders heel betrokken zijn etc. Ze zei dat het wel wat van ons gaat vragen w.b. huiswerk. Nou ik hoop toch eerlijk gezegd dat dat mee gaat vallen. Het is nu al moeilijk om hem aan huiswerk te krijgen. Maar goed, dat zijn dan ook meestal enorme lappen tekst die hij moet lezen, wat dus lastig is met zijn dyslexie. Op de nieuwe school doen ze veel met de Ipad waarin ook een voorleesprogramma zit. Hopelijk maakt dat het makkelijker. Kurzweil kan ook nog, maar ik begrijp dat je je daar als ouder ook flink in moet verdiepen. We gaan eerst maar kijken of het op deze manier lukt.
Er is verder geen sprake van een teveel aan aanmeldingen of loting volgens mij. Naar een andere school kan vast ook nog wel maar geen idee of je dan alsnog LWOO kan aanvragen.

BO

BO

07-04-2017 om 21:25

kurzweil

Vraag een gratis maand Kurzweil aan (en dat kan eventueel meerdere keren) en je kunt zien of het wat is.
http://formulieren.lexima.nl/aanvraag-demo-kurzweil-3000

Zon

Zon

08-04-2017 om 13:42

"Een IQ van 70 is wel heel erg laag voor basis/kader hoor. "

Klopt, maar omdat ouders hun kinderen zoveel liever naar basis zien gaan dan naar Pro doe zij hun uiterste best om dit eruit te slepen. En dat begrijp ik goed hoor. Neemt niet weg dat er daardoor best wat kinderen heengaan die er wat IQ betreft misschien niet horen, maar dan nog: IQ zegt niet alles. Tijd zal leren of ze uiteindelijk een diploma krijgen.

Tango

Tango

12-04-2017 om 21:52

Intussen

Werd ik vandaag weer gebeld door de intern begeleider van de VO school. Ze gaan zoon volgende week inbrengen in een overleg (geen idee hoe het heet) met alle voortgezet onderwijsscholen hier in de stad en bespreken of op een andere school beter geboden kan worden wat zoon nodig heeft. Dit gebeurt dinsdag, dan dus weer meer nieuws. Het was een beetje een gehaast gesprek, want de IB moest naar een bijeenkomst. Ik had daarna nog tig vragen, die ik voor haar op de mail heb gezet. Maar duidelijk wordt dus eigenlijk al welke kant we op gaan. Natuurlijk zullen ze hem meer kunnen bieden op een school waar wel LWOO aanwezig is. Maar wat is dat dan? Dat vraag ik me nog steeds af. En wil dat dan zeggen dat we daar maar voor moeten gaan, ondanks dat zoon al zeker 2 jaar roept dat hij naar deze school wil en dat het voetbal een heel belangrijke aanvulling voor hem zal zijn waardoor hij plezier in school zal houden en dus ook beter zal presteren.
Heb het gevoel dat hij al opgegeven is. Terwijl ze het kind alleen maar van papier kennen.

Lusithania

Lusithania

12-04-2017 om 22:14

Tango

Ik denk dat je zoon besproken zal worden in de pc-leveranciers (permanente commissie leerlingenzorg). Deze pc-leveranciers is een commissie van het samenwerkingsverband.

Toen mijn dochter besproken zou worden in de pcl, heb ik de relevante mailadressen op de website van het samenwerkingsverband gestuurd, de leden van die pcl.

Stom klein scherm, ik heb ze dus een mail gestuurd met ons verhaal. Ik had toen in ieder geval het gevoel dat ik dochter had laten spreken in plaats dat ze een afvinklijstje zou zijn.

BO

BO

12-04-2017 om 22:16

verdrietig

Ik word er gewoon verdrietig van, precies zoals bij ons drie jaar geleden, mijn prachtige kind wat ze niet wilde hebben op de school waar mijn zoon al 1,5 jaar dolgraag naar toe wil.

Sterkte, geef niet op, het was ons uiteindelijk ook gelukt via een procedure die lang duurde. Ik heb het ingezet omdat ik eerst niet wist of hij elders aangenomen zou worden en de enige andere optie was toen praktijkschool. Uiteindelijk weigerde ik het aanbod omdat we wel de papieren voor praktijkschool moesten gaan ondertekenen en omdat ik mijn kind niet op een school wilde zetten waar ze hem niet wilde hebben. Bij elke onvoldoende was ik bang voor een 'zie je wel, wij hadden gelijk' en daar pas ik voor.

Tango

Tango

12-04-2017 om 22:38

Ja, dat heb ik ook wel een beetje

Willen we hem nog wel op deze school, als ze zelf aangeven hem niet te willen hebben. Maar zoon wil zo graag. En het is nu vooral die ene intern begeleider waarbij wij de pech hebben dat zij uit het speciaal onderwijs komt en dus precies weet hoe het anders kan.
Bedankt voor jouw medeleven, BO, fijn! Jouw zoon zit nu op een school met LWOO toch? Wat zien jullie daar als meerwaarde? Want dat vraag ik me dus nog steeds een beetje af. En nee, een verklaring voor praktijkschool gaan we zeker niet tekenen. Dat gaat absoluut te ver. Zoon heeft een tweede keuze school, waar hij eigenlijk ook wel een goed gevoel over had. Maar die dus alleen LWOO op basisniveau aanbieden. Maar goed, dat gaan we de huidige school van zijn keuze natuurlijk niet vertellen. Die andere school biedt niets extra w.b. sport. Wel bijvoorbeeld culinair en techniek. Heel toevallig wilde zoon spontaan vanavond helpen met koken. Terwijl ik niets heb gedeeld met hem van het gesprek van vandaag. Misschien is culinair toch iets voor hem, dacht ik.
Zoon weet overigens wel dat hij nog niet definitief is aangenomen, dat heb ik hem wel verteld. Vond dat dat wel moest, anders is de teleurstelling helemaal enorm.
Ik denk inderdaad dat het zoiets is als het PCL, als hierboven wordt genoemd. Ik heb in ieder geval op de mail gezet naar de IB wat ons dwars zit. Ze zal vast nog contact op gaan nemen. Dan vraag ik wel of ik dit naar een contactpersoon kan mailen. Ik heb werkelijk geen idee naar wie ik zou moeten mailen. Heb ik nog niet kunnen vinden.

BO

BO

12-04-2017 om 22:48

klassegrootte?

Hoe groot zijn de klassen? Hier met lwoo op basis 16/18. Kader heeft veel vollere klassen.

@nnemoon

@nnemoon

13-04-2017 om 09:31

Wat akelig.

Wat akelig die onzekerheid. Ook het gevoel dat je kind daar niet gewenst is proef ik uit je verhaal. Ik vind het heel apart zeker omdat de school geen LWOO adviseert op basis niveau. Hij heeft als advies basis/kader dus als hij basis zou gaan doen, wat is dan het probleem?

Mijn zoon heeft ook een vlekje zullen we maar zeggen. Hij heeft basis/kader advies en gaat naar basis. Hij doet het beter in een kleine groep en de klassen hier met basis hebben maximaal maar 15 leerlingen. Ik zou ook geen verklaring voor de praktijkschool tekenen. Ik vind de druk op het kind daardoor te groot. Bij iedere onvoldoende denkt hij gelijk dat hij gefaald heeft.

Staar je niet blind op zijn IQ, met een P/V kloof kunnen ze soms niet eens een gemiddeld IQ geven. Je ziet ook vaak bij kinderen die jarenlang op hun tenen hebben moeten lopen om aan het gemiddelde niveau van de klas te voldoen dat ze op een voortgezet onderwijs op hun eigen niveau opbloeien.

Ik zou net als Lusithania een e-mail sturen met jouw verhaal. Je zoon verdient het!

Lentekriebels

Lentekriebels

13-04-2017 om 10:29

Pfffff

Wat een rotsituatie en dan weer een kleine week wachten. Idd wat je zegt. Op basis van een papiertje wordt besloten. Mijn dochter gaat dus naar Basis met LWOO en dat is ook niet zonder slag of stoot gegaan. Ik heb inmiddels wel begrepen dat de scholen het LWOO verschillend inzetten. Dochter komt in een klas van max 15 leerlingen en hier wordt goed gekeken welke kinderen bij elkaar komen. Mijn dochter is puur op de uitslagen van de testdag aangenomen. De testen had ze meer dan goed gedaan maar de Cito's etc waren PRO.. Deze school staat heel goed bekend om zijn goede zorgteam en het is veder ook een kleine school. Ik heb nog geen ervaring eerlijk gezegd maar ook mijn gevoel is goed. Ik zou inderdaad nog proberen of je nog middels een mail het e.e.a.kan inbrengen. Ik heb zelf ook nog een paar keer contact gezocht. Ik duim dat het toch deze school wordt want dat extra's met voetbal is natuurlijk wel heel erg tof.

Li

Li

13-04-2017 om 11:00

opbloeien

het grappige is dat scholen snel vergeten. Niemand twijfelt nog aan de capaciteiten van mijn zoon, terwijl ze hem vorig jaar toch echt naar het SO wilden hebben. En soms moeten er kwartjes vallen bij die kinderen.

Li

Li

13-04-2017 om 11:08

overigens

zegt IQ niet alles. Mijn dochter werd getest op dyslexie en bij de WISC kwam er een gemiddelde van 100 uit, met een VP kloof. En in CITO's had ze helemaal geen zin, dus die maakte ze niet eens af. Ook de eind-CITO niet (hoorde ik pas jaren later!).Ze doet nu 5 VWO. Er klopt gewoon niks van vaak, andere dingen zoals doorzettingsvermogen zijn ook belangrijk, en misschien kan je kind wel veel opvangen met een bepaald talent, of door veel ondersteuning van thuis. Volgens mij klopt jouw gevoel gewoon en gaat je zoon dat aan de school bewijzen. Ik zou er ook voor vechten.

Lusithania

Lusithania

13-04-2017 om 11:58

Tango

Ik heb op de website van een mij onbekend samenwerkingsverband gekeken: www.swveemland.nl.
Er zijn op die website maar heel erg weinig namen te vinden maar uit het jaarverslag haalde ik de naamstructuur bij de mailadressen en de naam van de directeur vond ik ook.
Zo kun je ook zoeken bij je eigen swv.
Een mailtje naar de info@ van het samenwerkingsverband kan ook altijd met de reden in de mail en jullie verhaal in de bijlage. Dan komt het verhaal vanzelf bij de juiste mensen.

Succes en sterkte (ik heb ruim drie maanden een thuiszitter gehad)

Tango

Tango

20-04-2017 om 10:34

Vervolg, pfffff

Gisteren gebeld door de zorgcoördinator van de school waar zoon aangemeld staat. Ze was bij het overleg geweest en had op basis van onze mail echt heel erg haar best gedaan om de andere scholen te overtuigen dat ze hem wel kon plaatsen. Heel lief vond ik. De anderen hadden haar echter met verbazing aangekeken en gezegd dat dit echt niet ging lukken.
Er is wel veel informatie, maar veel is verouderd of niet geschikt. Zo vroeg ze zich af hoe de basisschool het in hun hoofd had gehaald zoon de NIO te laten doen. Wat wij destijds ook al dachten, totaal niet geschikt voor kinderen met dyslexie. Hij scoorde daar dik praktijkonderwijs. Met als gevolg dat iedereen zich bij het overleg afvroeg of dit wel een kind voor LWOO was. Ik moest meteen aan jouw verhaal denken, BO.
Ze haken nog niet volledig af maar willen nu een afspraak gaan plannen met ons als ouders, leerkracht en IB van de basisschool en dan samen bekijken waarom basisschool zegt dat zoon wel op deze school zou passen. Want uit de papieren is het echt niet af te lezen. Ze gaan zoon er ook bij betrekken om, zoals ze zei, hem te begeleiden naar een school waar hij op zijn plek zit. Mogelijk is er nog een onderzoek mogelijk, ze had het over de WISC afnemen.
Ik vind het aan de ene kant mooi dat ze het zo goed bekijken, aan de andere kant vreselijk naar voor zoon dat hij nu nog moet wachten en dat hij weer een bijzonder geval is. Het zou best een keertje wat makkelijker mogen gaan.

Li

Li

20-04-2017 om 10:47

WISC

heeft ook zo zijn nadelen, het gaat nogal op snelheid. Dat was voor mijn dochter een probleem. Maar goed, een extra kans is een extra kans.

Wat ik me afvraag: waarom proberen ze het niet gewoon? Als jij nou belooft dat je hem thuis stevig ondersteunt, dat doe je waarcshijnlijk toch al. Misschien een beroep doen op hun geweten?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.