Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Loreen

Loreen

29-05-2013 om 11:39

Vwo examen frans

Ik heb zelf geen kinderen die dit jaar examen doen maar wat een flop, examen uitgelekt, examen een dag uitgesteld. Hoe kan zo'n examen nou uitlekken? Dat zit toch in een gesloten envelop in een kluis? Die pas wordt geopend onder ogen van getuigen om exact de tijd die op het examen staat? Of is dat veranderd?
Ik ben ook wel geintrigeerd door de begeleidende brief bij de gepubliceerde uitgelekte examens. Dat er meer examens uitgelekt zijn (in ieder geval 6!!), dat scholen dit soms bewust doen om de resultaten te verbeteren (daar zijn ze weer, de volkskrantlijstjes) etc. En dan het commentaar van staatssecretaris Dekker: "Een kwalijke zaak', noemt Dekker het uitlekken van het examen. 'Zo verstier je het voor alle leerlingen." (Uit de VK, http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3448959/2013/05/29/Examen-Frans-naar-morgen---college-doet-aangifte-diefstal.dhtml) Ik neem aan dat hij niet de klokkenluider bedoeld maar de dieven? Ik had wel een andere reactie verwacht van de staatssecretaris maar ok.
Zo onderhand begin ik te denken dat er iets ongelooflijk veel mis is met het onderwijs. Rot en verrot. Nemen scholen nog wel verantwoordelijkheid voor kwalieit, voor de leerlingen? Weg met de volkskrantlijstjes dan maar?
Dit zijn dingen die bij mij opkomen. Wat vinden jullie?
PS voor de ouders met leerlingen die VWO FRans zouden doen, sterkte en voor jullie kinderen veel succes morgen.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Stenna

Stenna

29-05-2013 om 11:59

Lijstjes

De kranten-lijstjes veroorzaken langzamerhand wel veel uitwassen en ellende, vind ik ook. Hoewel we in dit geval natuurlijk nog niet weten of dat er echt mee te maken had (of scholen dat inderdaad zelf laten lekken dus).

Wat rot voor de VWO-ers zeg. Ik hoop maar dat het bij dat ene uitgestelde examen blijft en ze niet alles over moeten doen (als er nog meer uitgelekt is).

Vreselijk

Hier een eindexamenkandidaat (gelukkig geen Frans!) en ik leef echt mee met de leerlingen voor wie onduidelijk is hoe het nu verder moet met het examen.
Ik hoop maar dat er een goede oplossing gevonden wordt en de slachtoffers gewoon examen kunnen doen.
n@nny

margje van dijk

margje van dijk

29-05-2013 om 13:45

Uitlekken

Geen flauw idee hoe dat gebeurd is, maar een groot verschil met vroeger is natuurlijk wel dat we nu in een digitale wereld leven. Voordat dat examen in die kluis in die envelop terechtgekomen is heeft het waarschijnlijk op ettelijke computers gestaan. Digitaal lekken is oneindig veel makkelijker dan papier lekken. Dus of je dat nou de scholen moet aanrekenen vraag ik mij af.

Margje

pooh bear

pooh bear

29-05-2013 om 13:49

Vakantie

Ik las ook op internet dat heel veel examen kandidaten de dag daarna al op vakantie zouden gaan.
En die kunnen nu dus niet weg omdat ze nog een examen hebben. En klagen schijnt geen zin te hebben want je moet de hele examenperiode beschikbaar zijn.
Best wel lullig als je een vliegreis heb besproken en dus niet een dag later weg kan.

Stenna

Stenna

29-05-2013 om 14:14

Nou vakantie

Dat vind ik toch niet zo verstandig, in het algemeen, een vliegreis boeken meteen na je laatste examendag. Wat als je ziek wordt of zoiets en dus een herexamen moet doen als inhaal? Of iets anders onvoorziens? Wij hebben ook een eindexamenkandidaat, maar eigenlijk alles tot en met de week van de herexamens vrij gehouden.

pooh bear

pooh bear

29-05-2013 om 14:19

Internet

Dit is wat ik op internet heb gelezen dat er Beel vakanties de mist in gaan.
Zelf heb ik nog geen kind in de ecamenleeftijd dus ik heb geen idee hoe dat werkt.
Ik weet ook niet wanneer de herexamens zijn.
Maar ik kan me voorstellen dat er genoeg pubers iets leuks gepland hebben voor donderdag om te vieren dat ze klaar met het examen zijn.

Stenna

Ik snap heel goed dat er een reis geboekt is op de dag na het laatste examen! De uitslag komt 12 (VMBO) of 13 juni (HAVO/VWO). EN dan de week daarna pas de herkansingen. Wat voor reden zou je hebben om niet tussen nu en 13 juni op vakantie te gaan? Je hebt in de twee wacht weken verder geen verplichtingen. EN je al voor bereiden op een evt herexamen kan natuurlijk niet, je weet niet of je uberhaupt en her hebt en ook niet voor welk vak.

Berb

Berb

29-05-2013 om 15:18

Gelukkig maar 1 dag

Gelukkig wordt het examen maar 1 dag uitgesteld. Dochter had idd een feestje gepland vanavond ter afsluiting. Gaat wel gewoon door maar zullen het wat rustiger houden wbt alcohol omdat morgen examen Frans nog is.
Genoeg tijd om op vakantie te gaan tussen vandaag en de 12 of 13e dus ik snap best dat sommige dat doen. Balen zeg en hoe zou dat dan geregeld worden als je morgen meteen zou gaan

Loreen

Loreen

29-05-2013 om 15:28

Foto margje

Margje, als je kijkt naar het uitgelekte examen, dan zie je heel duidelijk dat het foto's zijn van het papieren examen, dus niet digitaal. Dus of bij cito of op een school is iemand bezig geweest met telefoon of camera.
Stenna, nee ik weet niet of een school bewust heeft gelekt maar t lijkt mij toch wel dat als de copieen op een school zijn gemaakt de school in ieder geval gemerkt moet hebben dat een envelop is geopend geweest. Toch?

margje van dijk

margje van dijk

30-05-2013 om 09:47

Toch wel gedownload

Ik las vanochtend in de krant dat het toch wel gebeurd is door downloaden, dus niet door pagina's te kopieren.

Margje

Loreen

Loreen

30-05-2013 om 10:16

Haha

Die kranten .... schrijven ook allemaal wat anders. In mijn krant (Volkskrant) stond vanochtend: "Het Lek (= degene die het examen online heeft gezet, Loreen) lijkt het examen te hebben gefotografeerd. Ook de begeleidende brief die hij of zij schreef, geeft de indruk dat er de hand is gelegd op een papieren exemplaar en dat het niet om de actie van een hacker gaat."
Ook staat er een schema van de route van het examen van Cito naar school. Ik heb daar nog een plek gevonden waar het mis kan gaan: de drukkerij. Die was ik vergeten.
Ik ben het trouwens wel met jou eens dat in dit tijdperk hacken een zeer reele mogelijkheid is tot lekken. Dat lijkt hier alleen niet aan de orde te zijn geweest. Ik mag hopen dat het cito de boel goed beveiligt (sprak zij hoopvol maar waarschijnlijk is dat ijdele hoop )

margje van dijk

margje van dijk

30-05-2013 om 13:51

Ik heb ook de volkskrant Ik las een artikel dat er bij het meldpunt van LAKS oid 'de hacker' zich had gemeld met "Uhm, ik heb het examen Frans gedownload". Maar misschien heb ik te snel conclusies getrokken. Diegene had het wellicht gedownload van iemand die het wel analoog had gekopieerd.

Maar goed. Ik vind het wel een giller. En ik heb trouwens geen enkel medelijden met scholieren die al vakantie geboekt hadden. Dat is een welbewust risico dat je neemt (je moet inderdaad beschikbaar zijn/blijven) en dus moet je de eventuele consequenties dan ook maar aanvaarden. Jammer maar helaas.

Margje

Ook volkskrant hier

Het klopt dat een scholier gebeld had met die opmerking. Maar die had zonder opzet een link gevonden waar de echte dief het examen had geplaatst.
Ik wist trouwens niet dat het (alweer vlgs de VK) de gewoonte was om na je examen naar eoa ver oord af te reizen voor een weekje broodnodig chillen & zuipen. Ik gun het iedereen maar vind het wel wat decadent allemaal.

Loreen

Loreen

30-05-2013 om 15:22

School bekend

Ha, ha, Margje, dat was inderdaad de titel. Maar het ging inderdaad erover dat iemand verbouwereerd het Laks had gebeld dat het examen online te downloaden was op internet.
Op nu.nl staat nu trouwens dat de school waar het examen gestolen is, bekend is. De directeur heeft woensdag aangifte van diefstal gedaan. De naam wordt verder niet bekend gemaakt in belang van het onderzoek. Er worden geen details naar buiten gebracht in het belang van een ongestoorde afname van het examen. De politie doet onderzoek naar hoe de diefstal precies is gebeurd.
Dan vraag ik mij wel weer af: zal die directeur pas gisteren gemerkt hebben dat het examen gestolen is, dat de envelop niet langer verzegeld is?
En ik wist ook niet dat het gebruikelijk was om meteen naar je examens een weekje zon, strand en zuipen te doen. De meeste jongeren hebben wel baantjes het hele jaar door. In mijn tijd ging je juist heel veel werken na je examens en na de uitslagen ging je interrailen oid en de rest van de zomer werken om het begin van je studie te betalen maar dat is nu anders, geloof ik.

Loreen, wat negatief

Er zijn genoeg leerlingen die gewoon met vrienden/vriendinnen een weekje op vakantie gaan nu. Naar het zuiden of ergens in NL. EN dat zijn echt niet alleen maar zuipers.
Trouwens, in mijn tijd was dat in onze regio ook al de gewoonte. Een soort laatste schoolreis.
Wij gingen zoals zo velen uit deze regio naar een waddeneiland. En daar was het in 1983 ook al vol met eindexamenkandidaten tussen het laatste examen en de uitslag. Erg gezellig.

Loreen

Loreen

30-05-2013 om 17:51

Negatief?

Neeee, gewoon lekker ongenuanceerd omdat het kan Ik weet ook wel dat niet iedereen los gaat in Chersonisos, Llorett etc. MIjn buurmeisje is met haar moeder op familiebezoek overzee. Dat is nu een stuk beter te betalen en dochter van vrienden zou gaan kamperen in NL maar dat hebben ze vanwege het weer even uitgesteld.
Ik reageerde trouwens op Anneque die het fenomeen meteen op vakantie gaan na je examens ook niet kende.

Ellen

Ellen

30-05-2013 om 22:35

Sneu: gala op woensdagavond

Hoorde ik dan weer: woensdag zou de laatste examendag zijn. School had een gala georganiseerd voor alle examenkandidaten (samen met een andere school), onwijze pech dus voor de leerlingen Frans: de volgende dag na het gala nog examen doen! (ze zijn geloof ik wel gegaan, maar korter en niet/minder drinken, verwacht ik).

En ik heb begrepen dat de reisorganisaties wel zouden proberen de vluchten van de sneue leerlingen (die al donderdag zouden vertrekken) om te boeken.

Ik snap wel dat leerlingen meteen na hun examen weggaan. Bovendien zijn er ook leerlingen die niet eens meer kunnen zakken, dus echt niet meer hoeven te leren. Maar volgend jaar met deze ervaring zullen er vast een stuk minder meteen de dag erna weggaan..

ijsvogeltje

ijsvogeltje

30-05-2013 om 23:17

Gebruikelijk

"En ik wist ook niet dat het gebruikelijk was om meteen naar je examens een weekje zon, strand en zuipen te doen."
Jeetje zeg. Vind je het serieus vreemd dat 18-jarigen op vakantie gaan op het moment dat ze geen school meer hebben? De meeste Nederlanders gaan 1 of meerdere keren per jaar op vakantie. En dat doe je op de momenten dat je op school of werk gemist kan worden. Na je eindexamen is dus zo'n moment, logisch toch? Ik ben verbaasd dat sommigen dat verbaasd over zijn
(by the way: dat sommige kinderen op vakantie gaan na hun examen, heet dat dan meteen dat dit 'gebruikelijk' of 'een gewoonte' is?)

Hombre

Hombre

31-05-2013 om 16:01

Niet zomaar een school

Maar de enige islamitische middelbare school in Nederland.

Die vinden die Nederlandse regeltjes toch maar Haram. Misschien mogen hun favoriete leerlingen even in het kamertje kijken en had er een z'n camera meegenomen.

Fraude in het onderwijs is in veel culturen allesbehalve ongebruikelijk.

Hombre

Zitten de vooroordelen je een beetje hoog vandaag?

skik

Loreen

Loreen

31-05-2013 om 16:27

Verhaal

Het ligt een heel stuk genuanceerder, Hombre, lees dit maar: http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3450200/2013/05/31/Mysterieuze-examenroof-met-oude-verdwenen-sleutel.dhtml
Interview met de rector van die school. De verdachte is overigens inmiddels vrijgelaten maar blijft verdachte.

Loreen

Loreen

31-05-2013 om 16:31

Ijsvogeltje

Nee, het verbaast me niet dat 18-jarigen op vakantie gaan maar wel dat het een soort traditie is om meteen na je examens weg te gaan die kennelijk zo groot is, dat een grote groep van hen in de problemen komt op het moment dat een examen een dag uitgesteld wordt, als ik de media mag geloven. Ik neem niet aan dat er zo'n ophef gemaakt wordt over een handjevol leerlingen.
Maar goed, ik kende het niet, een heleboel hier kennelijk wel, laten we terugkeren naar het onderwerp )

Hombre

Hombre

31-05-2013 om 22:48

Skik

Nee, het was een vooroordeel geweest als ik van tevoren had gezegd "het zal wel een islamitische school zijn geweest" (wat echt niet in me op was gekomen). Maar nu is het wel heel politiek correct om te doen of het puur toeval is dat van de pakweg 650 scholen voor voortgezet onderwijs het toevallig de enige is die islamitisch onderwijs geeft en die in het verleden al regelmatig in het nieuws kwam wegens corruptie (net als de niet lang geleden opgeheven Amsterdamse tegenhanger).

Als het dan net die school is die flikt wat (naar mijn weten, ik hoor het graag als ik het mis heb) nog nooit een (VO) school heeft geflikt: een examen laten kopieren. Is het dan heel vreemd om ze van corruptie te verdenken? En dat verhaal van die verdwenen sleutel helpt niet echt om die verdenking weg te nemen.

En dan vind ik het grappig hoe gans OO eerst heel benieuwd is hoe dat examen is gekopieerd en dan vervolgens volstaat met een 'de school is bekend' zonder ook maar de naam te noemen. Politieke correctheid in actie. Het past ook volledig in dat plaatje dat ik vervolgens van 'vooroordelen' wordt beschuldigd.

Stenna

Stenna

31-05-2013 om 22:54

School

De school is wel enigszins verdacht, hoorde ik vanochtend op radio 1, in de auto. Want het was een school die eerst zeer zwak scoorde, voor 2010. Na 2010, jaar waarin de sleutel "verdween", begon de school opeens op te klimmen naar een van de beste, locaal. Dat is natuurlijk wel vreemd.

Of het een islamitische school is of niet doet niet ter zake verder. Ik geloof niet dat er een verband is tussen islam en examenfraude. Wel misschien tussen veel zwakke leerlingen hebben en examenfraude. Maar dat heeft niets met geloof te maken.

Hombre

Hombre

03-06-2013 om 09:30

100% slagingspercentage vwo!

Het zijn natuurlijk geen moslims van Nederlandse afkomst. Het probleem is natuurlijk dat corruptie in Turkije en Marokko een veel groter probleem is dan hier. (Corruption Perceptions Index 2012: NL 9e, Marokko 88e en Turkije 54e plaats)

Het toont m.i. aan dat het een slecht idee is deze mensen hun eigen onderwijs te laten opzetten, volgens eigen cultuur en religie. Het klinkt heerlijk tolerant, maar dan moet je niet vreemd opkijken als je dit krijgt.

Dit is een citaat van Wikipedia:

"De slagingspercentages voor de eindexamens in 2009 waren hoog. Van het vwo slaagde 100% van de leerlingen, voor de havo bedroeg dit 95% en voor het vmbo 90%. De Onderwijsinspectie beoordeelde de school voor al het onderwijs als voldoende.

De Onderwijsinspectie kwalificeerde in maart 2010 de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus (vmbo, havo, vwo) als voldoende. Dit oordeel werd herhaald in september 2010.

Opinieweekblad Elsevier noemde in januari 2012 de vwo-afdeling van de school "een opmerkelijke nieuwkomer in de lijst met winnaars". De vwo-afdeling kent weinig zittenblijvers en de eindexamenleerlingen halen hoge eindcijfers.[8]

Op 27 februari 2012 oordeelde de Onderwijsinspectie dat de afdeling vmbo-b ernstige tekortkomingen vertoonde. De afdeling werd als zwak beoordeeld.[9]"

Honderd procent slagingspercentage voor het VWO! Dat is op zich al bijna 'bewijs' van fraude. Er is geen Nederlandse school die daar aan kan tippen!

Dus, met enig genoegen, constateer ik dat mijn zogenaamde 'vooroordeel' helemaal raak was.

cqcq

cqcq

03-06-2013 om 15:46

Statistiek en andere leugens

Ik denk zomaar (maar dat is natuurlijk ook een vooroordeel), dat het hier gaat om een hele kleine VWO-afdeling. Zodat het slagingspercentage niet zoveel zegt.

cqcq

cqcq

03-06-2013 om 15:56

En hier frauderen ze dan zeker ook

Vrije school Den Haag, NB twee achtereenvolgende jaren 100% geslaagd voor het VWO, foei toch.

cqcq

cqcq

03-06-2013 om 16:01

En als ze al frauderen doen ze het niet zo goed

Deze islamitische school had vorig jaar namelijk maar 67 % geslaagden op het VWO. (en op de havo maar 50%).

Bron:
http://www.schoolvo.nl/?p_schoolcode=41214-27JY-000#

Stenna

Stenna

03-06-2013 om 23:58

Genoegen

Waarom doet het je eigenlijk precies genoegen dat je vooroordeel waar lijkt?

100%van hoeveel?

hoeveel leerlingen hadden ze in VWO6? En hadden ze allemaal Frans in hun pakket?

Nee, joh, kijk hier eens, dat is pas een spectaculaire eindexamenscore: 99% van 7 miljoen kinderen die slagen!,

http://www.indoweb.nl/grootschalige-fraude-bij-indonesische-eindexamens-87584/

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.