Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Verschil 4 havo en 4 vwo

Zoonlief kiest ervoor niet over te gaan naar vwo5, al zou hij het met de huidige verlaagde normering misschien nog net redden. Zijn basis is na twee slechte jaren te wankel. Hij moet nu kiezen tussen 4v en 4 h. School vindt hij enorm oninteressant en alles met rijtjes, regels en stampen gaat moeizaam. Zaakvakken en teksten gaan prima. Grammatica,  woordjes en wiskunde veel minder. Hij heeft geen idee wat hij wil en is niet praktisch ingesteld. 

Zelf denk ik dat 4 havo een prima keuze is, alleen vraag ik me af of hij dan niet extra tegen de regels en stampwerk aan zal lopen. Hebben jullie advies?


Regels en stampwerk zijn er ook op havo inderdaad, maar wat ik over het algemeen zie is dat leerlingen die uit vwo 4 komen het in havo 4/5 gewoon best wel goed doen, omdat ze het niveau goed aankunnen. Zitten die regels en stampwerk dan een keer wat minder goed in hun hoofd, dan trekken ze dat ergens anders vrij makkelijk weer recht, binnen dezelfde toets of bij een andere.
De grootste verschillen tussen havo 4 en vwo 4 zijn in willekeurige volgorde: de hoeveelheid stof, de mate waarin inzicht nodig is in de stof en de stof toegepast moet worden, in havo 4 is de stof meer gericht op de praktijk en concreet gemaakt en in vwo 4 wat theoretischer. 

Havo 4 is zeker niet minder werk dan vwo 4, dat wordt nog wel eens gedacht. Dat komt juist doordat stof toegepast moet worden. In vwo 4 neem je stof tot je en maak je daar vragen over om de theorie te verwerken, snap je de stof, dan ben je daar zo mee klaar. In havo 4 neem je stof tot je en maak je in een groepje een filmpje waarin je de theorie toepast op de praktijk. Daar moet je werk in steken, ongeacht of je de theorie in een keer snapte.
Voor je zoon klinkt havo 4 als een logische keuze. Als hij zelf niet de drive heeft om vwo te doen, dan lijkt me dat niet haalbaar.

Sammy70

Sammy70

26-06-2021 om 12:00

Havo en daarna VWO?

Is 5 havo nog een optie (misschien ivm corona dit jaar als uitzondering mogelijk)? Des te eerder is hij van school af en kan hij iets kiezen dat hij echt leuk vindt en misschien daar de motivatie en concentratie wel op opbrengen.


Jesse_1 schreef op 26-06-2021 om 12:04: Is 5 havo nog een optie (misschien ivm corona dit jaar als uitzondering mogelijk)? Des te eerder is hij van school af en kan hij iets kiezen dat hij echt leuk vindt en misschien daar de motivatie en concentratie wel op opbrengen.

Sorry, het ligt er natuurlijk wel aan wat hij later wil gaan doen. Als hij VWO nodig heeft omdat hij geneeskunde wil studeren, dan heb je daar niets aan. Maar hier was het een oplossing omdat kind toch naar het HBO wilde.

Sammy7 schreef op 26-06-2021 om 12:00:

Havo en daarna VWO?

Bij een kind dat school oninteressant vindt aansturen op eerst nog 2 jaar havo en dan nog 2 jaar VWO lijkt me niet de meest logische weg.

Sammy70

Sammy70

26-06-2021 om 12:17

Dat kan ook veranderen en dan is die weg er nog. Welke leerling vindt school wel interessant? 

Wat wil hij gaan doen? Als hij toch niet naar de uni wil doe dan lekker havo. Ben je er gauw vanaf om iets te doen wat je wel interesseert. Hij kan ook nog naar mbo. Meer praktisch gericht als dat hem meer ligt. 

Foetsie

Foetsie

26-06-2021 om 15:18 Topicstarter

Dank allemaal voor jullie reacties. Hij heeft geen idee wat hij wil doen na de middelbare school. Vandaar ook geen mbo. Zelf denken we dat universiteit hem wat beter zal liggen dan hbo, vanwege het meer theoretische karakter en wat meer vrijheid. Maar inderdaad: dat kan ook na havo en dan vwo of na een bachelor op het hbo. Meteen naar havo 5 zou misschien wel een optie zijn, maar dat zie ik niet zo zitten, want hij heeft geen idee wat hij wil en kan ook nog wel een extra jaar gebruiken om wat studievaardigheden op te doen. De basis is nu wel wankel.

Minna, goed om te lezen dat vwo'ers het vaak goed doen op de havo. Maar je schrijft ook dan het evenveel werk is. Dat idee heb ik ook wel. Zoonlief denkt dat hij op de havo niets meer hoeft te doen, dat zal hem tegenvallen.

Foetsie

Foetsie

26-06-2021 om 15:20 Topicstarter

Nog een paar vragen:

Als je de optie vwo open wilt houden, moet je dan een extra vak kiezen op de havo? En zijn er vakken die je weg kunt strepen als je ze met een voldoende hebt afgesloten in v4? Ckv bijvoorbeeld?

Van 4 vwo naar 5 havo kan niet (tenminste, bij de meeste middelbare scholen is dat in de overgangsvormen uitgesloten). 

Als hij school niet al te interessant vindt is 3 jaar blijven nog wel lang. Ik zou dan voor 4 havo gaan. Vwo’ers doen het inderdaad in het algemeen prima op de havo. 

Een extra vak kan misschien hopelijk wat betreft het rooster. Je kunt ook een 'makkelijk' vak laten vallen, dat je dan tzt makkelijk kunt ophalen.

Van V4 naar H4 is eigenlijk doubleren op een lager niveau. Dat betekent dat je zoon wsch met weinig moeite aardige cijfers zal halen. Dus een beetje op  oude voet door kan gaan zeg maar. 
Mijn ervaring is wel dat na 2 jaar niet erg hard werken havo 5 dan nog wel eens een flinke tegenvaller kan zijn. 
Niet dat ik  betere ideeen  heb hoor. Maar ik  wilde het wel even noemen…


Foetsie

Foetsie

26-06-2021 om 19:38 Topicstarter

IngridT schreef op 26-06-2021 om 19:13:

Van V4 naar H4 is eigenlijk doubleren op een lager niveau. Dat betekent dat je zoon wsch met weinig moeite aardige cijfers zal halen. Dus een beetje op oude voet door kan gaan zeg maar.
Mijn ervaring is wel dat na 2 jaar niet erg hard werken havo 5 dan nog wel eens een flinke tegenvaller kan zijn.
Niet dat ik betere ideeen heb hoor. Maar ik wilde het wel even noemen…


Dat is een heel reëel scenario inderdaad. Ik begreep wel dat wiskunde veel makkelijker is op de havo en dat is wel een echt struikelblok voor hem, ook met inspanning. De rest kan hij prima aan op vwo, als hij maar een beetje meer zou doen. 

Op het vwo moet je een tweede vreemde taal hebben, dus als je die optie open wilt houden na de havo moet je zoon Frans of Duits houden. 

Dat was voor mijn zoon de grootste reden na de havo niet (weer) naar het vwo te gaan. Verder heb ik geen advies vrees ik. Alleen dat bij havo je zoon het snelst van school af is. En stampen heb ik mijn zoon nog nooit zien doen.

Foetsie schreef op 26-06-2021 om 15:18:

Dank allemaal voor jullie reacties. Hij heeft geen idee wat hij wil doen na de middelbare school. Vandaar ook geen mbo. Zelf denken we dat universiteit hem wat beter zal liggen dan hbo, vanwege het meer theoretische karakter en wat meer vrijheid. Maar inderdaad: dat kan ook na havo en dan vwo of na een bachelor op het hbo. Meteen naar havo 5 zou misschien wel een optie zijn, maar dat zie ik niet zo zitten, want hij heeft geen idee wat hij wil en kan ook nog wel een extra jaar gebruiken om wat studievaardigheden op te doen. De basis is nu wel wankel.

Mijn zoon was heel zijn schoolperiode vreselijk ongemotiveerd.
School was voor hem een noodzakelijk kwaad waar hij verplicht aan deel moest nemen.
Hij ging van het vwo naar de havo en heeft, met veel geluk want zonder enige inspanning, zijn diploma gehaald.
Hierdoor was hij van de leerplicht af wat vooral mij rust gaf na jaren achter zijn broek aan gezeten te hebben.
Hij heeft nog een poging tot vervolgonderwijs gedaan maar is na een half jaar gestopt en gaan werken.
Het zou dus zomaar kunnen dat je je toekomst verwachtingen over zijn opleiding wat bij moet stellen.
Overigens heeft zoon op eigen initiatief na een aantal jaar alsnog verschillende opleidingen met mooie resultaten afgerond.
Wat nu niet is kan dus nog komen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.