Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Schoolzwemmen buitenbad bij 14 graden verplicht?

Hallo beste ouders. Donderdag is het schoolzwemmen in het buitenbad. Temperatuur is 14 graden in het vooruitzicht. Twee jaar geleden was ik afdroog moeder en droogde ik bij 17 graden huilende kinderen af. Onze dochter is 9 en heeft er nu al slapeloze nachten van.  Ik heb de juf gemaild dat ze van mij niet hoeft te zwemmen bij 14 graden; (juf gaat er zelf niet in, zul je zien) maar zij zegt; het is verplicht. Twee jaar geleden was het einde oefening in de hete zomer na het schoolzwemmen; onze dochter wilde de rest van de zomer niet gaan zwemmen ondanks abonnement en hittegolf. Niet nog eens zo'n jaar.  Is 14 graden niet absurd?  Dank bij voorbaat.


Sammy70

Sammy70

18-05-2021 om 08:55

Je had niet eerst met de juf moeten praten, je had haar gewoon ziek moeten melden. Maar is het water ook niet verwarmd? 

Hoe is het corona protocol van het zwembad? Hier mag na het zwemmen niet gedouched worden, alleen omgekleed.  Zo het chloorwater van je huid drogen en aankleden. Dat geeft bij mij flink jeuk dus ik ga nog niet zwemmen.

Even afdouchen met warm water lijkt mij zeker voor die kleine kinderen en must om weer warm te worden. 

Ik snap die scholen echt niet,  schoolzwemmen in een buitenbad......

Dat is alleen leuk als het 25 graden is. 

Sterkte ermee,  ik heb geen tips waar je iets aan hebt maar ik leef met je mee. 

Tja, vroeguh hadden we ook in het voorjaar zwemles in een koud buitenbad. 'Je moet er even door'. Het is maar wat je gewend bent.

Kun je niet een keer zelf samen naar een buitenbad en laten zien dat jij het ook kunt en dat het even wennen is? Liefst een spannende maar ook prettige ervaring. Lekker zwemmen. Sommige buitenbaden hebben ook buiten sproeiers. Zou je daar ook geen gebruik van mogen maken om af te spoelen?

Maar is het buitenbad verwarmd? vroeguh ging ik als ik ook in mei in een onverwarmd zwembad zwemmen. Als kind dan. Eén keer had ik een afterdrop (schudden van onderkoeling) maar verder was het ook kicken. Het was in de lagere school leeftijd en ik wilde het zelf. 

Ik vind het niet verantwoord. Zeker niet voor jonge kinderen. Die koelen heel snel af. En als ze verkouden worden mogen ze weer niet naar school. Dat lijkt het me niet waard.
Ik zou gewoon melden dat ze niet meedoet omdat je het niet veilig vindt en ook geen zwemkleding meegeven.
Hier zijn buitenbaden pas geopend vanaf een buitentemperatuur van 20 graden. 
Scholen gaat uiteraard ook niet zeggen dat iets niet verplicht is als ze graag iets willen.

Mijn ouders hebben allebei zwemles in een buitenbad gehad.

Dat was 30 minuten les, zeker niet langer! En dat begon pas als de kinderen 9 waren en zelfstandig (zonder juf of ouders!) naar het zwembad konden fietsen in de middagpauze.

En oh ja, het was 5 dagen per week, en na 5 maanden had je je zwemdiploma (het zwemmen ging de hele zomervakantie door). Daarna ging het zwembad 7 maanden dicht.


Dat schoolzwemmen bij topic starter is dus altijd al in het buitenbad, niet alleen vanwege corona? Ik snap niet goed hoe dat werkt. Met 1 keer per week les kunnen de kinderen toch onmogelijk in één buitenbadseizoen hun diploma halen? 


Ik zou haar gewoon ziek melden hoor. En volgende week zie je wel weer. Misschien is het dan iets warmer. Ik vind buiten zwemmen ook belachelijk met dit weer. Dat doet toch niemand? En zeker omdat je dochter er nu al wakker van ligt zou ik nu de knoop doorhakken dat ze niet hoeft. Dat geeft iedereen rust.

Gaan kijken bij het buitenbad, benoemen dat het even doorzetten is etc. heeft geen zin meer. Je noemt al dat ze vorig jaar de hele zomer het buitenbad niet in wilde hierdoor.

Hoeveel graden is het water? Dat is veel belangrijker. Van omkleden bij 14 graden krijg je het niet koud hoor. Gelijk een badjas aan of grote handdoek om.

Maar of het water 18, 10, 22, of 24 graden is maakt wel veel verschil.

Tango schreef op 18-05-2021 om 11:41:

Ik vind buiten zwemmen ook belachelijk met dit weer. Dat doet toch niemand?

O jawel hoor, ik ben net terug

Veel buitenbaden zijn al tijden open. Met veel koudere bovenlucht, hagel, regen etc heb ik het ook gedaan. Dat is het punt niet; in het water merk je dat namelijk niet. Het belangrijkste is de watertemperatuur. Maar als er schoolzwemmen wordt georganiseerd lijkt me dat die hoog genoeg is. Anders werd het wel afgeraden vanuit het zwembad zelf, dat ervaring heeft met vanaf welke leeftijd kinderen de temperatuur aankunnen.

Buiten zwemmen was afgelopen weken juist heel populair. Dat kon tenminste nog.

mensen kwamen vanaf de anderekant van Nederland om te zwemmen in  het De Mirandabad, was zelfs op het journaal.

Valeria schreef op 18-05-2021 om 11:57:

[..]

O jawel hoor, ik ben net terug

Veel buitenbaden zijn al tijden open. Met veel koudere bovenlucht, hagel, regen etc heb ik het ook gedaan. Dat is het punt niet; in het water merk je dat namelijk niet. Het belangrijkste is de watertemperatuur. Maar als er schoolzwemmen wordt georganiseerd lijkt me dat die hoog genoeg is. Anders werd het wel afgeraden vanuit het zwembad zelf, dat ervaring heeft met vanaf welke leeftijd kinderen de temperatuur aankunnen.

Dit inderdaad. Als kind heb ik ook veel buiten gezwommen met kouder weer, maar zolang het zwembad is verwarmd is dat juist lekker!

Wat ik niet snap is het concept "afdroogmoeder". Is het de bedoeling dat een moeder(s) 9-jarigen gaat lopen afdrogen? Bij ons was er wel begeleiding om te voorkomen dat er kinderen zouden verdrinken, maar afdrogen en aankleden deden we helemaal zelf!

Ik ben het helemaal eens met Valeria. Het is juist heerlijk om in een buitenbad te zwemmen. Als het water maar goed verwarmd is maakt de omgevingstemperatuur niet uit. Hier is het buiten zwembad met Koningsdag open gegaan en wordt goed gebruikt voor recreatief en leszwemmen. Snel omkleden en in het water. Ik hoor hier eigenlijk niemand over de buitentemperatuur. 🤔

Idd is het vooral de watertemperatuur die maakt of het lekker is of niet. Ik kan me een zomervakantie herinneren met dagmaxima van 12 graden (idd, IN de grotten van Han was het net zo warm of warmer dan daarbuiten - dat maak je 's zomers niet vaak mee). De kinderen gingen met veel plezier naar het zwembad: lekker warm! Vooral als je vanaf de glijbaan (wind + kou) het water in ging... Omkleden moet je wel een beetje snel doen...

Maar als je dochter er zo tegenop ziet, dan zou ik er misschien ook wel voor zorgen haar die middag thuis te houden. Lastig!

Ik vraag me trouwens af wat er gebeurt als je simpelweg aankondigt dat je dit niet verantwoord vindt en je kind thuishoudt. Dus niet ziekmelden, maar gewoon zeggen dat het kind niet komt.

Waarschijnlijk niets. Ik kan me niet voorstellen dat de school voor een afwezigheid bij een zwemles in deze omstandigheden de leerplichtambtenaar gaat inschakelen.

Doet me trouwens denken aan vroeger, mijn moeder heeft ook een keer zoiets gedaan. Broer moest voor een complete onbenulligheid naar school (dit was op de mavo), vlak voor de vakantie meen ik. Mijn moeder deelde aan de leerkracht mee dat haar zoon die dag niet naar school zou gaan. Leerkracht begon over het verplichte karakter. Waarop mijn moeder riposteerde "U begrijpt mij niet. Ik vertel u net dat D niet naar school komt". Nooit meer wat van gehoord.

Groeten,

Temet

De eerste keer krijg je sowieso een waarschuwing. Hier in de buurt een keer een jochie dat ziek was de dag van de carnavalsviering op school. Dat is een dag met 'hoog risico op luxeverzuim' omdat ouders die op vakantie willen dan al willen gaan omdat er op school niks 'geleerd' wordt. Het jongetje was dus ziek en de school heeft dit meteen bij leerplicht gemeld zonder te controleren of hij echt ziek was. Niet gebeld, niet aan de deur geweest, niks. De mensen waren gewoon thuis. Kregen opeens een brief dat bij een volgende keer ze een boete zouden krijgen. Die waren daar behoorlijk gepikeerd over, en terecht. 
En buiten zwemmen kan prima als je volwassen bent en/of er zelf voor kiest, maar jonge kinderen koelen ontzettend snel af, zeker op de kant als ze instructie krijgen.
Een afdroogmoeder vind ik ook een raar concept. Als kinderen nog niet zichzelf kunnen afdrogen zijn ze nog te jong voor schoolzwemmen. Ik had vroeger schoolzwemmen in groep 3 en 4 en iedereen kon dat toen zelf.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.