Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Vogel

Vogel

18-03-2016 om 10:21

Schoolexcursie naar de bierfabriek

Gisteren was ik met zoon naar een ouderavond over de werkweek die in april gaat plaatsvinden. Het programma zag er uitdagend en afwisselend uit, met excursies passend bij zijn profiel (NT) en ontspannende activiteiten.
Ik was echter nogal ontdaan over een excursie naar een bierfabriek. Nou worden wij als ouders aan alle kanten gewaarschuwd dat alcohol heel slecht is voor het ontwikkelende brein, school handhaaft een geen-alcoholbeleid op schoolfeestjes, in havo 4 is er niemand die al alcohol mag drinken, en dan ga je naar een bierfabriek?!

Ik vroeg de mentor naar de motivatie voor deze keuze, maar deze scheikundedocente was nogal lyrisch over de chemische processen die zich afspelen bij het bierbrouwen. "En een paar jaar geleden mochten ze nog gewoon alcohol met 16 hè, dus die excursie is gewoon in het programma gebleven."

Ik ga aan mezelf twijfelen. Ben ik nou zo neurotisch, of is dit echt een discutabel uitje?


bieb63

bieb63

18-03-2016 om 10:23

ach

Ik zie het probleem niet zo. Bier bestaat toch gewoon? Het gaat over het gisten en de processen die doorlopen moeten worden. Interessant. Daarvan gaan ze toch niet ineens vol aan het bier? Alsof het een product is wat ze helemaal niet kennen.

Moni

Moni

18-03-2016 om 10:35

Het is wel jammer voor het proeven

Bij een excursie naar een bierfabriek hoort ook het proeven van bier.
Ik benieuwd hoe de fabriek daar mee omgaat.

De excursie zelf is zeker interessant, ook als je geen bier drinkt.

Triva

Triva

18-03-2016 om 10:36

neurotisch

Ja, ik vind het neurotisch. Mogen ze ook niet naar een autofabriek want ze mogen nog niet zelf rijden? Of naar een fabriek waar medicijnen gemaakt worden omdat die wellicht ook verslavend kunnen zijn?

Laat ze lekker, lijkt mij zelf ook best interessant waarom zo behoudend? Ze gaan echt niet opeens stiekem zuipen omdat ze naar die fabriek zijn geweest. Ik zou het belangrijker vinden dat ze een goed alcoholbeleid hebben tijdens dat weekje weg dan het bezoek aan die fabriek. Pick your battles want dat alcoholbeleid is heel lastig vast te houden heb ik al ontdekt op dit soort uitjes. Een fles is makkelijk meegesmokkeld van thuis.

Nog even

Ik denk dat die bierfabriekexcursie geen lang leven meer beschoren is. Het is uit de tijd. Jammer, want je wilt juist dat ook kinderen goede informatie krijgen hoe zoiets geproduceerd wordt. En misschien zit er wel een loopbaan in.
Maar we zetten al die genotmiddelen in de verboden hoek. Daar zullen meer ouders, maar uiteindelijk ook leerkrachten over vallen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-03-2016 om 10:41

prima hoor

Helemaal prima. Het brouwproces IS toch gewoon heel interessant?
(tijdens vakanties in Frankrijk nemen we onze kinderen volgens mij ook vrij massaal mee naar wijn-chateaux)

Havo4

Moet kunnen. Het gaat om het proces, eens met de rest. Het programma is aangepast voor scholieren. Bij de proeverij krijgen ze geen alcohol. Er gaan hele gezinnen naar een bierbrouwerij. Het is gewoon een leuke excursie.

Vogel

Vogel

18-03-2016 om 11:46

Okee

Neurotisch dus.
Misschien omdat ik zelf geen alcohol drink, en zoon alcohol drinken echt zwaar belachelijk vindt.

Snap ik, dat zo'n bezoek interessant is. Daar ging het me ook niet om.
Dank voor de reacties!

Lieke

Lieke

18-03-2016 om 12:08

vogel

"Misschien omdat ik zelf geen alcohol drink, en zoon alcohol drinken echt zwaar belachelijk vindt."
Maar ze gaan toch niet naar de bierfabriek, omdat ze aan het bier gaan maar om te kijken naar het bouwproces (gisten etc) waarbij allerlei chemische processen een keer in het echt te zien zijn? Wij zijn ook wel eens op vakantie naar een whiskeydestilleerderij geweest. Onze zoon van 10 was hevig onder de indruk van dat hele proces maar is nu 17 en geeft helemaal niet om alcohol. Ik zie het verband niet zo tussen een chemisch proces zien en alcohol drinken.

ff zeuren (ot)

Het toepasselijke woord is bovendien brouwerij.

Sorry, allergietje. Ineens kwam in hippe hoek de uitgang -fabriek op voor van alles en nog wat (je hebt bijvoorbeeld een club die De Argumentenfabriek heet) en zo heb je in Amsterdam ook een café waar ze zelf brouwen dat De Bierfabriek heet; willen ze ambachtelijk doen, vliegen ze uit de bocht. Het is een brouwerij, mensen! Sommige plaatsen waar iets gemaakt wordt hebben hun eigen specifieke naam; een plek waar ze boeken maken heet ook geen boekenfabriek.

On topic: inderdaad, het proces is interessant genoeg om zo'n excursie te rechtvaardigen, ik zou het bezwaar ook niet zo zien. Een excursie naar een autofabriek had ook gekund, al mag de doelgroep nog niet achter het stuur.

Groeten,

Temet

Brabant

Brabant

18-03-2016 om 12:58

leuk

dit kan ook bij Bavaria en daar is hier menig school al op excursie geweest, hartstikke leuk net! En niks bier proeven, waarom zou er dat bij horen?

Er zijn wel grenzen

Ik zou er ook geen kwaad in zien. Nou heb ik ook een flinke kluit boter op mijn hoofd want ik heb jaren eerstejaars naar Heineken gestuurd.

Toen jongste in groep 6 een spreekbeurt wilde houden over bier, met als motivatie " het lijkt mij een lekkere drank om later te kunnen drinken" heb ik wel even getwijfeld of ik niet in moest grijpen. Vooral toen middelste gniffelend meehielp om alle slides van een bruisend gele achtergrond met witte schuimkraag te voorzien.

Mijn vrijbuitershart won, in de hoop dat de leerkracht er ook de humor van zou inzien.

Noet

Noet

18-03-2016 om 14:05

ach Kenfan

ik heb er ook geen moeite mee om mijn islamitische collega op werkbezoek naar diverse bierbrouwers en wijnboeren te sturen. Hij heeft meer verstand van dat process dan mij.

Vind het overigens wel een heel leuke onderzoeksvraag voor de spreekbeurt, denk dat ik dat ook toegelaten zou hebben.

Tijgeroog

Tijgeroog

18-03-2016 om 14:13

Leuk

Ik houd helemaal niet van alcohol, maar vanuit m'n logistieke achtergrond vind ik dit soort excursies altijd erg leuk. Vooral het afvullen en alle die rammelende flesjes over de lopen banden vind ik erg leuk.

En Temet, ik zie de humor van een naam als "bierfabriek" wel. Ik denk dat ze bij dat cafe echt wel weten dat dat niet de gebruikelijke term is, en er daarom juist voor gekozen hebben. Klinkt ook een stuk minder afgezaagd dat brouwerij.

Leuk! Waar mag ik tekenen?

Geintje, ik heb al een ambachtelijke brouwerij bezocht. Juist leuk om te leren hoe het allemaal werkt. Niet alles kan helaas, vanwege de veiligheidsmaatregelen die bij een echte fabriek horen.

Vanuit mijn logistieke en onderhoudsachtergrond vind ik dit soort excursies erg boeiend. Imposante installaties in soms historische gebouwen.

Caesar

Caesar

18-03-2016 om 14:47

Noet (OT)

"dan mij". Dat meen je toch niet hè?

Verder vind ik dit het leukste draadje in tijden

Lieke

Lieke

18-03-2016 om 14:59

haha

Wel leuk onderwerp, Kenfan, ook leuk dat ander kind helemaal los ging met de achtergrond. Mijn oudste heeft in de brugklas een spreekbeurt gehad over wiet. Dat vond ik dan toch wat minder.

Goudvis

Goudvis

18-03-2016 om 15:02

jawel

Laatst in dutsland bij Warsteiner geweest met een 8-jarige. Heel interessant om het fabrikesproces te zien. Ook voor hem. Vooral de grootte van alles is imposant.

Noet

Noet

18-03-2016 om 15:08

Ceasar (ot)

na een week lang alleen maar engels/amerikaans/frans en italiaans gedaan te hebben ben ik nederlands nu helemaal kwijt.

Frietje

Frietje

18-03-2016 om 22:02

sommige ouders zien overal gevaar in

Mijn dochter heeft in groep 7 een spreekbeurt gehouden over aardappelen, met een excursie naar het aardappelverpakbedrijf dat haar overgrootvader heeft opgericht. Aan het eind werden we getrakteerd op een frietje met net voor 12.00. School stond er positief in, ik als toch heel verstandig etende ouder vond het wel prima voor een keer maar helaas hadden niet alle kinderen hun overblijfbrood (helemaal) op. School heeft er geen klachten over gekregen maar als moeder van en mede organisator van het uitje heb wel van een aantal ouder commentaar gehad, patat in plaats van brood! Schande.

Zolang ze de tieners geen bier laten proeven maar alleen kijken naar de gisting van hop, zie ik het niet anders dan een bezoek aan de bakkerij waar je het deeg kan zien rijzen onder invloed van gist.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-03-2016 om 03:10

En als...

in plaats daarvan op bezoek gaan bij Philip Morris?

Inderdaad

Een sigarettenfabriek heeft ook heel interessante scheikundige processen om een sigaret te produceren.

Ik ben wantrouwig. Bedrijven willen geld verdienen en scholieren zijn een buitenkans om toekomstige klanten te werven. Het scheikundige proces is vast boeiend en heel leerzaam, maar je maakt mij niet wijs dat de brouwer er zelf niet wijzer van wordt.

Een excursie is prima, mits er op geen enkele manier marketing is om toekomstige klanten te werven onder minderjarigen. Scholing moet gespeend zijn van marketing.

Excursies naar een bierbrouwer heb ik vanuit de scholen van mijn kinderen nog niet meegemaakt. Evenmin naar andere commerciële bedrijven overigens.

Noet

Noet

19-03-2016 om 08:43

geen klanten

op deze manier probeer je vooral toekomstig personeel te werven.
Een fabriek is, zeker in de levensmiddelen industrie, niet commercieel ingericht.

Wij hebben afspraken met de locale middelbare scholen, die komen 1 week per jaar over de vloer waarbij de leerlingen allerlei opdrachten krijgen van lab tot productie.

Allemaal om maar een voldoende aanwas van potentieel personeel te hebben, techniek en laboratorium zijn niet zo populair dus personeel dat bij binnenkomst al een redelijk basisniveau heeft in de juiste richting is moeilijk te vinden.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-03-2016 om 08:53

geld verdienen

"Ik ben wantrouwig. Bedrijven willen geld verdienen en scholieren zijn een buitenkans om toekomstige klanten te werven. "

Vast. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar . "What's in it for me?". Dus of je nu naar de bierbrouwerij, de bakker op de hoek, de kinderboerderij, het Archeon of een museum gaat: de ontvangende partij wil er op een of andere manier voordeel uit halen. De bakker op de hoek geeft alle kinderen na afloop een lekker croissantje mee. Dat noemen we dan 'ontzettend sympathiek'. Als de bierbrouwer iets mee geeft, noemen we dat waarschijnlijk heel anders. Gek eigenlijk.

Je kunt scholing volgens mij niet 'spenen van marketing'. Marketing is overal. Ik denk dat je het beter met leerlingen kan hebben over marketing-principes (die zeer subtiel kunnen zijn). Daar leren ze meer van dan angstvallig proberen iedere vorm van commercie uit de school te houden. Zo'n bedrijfsbezoek leent zich daar uitstekend voor. Je zou bijvoorbeeld leerlingen een aanvullende opdracht kunnen geven: wat doet de brouwerij tijdens zo'n rondleiding om de bezoeker (subtiel) te beïnvloeden?

Lieke

Lieke

19-03-2016 om 09:09

hier ook

Wij wonen in de buurt van een groot industriecomplex. En ja, daar gaan ook geregeld basisscholen, voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen langs. Dat is om de omgeving te laten zien wat er gedaan wordt (en hoe veilig het is), om kinderen kennis te laten maken met de processen, iets terugdoen voor de maatschappij en natuurlijk ook in de hoop dat er kinderen zijn die hier "later" willen gaan werken. Werken in de industrie is meestal niet het eerste waar kinderen aan denken om te gaan werken.

Werken

Kinderen interesseren voor een carrière in een bepaalde richting vind ik iets anders dan toekomstige klanten werven voor je product. Dat laatste hoort op geen enkel manier thuis in scholing van minderjarigen.

Een bezoek aan een assemblagehal met uitleg over de processen en techniek is wat anders dan een bezoek aan de Heineken brouwerij aan de stadhouderskade.

Lieke

Lieke

19-03-2016 om 10:00

bier

Nou denk ik dat als een kind 18 is, en een pilsje neemt, dat dat niet komt doordat hij of zij een keer op zijn/haar 15e/16e op excursie naar een bierbrouwerij is geweest in het kader van het vak scheikunde. Dan spelen hele andere factoren bij mee.
Ik ben ook wel eens op excursie geweest naar een bierbrouwerij. Ik drink geen bier, het bezoek heeft mijn bierconsumptie niet getriggerd. Ik vond het hele proces wel interessant. Hetzelfde geldt voor een whiskeydestillerderij. Mijn dochter, die nu 18 is en die daar bij was, drinkt geen whiskey, sterker nog, ze drinkt nauwelijks wat alcoholisch.

Frietje

Frietje

19-03-2016 om 10:50

Leven=Blootstaan aan risico's

Een potentieel gevaar van gaan drinken na een bezoek aan een brouwerij, risico op overgewicht na een patatje bij de aardappelhandel het is aanwezig als je het wil zien.
Maar is dat niet met alles in het leven? Als je naar school fietst zou je aangereden kunnen worden. Als je gaat voetballen kan je een been breken. Als je je kind meeneemt naar een tentoonstelling met muurschilderingen, heb je de kans dat je kind dat thuis ook gaat doen (tot de leeftijd van een jaar of 6 ongeveer, daarna snappen ze wel dat dat niet mag)
Hoort dat niet gewoon bij het leven?
Als je je kind aan geen enkel risico wil blootstellen dan kan je het thuis houden en dan alleen binnen en beneden,want zelf de trap is al een tijdje risico, stel dat je kind het gebruikt als glijbaan.

Bedrijven mogen niet aanmoedigen tot roken of drinken maar werknemer proberen te lokken of alleen maar de techniek laten zien zodat kinderen een technisch beroep willen kiezen, ik zie het probleem niet.

Pirata

Pirata

19-03-2016 om 10:59

Bij Warsteiner

Dankzij Warsteiner gaan mijn kinderen de komende 15 jaar niet aan het bier. Ze kregen na de tour een soort mierzoet, alcoholvrij brouwsel te proeven (wij als volwassenen iets beters). "Bah, bier is ontzettend smerig!", was de conclusie.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-03-2016 om 11:29

Pirata

"Dankzij Warsteiner gaan mijn kinderen de komende 15 jaar niet aan het bier. "

Altijd lachen, ouders die precies weten wat hun kinderen de komende 15 jaar gaan uitspoken.

"If you want to make God laugh tell him about your plans"
- Woody Allen

Pirata

Pirata

19-03-2016 om 12:15

haha

Ja, ik heb ze goed afgericht en ze luisteren inderdaad exact naar mij.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.