Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
WickedCurlew89

WickedCurlew89

10-02-2022 om 12:29

Schoolarts op het voortgezet onderwijs, hoe zit dat?

Hoe zat dat ook alweer? 

Is het nog standaard zo dat in de tweede klas van het vo de schoolarts langskomt?

Ik moest iets opzoeken op de website van school en daar staat dat een bezoek aan de schoolarts verplicht is (dat kan volgens mij niet, maar goed) verder geen info over welk jaar. Ik weet dat er een aantal jaar geleden ophef is geweest over een vragenlijst voor deze pubers en mij staat bij dat dat in het 2e jaar was...


Ik meen ook dat dit in de 2e is. Bij mij nu 20 jaar geleden en weet nog dat de vraag erop stond of je ooit zelfmoord hebt overwegen. (Misschien andere termen maar daar kwam het op neer)

WickedCurlew89

WickedCurlew89

10-02-2022 om 12:45

Van mij mag zoon een dergelijke vragenlijst niet op school maken, meenemen naar huis en dan rustig bekijken of hij zoiets echt wil invullen. 

Vandaar mijn vraag, kan ik hem en de mentor even voorbereiden. 


ScarceKudu74

ScarceKudu74

10-02-2022 om 12:48

Ik heb het voor mijn kinderen geweigerd (op de basisschool ook al trouwens) en ik was echt niet de enige. Bijna niemand ging naar de schoolarts, dus verplicht lijkt het mij niet. Dat kan toch ook niet? 

Ik dacht dat het idd in de tweede klas was, maar ik weet het niet meer zeker. 

Het is inderdaad in de tweede klas. Neem aan dat je van te voren wel hoort wanneer dat is.

Ja, dat is vziw inderdaad in de tweede. Tot mijn ergernis blijkt dochter meegedaan te hebben zonder dat ons van tevoren uitdrukkelijk om toestemming was gevraagd. Wat niet klopt, maar ik heb de kans om daartegen te protesteren een beetje laten schieten. Bij zoon destijds kwam er van tevoren een duidelijker aankondiging en toen heb ik zoon een briefje meegegeven dat hij niet mee hoefde te doen. Dit nadat ik ergens zo'n vragenlijst van internet had geplukt en met hem had besproken of hij vond dat dit soort informatie verstrekt moest worden. Hij vond ook van niet. 
Het mooie was dat de lijst in de les werd ingevuld, en die les was de laatste die dag. Omdat zoon als enige een briefje van de ouders mee had, mocht hij als enige vroeger naar huis, nagekeken door zijn jaloerse klasgenoten.  

De school heeft gelukkig nooit gezegd dat e.e.a. verplicht zou zijn. Zijn ze helemaal betoeterd!

ALS wij vorig jaar een vragenlijst hebben ontvangen, had niemand zin om hem in te vullen. Ik kan het me nog maar vaag herinneren, maar dat kan van zowel kind in groep 7 of het jaar daarna het kind in de 2e zijn geweest. Beide jaren waren ze deels thuis natuurlijk en/of kon er geen GGD op school komen.

Nooit meer iets van gehoord in ieder geval.

Overigens, dat van te voren horen wanneer het is, ging bij dochter dus mooi fout omdat de school het overbrengen van de boodschap geloof ik aan de kinderen had overgelaten, en mijn dochter eea niet had doorgegeven. Dus als je zeker wilt zijn, zou ik even actief navraag doen. 

Dat is inderdaad in de tweede meestal, hoewel ik het zelf destijds in de derde klas had geloof ik. Maar dat is al lang geleden.
Je hoort daar wel een uitnodiging voor te krijgen met de vraag je kind af te melden als je niet wil dat hij deelneemt. Schoolarts is nooit verplicht. Net als consultatiebureau.
Bij mijn weten was de schoolarts vooral voor dingen als lengte, gewicht, ogentest, ruggengraat controleren op afwijkingen en een gesprekje over het algehele welzijn.
Er zijn ook vragenlijsten over het emotionele welzijn van kinderen, maar dat is wat anders dan de schoolarts. Die vullen ze gezamenlijk in in de klas. Mijn man moet die dingen ook elk jaar een keer afnemen en doorgaans zitten leerlingen dat niet heel serieus in te vullen. De stellingen zijn ook best raar. Dingen als 'ik haat mezelf', 'ik walg van mezelf', 'ik ben gelukkig met mijn leven' en ook 'ik denk wel eens aan zelfmoord'.
En dan heb je gradaties van nooit-af en toe-regelmatig-vaak-altijd. 

Of de vraag: hebben jullie  thuis moeite om rond te komen met geld?
De ene zegt ja omdat het geen iPhone heeft gekregen, de ander zegt nee omdat die tevreden door het leven gaat.

> Ik moest iets opzoeken op de website van school en daar staat dat een bezoek aan de schoolarts verplicht is (dat kan volgens mij niet, maar goed)

Nee, het is niet verplicht. 

Standaard is het in de 2e een vragenlijst en lichamelijk onderzoek (meten/wegen), en in de 4e nog een keer een vragenlijst. De vragenlijst is een screening: naar aanleiding van de antwoorden worden bepaalde leerlingen en ouders uitgenodigd voor een gesprek. 

Maar het kan per GGD regio verschillen. Dus het beste is even zoeken op "GGD <regio> jeugdgezondheidsonderzoek" en kijken wat je vindt.

Als school zegt dat het verplicht is, is het misschien het beste van te voren bij de GGD bezwaar te maken en ook om de reactie daarop uit te printen en mee te geven naar school.

> Tot mijn ergernis blijkt dochter meegedaan te hebben zonder dat ons van tevoren uitdrukkelijk om toestemming was gevraagd. Wat niet klopt, maar ik heb de kans om daartegen te protesteren een beetje laten schieten.

Ik weet niet of het juridisch gezien klopt of niet. De GGD redenering is dat ze een behandelrelatie met jou en je kind hebben, en dat ze binnen deze bestaande behandelrelatie toestemming mogen veronderstellen. Daarom werken ze obv "ja, tenzij..." ipv "nee, tenzij...". Maar een "nee" moet wel heel serieus worden genomen. Komt ook best vaak voor en is heel normaal.

> Omdat zoon als enige een briefje van de ouders mee had, mocht hij als enige vroeger naar huis, nagekeken door zijn jaloerse klasgenoten.

Dat klopt dus niet. Kinderen vanaf 12 jaar hebben het recht om een geneeskundige behandeling te weigeren ongeacht wat de ouders willen. Het principe is dubbele toestemming, bij uitzonderingen is toestemming van alleen het kind mogelijk, maar met een weigering van het kind kan de behandeling niet doorgaan.
https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/rechten-minderjarigen.htm

Als je kind 16 is bij de 4e klas vragenlijst sta je buitenspel als ouders. Kind mag die vragenlijst invullen zonder toestemming van de ouders. 

Hier ook in de tweede. Omdat we in groep 7 een buitengewoon negatieve ervaring met de GGD hadden gehad, heb ik geen toestemming gegeven. Toch probeerde die tuthola van de GGD mijn dochter uit de klas te halen. Ik had een brief in haar agenda gestopt waarin mijn weigering stond en tegen dochter gezegd dat ze die zonder verder commentaar moest overhandigen. Tuthola probeerde dochter alsnog over te halen om mee te gaan. Dochter heeft gezegd dat tuthola haar moeder maar even moest bellen. Toen was het gelukkig klaar.
Later heb ik aan een vriendin die bij de GGD werkt schriftelijk toestemming gegeven om dochters dossier te bekijken. Er verscheen een rood scherm met 'zorgmijder'. Toen was ik er helemaal klaar mee. Gelukkig is dochter inmiddels meerderjarig. 

"De vragenlijst is een screening: naar aanleiding van de antwoorden worden bepaalde leerlingen en ouders uitgenodigd voor een gesprek."

En volgens mij zeggen ze ondertussen dat de vragenlijsten anoniem zijn. En dat is dus flauwekul, want die vragenlijsten zijn niet bedoeld voor de statistiek, maar zijn herleidbaar tot personen met het doel die individuele personen zo nodig (althans, naar de mening van de GGD) verder te onderzoeken. 

Ik zou geen enkel bezwaar hebben tegen het invullen van een vragenlijst met het oog op het verzamelen van gegevens voor statistieken. Maar dan moeten die lijsten niet op naam gesteld zijn, en dat zijn ze wel. 

Idem de vragenlijsten bij het consultatiebureau. Die vulde ik ook nooit in. Kreeg ik overigens nooit gezeur over. 
Zoon kreeg wel tegengas van de GGD-miep. Als reden voor de weigering had ik opgegeven "het gaat jullie niets aan", en volgens GGD-miep was dat een zwakke reden, want ze hadden toch wel een dossier. Toen ik dat van zoon hoorde dacht ik "ik zal jullie nog eens een stevige reden komen geven, stelletje lamstralen", maar dat heb ik natuurlijk weer niet gedaan, maar misschien dat ik zoon toch eens por om inzage in/afschrift van zijn dossier bij de GGD te vragen. Hij is inmiddels 16 dus gaat er geheel zelf over. 

Zoon hier moest om medische redenen afstromen in de 3e en naar een school dichterbij huis. Dat was ook een overgang van de ene ggd naar de andere ggd. Hij was toen 15 jaar oud en bij de oude school hadden we hem uit de systemen van de ggd laten halen. Een week na zijn 16e verjaardag werd hij gebeld op zijn eigen nummer (welke @$#@@÷school heeft het lef gehad dat aan de ggd te geven? Maar dit terzijde) dat het heel belangrijk was dat hij meedeed aan die vragenlijsten en dat het verplicht was.  Hij heeft dus toegestemd om mee te doen. In het begin van de 4e kreeg hij dus op school die lijst wat op school tijdens het invullen al leidde tot een tranendal.  Hij heeft een heel ander leven dan de gemiddelde 16 jarige door zijn nah.
Ik de telefoon gepakt om een en ander weer ongedaan te maken, wat een drama.  Kind is 16 en mag zelf beslissen over zijn medische dossier mevrouw.  Hemel en aarde moeten bewegen dat er geen gesprek kwam. We hebben gespecialiseerde hulp en zitten niet te wachten op de non-adviezen en vragen van de ggd.
Die hadden we in 2 vo al gehad en waren echt niet helpend.  


  • Je gaat wel heel vroeg naar bed, de meeste kinderen van jouw leeftijd mogen later naar bed.  Daar kan je best met je ouders over praten
  • Zijn er nog meer van die strenge regels thuis?
  • Vind je het fijn als wij eens met je ouders praten over de strenge regels bij jullie thuis? 
  • Krijg je wel genoeg te eten,  je bent zo mager! (Kind was ernstig ziek geweest en 5 kilo afgevallen van een gewicht dat toch al lag in de normale waardes zat.)

Wat een .... instituut. 

Peen schreef op 10-02-2022 om 12:48:

Ik heb het voor mijn kinderen geweigerd (op de basisschool ook al trouwens) en ik was echt niet de enige. Bijna niemand ging naar de schoolarts, dus verplicht lijkt het mij niet. Dat kan toch ook niet?

Ik dacht dat het idd in de tweede klas was, maar ik weet het niet meer zeker.

Ik heb geweigerd,  nadat ik met beide kinderen 1 keer geweest ben. Wat een debiel gedoe 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.