Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
eric j.

eric j.

16-04-2013 om 14:23

Koningsspelen en de leerplicht

Als republikein heb ik liever niet dat mijn kinderen op 26 april deelnemen aan de Koningsspelen (i.e. dat mijn kinderen ingezet worden voor een charmeoffensief van de Oranjes). Liever neme ik ze die dag mee naar een pretpark, waar het dan waarschijnlijk lekker rustig is.

Hoe zal de Onderwijsinspectie optreden tegen ouders zoals ik die hun kinderen weg houden van school? Kunnen kinderen vrijstelling krijgen van schoolbezoek vanwege de republikeinse levensovertuiging van hun ouders?

Ik vraag mij ook af hoe de Koningsspelen zich verhouden tot de leerplicht. Als je als ouders met je kinderen op een schooldag naar het zwembad wilt, dan weet je van te voren dat je geen toestemming krijgt van de school. Maar als de minister van OCW scholen oproept allemaal op dezelfde dag te gaan sporten, ter ere van iemand met een kroontje op zijn hoofd, dan lijkt de leerplicht ineens een dode letter.
Kan dat zomaar? Kinderen moeten toch minimaal zoveel uur onderwijs krijgen op school?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Gezeur

Joh, gun je kinderen gewoon een leuke dag met hun klas/schoolgenoten. En als je je toch perse druk over iets wilt maken, doe dat dan over belangrijker zaken.

Bekius

Laat de school van mijn kinderen nou net toevallig het schoolreisje op die dag hebben gepland! Dus inderdaad, vermoedelijk lekker rustig op de bestemming.

Voor een inhoudelijk antwoord moet je even zoeken in de rubriek Ouders en School, Miriam Lavell heeft volgens mij ooit eens onderbouwd betoog dat verzuim wegens levensovertuiging (hoeft geen god aan de te pas te komen meen ik) feitelijk altijd mag.

En dan maar afwachten. Als de onderwijsinspectie gaat mauwen zou ik flink stennis schoppen, dan komt er vast een sepot uit, want vervolging van principiële republikeinen verstoort het plaatje. Maar bereid je dan voor op een hoop gedoe en een hoop narrige ingezonden brieven in de krant en hatemail, omdat je de euvele moed hebt het nationale sprookje te verstoren.

Wat betreft de lesuren: als sportdag telt als les, telt sportdag onder een oranje vlaggetje ook als les, dus dat lijkt me het probleem niet.

Tot zover mijn schoten voor de boeg.

Groeten,

Temet

Ach

Ik zie er geen gevaar in. Laat ze lekker spelen en sporten, ik vind het leuk voor mijn jongste dat hij Eindelijk eens in de grote sporthal mag!

100%mama

100%mama

16-04-2013 om 14:49

Andere feestdagen

Stel je geloofd niet in God, neem je dan toch die vrije dagen of ben je op 1e kerstdag op kantoor te vinden en eis je van school dat ze open gaan, want het past niet bij jullie levensovertuiging?

Ik kan echt in heel veel mee gaan, maar dit vind ik echt zonde van de lucht. Het is sporten en dus gezond, het is gezellig en dus leuk....je kind doet gewoon met de rest mee en wordt dus niet buitengesloten omdat het toevallig uit de naam der koning is....ik zie het probleem echt niet.

Zucht..

Sommigen kunnen werkelijk overal een probleem van maken. Wat doe je met kerstmis/pasen als niet gelovige?

Overigens is de timing wel erg slecht. 26 april (de dag voor de meivakantie) is in onze regio veelal een margedag. Dus hier geen koningsspelen. Is verhuizen een optie?

Sja

Ik heb geen principiële bezwaren, maar ik vind die koningsspelen wel een soortement van wassen neus. Hoezo "krijgen" scholen die? Je moet het zelf regelen en zelf betalen. Maar ach, 't is gewoon een sportdag. Het wordt hier meer een speeldag, omdat alle sportlocaties natuurlijk al hevig bezet zijn. Maar ik denk dat je op grond van het genoemde betoog van Miriam best vrij kunt krijgen.

bibi63

bibi63

16-04-2013 om 15:02

Helemaal eens met 100%,mama

Wat een gezeur zeg! Hoe kóm je erbij? Als jouw kinderen op een openbare school zitten en ze gaan gezellige kerstdingetjes doen, ga je daan ook miepen? Mogen ze niet verkleed met carnaval als je niet katholiek bent? Of atheist bent. Kom op zeg. Gun je kinderen dat feest, wat kan het hún schelen of het in het kader van Oranje is, als ze maar een leuke dag hebben.
Bibi

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 15:03

Pasen & kerstmis = geen vergelijking

In de Paasvakantie en met Kerstmis zitten mijn kinderen niet op school en hoeven ze dus ook niet mee te doen aan activiteiten die van bovenaf zijn opgelegd en die bedoeld zijn om God te eren.

De Koningsspelen zijn ter ere van een koning in spé en mijn kinderen worden via school gedwongen hieraan mee te doen.

Jillian

Jillian

16-04-2013 om 15:04

Ik denk dat je op principiële gronden wel kan weigeren om aan deze poppenkast mee te doen. Echter ik weet niet of je ook vrij kan eisen. Als het onder schooltijd is kan de school een alternatief programma verzinnen zoals ze op sommige scholen ook doen voor de jehova getuigen die sinterklaas/kerst niet mogen vieren. Als de school daar geen zin in heeft en je dus verplicht mee moet doen lijkt me wel dat je dit om principiële redenen kan weigeren. Tenslotte gaat het tegen jouw levensbeschouwing in.

Jillian

Jillian

16-04-2013 om 15:06

Bibi

Er zijn ook kinderen die niet mee doen met pasen/sinterklaas/carnaval/kerst/verjaardag andere kinderen/verjaardag juffen op school omdat dit van hun geloofsovertuiging niet mag zoals bijvoorbeeld de Jehova Getuigen die ik al aanhaalde maar ook sommige andere mensen weigeren aan bepaalde vieringen mee te doen vanwege hun geloof of levensbeschouwing.

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 15:10

Respect voor elkaar

Aan Bibi en anderen die hier wild van zich afslaan: Je hoort de levensovertuiging van een ander te respecteren. Ik hoop ook dat jullie dat je kinderen leren.

Jullie gaan ook niet in op de twee vragen die ik stel. Graag on-topic blijven.

Ik begreep dat ene Mirjam Lavell hier meer over weet. Hopelijk leest ze mee?

Ach ja

En dan natuurlijk over 'respect' beginnen. Mag ik even een emmer?
Ik vind het erg sneu voor je kinderen dat ze niet mee mogen doen enkel en alleen omdat papa even principieel moet doen. Wat wil je je kinderen daar mee leren eigenlijk? Dat principes van ouders te allen tijde gaan boven het plezier van kinderen?

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 16:37

Het emmertje van jippox

Jippox wil 'even een emmer' omdat ik het woord 'respect' in de mond neem. Die emmer krijgt ze van mij cadeau om op haar hoofd te zetten. Kan ze lekker doen waar ze goed in is: emmeren.

Jippox. Juist kinderen die naar de Koningsspelen gaan, zijn sneu. Zeker de berichten in de krant niet gelezen over de scholen die met de handen in het haar zitten over het tekort aan sport-accomodatie? Daar staan de kinderen van Jippox straks op een sportveld, hutje-mutje op elkaar, zonder veel sport, maar met heel veel wachten. Dit terwijl mijn kinderen gillend van de pret van de ene naar de andere attractie rennen in de Efteling.

Voor of tegen het koningshuis vind ik nou ook weer niet direct een "levensovertuiging" hoor. Tjonge.
Maar ik begrijp nu wel waar het je om te doen is: jij wilt lekker rustig naar de Efteling en grijpt gewoon de gelegenheid aan. Hypocrisie: ook een nuttige levensles voor je kinderen.
Groeten Jippox (gelooft niet in Sinterklaas, maar viert het wel)

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 19:12

levensles

De levensles voor mijn kinderen:

Loop niet als een schaap achter de andere schapen aan. Voel je vrij om te doen wat je zelf wilt, zolang dit niet ten koste gaat van anderen.

Mamvantwee

Mamvantwee

16-04-2013 om 19:46

Levensles moet je wel kunnen leren

Dus je kinderen mogen zelf vanalles meemaken en beslissen of het wat voor hen is.
Ik ben als kind van niet-gelovige ouders naar een katholieke basisschool geweest. Moest gewoon mee naar de kerk, kreeg godsdienstles en moest ondanks mijn voorkeur van respectvol stil zijn gewoon leren bidden met de klas.

Weet je: ik heb geleerd dat dat geen kwaad kan. Je hoort bij de groep, doet mee met de klas. En later heb ik zelf gekozen voor mijn overtuiging. Ik liep niet de overtuiging van mijn ouders achterna.

groet, Mamvantwee

Chantal

Chantal

16-04-2013 om 21:19

Eric

Jouw kind heeft nog nooit een paasei gekleurd, een kerstboom geplakt, carnaval gevierd?
Principes vind ik prima (wordt er gelukkig mee!) maar pas ze dan wel principieel toe.

"Voel je vrij om te doen" -> ga je gang, haal je kinderen van school af. Of geldt dat alleen op 26 april dat je die vrijheid wilt hebben?

Ik ben er nog niet van overtuigd dat je kinderen de vrijheid hebben om te doen wat zij willen. Het komt over dat papa de vrijheid wil hebben om te doen waar hij zin in heeft. En er maar even makkelijk overheen stapt dat dit misschien helemaal niet zo leuk is voor de kinderen.

Chantal

Chantal

16-04-2013 om 21:20

Eric

Jouw kind heeft nog nooit een paasei gekleurd, een kerstboom geplakt, carnaval gevierd?
Principes vind ik prima (wordt er gelukkig mee!) maar pas ze dan wel principieel toe.

"Voel je vrij om te doen" -> ga je gang, haal je kinderen van school af. Of geldt dat alleen op 26 april dat je die vrijheid wilt hebben?

Ik ben er nog niet van overtuigd dat je kinderen de vrijheid hebben om te doen wat zij willen. Het komt over dat papa de vrijheid wil hebben om te doen waar hij zin in heeft. En er maar even makkelijk overheen stapt dat dit misschien helemaal niet zo leuk is voor de kinderen.

KlaasVaak

KlaasVaak

16-04-2013 om 21:37

Is eric niet gewoon

onze op de bank springende peuter?

Ik denk van wel klaasvaak

Haha, in een wit T-shirtje.
De Efteling, eerder Rollercoaster tycoon .
Maar leuk gevonden, best geinig.

bibi63

bibi63

16-04-2013 om 21:47

Eric j

Het zijn spelletjes! Ja ter gelegenheid van de kroonswisseling. Maar een kerstboom versieren op school of sterretjes knippen of wat dan ook doen ze ook ter gelegenheid van Kerst (en Kerst is dan weer een gelovige viering),het is gewoon leuk en God hoeft er echt niet bij gehaald te worden. Dus wat is het verschil?
Bibi

Marieke

Marieke

16-04-2013 om 21:50

Aandacht voor anderen

Mijn dochter zit op een openbare school, waar gewoon aan kerst wordt gedaan. Maar om de andere religies niet voor het hoofd te stoten wordt er ook aandacht besteed aan joden, moslims, hindoeisme etc. etc. Ze hebben een keer een synagoge bezocht, een katholieke kerk, hebben uitleg gekregen over een islamitisch gebedshuis, kortom: kennis laten maken met allerlei religies. Wij geloven niet, wij hebben ons kind op die dagen niet thuis gehouden vanwege principes. En als we uit principe zouden weigeren, zouden we school om een ander programma hebben gevraagd en niet de gelegenheid hebben aangegrepen om naar de Efteling te gaan. Principieel prima, maar vraag dan de school om een apart programma als je zo vast wilt houden aan de leerplicht. Ik noem het een flauwe rotsmoes om naar een pretpart te kunnen gaan. Wees een vent!

bibi63

bibi63

16-04-2013 om 21:52

Nog een levensles eric j

Een andere levensles: je zit op school en daar doe je lekker mee.
Iets anders dan verplicht bidden of dat soort zaken.
PS: Ik heb respect voor ieders levensovertuiging. Maar zoals hier al eerder genoemd: dit is geen levensovertuiging.
Bibi

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 21:58

Chantal, nederig onderdaan van de oranjes

Chantal,

Zeker kleuren mijn kinderen paaseieren en versieren ze kerstbomen. Maar wat heeft dat te maken met het bezwaar dat ik heb tegen de verplichte deelname van mijn kinderen aan een charmeoffensief van het koningshuis?

Ik heb niks tegen paaseieren kleuren, kerstbomen versieren en carnaval vieren. Bovendien doen mijn kinderen dat niet op school. Ze doen het thuis en omdat ze het leuk vinden.

Als mijn kinderen zielsgraag aan de koningsspelen mee willen doen, dan mogen ze van mij. Ik heb het ze gevraagd. Wat willen jullie? Naar de koningsspelen? Of naar de Efteling?

Niet ik, maar jij dringt je kinderen iets op. De wil van de school is wet voor jou. Jij laat je kinderen geen enkele keuze.

Stuur jij je kinderen maar lekker naar de koningsspelen. Zo worden ze klaargestoomd voor de rol waarin jij ze als moeder bent voorgegaan: een nederig onderdaan van de Oranjes.

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 22:01

Is klaas vaak...

... niet gewoon een mak schaap?

+ Brunette +

+ Brunette +

16-04-2013 om 22:43

"gun je kinderen dat feest."

Laat ik als basisschoolkind de sportdag nou juist de ergste dag van het jaar gevonden hebben!!! Ik zou er als kind spontaan republikein van zijn geworden als ze ter ere van W.A. extra sportactiviteiten zouden inlassen. Als ze mij mochten laten kiezen tussen een sportdag ter ere van de kroning of een dag in een rustig pretpark dan wist ik het wel!

KlaasVaak

KlaasVaak

16-04-2013 om 23:11

een mak schaap dat ook nog eens oranjegezind is. En de kinderen zijn makke lammetjes die hun Koningsspelen niet willen missen (alles beter dan rekenen en taal, toch?). We gaan er vast een leuke dag van maken!

eric j.

eric j.

16-04-2013 om 23:45

Mak schaap klaas vaak

Het spreekt in je voordeel dat je toegeeft een mak schaap te zijn.
Maar het spreekt in je nadeel dat je van je kinderen makke lammetjes wilt maken.

Tango

Tango

17-04-2013 om 00:15

Tja, zeg

Als ik aan mijn kinderen vraag wil je naar de koningsspelen of naar de Efteling, verwacht ik ook niet dat ze voor de koningsspelen zullen kiezen. Dat is wel heel makkelijk gedacht hoor. Zou wat worden als iedereen dat zou gaan doen.

eric j.

eric j.

17-04-2013 om 02:13

Tango

Tango schrijft over kinderen die wegblijven van de koningsspelen:

"Het zou wat worden als iedereen dat zou doen."

Inderdaad. De koning zou in zijn hemd komen te staan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.