Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Dielia

Dielia

09-12-2014 om 16:09

Iets koken voor school en zelf de boodschappen betalen?

Oke vanmiddag kwam mijn dochter thuis met een recept. Dit moet ze samen met een klasgenootje gaan maken als huiswerk. Ze zit in groep 8. En ze willen dit bij ons gaan maken omdat klasgenootje verder weg woont.
Op zich een leuke opdracht vind ik, maar ik vroeg haar; krijgen jullie dan ook geld voor de boodschappen?
Nou nee...

Dat vond ik nogal raar. Het gaat om hartige hapjes voor 12 personen. Het is niet voor kerst (dat zou wel handig zijn) maar voor de juf (zegt dochter). Dus ook niet voor de klas. En iedereen gaat dit maken. Dus 15 x 12 hapjes (als ze allen in groepjes van 2 werken).

Nu ben ik niet zo van plan om hiervoor mijn portemonnee te gaan trekken, vooral niet omdat de ingrediënten niet de goedkoopste zijn. Ik ben iedere maand al blij als ik uitkom zeg maar. En zeker deze dure decembermaand waar bij ons ook nog jarigen zijn.

Nu hoop ik dat dochter het een ander verkeerd heeft begrepen (vooral de hoeveelheid en het doel) maar over de kosten was ze heel stellig; de school geeft niks.

Ben ik nou zo'n zeurkous dat ik erover val?


Barvaux

Barvaux

09-12-2014 om 16:14

tja

Ik zou toch denken dat het voor kerst was en dat ze dat verkeerd heeft begrepen. De hoeveelheid kan niet fout zijn want twee hartige hapjes maken zal waarschijnlijk in prijs niet eens zoveel schelen van 12 omdat je bij 2 waarschijnlijk te grote hoeveelheden moet kopen. Kun je het morgenochtend navragen?

Hanne.

Hanne.

09-12-2014 om 16:34

misverstand

Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het een misverstand is.

En anders zou ik in iedergeval graag komen kijken hoe juf 15*12=180 hapjes naar binnen werkt.

Ik zou even naar juf gaan en vragen wat de bedoeling is. En desnoods heel simpel zeggen dat jij momenteel geen budget hier voor hebt. (mocht juf aangeven dat het maar om een klein bedrag gaat zou ik de bal terugkaatsen een zeggen dat zij het dan vast wel kan betalen)

Dielia

Dielia

09-12-2014 om 16:40

Als het voor kerst zou zijn

Wat ik eigenlijk wel vermoed, dan kan ik het alsnog niet opbrengen. Ik wil best helpen, maar het zijn best sjieke hapjes met sjieke ingrediënten.
Ik vermoed ook dat dochter het zelf niet eens lekker gaat vinden.

Als ik iets mocht uitkiezen zou het voor een veel kleiner budget gaan. En nog lekkerder ook.
Maar dochter beweerde stellig dat ze echt dat recept moesten maken.

Is ook heel leerzaam hoor, maar dan wel op kosten van school lijkt me. Ik ga dit dochter even zelf laten navragen: ze is groep 8 dus ik breng haar niet meer naar school en ik vind dat ze dat zelf moet kunnen regelen zo onderhand.

Ik hoop echt dat dochter niet heeft opgelet met uitleggen...

Hanne.

Hanne.

09-12-2014 om 17:54

ingrediënten

Als je het echt niet kan betalen zou ik toch even zelf contact opnemen met school. Dat laat jr m.i. een kind niet regelen.

(Ik ben stiekem wel benieuwd wat voor ingrediënten dat dan wel niet zijn. Een euro per hapje vind ik aan de prijs, dat zou betekenen dat 6 euro neer moet leggen (vriendinnetje betaalt ook) Zit ik dan in de richting of is het meer dan 1 euro per hapje?)

Feestje

Of de juf heeft een feestje en wil op een makkelijke en goedkope manier aan hapjes komen.

12 personen

Het gaat hier dus om hartige hapjes voor 12 personen. Hoe duur kan dit zijn dan? En kun je niet de kosten gewoon delen met het andere kind? Wellicht valt het dan mee.
Zelf zou ik hier niks van zeggen. Ik zou zelfs het andere kind niks vragen.

Katniss

Katniss

09-12-2014 om 18:35

Middelbare school

Mijn dochter heeft op het v.o. eens een gerecht moeten maken van een Frans recept (combi van biologie/verzorging en Frans). Het budget daarvoor kreeg ze van school, die vervolgens de rekening wel naar de ouders doorbelastte.
De hapjes voor het kerstdiner (basisschool) moet ik ook zelf betalen maar daar kun je natuurlijk zelf bepalen hoe gek je het maakt. In dit geval zou ik ook wel even informeren hoe het zit.

Geencent

Geencent

09-12-2014 om 18:36

Poldep

Er zijn ook mensen hier in Nederland die echt geen cent hebben voor extra's en al blij zijn als ze een verjaardagscadeau voor hun kind kunnen kopen! Alsjeblieft niet invullen voor een ander......

geen cent te makken

Ik begrijp heus wel dat er mensen zijn die vrijwel geen geld overhouden per maand. TO vroeg echter wat "wij" er van vinden en dat heb ik gedaan.

Ook als ik geen cent te makken zou hebben zou ik mijn uiterste best doen om mijn kind die opdracht te laten maken. Zo vaak krijgen ze niet zo een opdracht. En ik zou mijn kind nooit terug sturen naar school met de opdracht om zo iets maar op te lossen met de school. Als er echt geen geld is dan zou ik dat zelf met de juf bespreken.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

09-12-2014 om 19:44

Eens met poldep

En ik zou proberen om een alternatief voor te stellen. Iets wat wel binnen de mogelijkheden past.
Wentelteefjes van oud brood ofzo? Poffertjes?

Barvaux

Barvaux

09-12-2014 om 20:07

ja zeg

Poldep en Ginny: voor zover TS weet moet ze DIT maken en ze weet dat het erg luxe hapjes zijn die haar dochter waarschijnlijk niet eens lekker vindt. Ze weet niets meer en hoopt dat haar dochter het niet begrepen heeft maar TS zou zelf veel liever iets maken wat goedkoper is en wat wel lekker gevonden wordt. Zelf invullen dat je altijd doet wat de opdracht is of juist gewoon wentelteefjes maakt is natuurlijk een beetje vreemd.

Moni

Moni

09-12-2014 om 20:13

Lekker is geen argument

Juist als je iets maakt waarvan je denkt dat je het niet lekker vindt, kun je er veel van leren. Bijvoorbeeld dat de smaak best wel meevalt. Of dat je in ieder geval leert hoe iets smaakt. Of dat het niet echt vies is.

Kosten zijn wel een argument. En daar zou ik als ouder met de juf over praten .

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

09-12-2014 om 20:37

Nou ja zeg...

Is mijn reactie weg.

Ik zeg niet dat ze gewoon Wentelteefjes moet maken. Ik vind dat TS zelf even zou moeten overleggen met de leerkracht en samen met haar een alternatief zou moeten bedenken. Een lowbudget alternatief dat lekker is..

Barvaux

Barvaux

09-12-2014 om 20:41

ginny

Zolang we niet weten wat nu precies de bedoeling is kunnen we geen ander advies geven als inderdaad: bespreek het even met de leerkracht. Ook in groep 8 kan dat best nog wel. Veel ouders van groep 8 kinderen hebben ook jongere kinderen en komen zo dus echt nog wel op school of mail haar of bel haar.

creabea

creabea

09-12-2014 om 23:19

pokpokpok

kippenhok! wat een gekibbel zeg

Maar nu ben ik wel benieuwd wat voor hapjes er gemaakt moeten worden inderdaad! En waar het nu voor is; ik heb in het verleden ook wel eens het verzoek gehad om pannenkoeken te bakken voor het een of andere schoolfeest (liefst zoveel mogelijk) en dat werd ook niet vergoed: de schoolkas was namelijk leeg. Niet dat 50 pannenkoeken nou zo duur zijn, maar het was toch een beetje raar. Bedenk dan wat anders zou ik zeggen.

angela

angela

09-12-2014 om 23:29

gekozen?

Kan het niet zo zijn dat er gekozen kon worden uit verschillende gerechtjes en dat dochter en vriendinnetje ongelukkig gekozen hebben of dat er niet veel keuze meer was. en ik denk dat je dochter bij de uitleg wat heeft zitten dagdromen want ik denk niet dat juf die hapjes voor zichzelf nodig heeft en die door de leerlingen laat maken. Ik sluit me aan bij de rest: vraagt het na bij juf of vriendin of moeder van vriendin. En ik ben ook nieuwsgierig wat de ingredienten zijn.

zebra

zebra

10-12-2014 om 09:20

even een mail naar de juf

of school met de vraag wat nu precies de bedoeling is en uitleggen dat je van goede wil bent maar dat dit hapje te duur is gezien je budget. Dan komen jullie er vast wel uit.

Dielia

Dielia

10-12-2014 om 09:26

Zo hee wat een geruzie ineens

Ik heb dochter gewoon gevraagd of ze bij de juf nog even wil navragen wat precies de bedoeling is, en of ze ook eigen ingrediënten mag verzinnen/vervangen. Dat is toch geen rare opdracht voor een 11 jarige?
Ik stuur haar echt niet op pad over de kosten hoor.

Ik baal er gewoon van dat het zo even bot bij mij wordt neergelegd. En ja 10 euro kan ik niet even missen momenteel. Sorry. En eten maken wat dan wie weet niet eens wordt opgegeten daar pas ik voor.

En omdat het bij ons wordt gemaakt is het logisch dat ik de boodschappen betaal (zegt dochter). Nou dat ga ik wel even met die andere moeder bespreken.

En nog een probleem; ik zit met allemaal eindejaars-deadlines (zelfstandige) en hoop dan ook financieel een beetje leuk het nieuwe jaar in te gaan (hoewel ik mag blij zijn als ik het geld dan in februari heb). Dus ik heb komende week ook helemaal geen tijd om die kinderen te helpen, zucht.
Zal ik ze alleen loslaten in mijn keuken? Of toch maar aandringen op dat ze het bij die andere doen? En dan 4 km fietsen erbij..

Zo en nu aant werk!

Je bent geen zeurkous

Bij zo'n opdracht, thuis iets koken of bakken, kan je altijd wel redenen verzinnen waarom dat educatief en dus nuttig is. Je moet boodschappen doen, rekenen met geld, ingrediënten afwegen, apparatuur gebruiken, hygiëne in acht nemen enzovoorts. Maar ik vind dat zo'n opdracht een onevenredig beslag op de portemonnee en tijd van de ouders legt voor het geringe leeraspect dat niet primair met schoolse zaken te maken heeft.

skik

Hortensia

Hortensia

10-12-2014 om 09:35

simpel...

Contact opnemen met school en hun kant van het verhaal aanhoren. Mijn ervaring is dat dat nog wel eens net even anders kan liggen (maar ook, dat school wel eens te makkelijk denkt dat de ouders toch wel de portemonnee zullen trekken).

En mocht je inderdaad op kosten worden gejaagd waar je niet op zit te wachten, ga dan niet meteen in de nee-stand, maar stel een zuiniger alternatief voor.

amk

amk

10-12-2014 om 09:43

skik

rekenen en taal lijken mij nu net wel primaire taken van een school en dat is met dit soort activiteiten juist ook nog heel aansluitend aan de dagelijkse praktijk.
Alleen voeren ze het bij ons dan ook onder schooltijd uit.

Hier hebben ze daar de klassekas voor en als dat op is kunnen ze iets bedenken om die kas te spekken of het gaat niet door.

En 11jarigen zou ik gewoon hun gang laten gaan in de keuken. Bij mijn 9jarige ben ik er al bijna niet bij. Die kan prima zo'n knorpak in elkaar flansen, dus een recept van school gaat ook wel en anders vragen ze maar.

Ulla

Ulla

10-12-2014 om 09:47

Eens met Hortensia

Ik weet niet of school te gemakkelijk erover denkt, waarschijnlijk heeft deze school er in ieder geval helemaal niet over nagedacht.

Verder vind ik het wel een hoop gedoe over iets wat denk ik leuk bedoeld is van school (los van het financiële gedeelte). Gewoon eerst maar eens bellen dus. En skik, moet het altijd zo ontzettend educatief zijn dan? Mag je nooit gewoon iets leuks doen op school? En secundair educatief is toch ook prima?

Half a twin

Half a twin

10-12-2014 om 09:49

Heel goed geformuleerd skik

Dochter was op het basisonderwijs een pluskind met rekenen, daarbij kreeg ze een opdracht over verhoudingen. 1 staat tot 50 en nog wat vage dingen. Dochter had aan de juf gevraagd waar ze dat ooit voor nodig zou hebben. Had de juf uitgelegd dat je dat vaak nodig hebt in de keuken. 20 gram boter, 25 gram bloem en 2 dl bouillon werd een goede ragout, minder bloem, boter of bouillon maakte de ragout te dik of te dun.
"Weet je waar je het ook goed aan kunt zien of je de goede verhouding hebt gebruikt,"zei de juf. "Aan cake, gaan jullie thuis maar een cake bakken, die laat je morgen zien en proeven dan weet ik of je het snapt. De basis is 50 gram boter, 50 gr suiker, 1 ei en 50 gram meel. Dan moet je wel even aan je moeder vragen hoe groot de vorm is die zij heeft. 1 keer de verhouding is geen cake."
Kind kwam thuis met het verhaal dat ze thuis cake moest bakken voor rekenen. Ik had voor de volgende dag iets lekkers nodig voor bij de koffie tijdens een vrijwilligers overleg, dus van mij mochten de meiden (er was een vriendin meegekomen) samen een cake bakken van 5 eieren.
De volgende dag dochter trots naar school met een gelukte cake.(-4 plakken voor mijn overleg) bleek het een grapje van de juf te zijn geweest. De andere ouders van de plukinderen hadden de juf gebeld, er was dus maar 1 cake te verdelen in de klas.

Barvaux

Barvaux

10-12-2014 om 09:59

amk

'Die kan prima zo'n knorpak in elkaar flansen, dus een recept van school gaat ook wel en anders vragen ze maar.'

Jouw dochter is toch ook niet de maat van iedereen? Ik merk dat mijn jongens best snel over iets heen lezen, ergens van uit gaan of gewoon niet zien dat het recept niet helemaal klopt (!) We kennen het recept niet en weten niet hoe moeilijk het is.

algemeen: Ik zou als ik weinig tijd had en geld mijn kinderen niet zomaar de keuken in sturen met een recept van school. Ik zou het aanpassen zodat het wat goedkoper wordt en makkelijker en zeker de kosten delen met het andere meisje.

amk

"rekenen en taal lijken mij nu net wel primaire taken van een school en dat is met dit soort activiteiten juist ook nog heel aansluitend aan de dagelijkse praktijk."

Ja, maar het maken van 12 hartige hapjes is nogal een omslachtige en inefficiënte methode daarvoor. Leren koken is geen kerndoel van het basisonderwijs. Natuurlijk is het leuk en leerzaam om theoretische kennis toe te passen op praktische vaardigheden. Maar om ouders daarvoor nou kosten te laten maken en tijd te besteden vind ik erg makkelijk afgeschoven door school.

Niet iedere achtste groeper kan een oven bedienen of met scherpe messen omgaan, ouderlijk toezicht is in veel gevallen geen overbodige luxe. Ik vind het nogal een heisa voor iets wat in feite één redactiesom is. Laat de juf zoiets dan lekker in de klas doen.

skik

och och

Ik heb medelijden met juffen die een keer iets anders willen organiseren en dan zo'n berg gezeur over zich heen krijgen. Weer niet waar je woont, maar ik zou je die 6 euro zo geven.

Tis weer Nederland op zijn smalst.

Klaartje

Klaartje

10-12-2014 om 19:10

Nou wil ik toch ook even reageren

Meestal houd ik me verre van deze discussies, want allang geen kinderen meer in de basisschoolleeftijd. Meisje Klein, hoe durf je zo te reageren! Je weet ten eerste niet of het over "maar" 6 euro gaat. En ik denk niet dat Dielia een boodschap heeft aan jouw "vrijgevigheid". Voor sommigen is 6 euro een heel bedrag dat ze niet kunnen missen. Ik heb ooit een moeder meegemaakt die een half broodje en een flesje melk moest afrekenen met gedeeltelijk cash en gedeeltelijk pin. Ze kon niet anders, had dat geld niet alleen in cash en kon het ook niet meer pinnen. Ik zeg niet dat dit bij haar ook zo gaat, helemaal niet, maar het zou zo maar eens kunnen dat ze het nodig heeft om haar kinderen te eten te geven.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-12-2014 om 19:31

Klopt Klaartje

Maar ik vind dat Meisje Klein ook wel een punt heeft als ze zegt dat er nogal benepen gereageerd kan worden op voorstellen van de juf die niet wat verder gaan dan het standaard lesprogramma.

Dat vind ik altijd zo jammer. Ook ik zou daarom die 6 euro graag willen lappen. En als die mevrouw voor mij gestaan had bij de kassa, had ik denk ik graag voor haar haar halfje wit en pak meld betaald

Klaartje

Klaartje

10-12-2014 om 19:36

Ginny Twijfelvuur

Als ze achter me had gestaan had ik dat ook best willen doen, maar ik zat achter de kassa, dan is het iets minder makkelijk. Maar of iedereen dat zomaar op prijs stelt??

Ulla

Ulla

10-12-2014 om 20:23

Alle begrip

voor de geldzorgen, maar inderdaad irriteert het mij ook dat iedereen zo moeilijk doet over een waarschijnlijk leuk idee van de juf.

En misschien bedoelt Meisje Klein het zo van degene die wat meer kan missen geeft ook wat meer.

Een tip in deze voor zo'n juf zou wel zijn dat je zelf mag bedenken wat je gaat koken of bakken, dan kun je daar al rekening houden met de kosten en dan valt het niemand op als je meer of minder geld hebt besteed (mocht je dat vervelend vinden).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.