Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Marilene

Marilene

08-05-2014 om 22:10

Hoe kun je het beste stapelen op het MBO?

Mijn zoon zal waarschijnlijk met een vmbo basisdiploma de middelbare school verlaten en ik vroeg me af hoe hij tzt, als hij dat wil het beste kan stapelen?
Hij wil wel wat in de techniek maar als je elektro kiest op basis ben je dan verplicht MBO 2 en eventueel 3 en 4 ook in elektro te doen? Zo nee: is dat wel handig of hebben ze liever mensen die wat weten over elektro maar ook bijvoorbeeld kunnen schilderen, loodgieten of wat dan ook?


Marie

Marie

08-05-2014 om 22:20

hangt van de school af - vakcollege

Ik begrijp dat ze bij jouw zoon op school nog niet werken met het "vakcollege" principe?

https://www.vakcollegegroep.nl/

In welke klas zit je zoon nu?

Marilene

Marilene

08-05-2014 om 22:24

Nee

Ik vraag mijn vraag in het algemeen en nee geen vakcollege.

Marilene

Marilene

10-05-2014 om 09:05

Geweldig weer

Hele lange draadjes als het over VWO gaat maar geen antwoorden als het over MBO gaat. Op welk forum kan ik wel terecht? Babybrabbel?

Angela67

Angela67

10-05-2014 om 09:12

nee dat helpt

weet je Marilene sommige dingen kun je beinvloeden, sommige dingen niet. Maar op deze manier sneren helpt volgens mij niet. En sommige dingen zijn ook niet te beantwoorden - wat ik uit draadjes over MBO herinner is dat het sterk regionaal bepaald is, soms zelfs lokaal. Minder overeenkomsten dus dan tussen vwo's. . . .
gr Angela

Tja

Ik wilde wel reageren, maar nu dus niet meer.

Leven lang leren

Ik begrijp je vraag niet. Even proberen "Hij wil wel wat in de techniek maar als je elektro kiest op basis ben je dan verplicht MBO 2 en eventueel 3 en 4 ook in elektro te doen?"
Ja, hij is verplicht om MBO 2 te doen (kwalificatieplicht), nee dat hoeft geen elektrotechniek te zijn.

"Zo nee: is dat wel handig of hebben ze liever mensen die wat weten over elektro maar ook bijvoorbeeld kunnen schilderen, loodgieten of wat dan ook?"

Dat ligt eraan wie je met "ze" bedoelt. Werkgevers maakt het geen bal uit. Werkgevers willen op dit moment graag mensen zonder diploma die in een gesubsidieerd leer- werktraject aan de slag kunnen. Zodra de leerling dat diploma heeft, wordt hij ontslagen.

Een volgende baan is weer te vinden in een leer- werktraject . Als taxi chauffeur, timmerman, whatever. Een leven lang leren en (voorlopig) nooit een vaste baan hebben.

Gisteren nog op tv http://www.npo.nl/ez/09-05-2014/VARA_101357552

Ik zou mijn kind de kwalificatieplicht uit laten zitten op een zo leuk mogelijke school. Ondertussen bijles organiseren in taal en rekenen en vakantiestages in een buitenland organiseren voor het verkrijgen van een vreemde taal (Duits of Engels of Frans).

Kwartje?

Of wil je eigenlijk weten of je ooit een mbo-4 opleiding kunt gaan doen die niet aansluit bij de specialisatie? Ja, dat kan.
Mbo stapelt niet op specialisatie. Met vooropleiding en ervaring in de richting, krijg je mogelijk wel ontheffing van bepaalde toetsen en stages. Zonder enige vooropleiding moet je soms een voor cursus doen. De school bepaalt dat zelf.

Marilene

Marilene

10-05-2014 om 10:52

andere taal?

Jij weet ook niets van vmbo basis of kader Miriam want het is mij een raadsel waarom ik een kind op dat niveau een taal zou moeten leren die hij helemaal niet krijgt. Het is de bedoeling dat hij een opleiding gaat doen met veel kans op werk en die kans vergroot ik echt niet door hem Frans te laten leren. Ik denk dat Pools, Roemeens of Bulgaars nog beter is, kan hij praten met zijn collega's.

Graag gedaan

Niks te danken Marilene.
Graag gedaan.

koffiekwast

koffiekwast

10-05-2014 om 17:54

het nut van de extra taal

Ze (oftewel sommige werkgevers) kunnen heel goed technisch goed onderlegd personeel gebruiken met ook nog voldoende talenkennis.

Mijn vorige bedrijf huurde regelmatig een monteur in van Marokkaanse afkomst voor klussen in Franstalige landen. Hij had de taal in thuisland goed meegekregen en ook toen hij als tiener naar Nederland kwam altijd goed op niveau gehouden. Omdat hij daarnaast ook prima Engels sprak werd hij ook nog regelmatig naar de vestiging in Guyana gestuurd.
Aan klussen had hij nooit gebrek - hij werd ook regelmatig door andere grote bedrijven ingehuurd.

In de provincie waar ik woon is de werkloosheid aan de hoge kant, maar voor iedereen die Duits spreekt, zijn er over de grens prima mogelijkheden. (slechts een 30 a 40 minuten rijden)

Dus zo gek is die toevoeging over talen niet!

mijn reactie

Ga informeren op open dagen in de regio.
Hier op open dagen geweest maar dan voor ICT. Ook op school was een info avond vanuit MBO georganiseerd.
MBO-2 ICT is er wel maar zal vermoedelijk bijna geen werk in te vinden zijn er wordt dan dus wel gekeken bij aanname van de leerlingen bij MBO-2 of ze genoeg capaciteit en de wil hebben om door na MBO-2 door te gaan voor MBO-3.
Ik weet dus niet hoe dit zit voor electro etc., dus vandaar mijn tip om op open dagen of bij de decaan te informeren naar info. Hier is het in het derde jaar een info avond voor de leerlingen en ouders met mbo richtingen.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-05-2014 om 20:59

Precies

Als hij die taal op school niet leert is hetzes juist handig om die op een andere manier te leren. Talen leren doe je niet omdat dat van school moet, maar omdat je er in de rest van je leven gebruik van kunt maken.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-05-2014 om 20:59

Precies

Als hij die taal op school niet leert is hetzes juist handig om die op een andere manier te leren. Talen leren doe je niet omdat dat van school moet, maar omdat je er in de rest van je leven gebruik van kunt maken.

Marilene

Marilene

10-05-2014 om 23:43

Blijft leuk

Blijft leuk die kennis hier van de gemiddelde basisleerling. Dat is een kind die je met zijn handen moet laten werken en waar Engels al een probleem kan zijn. Een extra taal erbij is echt niet haalbaar, zo niet bijna onmogelijk, helemaal als het ook nog eens een kind is met dyslexie. Ik zal al blij zijn als hij zijn examen op Engels gaat halen en door de lees en rekentoetsen komt tegenwoordig.

Angela67

Angela67

10-05-2014 om 23:46

lekker positief

wat een heerlijk positief beeld heb je van de wereld en van je kind. hoop dat je hem niet zo tegemoet treedt als je je hier opstelt, ik krijg de indruk alsof je HEEL BOOS bent en TELEURGESTELD ofzo?
gr Angela

Ja, zeer negatief.

Gaan kijken op scholen, je zoon laten ontdekken wat hij leuk vindt en zien hoe hij zich verder ontwikkelt. Je kan tot je 80e leren dus het is koffiedik kijken waar je kind terechtkomt in de toekomst. Dat telt voor ieder kind, op ieder niveau toch? Ik vind je ook erg negatief overkomen, dat is jammer en helemaal niet nodig. Je zoon kan starten op MBO 2 niveau in de elektra bijvoorbeeld. Misschien blijkt dat over een jaar voor hem de verkeerde beroepsrichting te zijn en kiest hij alsnog voor garagemonteur of schilder. Overstappen kan en opklimmen, studie uitbreiden kan altijd.
Waarom zou je met dyslectie geen vreemde taal kunnen leren? Mondeling een taal goed beheersen kan voor een werkgever belangrijker zijn dan schriftelijk. Je hoeft niet voor alles een diploma te behalen, soms is beheersen van de taal al voldoende om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Miriam zegt echt niets raars. En wat nu niet lukt kan over 2 of 3 jaar plotseling wel lukken omdat je kind dan een doel heeft wat hij wil bereiken en gemotiveerder is.

Voor de meelezers

Marilene heeft er geen vertrouwen in, maar er zijn vast meelezers die met dezelfde vragen zitten.

Schematisch: leerlingen die van vmbo-b komen, stromen in in mbo-1/2 (een of twee, dat verschilt een beetje per opleiding).Het is de bedoeling dat ze een Mbo-2 diploma halen. Dat staat gelijk aan een startkwalificatie. Maar het is wel basisonderwijs. Ook als er een bepaalde richting is gedaan (zorg, administratie, techniek).

Er is geen enkele vervolgopleiding die cursussen of delen van onderwijs als verplichte vooropleiding eist. Het maakt daarom voor vervolgonderwijs ook niet uit in welke richting je Mbo-2 hebt gedaan. Ook voor werk maakt dat niet uit. Wie vers van een administratieve opleiding komt, mag zo als bouwvakker aan de slag.

Ouders als Marilene hoeven zich dus niet druk te maken over de toekomst. Een mbo dichtbij met een opleiding die kind nu interessant vindt, is prima.

Wat wél doorslaggevend is voor het kunnen volgen van een vervolgopleiding, is het taal- en rekenniveau. Wat bovendien extra is bij het kunnen vinden van werk, is het spreken van een vreemde taal. Het spreekniveau 'kan de weg vragen' maakt al een cruciaal verschil.

Marilene verwoordt feilloos de dominante opvatting van leerkrachten op het laagste MBO niveau. Van de school hoef je dus weinig inspanning verwachten op die fronten die wel verschil maken.
Hier kun je als ouders verschil maken: organiseer bijles in taal en rekenen en vakantiestages om er een vreemde taal bij te leren.

Andere term

Ik schreef "Dat staat gelijk aan een startkwalificatie. Maar het is wel basisonderwijs."
Basisonderwijs is de verkeerde term. Het is funderend onderwijs.

Marilene

Je vraagt iets ovet stapelen tot niveau 4 mbo. Dat betekent dat je kind dan hetzelfde engels reken en nederlands niveau dient te hebben als de havisten. De reken en taaltoetsen 3f moet maken. Want niveau 4 mbo moet aansluiten op hbo. Daarom is het niet zi gek dat mensen je hier adviezen over talenkennis geven. Maar zoals jij over je zoon en vmbo basis praat, lijkt het me een onmogelijkheid verder te komen in her leven...

kans op werk

Als je zoon interesse heeft in een technische studie, dan zou ik 'ns naar opleidingen in de procestechnologie kijken. Zoals hier: http://www.zadkine.nl/StuderenBijZadkine/Domeinen/Procestechniek%20en%20Maintenance.aspx

Echt, werkgevers in de chemische industrie zitten te springen om operators en betalen goed. Komt je zoon bij een bedrijf als Shell aan de bak zit ie voor de rest van z'n carriere goed.

Marilene

Marilene

11-05-2014 om 16:04

forum

Precies, ik vraag iets over het stapelen op het mbo, hoe dat werkt. Ik vraag niet of een talencursus handig zou zijn, die informatie krijg ik er gratis bij. Prima maar ik weet dat dat bij mijn kind niet echt haalbaar is en ik wil dat hij zo ver mogelijk komt op andere gebieden. Ik vroeg dus of hij meer kans heeft op werk door op mbo 2 en 3 verschillende dingen te doen of hetzelfde.

Waarom jullie denken dat ik verkeerd denk over mijn zoon en basis is mij een raadsel. Ik denk niet al te positief over dit forum als het gaat over adviezen over de lagere regionen van de middelbare school. Waarom zou mijn kind met een basisdiploma naar een mbo 1 opleiding moeten? Waarom zou ik mijn kind vermoeien met nog meer theorie? Wat is het nut van Frans leren als je in de Randstad woont, zeker als je niet verder komt in die taal dan vragen naar de weg? Ik denk dat hij dan beter nog een vakopleiding extra kan gaan volgen, een rijbewijs kan halen en leren hoe een tomtom werkt.

Nou

Hij leert in ieder geval hoe je sarcastisch mort doen, behulpzame mensen moet schofferen en dat je advies moet vragen op plekken waar je geen vertrouwen in hebt en dat dan ook moet delen met die om niks je een advies geven in plaats van een antwoord op een vraag.

Loes

Met excuus

Voor de tikfouten, sorry.

marilene

het maakt mij verder niet uit hoor, maar je had het in je openingspost echt over niveau 4 mbo. EN wij kunnen als forum natuurlijk niet weten dat jouw zoon dyslectisch is. EN jij realiseert je blijkbaar niet , dat stapelen in de techniek op het mbo betekent dat ook de vakken als Engels en Nederlands gewoon moeilijker worden. EN dat zijn wel verplichte vakken, ook als je procesoperator of chemisch analist wordt.

Marilene

Marilene

11-05-2014 om 19:02

reactie

Mach: Er stond toch echt eventueel mbo 3 of 4 en mijn vraag ging over stapelen dus dan volgt toch na 2 dus 3 en eventueel 4?

Verder vroeg ik een serieuze vraag, ik snap niet dat als er dan geadviseerd wordt om een extra taal te nemen ik dat niet een vreemd advies mag vinden. Het is toch niet voor niets dat je op basis en kader alleen maar Engels krijgt op school?

Katniss

Katniss

11-05-2014 om 19:09

Vreemde discussie

Ik begrijp niet veel van het verloop van de discussie, maar inhakend op de eerste posting denk ik dat het handiger is om alle niveaus in een richting te doen, dan om niveau 2 techniek, niveau 3 schilderen en niveau 4 metselen. Tenzij je een klusbedrijf wilt beginnen en van alle markten thuis wilt zijn natuurlijk. Er zijn ook MBO2-richtingen waarbij je zo ongeveer een baangarantie hebt, dus als je echt geen leerhoofd hebt kom je dan toch nog goed terecht.

marilene

OP kader hebben je sowieso een paar jaar Duits hoor.
Maar goed, als ook Engels en Nederlands voor je zoon een probleem is, is stapelen tot niveau 4 misschien niet een goed plan.
Begin dan met bv techniek breed op niveau 2. Kijk hoe dat gaat en in overleg met de school kan je dan wel weer verder kijken. OP het MBO is allemaal niet zo rigide.

Een vreemde taal leren (beetje ot)

Marilene, een vreemde taal hoef je niet van papier te leren, je hoeft het ook niet te leren schrijven. Maar je hebt een enorme pré als je een taal (Duits bijvoorbeeld) verstaat en enigszins spreekt. En die kan iedereen op een natuurlijke wijze leren door bijvoorbeeld een tijdje in het land van die taal te verblijven. Aan spreekvaardigheid heb je op de werkvloer ook meer dan aan de rijtjes van naamvallen op kunnen dreunen.

skik

Monique D*

Monique D*

12-05-2014 om 18:56

O.T. vreemde taal naast Engels op het MBO

De leerlingen die van de praktijkschool of VMBO-Basis komen hebben alleen Nederlands en Engels gehad. Ze hebben nooit de talen Duits of Frans geleerd. Blijkbaar krijgen ze dit niet omdat men vindt dat de kinderen niet goed kunnen leren en dat het geen zin heeft dat ze die talen leren?

Als ze naar het MBO niveau 1 of 2 gaan krijgen ze ook alleen maar Engels en Nederlands. Ze hebben dan sowieso geen Duits en Frans gehad. Maar hoe zit het als ze doorstromen naar een niveau 3-opleiding waar ze een vreemde taal naast het Engels moeten leren? Kunnen ze dat van het begin af aan volgen? Of gaat die opleiding niet door omdat ze op de vooropleiding (VMBO-Basis) en MBO niveau 1 en 2 geen Duits of Frans hebben gehad?

Dan is de enige manier om, zoals Miriam dat voorstelde, in een ander land de taal te leren..

Dalarna

Dalarna

12-05-2014 om 20:19

Monique

Op kader heb je wel een jaartje duits maar niet als je dat niet kiest in je sector. Niet anders dan op mavo of havo dus ik begrijp je probleem niet. Als je kiest voor de techniekkant krijg je sowieso geen duits en dat doe je dus ook niet op een mbo3 opleiding. Wat bedoel je, je hoeft geen duits te doen op een mbo3 of 4 opleiding? Ook na de mavo hoef je niet op een mbo4 opleiding een tweede taal te doen tenzij je waarschijnlijk iets toeristisch doet ofzo maar dan heb je dus die extra taal gehad op de mavo.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.