Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Groep 8-ers

ik was wat aan het zoeken in het archief en kwam een draadje tegen over het begin van het schooljaar, en dat er redelijk veel ouders zijn met een 8e groeper.

Hoe gaat het ondertussen? we zijn nu halverwege het schooljaar, en over een paar lesweken zijn de cito's al. Schooladvies, open dagen, cito's oefenen, hoe vergaat het jullie kinderen (en jullie)? Zien ze er tegen op, of doet het ze weinig?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
pooh bear

pooh bear

29-12-2012 om 23:46

Mijn 8ste groeper

Mijn achtste groeper doet het best goed. Bij ons op school doen ze geen Cito en wij hebben het schooladvies dan ook al gehad.
School heeft altijd gezegd dat ze waarschijnlijk vmbo basis advies zal krijgen en ze heeft een kader tl advies gekregen. Wel zal ze op bepaalde vlakken extra hulp nodig hebben omdat ze heel disharmonisch scoort. Op sommige gebieden een stuk lager dan kader tl en op andere gebieden een stuk hoger.
Daarom zijn we al druk aan het zoeken naar de meest geschikte school.
Verder zit ze nu ook ontzettend goed in haar vel. Ze is altijd een beetje teruggetrokken geweest en een meisje die er niet helemaal bijhoort maar sinds dit jaar lijkt ze helemaal op haar plek te zitten in de klas.
Ze lijkt opeens ook een stuk groter en zelfstandiger.
Momenteel ben ik eigenlijk alleen maar supertrots op mijn achtste groeper.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

rene

rene

30-12-2012 om 03:35

Hier nog een

Bij mijn zoon op school doen ze wel mee aan de cito maar ook zij krijgen het advies voor de cito toets begint. Nu een voorlopig advies kader, mits hij zich nog een beetje blijft gedragen want zijn werkhouding is niet om over naar huis te schrijven. Zoon ziet het leven als een groot feest en daar hoort serieus werken niet echt bij lijkt het zo. Hij is dan ook niet bezig met groep 8 stress, gaat allemaal erg zijn gangetje.

Het gaat eigenlijk best goed met hem als je naar de resultaten kijkt(goed in zover wij bij hem vinden passen). Rekenen alleen is wel een drama maar voor begrijpend lezen en de leervakken scoort hij weer ruim. Werkhouding is beneden peil maar dat zien we ook wel in karakter terug, gezellige vrolijke jongen maar absoluut niet serieus met de "grotere" zaken.
Open dagen hebben we vorig jaar al bezocht en hij is er eigenlijk al uit wat het gaat worden. Zelf willen we nog naar een andere school dichterbij gaan kijken maar ook wij denken dat het eerste keuze wel zal worden.
Hij heeft ontzetten zin in de nieuwe school, is echt toe aan verandering. Dat verbaast ons wel een beetje want hij heeft een grote groep vrienden waar hij nu intensief mee optrekt die hij direct misschien niet meer gaat zien. Maar ook dat vindt hij prima, wil lijkt het wel echt weer een frisse nieuwe start maken(qua vrienden dan )
Wij hebben er ook zin in maar zien ook wel weer een beetje tegen bepaalde dingen op. Denk dat zoon in huiswerk heel veel begeleidt moet gaan worden dus dat zal veel extra tijd voor pa en ma betekenen.

Die van ons ook

Onze middelste zit nu in groep 8. Bij ons op school doen ze wel aan de cito's en ze hebben er al één geoefend. Mijn zoon heeft erg veel zin in de middelbare school, hij is het betuttel zat. Op de school waar hij heen gaat, kent hij aardig wat andere oudere kinderen via sport. Vind hij zelf wel erg prettig. Voorlopig advies krijgen we na de kerstvakantie. Het gaat nu snel, open dagen, cito's, musical en schoolkamp.

P

P

30-12-2012 om 10:05

Rene

Het is juist normaal dat het advies voor de cito komt. De citouitslag komt vaak na de datum dat je je moet inschrijven

Verder kun je niet gericht open dagen bezoeken als je niet weet wat het advies van school is en een advies moet bestaan uit een advies van de leerkracht en een advies van de één of andere toets.

gruffalo

gruffalo

30-12-2012 om 11:37 Topicstarter

Leuk

pooh, mijn 8e groeper zag ik afgelopen half jaar ook erg veranderen. Ze lijkt meer zelfverzekerd, rustiger. Ze kijkt erg uit naar de middelbare school, wisseling van vriendinnen kan bij haar zeker geen kwaad.

Wij zijn vorig jaar naar de 2 mogelijke scholen geweest en dochter is ook al (bijna) zeker welke het gaat worden: de school die 20 minuten verder fietsen is maar een stuk kleiner. Past meer bij haar, niet zo massaal, en ze hebben erg leuke bijvakken als tekenen waar ze gek op is.

Wij hebben eind november het voorlopig advies gehad, gebaseerd op alle cito's van afgelopen 4 jaar (volgens mij) en ervaring van de juf. Advies was om inderdaad naar die ene school te gaan. We krijgen begin maart de uitslag van de cito, en 3 dagen later definitief schooladvies. Anderhalve week later zijn de inschrijfdata voor de middelbare school.

dochter is ondertussen erg nuchter over de cito. Ze heeft op de nieuwe school gehoord dat als het resultaat van de cito tegen mocht vallen, de school met de basisschool gaat praten over oa de cito's van afgelopen jaren. Dus volgens dochter komt het allemaal wel goed. Wel fijn zo'n nuchtere houding!

Pijlsnel

Vorig jaar verliep moeizaam voor onze toen zevende groeper. Wilde stoppen met sport, baalde over van alles en jojoode op school. Dit jaar verbaas ik me bijna dagelijks. Al meteen ging het gas erop. Ik krijg overal positieve recensies, op school, sociaal, sportclub. Achtste is gezellig, zet zich overal voor in en de pubernukken zijn nooit langdurig. Zelfs de brusjes was het opgevallen: "ben je soms verliefd of zo?"

Hier nog geen schooladvies, komt na de vakantie, hopelijk nog net voor de open dagen. We verwachten een havo advies, dus dat wordt 1 van de scholengemeenschappen. We zijn vorig jaar al samen wezen kijken en kindlief had toen een andere voorkeur dan wijzelf. Het is dus hier nog geen uitgemaakte zaak, eigenlijk ook nog best wel spannend over hoe alles gaat lopen.

Vakantieganger

Vakantieganger

30-12-2012 om 17:09

Hier ook een 8e groeper

die het gewoon lekker doet. Ik merk geen verschil met vorig jaar, toen groep (7/8). Nu groep 8. Nio al gehad. Zeer positief advies. Al enkele scholen bezocht. Gaan in januari echt starten. Keuze is ondertussen beperkt (door kind zelf) tot 2 vwo-combinatiescholen. Cito in febr. zien we ook niet tegenop.

Tango

Tango

30-12-2012 om 18:18

Hier ook eentje

Tangodochter zit ook in groep 8. Zit niet helemaal lekker in de groep meer. 6/7/8 combinatie en op zich gaat ze wel weer leuk om met de wat jongere kinderen, maar ze mist wel wat aansluiting met andere groep 8-meiden waarvan er maar weinig in de groep zitten. Ze werkt wel hard, maar de NIO waarvan ze kort geleden de uitslag van kreeg viel haar en ons toch weer wat tegen. Wij denken dat er best HAVO in zit, maar tot nu toe is de uitslag VMBO-T. Ook niet slecht natuurlijk.
We gaan in januari naar diverse scholen kijken, we zijn er al wel zo'n beetje uit, al is er nog wel een tweede school in beeld die mogelijk is. Na de kerstvakantie krijgt ze meteen in die week haar rapport en dan de week daarna gesprek over haar advies. Wel spannend allemaal. We hopen met de juf nog tot vmbo-t/havo te kunnen komen.
Dochter heeft wel zin in de middelbare school, hoopt er weer nieuwe vriendinnen te vinden. Ze is flink veranderd de laatste tijd, niet altijd ten goede vind ik. Ze zit veel in haar kamer achter de computer en zoekt weinig contact met ons of vrienden/vriendinnen.

gruffalo

gruffalo

30-12-2012 om 20:28 Topicstarter

Tango

tango, krijgt je dochter nog een cito in februari waar ze misschien kan laten zien dat ze havo aankan? of is het bij jullie de nio als enige toets?

Tango

Tango

30-12-2012 om 22:18

Nee

Geen Cito hier.Wat ik niet heel erg vind hoor, op de Cito Entree vorig schooljaar scoorde ze helemaal laag. Ze heeft behoorlijk last van faalangst op toetsmomenten. Bij de NIO had ze op 1 onderdeel heel laag gescoord, het onderdeel uitslagen. Dit meet vooral ruimtelijk inzicht, blijkbaar is ze daar dus ook, net als jongere broer, niet goed in. Ik vind het eerlijk gezegd geen reden om haar daarom een lager advies te geven. Op de andere onderdelen scoorde ze op allen boven de honderd, alleen getallen iets lager, ik geloof 92.
We zullen dus vooral stevig in gesprek moeten met de juf. Vorig jaar gaf de juf nog overduidelijk VMBO-T advies, we hopen dat met de werkhouding die ze nu in de klas heeft, het toch naar VMBO-HAVO kan. En verder hoop ik dat ze vooral geen aandacht aan de Saqi gaan besteden, want die uitslag was zo raar, klopte helemaal niets van. Het wordt dus nog spannend hier. Dochter wil heel graag Havo doen...

gruffalo

gruffalo

31-12-2012 om 08:53 Topicstarter

@tango je bent dus eigenlijk helemaal afhankelijk van de juf. Heb je al wel je verwachting/hoop uitgesproken zodat het straks niet als verrassing bij haar komt? Vooral het feit dat je dochter zelf gemotiveerd is om naar de havo te gaan lijkt me erg belangrijk, zou ze wel moeten weten voor ze haar advies geeft.

mamamic stel dat je 8-e groeper nu kiest voor de school die jullie voorkeur niet heeft...? is het ok wat jullie betreft, echt de keuze van je kind, of wordt het jullie keuze? lijkt me lastig!

Tink

Tink

31-12-2012 om 10:44

Hier

Onze 8e groeper gaat qua schoolresultaten prima. Doet nog steeds wel eens zijn huiswerk pas op het allerlaatste moment, maar dat gaa beter dan vorig schooljaar. Hij zit wel in een erg grote groep nu (38 kinderen) en heeft nog steeds niet echt aansluiting in de klas.
Hij verheugt zich wel op iets nieuws volgend jaar, heeft ook al een duidelijke voorkeur voor een school. We gaan uiteraard nog wel naar de open dagen binnenkort. Hij is heel trots op zijn VWO-advies.

En verder ziet hij totaal niet op tegen de Citotoets. Ze hebben een proefcito gemaakt, dat ging prima, binnenkort volgt er nog eentje. En dan in februari echt aan de bak.
Ik vind het een leuk jaar, dat laatste basisschooljaar!

Jillian

Jillian

31-12-2012 om 13:29

Tango

Hebben jullie geen school in de buurt met gemengde brugklassen? Hier in de buurt heb je een school met gemengde brugklas vmbot/havo waarvoor je een VMBOT toelatingsadvies moet hebben en ook een school met een gemengde brugklas vmbot/havo/vwo waar je ook met vmbot advies naar toe kan. Dan maakt het advies van de basisschool ook wat minder uit en heeft ze nog een kans om zich te bewijzen op school.

Over de voorkeur

Hier zijn er vier scholengemeenschappen met vmbo-t, havo en vwo. Vorig jaar zijn we wezen snuffelen op de open dagen, erg leuk en leerzaam. Bij de eerste school was kindlief net een schuchter hertje. Bij school nummer vier werd er al voorzichtig een vraag gesteld aan een leerling. Ik merkte dat ik als ouder op heel andere dingen let. Grappig dat kind bepaalde dingen opmerkt die ik helemaal niet heb gezien en andersom. Overigens zijn het alle vier prima scholen. Er is niet een school die me echt tegenstaat en waarvoor ik een veto zou willen uitspreken. Maar natuurlijk heb ik wel een voorkeur en kind ook en dat bleek niet dezelfde school te zijn. Inmiddels zijn we een jaar verder. Kind is veranderd en we gaan nu kijken 'voor het echie'. Ik ben benieuwd wat nu de voorkeurschool wordt, en of dat dezelfde school is. Wat mij betreft is het allerbelangrijkste dat kind op z'n plek is. Kind is bijvoorbeeld heel muzikaal. Er is hier een school die veel met muziek doet, dus dat is wat mij betreft een pre. En kind heeft een spellingsdeuk, dus leuk dat andere school zich profileert met Cambridge Engels, maar dat hoeft voor mij dus niet, terwijl kind dat reuze interessant vindt . Maar ja, ik ga natuurlijk niet naar school. Verder doet kind voorkomen zich niet te laten beïnvloeden door de vriend/innen, maar volgens mij is dat dus wel zo. Als iemand nog tips heeft hoe kind echt zelf en rationeel (emotioneel gebeurt sowieso al) een keuze kan maken , dan hoor ik het graag.

Lou

Lou

01-01-2013 om 12:23

Spannend

Hier wordt de middelbareschoolkeuze nog spannend. Dochter heeft een A-keus en een B-keus, dezelfde als ik alleen andersom maar waarschijnlijk moeten juist deze twee scholen loten. Bovendien is een van deze scholen een categoraal gym, waar je dus wel een hoge citoscore voor moet halen, dat maakt het extra onzeker. Een paar andere scholen in de buurt vallen af omdat ze met een systeem werken waar dochter totaal niet in zou passen en waar ze ook geen zin in heeft. Geen idee waar ze terecht komt.
Voorlopig heeft ze het wel reuze naar haar zin in groep 8. Dat is wel eens anders geweest dus we zijn heel blij! Maar spannend wordt het.

gruffalo

gruffalo

01-01-2013 om 12:56 Topicstarter

Nou

toevallig vannacht iemand gesproken die 2 kinderen heeft op de school die onze b-keus is, maar wel heel dichtbij is ivm de a-keus. Ze bevestigde alle vermoedens die we hadden van de minpunten van die school. Het moet wel heel gek lopen wil dochter nu niet naar de school van haar voorkeur gaan.

Gelukkig hebben dochter en wij dezelfde voorkeur. Als dat niet zo zou zijn dan zou ik zelf in gesprek gaan. Wat zijn de plus- en minpunten van de school, zet het eens op papier zodat ze rationeel kiest ipv emotioneel. En ja ook vriendinnen die naar die school gaan kan een plus- of minpunt zijn. op die manier kan een mooie discussie ontstaan, en wordt ze zich bewust van de minpunten die jullie zien zonder dat je te erg gaat beïnvloeden denk ik?

Molleke

Molleke

01-01-2013 om 17:58

Hier ook

Hier ook een groep 8er. Ik vind het erg spannend. Dochter is er zelf nog niet zoveel mee bezig. Heeft het prima naar haar zin op de basisschool. Heeft veel vriendinnen en het is sowieso een hele leuke klas. Dochter heeft TL/Havo advies. We hebben nu 2 scholen op het oog. 1 school is klein, overzichtelijk, korte lijnen met ouders/leerling en een goed zorgteam. Andere school is groot massaal en langere lijnen tussen ouders/leerling. Voordeel van grote school is dat ze wel een kantine voor de brugklassers hebben. Nadeel van de kleine school is dat mocht ze wel Havo kunnen doen ze na 2 jaar brugklas naar een andere locatie moet. Die zit wel een stukje verder of ze moet naar een andere school. Op de kleine school heeft ze wel een doemiddag gehad en ze was hier heel enthousiast over. We gaan i.i.g. tijdens de open dagen goed rondkijken.
We hebben van te voren met dochter er over gehad dat we kijken naar een school die goed bij haar past en dat het fijn is als er ook vriendinnen naar die school gaan maar daar houden we voor een klein deel maar rekening mee. Ook uitgelegd dat de ouders van vriendinnen dit ook zo gaan doen. De kans is bij deze 2 scholen groot dat ze ook bij een aantal vriendinnen in de klas komt. Haar beste vriendin gaat i.i.g. naar de grote massale school. Wij zijn daar nog niet over uit. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze dit graag wil. Het kan ook zijn dat we uiteindelijk de keus aan haar overlaten maar dan moeten wij wel een goed gevoel hebben bij beide scholen.

Wel bijzonder om te lezen hoe verschillend het er aan toe gaat op de scholen. De een wel cito de andere niet. De een al wel een advies de andere niet.

Rene

Rene

01-01-2013 om 22:27

Vrienden en re p

mbt school kiezen waar vrienden heengaan heb ik bij oudste meegemaakt dat wel eens ander uit kan pakken. Zij koos voor school waar ook beste vriendin voor koos, verder ging iedereen naar andere school. Twee meiden die 8 jaar samen waren geweest, aten, logeerden, vakanties en in de brugklas was dat heel snel over. Wij verbaasden ons daar over maar dochter was denk ik op zoek naar nieuwe dingen en daar hoorde het oude vertrouwde niet meer bij.

Toch ook wat zoon nu een beetje aangeeft, ook hij vindt het prima om naar een school te gaan waar hij niet met de grote hoop heen gaat.

Pelle, ik begrijp dat dat niet overal gewoon is, het advies voor de cito dus wat is normaal? Er zijn toch genoeg scholen die cito willen zien voor er ingeschreven mag worden?

Wij konden al heel gericht open dagen bezoeken omdat wij zoon wel in konden schatten wbt keuze Vmbo afdeling of scholengemeenschap vmboT/Havo/vwo, welke 2 keuzes je hier in de regio voor 99% ziet. Zelfs de richting hadden we al in ons hoofd en die blijkt uiteindelijk ook nog goed ingeschat te zijn. Definitieve advies wordt na de kerstvakantie gegeven op basis van laatste jaren LVS en inschatting van leerkracht groep 8. Wij gaan voor Kader ;}

Dat zijn er alvast twee

Ik bedoel goeie tips die ik net lees, dankjewel! Zo had ik het nog niet bekeken, de schoolkeuze van vriendinnen gewoon als 1 vd pluspunten te beschouwen. En om te benoemen dat ook je klasgenoten en hun ouders maar voor een klein deel rekening houden met de bestaande vriendschappen. Vorig jaar was BFF nog een soort van heilig begrip, maar inmiddels wordt daar al anders tegenaan gekeken.

Verder wordt er hier op twee van de vier scholen geloot, dus het kan nog heel spannend worden. Naast het adviesgesprek is er ook nog een infoavond over schoolkeuze en Cito. Ben benieuwd wat de meesters verteld hebben aan de kinderen over het kiezen, zeker te weten dat dit door kind ter harte wordt genomen. Ook zijn er aardig wat kinderen in de kennissenkring die al op 'de middelbare' zitten. Gek genoeg worden er tussen de kids onderling geen ervaringen en meningen uitgewisseld. Net alsof het niet cool is om over school te praten.

Tango

Tango

01-01-2013 om 22:47

Jillian

Ik heb altijd begrepen dat je alleen naar een VMBO-HAVO brugklas mag als je ook daadwerkelijk dat advies krijgt, dus niet als je VMBO-advies krijgt. Ik zal dat nog eens goed navragen hoe het zit. Er zijn hier namelijk diverse scholen met gemengde brugklassen.
Waar ik me wel zorgen over maak is het huiswerk maken van dochter. Nu in groep 8 doet ze alles op het laatste moment en moet ik haar overal aan herinneren (waarop zij dan weer gaat roepen dat ik me er niet mee moet bemoeien). Ik hoop echt dat dat volgend jaar anders gaat.

pooh bear

pooh bear

02-01-2013 om 11:50

Tango

Ik dacht dat als een school alleen een mavo/havo brugklas heeft je er ook met een mavo advies heen kan. Maar als die school ook een aparte mavo klas erbij heeft zal ze waarschijnlijk in die klas komen.
Hier is in elk geval een school waar alle kinderen met mavo advies in een mavo/havo brugklas komen.

ishtar

ishtar

02-01-2013 om 11:56

Hier is het spannend

zoon heeft een heel laag voorlopig advies. En zal het dus met de cito moeten laten zien. Er wordt dus hard aan gewerkt. Gelukkig voelt hij de spanning niet zo. Al zou hij het nut van het harde werken wel wat meer mogen zien, maar er is vooruitgang (zowel bij het inzien van het nut, als bij het resultaat)

pooh bear

pooh bear

02-01-2013 om 11:58

Moeilijk

Wij vinden het erg moeilijk. Dochter heeft kader tl maar tl alleen als er voldoende ondersteuning is.En dat laatste is erg moeilijk we zijn op 3 scholen wezen praten maar ze zijn allemaal niet erg duidelijk over die extra ondersteuning.
Ook zegt de basisschool dat ze het beste naar een kleinschalige school kan.
Dochter heeft duidelijk voorkeur voor 1 school deze ligt hier 20 km vandaan ongeveer 500 leerlingen. Dit is een groene school met een kookklas. een heel gemoedelijke school waar ze echt heel graag naar toe wil.
Alleen hebben ze grote klassen. Elke dag met de bus en twijfelen wij of ze wel extra hulp bieden.
Toch denken wij dat ze daar het meest op haar plek is.
Andere optie is een school 5 min fietsen hiervandaan 230 leerlingen. Veel persoonlijke aandacht kleine klassen. Maar deze school staat wel slecht bekend. (vooral de leerlingen van deze school) Vaak ruzies en problemen. Niet echt de plek voor mijn gevoelige dochter.
Dan is er nog een school waar we nog niet geweest zijn maar daar moet ze voor naar Rotterdam.
De andere scholen hier zijn echt veel te groot.

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:11

Mamamic

Dat wordt dan idd. nog spannend met loten. Wij wonen in een deel van Nederland waar de cito wel meetelt maar (nog) niet allesbepalend is. Dat scheelt wel want dochter heeft moeite met concentratie (is van het dromerige soort, ze past in het ADD plaatje) en heeft ook kenmerken van dyslexie.

Dat viel mij trouwens ook op. Onderling hebben ze het er niet zo over. Dochter haar vriendin is in de middenbouw versneld en zit nu dus op het VO maar daar hebben ze het niet eens over met elkaar.

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:13

Advies

Hier dan wel TL/Havo advies maar voor zover ik weet gaat haar vriendin die TL advies heeft ook naar een Tl/havo brugklas. Ik zou dat nog even navragen want voor jouw dochter zou dat wel ideaal zijn als ze grag naar de Havo wil.

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:14

Bericht advies was is voor tango

.....

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:15

Een vraag

Bij de ene school is er een brugklas van 2 jaar en de andere school 1 jaar. Waar zou jullie voorkeur naar uit gaan. Ik zie zo niet helder de voor en nadelen hiervan.

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:17

Pooh bear

Lastig dit maar ben je al we geweest bij de grote scholen? Wellicht zijn de klassen wel klein? Je zou altijd even kunnen informeren?

Molleke

Molleke

02-01-2013 om 13:19

Tango

Tegen dat huiswerk maken zie ik ook wel tegenop. Man en ik moeten dochter echt gaan begeleiden anders gebeurt er geowon niks. Nou ja, misschien de eerste weken als alles nieuw is. Dan is het nog wel spannend maar als de sleur er in komt dan moeten we zeker ingrijpen anders hebben we voetbaluitslagen op het rapport. Ik had al geinformeerd naar huiswerkbegeleiding maar dat is ons te duur. We gaan het eerst zelf doen. Als we met dochter om de tafel gaan en goede afspraken maken dan moet het wel loslopen maar het kost zeker tijd.

P

P

02-01-2013 om 13:25

Molleke

Denk goed na, ik heb mijn kind juist pas losgelaten als duidelijk was dat er voldoendes binnen kwamen. Ik heb niet gewacht tot het mis ging want dan is de motivatie weg, moet jij je er opeens mee gaan bemoeien en moet je extra hard aan de slag om de cijfers op te halen. Leer je dochter eerst plannen en huiswerk maken als het nog leuk is en laat los per vak als het goed gaat. Vanaf week 1 deed zoon zijn wiskunde zelf en met de herfstvakantie had ik hem bij elk vak los gelaten en sindsdien komt hij alleen nog als hij wil dat ik hem overhoor.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.