MoederSterretje
07-09-2023 om 13:51
Foute Geschiedenislessen
Mijn kind zit op de lagere school en ze krijgt nu geschiedenislessen. Daarbij wordt haar verteld hoe slecht de Katholieken waren en dat de Spaanse koning een hekel had aan protestanten. Katholieken krijgen de schuld van heksenvervolgingen en het geweld tussen de protestanten en de Katholieken. Ikzelf ben als kind uit het Oostblok naar Nederland gekomen, maar ik heb nooit vroeger hier zoveel haat in de lessen meegemaakt. Het lijkt of de godsdienstoorlog opnieuw wordt aangewakkerd.
Wat mij ook opviel, is dat in het land waar ik vandaan kom geen heksenvervolgingen waren en ook geen hongersnoden. Als de Katholieke kerk daar verantwoordelijk voor was, waarom dan niet in het Oostblok? Ik ben maar eens wat gaan spitten in de geschiedenis en kwam er achter dat dit alles iets anders in elkaar zit. Het huidige verhaal is verzonnen in de 19e eeuw als propaganda.
Sind skort worden deze spookverhalen in Nederland opnieuw verteld, bijvoorbeeld in de uitzending van Schooltv: "Welkom in de 80-jarige oorlog", dat midden in het conflict begint en direct de schuld geeft aan de Katholieken.
Er wordt echt geen neutraal standpunt ingenomen om uit te zoeken hoe het precies zit.
Na aardig veel speurwerk blijkt dat alles begonnen is met de komst van de Zwart Dood (of De Straf van God, zoals de pest hier genoemd werd) uit het Midden-Oosten). Zowel Luther als Calvijn deden een wanhopige poging om deze verschrikkelijke pandemie (dat meer dan 500 jaar lang, steeds zou terugkomen) het hoofd te bieden. Ze zochten in allerlei heilige geschriften en wilden daarom de kerk hervormen. Ze kozen ervoor om terug te gaan naar het Oude (en strenge) Testament.
Calvijn voerde zelfs het Consistorie in naar het voorbeeld van de Spaanse Inquisitie (eeuwen eerder) die destijds tot taak had om slavenhandelaren die zich als Katholieken voordeden op te sporen en te berechten (miljoenen Europeanen verdwenen destijds in de Islamitische slavenhandel en dat werd bevochten, zie de Spaanse Reconquista).
Om een lang verhaal kort te maken. De belangen van de slavenhandelaren uit de Lage Landen waren meer gediend door het protestantse geloof dan door het Katholieke (die de slavenhandel verboden had). Calvijn had zich ondertussen helemaal vastgebeten in de heksenjacht. hij had in Zwitserland er een hele studie van gemaakt en trok steeds meer gelijkgestemden aan. Maar hij beschouwde zichzelf nog steeds als Katholiek, en Luther overigens ook.
Vooral Karel V (de gekozen keizer van Duitsland en de Koning die de Lage Landen had geërfd) was een obstakel voor de handelaren uit de Lage Landen. Hij verdedigde Europa tegen de moslims en moest het veld ruimen. Hij bezat de halve wereld en de Hollanders wilden dat graag hebben. Door middel van piraterij is ze dat ook gelukt. Samen met de Berberse slavenjagers gingen ze op pad en de slavenhandel bloeide als nooit tevoren.
Het is kortom een geschiedenis van economische belangen en een onafhankelijkheidsstrijd van de Hollanders. Pas later werd dit als een godsdienstoorlog gepresenteerd. Wat ik zeer jammer vind, is dat we in de 21e eeuw weer teug gaan naar de primitieve uitleg uit de 19e eeuw. Hiermee worden de Nederlandse kinderen opgezet tegen hun Katholieke vriendjes. Kunnen we deze haat niet stoppen?
Infobericht: dit topic is gesloten voor overleg
Flanagan
14-09-2023 om 11:27
felija schreef op 13-09-2023 om 22:39:
[..]
Ze eindigt wel iedere keer met een lachende smiley.
Die smiley kan ook een doel hebben; dat er weer een slinger aan het rad van avonturen wordt gegeven. En toegegeven, het werkt.
Doemijdieglazenbol
14-09-2023 om 11:49
kenfan schreef op 14-09-2023 om 10:54:
[..]
Bakte je ouders zelf? Of gingen jullie naar de shoarmaboer? Want dan valt dat keiharde protestants nog wel mee.
Nou, ik weet zelf best in wat voor omgeving ik ben opgegroeid er werd op zondag nog geen ijsje gekocht of verfkwast/grasmaaier aangeraakt (al viel mijn huishouden mee in vergelijking met dat van de ouderlingen en kosters in mijn familie). Dus zelf bakken inderdaad.
Fer13
14-09-2023 om 11:56
ToetieToover schreef op 14-09-2023 om 04:53:
[..]
Ik ben dan weer benieuwd waar jij een discussie hebt gelezen?
Je legt de nadruk op het verkeerde deel van wat ik bedoelde; ik vond Meesje hilarisch👍
Fourtyfour
14-09-2023 om 13:04
MoederSterretje schreef op 14-09-2023 om 09:41:
[..]
Kortom, geen multi-culti meer, maar verplicht de nieuwe ideologie van veganisme
Handig, worden we allemaal pastafari en is er geen discriminatie meer op het geloof! Kunnen we ook stoppen met dit draadje. Slotje erop en klaar 😇
Mevrouw75
14-09-2023 om 13:53
MoederSterretje schreef op 14-09-2023 om 09:14:
[..]
Ik heb mij echt slap gelachen. Helaas, velen nemen de serie serieus en geloven in die onzin over de slechte katholieken
Wie dan?
Mevrouw75
14-09-2023 om 13:55
MoederSterretje schreef op 14-09-2023 om 09:41:
[..]
Dat zijn sprookjes. Ik heb dat (heel lang geleden) gezien en het duurt echt lang voor het dier sterft (nu is dat verboden in het land waar ik vandaan kom). Maar omdat de moslim- vrienden dat doen, kiezen veel Nederlanders voor het volledig afschaffen van het eten van vlees.
Kortom, geen multi-culti meer, maar verplicht de nieuwe ideologie van veganisme
Ik kan je vertellen dat er voor de meesten een nét andere reden is om maar geen vlees te eten.
Waarom doe je dat? Van die halve gekke verbanden leggen?
TineWinkel
14-09-2023 om 14:41
AnnaPollewop schreef op 14-09-2023 om 09:34:
[..]
Ja, en dat dier verliest al binnen een halve minuut het bewustzijn door het bloedverlies. Kippen worden overigens ook zo geslacht, halsslagader doorsnijden en leegbloeden. Als het mes goed scherp is voelt het beest er maar weinig van en bewusteloosheid treedt snel op.
Dat een stalen pin door de kop geen pijn doet maken we onszelf wijs. En dat elk dier in de reguliere slacht netjes pijnloos gedood is voor het de verdere verwerking in gaat ook.
Neemt niet weg dat in de islamitische landen waar op grote schaal geslacht wordt (zoals Indonesië) , ook veel misstanden voorkomen. Het meest diervriendelijk is uiteraard de dieren niet fokken en niet eten.
overigens hoorde ik recent dat als een dier bij halal slachten niet binnen x minuten doodgebloed of bewusteloos is (bij kleine dieren als kippen geen problemen, maar hoe groter het dier, hoe groter de kans dat dat gebeurt), dat het vlees dan alsnog niet halal beoordeeld wordt. En dan belandt het alsnog in het 'reguliere gehakt'. Geldt dus m.n. voor rundvlees.
Ragebol
14-09-2023 om 14:58
Mevrouw75 schreef op 14-09-2023 om 13:53:
[..]
Wie dan?
Ik ben ook heel benieuwd wie........
MoederSterretje
14-09-2023 om 18:22
MamaE schreef op 13-09-2023 om 11:12:
[..]
Dit ja. Al die polders die we drooggemalen hebben, daar groeide niks, die konden alleen voor veeteelt gebruikt worden. En dan zet je er koeien neer en de mensen die daar wonen eten dat dan dus ook. In gebieden aan/rond de zee met veel vissers eten ze veel vis, zowel op Urk als in Volendam.
Dit heeft echt niks met geloof te maken. Het verbod op varkensvlees staat overigens wel in de bijbel, oude testament (ik meen ergens in leviticus, maar ik ben katholiek dus vergeef me mijn gebrek aan kwantitatieve bijbelkennis).
Vroeger mocht je als katholiek op vrijdag geen vlees eten, maar wel vis. Dat is een verwijzing naar het laatste avondmaal. Het was een vastendag. Net als aswoensdag en officieel ook de hele veertigdagentijd én de adventstijd. Dat vond ik als puber een hele rare regel. Dat moslims en joden geen varken mogen omdat het onrein is en hindoes geen rund omdat ze heilig zijn, dat vond ik tenminste nog consequent, ook al was het niet mijn opvatting. Maar dat je alles mag eten behalve op een bepaalde dag, daar snapte ik niks van.Over scholen; de vereniging van katholieke scholen in Nederland heeft onderling afgesproken dat ze onderwijs geven vanuit een katholieke grondslag (of wat daar nog van over is), maar voor iedereen die die grondslag respecteert en dat ze dus geen leerlingen willen uitsluiten op basis van geloof. Ik vind dat alle scholen dat zouden moeten doen.
Openbare scholen weren religie ook niet. Er wordt geen onderwijs gegeven vanuit één bepaalde grondslag, maar er is wel ruimte voor allerlei verschillende godsdiensten. Dat is ook prima. Zeker op multiculturele scholen lijkt het me leerzaam om aan allerlei aspecten van religie aandacht te besteden. Juist zodat kinderen leren dat het er is en dat het voor een ander belangrijk is. Zonder dat je dat zelf moet geloven. Je kunt kinderen prima leren dat sommige mensen in een God geloven en andere mensen niet.
Ik heb regelmatig contact met de katholieke scholenstichting van mijn school. Over de discriminatie en over het ontbreken van de "katholieke grondslag". Ze zijn erg aardig. Protestants overigens. Ik geloof gereformeerd. Niets op tegen
Maar helaas nergens een katholiek te bekennen en de katholieke cultuur is er ook niet. Ook de andere scholen bezocht met hetzelfde resultaat (directie is of atheïst of woke of gewoon protestants). Ze weten niet eens wat de katholieke cultuur is. De naam is gekozen volgens mij vanwege commerciële overwegingen (trekt veel ouders aan, maar ook geen katholieken
Dit zou niet erg zijn als men ons niet zou dwingen om de cultuur van een ander over te nemen, maar multi-culti zou respecteren
bieb1963
14-09-2023 om 18:52
Geen illusies meer. Ik ken iemand die werkt in een uitbeenderij. Deels vlees voor de halal markt, deels voor de gewone markt en deels voor de bio markt. Maar als er voor het ene of het andere deel te weinig is, kiepert men het gewoon door elkaar....
Flanagan
14-09-2023 om 19:02
bieb1963 schreef op 14-09-2023 om 18:52:
Geen illusies meer. Ik ken iemand die werkt in een uitbeenderij. Deels vlees voor de halal markt, deels voor de gewone markt en deels voor de bio markt. Maar als er voor het ene of het andere deel te weinig is, kiepert men het gewoon door elkaar....
Zo zal dat in het onderwijs ook zo gaan; wanneer in een dorp zowel een katholieke school als een protestantse school kampt met te weinig lln, zegt de overheid gewoon ‘kieper maar bij elkaar’.
In de link over de geschiedenis van financiële steun aan bijzondere scholen die dus niet openbaar zijn, zit blijkbaar een politiek gekonkel. Op voorwaarde dat er een mannenkiesrecht ingevoerd werd, ging de deur open voor financiële gelijkheid voor alle scholen. De christelijke en bijzondere scholen kregen ook recht op financiële steun, gelijk aan de openbare scholen met als doel om zo bekwame leraren voor de klas te kunnen zetten. De overheid hechtte namelijk veel waarde aan de kwaliteit van het onderwijs.
Speelt al sinds 1848: grondwet vrijheid van onderwijs
Bloemenaandewaterkant
14-09-2023 om 19:04
MoederSterretje schreef op 14-09-2023 om 18:22:
[..]
Ik heb regelmatig contact met de katholieke scholenstichting van mijn school. Over de discriminatie en over het ontbreken van de "katholieke grondslag". Ze zijn erg aardig. Protestants overigens. Ik geloof gereformeerd. Niets op tegen
In deze buurt is een nieuwe school opgericht en dat kon alleen als de fundamenteel anders was dan wat er al was. Dus openbaar, katholiek, christelijk etc.. dat werd dus katholiek want de rest was er al en ze wilden zich weer niet onderscheiden als jordan school of vrije school. Dat wil in de praktijk zeggen dat ze de katholieke feestdagen vieren maar actief uit de bijbel voorlezen doen ze niet. Als je dat soort onderwijs wilt, ga dan in het zuiden wonen, daar vind je dat vast wel. Of in België. Daar kan je dan ook nog uit twee talen kiezen.
MamaE
14-09-2023 om 20:13
Valt tegen hoor. Veel scholen zijn hier in naam katholiek en er wordt aandacht besteed aan sint Maarten, Kerst, carnaval en een beetje Pasen, maar dat is vooral voor de leuk en weinig inhoudelijk. Echt lessen over godsdienst en verschillende geloven hebben veel scholen niet eens meer.
Geeft niks, doen wij thuis wel. Ik denk oprecht dat mijn dochter van acht meer weet over geloof dan menig leerkracht.
Oké, niet de maat der dingen want mijn man is theoloog en docent levensbeschouwing.
Gebruikersnaaminvullen
14-09-2023 om 20:17
Ik vind geloof iets voor achter de voordeur en gebedshuizen. Wil je je kind onderwijzen in geloof dan moet je daar zelf maar voor zorgen.
Mevrouw75
14-09-2023 om 21:40
MoederSterretje schreef op 14-09-2023 om 18:22:
[..]
Ik heb regelmatig contact met de katholieke scholenstichting van mijn school. Over de discriminatie en over het ontbreken van de "katholieke grondslag". Ze zijn erg aardig. Protestants overigens. Ik geloof gereformeerd. Niets op tegen
Maar helaas nergens een katholiek te bekennen en de katholieke cultuur is er ook niet. Ook de andere scholen bezocht met hetzelfde resultaat (directie is of atheïst of woke of gewoon protestants). Ze weten niet eens wat de katholieke cultuur is. De naam is gekozen volgens mij vanwege commerciële overwegingen (trekt veel ouders aan, maar ook geen katholieken
Dit zou niet erg zijn als men ons niet zou dwingen om de cultuur van een ander over te nemen, maar multi-culti zou respecteren
Wat is ‘de’ katholieke cultuur?