Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Zus

Zus

05-04-2015 om 19:07

Enorme overinschrijvingen VO Amsterdam

Lees op site van VSA dat Hyperion meer dan 200 inschrijvingen heeft en maar plaats voor 140. Cartesius schijnt ook enorm veel inschrijvingen te hebben.scholen in West juist weinig. Betekent dit dat voorheen blijkbaar veel strategisch gekozen werd? Werd namelijk afgeraden bij het opstellen van de voorkeuslijst met scholen. Ben bang dat het helemaal misgaat hier in Amsterdam.
Ik heb een dochter in groep 8 en lijst bevat 10 populaire scholen (niet de twee hier genoemd overigens). Was dat niet slim? Had ik zelfs die lijst beter strategisch kunnen invullen?


Mia9

Mia9

05-04-2015 om 21:28

Cartesius is ook West

en er werd 1 andere school in West genoemd met weinig aanmeldingen. Het is nu afwachten of de gemeente de Osvo een stevige schop onder de kont gaat geven en er opeens, zoals enkele jaren geleden, een paar dependances uit de grond gestampt gaan worden. Benieuwd of er gehandeld wordt naar het signaal dat leerlingen en ouders nu afgeven, nl waar de echte voorkeuren liggen. Hier dochter trouwens wel Hyperion op 1. We wachten af...

Denk ik niet

#2 dat denk ik niet.
Dat loting systeem is bedoeld om de leerlingen gelijkmatig uit te smeren en dus ook de scholen te vullen die niet op de voorkeurslijstjes staan.

Als iedereen uiteindelijk een plek heeft, dan hoeft de gemeente niks meer te doen.
Voorzien in onderwijs is niet hetzelfde als voorzien in lievelingsonderwijs.

Angela67

Angela67

06-04-2015 om 13:04

het zal niet in een keer beter gaan

het systeem veroorzaakt al jaar en dag het overschrijven; het oproepen dat leerlingen nu écht moeten kiezen ipv strategisch, dat krijg je er niet zomaar uit. Je weet niet wat je er voor terugkrijgt namelijk. En dan sta je daar met je goede gedrag als leerling.

De besturen die belang hebben bij het vullen van alle scholen zullen nooit oprecht proberen om het 'spreeuwengedrag' van kiezende leerlingen te voorkomen, ze zullen het juist gebruiken om te zeggen: zie je wel, leerlingen willen zich niet aanpassen, ze blijven het systeem frustreren.

Stel je voor dat elke school die meer aanmeldingen krijgt dan plaatsingen, belooft dat ze volgend jaar 10% extra plekken maken. En ze garanderen dat ook, aan elkaar en in de media en ze tonen het netjes aan met cijfers. Zou dan iedere leerling geloven dat er wel geluisterd wordt naar hen en dat het wel de moeite loont om je echte oprechte keuze op 1 te zetten? En zou dan het gehannes om 'populaire scholen' (want die zullen er altijd zijn) wat afnemen?

gr Angela

Bestaat het dan?

"De besturen die belang hebben bij het vullen van alle scholen zullen nooit oprecht proberen om het 'spreeuwengedrag' van kiezende leerlingen te voorkomen,"

Volgens mij is de enkele suggestie dat er spreeuwengedrag bestaat een uitvinding van die besturen. Zij hebben er belang bij om de onderwijsplaats tekorten te wijten aan gedrag waar zij weinig aan kunnen doen. Dan hoeven ze niks te doen namelijk.

Ja, het is waar dat scholen het ene jaar wel en het andere jaar geen overtekening hebben.
Maar het is nu eenmaal ook waar dat de schoolpopulatie per jaar wisselt, dat de adviezen wisselen, dat het beleid van scholen wisselt (aantal brugklassen) en dat het aantal aanmeldingen ook nog eens beïnvloed wordt door wat er in de omliggende steden/dorpen gebeurt.

Neem dit geval: Hyperion 200 inschrijvingen, 140 plaatsen.
Hoeveel plaatsen waren er vorig jaar?
Hoe zit het met de scholen in de regio (Noord, Zaanstreek, Noord-Holland)?
Waar is er net een woonwijk gereed gekomen?

Hoeveel spreeuwen blijven er over?

Zie http://www.hyperionlyceum.nl/nieuws/2013-2014/aanmelden
De loting zal plaatsvinden op woensdagochtend 26 maart, in aanwezigheid van een notaris.
Bij de loting doen 182 leerlingen mee. In totaal zullen wij 145 leerlingen plaatsen, in tegenstelling tot de eerder gecommuniceerde 135 leerlingen.

Het zijn er maar 18 meer dan 2 jaar geleden.
Wat nou spreeuwen?

Zus

Zus

06-04-2015 om 15:09

Reactie

#4 Angela: 'het systeem veroorzaakt al jaar en dag het overschrijven; het oproepen dat leerlingen nu écht moeten kiezen ipv strategisch, dat krijg je er niet zomaar uit.'
Ik heb juist het idee dat deze keer iedereen de lijst niet strategisch heeft ingevuld (dus echte voorkeuren heeft opgegeven) en dat daarmee pas nu duidelijk wordt hoe groot het probleem werkelijk is. De veronderstelde kans van bijna 100% om in ieder geval een plek te krijgen op de eerste drie voorkeursscholen lijkt mij nu niet realistisch. Of ben ik te somber?

Dit heb ik van site VSA: Tot nu toe bekende aanmeldingen op school van eerste voorkeur:
- Hyperion lyceum: 230 aanmeldingen (140 plekken)
- 4e Gymnasium: 154 aanmeldingen (140 plekken)
- Cartesius lyceum 'heel, heel veel overaanmeldingen!' (140 plekken: 56 vwo, 56 havo/vwo en 28 havo)

Hyperion was vorige maand te zien in een documentaire. ik vermoed dat daardoor het aantal inschrijvingen ook hoog is, maar dat is speculatie. Ik ben benieuwd hoe het aantal aanmeldingen is op andere gymnasia, bijvoorbeeld op Vossius waar voorgaande twee jaar geen overinschrijvingen waren.

Reshuffel

Er komt nog een proefloting waarna de scholen hun aantal plaatsen nog kunnen aanpassen. Hyperion kan er nog een klas bij doen (jaha... of af doen).

"De veronderstelde kans van bijna 100% om in ieder geval een plek te krijgen op de eerste drie voorkeursscholen lijkt mij nu niet realistisch."
Die kans is gebaseerd op een reconstructie uit het jaar ervoor. Hier past de economisch correcte frase "successen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst."

Loting&matching

M. Lavell, #5: dat van die loting en dat aantal, is een oud bericht van het Hyperion, van vorig jaar. Er komt nu geen aparte loting per school maar een centrale loting en matching van alle scholen per advies. En #7: er is geen reconstructie van vorig jaar, je bedoelt ws de proef die gedaan is in 2013 onder vwo leerlingen in Amsterdam met het nieuwe matchingsysteem. Het Hyperion kan mogelijk wel extra ruimte maken (als André vwo scholen in Amsterdam daarmee instemmen) maar ook niet minder plaatsen dan de in de onderwijsgids toegezegde 140 plaatsen aanbieden.
Het is zeer de vraag of alle leerlingen in Amsterdam een plek op een school in hun top 3 krijgen. In de week van 8 juni weten we het pas, dan krijgen de leerlingen te horen op welke school ze geplaatst zijn, vooralsnog is er geen transparantie richting ouders over aantallen aanmeldingen op de scholen van eerste voorkeur.

Angela67

Angela67

06-04-2015 om 19:31

Bermbrand

hoezo is er geen transparantie? Dat lijkt me een eerste opstap op weg naar elkaar serieus nemen (ouders/bestuurders/scholen).
Zelfs in Utrecht, waar het qua voortgang niet echt opschiet, is daar transparantie toegezegd (we moeten het nog zien, maar aan deel 1 is voldaan namelijk op welke scholen wat voor soort overaanmeldingen er zijn op dit moment)....
gr Angela

Angela

Voorheen was het aantal aanmeldingen oer school in Amsterdam best transparant, de meeste scholen gaven daar inzage in tijdens de twee weken inschrijvingen. Dit jaar is dat anders, er wordt geen inzage gegeven want dat zou strategisch gedrag in de hand kunnen werken (veel overinschrijvingen, andere school kiezen om meer zekerheid te hebben over plaatsing). Dat wil men nu niet meer in het nieuwe systeem van loting&matching, waar leerlingen hun ' echte voorkeuren'. Moeten opgeven. Het kan dus best zijn dat het beeld dit jaar heel anders is dan voorgaande jaren (veel transparantie over aan,eldingen en veel lotingen).
Voor zover ik weet wordt in Utrecht geen inzage gegeven, sinds kort wel na sluiting van aanmelding, zo zag ik op twitter.
VSA heeft een brief gestuurd aan Osvo en de wethouder over overleg.

Angela67

Angela67

06-04-2015 om 20:53

tussenstand is gegeven in Utrecht

Bermbrand,
de tussenstand met naam en toenaam en niveau is aangegeven afgelopen donderdag. VAndaar dat nu bekend is dat er 245 overaanmeldingen zijn (en waar, en op welk niveau). Alleen dat zegt nog niets want we weten niet precies hoeveel plekken er precies overal zijn en hoe hun aanmeldingen zijn verlopen. Donderdagmiddag sluit de aanmelding en vrijdag wordt er geloot.
waarom moet dat in A'dam tot 8 juni duren . . .. ?
gr Angela

Caroline

Caroline

06-04-2015 om 20:56

8 juni

Omdat de cito zo laat is en een advies dus voor een aantal kinderen hoger kan uitvallen. Ze mogen dan een nieuwe lijst met voorkeurscholen inleveren

Precies

In Utrecht is openheid gegeven nadat de inschrijving gesloten is, voorheen wist je van veel scholen in Amsterdam tijdens de aanmeldperiode hoeveel aanmeldingen er waren. Daar kon je rekening mee houden, bij voorbeeld door op de allerlaatste dag je inschrijving van de ene school te wijzigen naar een andere school (waR nog geen overaanmeldingen waren).
In Amsterdam wordt gewacht op de uitslag van de Cito en evt aanpassing van adviezen naar boven (deze kinderen mogen een aangepaste lijst indienen).

Angela67

Angela67

06-04-2015 om 21:12

openheid is nog niet gegeven

Bermbrand, volgens mij praten we langs elkaar heen.

Er is al openheid gegeven tijdens het inschrijven in Utrecht, daarom weten we dat er tot op heden 245 overaanmeldingen zijn (en bij welke school, en op welk niveau).
Wat we as. vrijdag horen is op welke scholen nog wel plek is.
En dan wordt er geloot.

In A'dam hoor je dus ook het aantal overaanmeldingen begrijp ik, of zijn dat geruchten en geen officiele cijfers?

Na de sluitingsdatum gaan ze dus goochelen met het nieuwe systeem, dan houden ze alles stil tot 8 juni, dan gooien ze nog wat om als het moet n.a.v. cito-uitslagen en dan hoor je pas alle officiele cijfers? of zouden ze helemaal geen inzage geven?

gr Angela

Angela

Dat is inderdaad een adequate samenvatting can het nieuwe systeem in Amsterdam.
Over het aantal aanmeldingen op de scholen van eerste voorkeur wordt niet gecommuniceerd, wat nu bekend is, komt van ouders die hun kind op die school heeft aangemeld. Het Cartesius lyceum twitterde er als enige school zelf over. Scholen hebben afgesproken te zwijgen over het aantal aanmeldingen.
Vwb Utrecht, zoals ik al schreef, weet ik alleen wat er getwitterd is, ik dacht dat de openheid pas na sluiting inschrijving was, maar dat is kennelijk niet zo. Kun je je iaanmelding nu nog wijzigingen nav van de overaanmeldingen?

Adrienne

Adrienne

06-04-2015 om 22:44

Angela, waar

Hoi Angela, waar kun je dat vinden, over Utrecht? Ik vind het dit jaar moeilijker te vinden, misschien heb je een link?

Adrienne

Adrienne

06-04-2015 om 22:58

bedankt!

Bedankt Angela!
Nu nog iets horen over Zuidoost.
groeten, Adrienne

zo maak je tekorten

"M. Lavell, #5: dat van die loting en dat aantal, is een oud bericht van het Hyperion, van vorig jaar."
Van twee jaar geleden neem ik aan gezien de jaartallen.
Ik heb dat erbij gezet.
Het geeft eens te meer aan dat die aanmeldingen bij Hyperion helemaal niet onverwacht hoog zijn.
Toen zouden ze 145 leerlingen plaatsen. Het is toch gek dat dat aantal naar beneden is gegaan?

Kan er wel gemopperd worden over spreeuwende ouders, maar dat is helemaal niet aan de hand volgens mij. Die schoolbesturen zijn niet consistent in hun aanbod en passen dat bovendien niet aan aan de vraag.

Daar krijg je vanzelf tekorten van.

Klopt niet

Twee jaar geleden heeft het Hyperion niet geloot maar een extra klas gemaakt. Vorig jaar hebben ze voor het eerst in hun bestaan geloot (ze bestaan nog maar vier jaar). De afgelopen twee jaar beloofden ze 5x28 (=140) leerlingen te plaatsen. Het aantal is dus niet naar beneden bijgesteld, wel is een keer een extra klas gemaakt.
Overaanmeldingen voor dit jaar was wel te verwachten, geen strategische keuze meer. Er zullen minder kinderen op de school van eerste keuze terecht komen dit jaar.

Jemig

Ik ga af op wat daar staat. Dat heb ik van Hyperion zelf

http://www.hyperionlyceum.nl/nieuws/2013-2014/aanmelden
De loting zal plaatsvinden op woensdagochtend 26 maart, in aanwezigheid van een notaris.
Bij de loting doen 182 leerlingen mee. In totaal zullen wij 145 leerlingen plaatsen, in tegenstelling tot de eerder gecommuniceerde 135 leerlingen.

Dat vind ik toch geloofwaardiger dan wat jij zegt.
Maar bovendien begrijp ik niet zo goed waarom je zo tegenstribbelt.
Het punt dat ik maakte blijft staan.

Nieuws betreft 2014

Dat nieuwsbericht staat bij 2014, dus niet 2013. Bovendien staat er dat er dus 10 plaatsen extra zijn gemaakt (van 135 (=5x27) naar 145 (=5x29) leerlingen). Het zijn niet minder plaatsen maar meer.

Nog meer uitleg

*zucht*
het zijn nu (2015) minder plaatsen.

140

Het aantal overtekenaars lijkt enorm (60) maar in feite zijn het er maar 18 meer dan 2013-2014.

Kortom: aanmeldende ouders tonen tamelijk stabiel gedrag (geen spreeuwen)
De school (deze) doet iets geks.
Ondanks overtekening verminderen ze het aantal plaatsen (van 145 naar 140)

Snap je het nu?

Mia9

Mia9

07-04-2015 om 11:07

aantal overtekeneraars Hyperion is 90

zie #6
Afegelopen jaar heeft Hyperion 10 kinderen extra geplaatst, ik neem zeker aan dat ze dit jaar ook zullen kijken hoe ze zoveel mogelijk kinderen kunnen opnemen.

Zucht

Miriam, ik wijs je op enkele onvolkomenheden in je posts. Niets meer en niets minder..
Het Hyperion kiest sinds haar bestaan al voor klassen van 28 leerlingen, dit jaar ook weer. Dat ze dat aantal overinschrijvingen naar boven aanpassen (1 leerling extra per klas) of een estra klas maken, dat moeten we afwachten. Er is geen sprake van minder plaatsen. Deschool doet niks geks, tegelijk was dit wel te verwachten inderdaad.
Overigens zijn er inderdaad nu 90 overaanmeldingen en niet 60 zoals Mia al schrijft. Dat is meerr dan drie klassen, dat gaan ze niet oplossen met een extra klas en of een extra leerling per klas.

De verwachting

"tegelijk was dit wel te verwachten inderdaad."
Precies.
Daar had ik het over.

Ja, maar

... de school doet dus niks geks, er is geen sprake van minder plekken dan voorgaande jaren. Dat was ook jouw stelling (#24).
De school heeft in 2013 een extra klas gevormd en alle leerlingen geplaats. In 2014 voor het eerst geloot en het aantal beschikbare plaatsen iets vergroot. Nu is er sprake van 90 overaanmeldingen, niet van 'slechts18 meer' zoals jij in #5 schreef en ook niet 60 overaanmeldingen zoals je in #60 schreef.
Maw niet elk punt dat je maakte blijft staan. Dat dit te verwachten was, daar waren we het allang over eens, ik heb in #8, 21, 23 en 25 enkel gereageerd op onvolkomenheden in jouw Posts. Het blijft wel belangrijk om van de juiste feiten uit te gaan.

Hyperion

Ligt gunstig voor lln uit Noord en IJburg en is populairder dan de twee genoemde scholen. Hoe meer lln op Hyperion hoe minder naar Bredero en IJburg. Ik denk dat de gemeente een stokje ervoor steekt om Hyperion te laten uitbreiden als Bredero en IJburg daardoor met een tekort te maken krijgt.

Mia9

Mia9

07-04-2015 om 22:31

Hyperion is Bredero

De vroegere vwo-afdeling dan. bedoel je Damstede, ook zij hebben moeten loten vorig jaar, hebben aangegeven loten dit jaar proberen te vermijden, hebben daar ook de ruimte maar ook zij zijn groeiend.Er Is een stijgende behoefte aan plekken in Noord, zal alleen maar toenemen gezien de hoeveelheid nieuwe woningen in Noord...

Angela67

Angela67

07-04-2015 om 22:38

heeft de gemeente zoveel invloed dan?

dat zou wat zijn, want als daar zoveel invloed ligt dan hoef je tenminste niet die schoolbesturen te beïnvloeden.
Ik vermoed dat de gemeente vrijwel niets in de melk te brokkelen heeft, behalve als het gaat over (dreigen met) huisvesting(sissues) oid?
gr Angela

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.