Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Heidi*

Heidi*

04-04-2013 om 10:51

De helft van de klas stroomt af, is dat normaal?

Onze oudste zoon zit in 2 HAVO en zoals het nu lijkt stroomt hij af naar 3TL-H.
Wat ik wel heel raar vind is dat er 12 kinderen afstromen en nog eens 3 leerlingen naar TL-M.
De andere 12 leerlingen gaan over.
Vorig jaar was dit exact zo, alleen hoorde onze zoon toen bij de leerlingen die overgingen.

Is dit "normaal" en herkenbaar?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tineke

Tineke

04-04-2013 om 11:01

Wat is?

TL-H en TL-M? Ik ken alleen Theoretisch, Gemengd, Kader, Basis. Als TL-H Havo betekent, is het dan wel afstromen? Want dan blijft hij dus op de Havo?
Ik herken het verder niet, ieder jaar zijn er wel twee of drie. Afstromen voorkomt zittenblijven, en dat staat wel zo netjes voor beoordelingsrapporten voor de school. Scoren ze hoog bij Dronkers enzo?

Heidi*

Heidi*

04-04-2013 om 11:04

Tl-h

TL-H is een aparte afdeling binnen de school en is volgens mij ons oude D-niveau. Je hebt 1 extra taal, waardoor je weer makkelijker aanhaak bij de HAVO eventueel. TL-M zou VMBO-TL zijn, maar is bij deze school dan op een andere locatie.

Juist die 2 of 3 kan ik mij ook nog herinneren van vroeger, maar dit vind ik zo raar. Wat is Dronkers?

Heidi*

Heidi*

04-04-2013 om 11:08

Heksenvet

Ja, ze scoren een 8 (als enige in de stad overigens)

Resultaten

Wat zijn de resultaten van je zoon tot nu toe? En wat was het advies van de basisschool cq. toch maar die citotoets?
Het moet wel een erg slechte school zijn als ze zoveel kinderen niet op hun niveau kunnen houden. Die vreemde, zelfverzonnen tussenklas lijkt een fraaie oplossing voor de school zelf.

Tsjor

Snap tl h niet helemaal

Als je in de derde van TL komt begin je al aan schoolexamens TL. Hoe werkt dat dan met TL H?
Of is het gewoon TL met de mogelijkheid om na het examen door te stromen naar de havo? Want dan is het een wassen neus. Dan doet hij gewoon TL examen, net als ieder ander. Hier geen TL H, maar wel voor ALLE kinderen die TL examen doen de mogelijkheid om door te stromen naar havo, mits ze een 6,5 gemiddeld staan op het examen.
Weet jij wat er precies gebeurt in de TL -H klas? Gaan ze gewoon TL examen doen? Als dat zo is dan vind ik dat er belachelijk veel afstromen in havo 2.

Heidi*

Heidi*

04-04-2013 om 14:52

Mach

Ik begrijp er eerlijk gezegd ook niet veel van. Er komt deze maand een voorlichtingsavond. Wat ik onthouden heb is dat TL-H een 1 taal extra heeft waaree je makkelijker op de HAVO aan kunt sluiten??
Ik heb ook het gevoel dat het nergens op slaat.
Krijg je al examens in de 3e?

Heidi

In de derde van Tl zijn er al vakken die meetellen voor het examen in de vierde. Niet alle vakken , maar wel een aantal, staat in het PTA van TL. Dat zou je op de site van de school moeten kunnen vinden.
Hier in de buurt is ook een middelbare school die iets soortgelijks doet. Ze noemen het TL plus. Het zijn de betere TL kinderen, die dan zouden KUNNEN doorstromen naar Havo als ze examen TL gedaan hebben. Maar ook zij moeten een 6,5 gemiddeld staan om te kunnen doorstromen van TL naar Havo na het examen.
Ik zou eens op zoek gaan op de site of eens gaan bellen. Het klinkt wat minder erg als jet het TL H nkemt, maar als het gewoon TL is met uitzicht op doorstromen naar Havo vind ik het een beetje bijzonder. Dan is het dus gewoon TL. Niks mis mee, maar zeg dat dan gewoon ook. Of je wacht op de voorlichtingsavond.
Ik ben benieuwd. Misschien kan je het nog even melden in het draadje?

P

P

04-04-2013 om 16:13

Heidi

Je hebt niet perse een tweede buitenlandse taal nodig op de Havo hoor. Ligt aan je profiel. Om naar het VWO te gaan heb je wel twee buitenlandse talen nodig.

Marjolein

Marjolein

04-04-2013 om 23:49

Ja, helaas is dat normaal, heidi

Tenminste ook bij ons op school verdwijnen na 2H en 3H halve klassen richting TLH of TLM. Want als je zittenblijvers hebt op school dan scoor je slecht in de lijstjes (sorry, even cynisch)
En ja, TLH is inderdaad gewoon TL en ze doen gewoon TL examen. Ze volgen wel een extra vak (dit hoeft geen taal te zijn), zodat ze eventueel na hun TL examen toch makkelijker kunnen doorstromen op een aansluitend vakkenpakket op de Havo. Daarvoor moeten ze hier wel gemiddeld een 7 staan, anders worden ze toch niet toegelaten.
In de voorexamen klassen begint al het eindexamen programma. Dat is op alle VO scholen zo, VWO, Havo en ook bij TL. Als je van 2H afstroomt naar 3TL heb je geen probleem. Dan stap je in aan het begin van de bovenbouw.
Als je van 3H afstoomt begint je probleem pas echt. Je mag gewoon terug naar 3TL. Alleen diegenen die maar net blijven zitten mogen met een extra zwaar programma starten in mei. In 2 maanden tijd moeten ze een examenvak TL Maatschappijleer afsluiten, waar 3 TL een heel jaar aan heeft gewerkt. En ze moeten ook met succes extra lessen wiskunde lessen volgen. Als dat lukt, mogen ze over naar 4 TL en dan meteen examen doen.
Dit systeem is met name erg sneu als je een twijfelgeval bent. Als je al die extra inspanning zet op het overgaan naar 4 Havo, dan zou je zo maar nog over kunnen gaan. Maar dat wordt niet aangemoedigd. Nee, steek je tijd vooral in de overstap naar 4 TL, dan hebben ze volgend jaar weer mooie cijfers op de lijstjes in de krant...

Yura

Yura

05-04-2013 om 09:16

Strengere eindexameneisen

Ik denk dat ook bij mijn zoon in de klas (3 atheneum) veel het niet gaan halen, hijzelf is ook nog een twijfelgeval. School heeft de overgangsnormen flink opgeschroefd met het oog op de strengere eindexameneisen. Zo moeten ze gemiddeld een 6,5 staan, zelfs bij 0 tekorten. Zoon staat er best aardig voor, aantal zevens, aantal zessen en 1 vijf, maar gemiddeld komt hij dan op 6,4 uit, hij is een beta en heeft moeite met de talen. Ik weet ook van een meisje uit zijn klas, een typische beta die havo gaat doen omdat ze die tweede vreemde taal niet redt. Sprak een professor aan een TU en die verklaarde mij ronduit dat hij nooit van zijn leven zijn vwo had gehaald als hij nog een vreemde taal had moeten doen, talen was zijn zwakte. Best zonde, misschien loopt door deze regel de maatschappij wel de nieuwe Einstein mis. Ik weet nog van mijn eigen vwo-tijd dat de intelligentste jongens uit de klas, de echte nerds met negens voor wiskunde en natuurkunde doorgaans erg slecht in de talen waren.

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 09:50

Marjolein

Dank voor je heldere antwoord. Ik ben in ieder geval "blij" dat iemand het vele afstromen herkent. Ik ben eerlijk gezegd zelf ook zo cynisch dat ik het idee al had dat dat alles met de schoolprestaties te maken had.

Begrijp ik goed dat die H in TL-H eigenlijk nergens op slaat?

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 09:51

En wat is eigenlijk het verschil tussen....

VMBO TL en MAVO?

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 10:01

Tsjor

Zijn resultaten zijn 5 x 5 en verder alleen maar 6-en.
Advies van de basisschool was HAVO, cito 542.

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 10:03

Mach

Moet je je examens ingaan met een 6,5 gemiddeld, of is je diploma VMBO gemiddeld een 6,5 en dan mag je naar de HAVO?

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 10:10

Foutje, 4 x een 5

en de rest 6.
Een van die 5-en is voor muziek en kan hij nog prima wegwerken.

Heidi

VMBO TL is eigenlijk hetzelfde als de mavo. Op de mavo doen ze gewoon VMBO TL examen. Uit marketings-overwegingen zijn er scholen die het ineens weer mavo noemen, maar het examen is gewoon TL.
Hier moeten ze om naar de havo te kunne gaan na het VMBO TL examen een 6,5 staan op de uiteindelijke lijst. Dus schoolexamens en centraal eindexamen gemiddeld. Vaak is dat van te voren al redelijk te voorspellen. Maar de leerlingen die zich aanmelden voor de havo na moeten dus een tweede keus op mbo hebben. Want als de examens tegenvallen en ze halen de 6,5 niet worden ze niet op de havo teogelaten. Er zijn ook elk jaar leerlingen die daarom een VMBO TL examen herkansen om het cijfer op te halen en zodoende op die 6,5 gemiddeld te komen. Jaja, het is niet zoals vroeger. Dan begonnen er hele volksstammen na de mavo aan havo 4. EEn groot deel haalde dat dan ook niet. Ik weet niet wat wijsheid is, maar vast staat dat de middelbare scholen ook vreselijk op hun nek worden gezeten door de inspectie om goede resultaten neer te zetten.

Trouwens heidi

Ik kan me wel voorstellen dat jou zoon met deze cijfers moet afstromen. Maar de vraag is dan: waarom zijn bij zoveel kinderen de cijfers zo slecht??
Is het onderwijs zo slecht??? Het kan niet alleen aan de kinderen liggen lijkt mij. Hier stroomt af en toe eens een kind af van Havo 2 naar TL 3. Maar er gaan ook nog af en toe kinderen van 2 VMBO TL naar havo 3!

Stenna

Stenna

05-04-2013 om 10:28

Ook

mijn ervaring, dat dit normaal wordt. Kinderen laten afvloeien naar een lager schooltype: vwo-ers naar havo, havo naar vmnbo, vmbo-ers er maar helemaal af. Liever dan ze een jaartje over te laten doen. Reden: de ranglijsten van scholen in Elsevier en kranten, waarop ze vooral scoren met aantal leerlingen dat doorstroomt zonder te blijven zitten en iedere zittenblijver de score verslechtert. School en leraren hebben hierdoor tegenwoordig een heel ander belang dan ouders en leerlingen.

Afstromen is niet zo erg

Persoonlijk vind ik afstromen niet zo heel erg. Maar zo veel op 1 school zoals heidi beschrijft is idioot.
Het is nog veel vervelender als je in VWO 5 het niet blijkt te redden en uiteindelijk in 7 jaar tijd een havo diploma hebt. Dan had je beter in de derde of vierde kunnen afstromen. Vroeger kon je met een overgang VWO 4 naar 5 naar het HBO. Dat kan al lang niet meer.

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 10:52

Mach

Ik kan me heel goed voorstellen dat hij afstroomt! Dat is het probleem ook niet, maar ik heb een heel slecht beeld van de school en dat baseer ik op onze eigen gesprekken en de verhalen die ik van onze zoon krijg.

Zoek dan een andere school zou je zeggen. Zoon wil er niet weg en de school die wij in gedachten hebben heeft geen plek en deze school staat prima aangeschreven!
Op je vraag of het onderwijs zo slecht is wil ik ook zo graag antwoord! Alle beroemde lijstjes geven een prachtige uitslag, maar de waarheid is volgens mij heel anders.

Ik worstel met heel veel frustratie over de communicatie en hulp die je krijgt als je kind PDD-nos heeft. Ik ben iedere dag na schooltijd met hem bezig, omdat ik a. de huiswerkklas nergens op vond slaan (thee met een koekje en verder kun je 3 uur lang in een boek gaan zitten bladeren zonder controle) en b. we iets anders op dit moment niet kunnen betalen.
Met alle liefde hoor, maar het is inspannend.

Het laatste geschiedenis S.O bijvoorbeeld was zo slecht gemaakt dat de leerlingen vandaag de kans krijgen om met het boek ernaast (!!) hun fouten te verbeteren en daarmee een nieuw cijfer te krijgen. Bespottelijk naar mijn idee, nu heeft onze zoon toevallig een 6,3 en was daarmee nota bene de op 1 na hoogste. De 3-en vlogen om je oren.

Met Duits wordt nogal eens vergeten iets uit te leggen en dan mogen ze ook naderhand nog een deel overdoen, maar juf kijkt wel een film met de kinderen. Ik worstel met heel veel frustraties en ben al eens in een huilbui uitgebarsten tijdens een gesprek, waar ik overigens nooit meer uitkwam. Mijn man heeft het gesprek afgemaakt.

Pffffff wat een tekst heb ik weer gebakken.

Heidi

Jee, wat frustrerend voor je. En voor je zoon. Ik zou ontploffen. Ik ben heeeel slecht in het accepteren van slechte lessen. Kinderen kunnen blijven zitten op een tiende punt en zakken op een tiende punt. Daarom verwacht ik dat de leraren ook alles bij wijze van spreken tot op het tiende punt nauwkeurig uitleggen! Dat argument heb ik ook el eens gebruikt toen mijn dochter een vreselijke leraar engels waar het erg gezellig was maar niets werd uitgelegd.
Ben je al bij d sectordirecteur of afdelingsdirecteur geweest?

Heidi*

Heidi*

05-04-2013 om 11:23

Mach

Dat durf ik niet uit angst dat ze onze zoon gaan tegenwerken.

Waar ik ook nog eens de kriebels van krijg is dat er kidneren die vorig jaar naar 2TL afstroomde nu opnieuw op afstromen staan.
Ik moet onze zoon heel erg controleren, dus ik durf te beweren dat er vanuit de thuissituatie alles aan wordt gedaan, maar ik heb geen invloed op de school.
Ik geef toe, ik ben heel slecht in de controle overgeven, als het niet naar mijn zin gaat.

Trouwens: wiskunde en nask kan ik hem echt niet uitleggen, maar hij geeft wel altijd aan dat hij het snapt. De resultaten blijven rond de 5. Zal ik toch een 10 minutengesprek aanvragen met deze leerkrachten?

Gesprek

Ik zou als ik jou was een gesprek aanvragen met de afdelingsdirecteur. Maar ik heb makkelijk praten. In mijn situatie bij de leraar engels heb ik ook een gesprek met de afdelingsdirecteur aangevraagd en die gaf mij gelijk, de problemen bij die leraar waren bekend. En ik heb hele gemakkelijke niets-aan -de hand kinderen.
Bij jullie op school klinkt het als een structureel probleem. Daar heb ik geen ervaring mee....

P

P

05-04-2013 om 16:07

Mach

"Het is nog veel vervelender als je in VWO 5 het niet blijkt te redden en uiteindelijk in 7 jaar tijd een havo diploma hebt. Dan had je beter in de derde of vierde kunnen afstromen. "

Dat is ook de reden dat er in Havo 2 en VWO 3 heel goed gekeken wordt of je wel door mag tegenwoordig. Na Havo3 is het lastig afstromen omdat er al vakken afgesloten worden op de mavo in de derde klas. Na VWO 3 kun je mooi naar HAVO 4.

Kinderen die pas in VWO5 stranden.... dat snap ik niet, of school heeft niet goed opgelet of er is een reden voor dat het opeens niet lukt. Een goede school let in VWO3 heel goed op.

Klopt p

Ben het met je eens.
Maar je ziet ook hier op OO dat er hard wordt geprotesteerd door ouders tegen afstromen. ( Niet door Heidi trouwens). Persoonlijk heb ik liever een kind met binnen vier jaar een VMBO T diploma dan een kind dat via de havo ineens vijf jaar over VMBO t doet. Of dat na gestrand te zijn in havo 4 zonder diploma naar het MBO moet. Maar als gestrande havist heb je nog de uitwijkmogelijkheid van het MBO. Als gestrande VWO-er is het veel lastiger. MBO is eigenlijk geen optie en HBO mag niet.

Marjolein

Marjolein

05-04-2013 om 20:22

Mach

Ik ben zo'n ouder Ik ben erg voorstander van het gunnen van het voordeel van de twijfel aan het kind. Zeker als het kind dit graag wil.
Maar scholen zijn voor het voordeel van hun eigen prestatie lijstje.
Zoals iemand al noemde ouders/leerlingen versus scholen hebben sinds een aantal jaren tegenovergestelde belangen. (Op een aantal enthousiaste docenten na, die nog steeds voor de kinderen gaan.) Dit kan toch niet de bedoeling zijn.

Marjolein

Marjolein

05-04-2013 om 20:31

Heidi: de h in tl h

Je vroeg: "Begrijp ik goed dat die H in TL-H eigenlijk nergens op slaat?"
Dat is niet helemaal waar. Je doet inderdaad gewoon TL examen, maar je volgt wel een extra vak tov een reguliere TL klas.
Dus je hebt het voordeel dat je een extra vak leert. En dat je daardoor dus beter aansluit op weer opstromen naar Havo 4, want op de Havo moet je één vak meer dan op (normaal) TL.

P

P

05-04-2013 om 20:54

Marjolein

Dat is leuk voor de brugklas maar niet eind havo 2 of eind vwo 3....

Marjolein

Marjolein

06-04-2013 om 13:36

Sorry, ik begrijp je niet? Wat is leuk of niet??

P

P

06-04-2013 om 15:47

Sorry marjolein

Ik reageerde hierop: " Ik ben erg voorstander van het gunnen van het voordeel van de twijfel aan het kind. Zeker als het kind dit graag wil."

Dat is dus prima in de brugklas maar na Havo 2 is de overstap naar vmboT nog makkelijk. Wacht je langer dan is het niet makkelijk meer. Na VWO 3 is de overstap naar havo4 nog makkelijk, wacht je langer dan is dat niet makkelijk meer.

Eens houdt het op met het 'gunnen van de twijfel'.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.