Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Ietsisme

Ietsisme

20-01-2015 om 14:18

Als atheist naar christelijke school?

Ow wat lastig is dit. Dochter uit groep 8 heeft VMBOt advies; voorlopig, maar de meest geschikte school met dit niveau die ook nog redelijk in de buurt is is nogal christelijk.
En wij doen van huis uit niks aan het geloof. Sterker nog ik ben tegen religies in de huidige vormen. Vooral gezien de recente ontwikkelingen rondom verschillende opvattingen over wie of wat god is.
En dit bespreek ik dus ook met mijn kinderen.

Maar de school die naar mijn smaak qua VMBOt het beste uit de bus komt is echt behoorlijk christelijk. Eigenlijk mag je daar niet echt uitkomen voor een atheïstische opvatting.
Er is ook een openbare school.
Nadelen van de openbare school ten opzichte van de christelijke zijn vooral sfeer. En op de openbare school is er geen kamp, geen feest of kerstgala (dat was er wel op de havo-vwo) en de scores zijn iets lager.

Dochter zelf wil liever naar de openbare school omdat ze perse geen godsdienst wil. Op de christelijke school er is ook een kerkdienst (verplicht) met kerst en pasen (in de aula).
En iedere ochtend gebed.
Als deze school wat minder het geloof zou uitdragen zou het onze keuze zijn.

Ik heb al eerder voor dit blok gestaan met de basisschool dat was of Katholiek of 4 kilometer fietsen. Dat is katholiek geworden, maar ook mede omdat geloven niet verplicht was op deze school. Ook was het geen punt dat we niks aan het geloof doen.

Maar na gesprekjes op de open dagen op de middelbare liep ik bij het christelijke scholengemeenschap toch tegen dit punt aan. Niet geloven mag, maar tegen het geloof, zoals wij thuis eigenlijk, zijn is niet de bedoeling. Ze kunnen mijn kind daarom zelfs weren.

Eigenlijk vind ik dat best raar dat een school zo een religie uit mag dragen en daarmee ook mensen buiten kan sluiten. Hoe is dat eigenlijk in andere regio's en landen? Ik heb me zelf namelijk altijd nogal verbaasd over dat al die merken religie ook terug te vinden is op scholen en dat je daardoor juist beperkt wordt in je keuze voor een school.

En wat is nu wijsheid met mijn kind?


Jolanka

Jolanka

20-01-2015 om 14:27

Ben je er met je dochter geweest?

Ben je met je dochter bij beide scholen geweest? Zo ja, blijkbaar is de 'mindere sfeer' niet voelbaar bij je dochter, want ze wil er toch heen. Dingen als kamp, feest of kerstgala zouden voor mij persoonlijk niet meewegen. Per klas zullen ze toch wel een keer wat hebben dan?
Iets lagere scores staat ik me ook niet blind op. Mocht een school nu echt slecht uit de bus komen is het nog wat anders.

Kortom: ga bij beide scholen echt kijken, wellicht hebben ze ook nog echte lesuren voor groep8 kinderen en ervaar het eens. Maar zeker als je dochter de voorkeur heeft voor de openbare school, zou ik niet weten waarom ze daar niet heen zou gaan.

afwegen

"Eigenlijk vind ik dat best raar dat een school zo een religie uit mag dragen en daarmee ook mensen buiten kan sluiten."

Dat is niet het geval. Je moet alleen hun religie respecteren. Tja, wat weegt zwaarder voor je: de beste school voor je kind of je principes.

Overigens ben ik het geheel met je eens hoor. Mijn kinderen gaan naar een openbare basisschool en ik ben ook voorstander van een scheiding tussen kerk en staat. Maar zou de beste middelbare school toevallig christelijk zijn, dan zou ik mijn kind daar wel naar toe sturen. Al hangt het er wel vanaf hoe christelijk ze zijn. Het bijwonen van kerkdiensten is vaak alleen in de onderbouw verplicht, met elke dag een gebed zou ik meer moeite hebben.

Tja

Tja

20-01-2015 om 14:38

Het zou leuk zijn

als er een scheiding was tussen kerk en onderwijs, maar zelfs een scheiding tussen kerk en staat is al erg moeilijk. Sommige openbare scholen zijn verkapte atheïstische scholen. Nu begrijp ik dat jullie daar juist naar op zoek zijn, maar een openbare school is dus niet per se het ideaal van een schoolkeuze zonder religieuze invloeden.

Een van mijn kinderen heeft op een zeer christelijke basisschool gezeten. Dit heeft hij als benauwend ervaren, maar hij vindt het wel fijn dat hij van dichtbij heeft kunnen zien wat religie voor sommige mensen betekent. Een positief effect dat ik van tevoren niet had kunnen inschatten.

Wij zijn zelf ook atheïstisch en geen voorstander van religie. We zijn toch voor die christelijke school gegaan (die steeds christelijker werd terwijl kind daar op school zat) om praktische redenen. Wel was daar (in elk geval van de school zelf uit) tolerantie voor het feit dat wij niet naar de kerk gingen (behalve de verplichte 2x per jaar). Uiteraard mocht het geloof niet openlijk in twijfel worden getrokken, maar dat lijkt me vanzelfsprekend als je voor zo'n school kiest. Het blijft een vrije keuze, namelijk.

Marja

Marja

20-01-2015 om 14:39

Niet doen

Doe je kind niet naar een Christelijke school als je daar niet achter staat. Onze zoon zit op een Christelijke school maar die zijn niet zo actief. Hij heeft Godsdienst en dat is best pittig als je helemaal niet gelovig bent. Ik ben namelijk niet gelovig maar wel getrouwd met een Christen. Mijn man is wel actief. Onze kinderen gaan regelmatig naar de kerk maar heel actief Christen zijn wij niet. Mijn man bidt wel voor het eten met de kinderen samen. Ik niet. Ik heb niets tegen het Christendom. Ik wil best af en toe mee gaan naar een kerk maar ik heb er ook niets mee.

Wij zouden onze kinderen nooit naar een Christelijke school sturen die wel streng in de leer is. Zulke scholen zijn er hier ook en onze kinderen zouden zich daar niet thuis voelen.

Er zijn echt verschillen in Christelijke scholen. In scholen waar je kind geweigerd kan worden als je niet Christelijk bent zou ik niet voor kiezen. Ik zie nu Gereformeerde Middelbare School voor mij daar moet je als niet Christen niet naar toe gaan.

Adrienne

Adrienne

20-01-2015 om 14:46

openbaar

Ik zou kiezen voor de openbare school. Jammer dat er weinig keus is. Misschien moet je je maar voorstellen dat die behoorlijk christelijke school niet bestaat. Zou je op zichzelf kunnen leven met de openbare school, is deze redelijk goed, redelijk prettig ook?
Goed teken dat dochter dat wil.
Mijn dochter is naar een katholieke school gegaan, behoorlijk tegen mijn zin ook al doen ze er weinig aan, maar het liep zo vanwege uitloting.

Adrienne

Adrienne

20-01-2015 om 14:51

nog niet klaar

.... vanwege uitloting op een andere school en toen moesten we iets kiezen. Ze doen behoorlijk weinig met het geloof. Laat ze dan toch openbaar worden, zou ik zeggen. Alleen in de eerste en laatste klas naar de kerk met kerst (en dat was best sfeervol). Godsdienst in de eerste werd volgens dochter bijzonder leuk gegeven, dat was eigenlijk gewoon 'levensbeschouwing' waarin veel godsdiensten behandeld werden (christendom werd pas na de kerstvakantie behandeld).
Je principes zouden te ver gaan als de openbare school echt matig was beoordeeld door de inspectie. Maar als er binnen ± 12 kilometer of ± 3 kwartier enkele-reistijd geen andere niet-gelovige school is die beter is en deze openbare is in ieder geval redelijk, zou ik dat doen.
Zo'n christelijke school hoeft natuurlijk ook niet beloond te worden voor hun ideeën

Mikke

Mikke

20-01-2015 om 15:00

Geloof

Wij geloven ook niet, ik heb er niks mee en kan me er ook weinig bij voorstellen. Aan de andere kant vind ik dat iedereen mag doen wat hij/zij zelf wil, zolang IK er maar geen enorme hinder van heb (en ook mag doen wat ik wil.. ook op zondag, ook met varkensvlees).

We hebben uiteindelijk wel voor een christelijke VO-school gekozen, die was toch het meest geschikt voor onze kinderen. Slechts 1/3 van de kinderen op die school is christen, de rest is iets anders (katholiek, enkele moslim) of helemaal niks (ik denk de helft). Mijn kinderen zijn dus geen uitzondering. Je merkt wel dat het een christelijke school is (vak godsdienst, erg op de mens gericht, beetje stijfjes/degelijk/tuttig af en toe), maar eigenlijk vind ik het geen nadeel. Ze hoeven niet te bidden, en ook als ouders voelen wij ons gewoon welkom.

Het vak godsdienst is trouwens een van de favoriete vakken, omdat het vaak wordt gevuld met discussies of film kijken. En ze leren over álle geloven, ethiek, etc. Best interessant, ik zie het maar als een verlengstuk van geschiedenis, of mythologie.

Ietsisme

Ietsisme

20-01-2015 om 15:21

fijn om wat meningen te horen

Mijn aversie tegen een christelijke school is voornamelijk door persoonlijke ervaring. Zelf op redelijk streng christelijke scholen gezeten terwijl mijn ouders zich juist van het geloof hadden afgekeerd. Dat ik niet gedoopt ben was voor mijn opa's en oma's zeer schokkend.

Ook omdat er geen andere keuze was destijds (volgens ouders) toch een christelijke school. Daar heb ik het echt zwaar mee gehad, vooral op de basisschool. Ik moest me namelijk vaak verantwoorden waarom ik niet in de kerk was geweest! En werd daarmee behoorlijk gepest (met goedkeuring van de leerkracht want een goddeloos kind verdient dat blijkbaar).

Ook op de middelbare had ik het gevoel dat ik mijn mening over het geloof niet mocht uiten. Heb dat wel een keer flink pittig gedaan en direct werd ik eruit gestuurd en mijn ouders gebeld. Heibel dus.

En voor die scenario's ben ik dus heel bang. Op de huidige basisschool van kind heb ik het geloof nooit zo als aanwezig ervaren. Ook best wat moslimkinderen, en die zijn zeker welkom. Ik weet eigenlijk niet of je op die christelijke school als moslim ook welkom zou zijn.

Nog iets wat meespeelt is dat ik een vriendin heb die haar kind op die openbare school heeft en die ervaring is niet echt positief. Ze overweegt zelfs een overstap naar de christelijke school, maar heeft dezelfde bezwaren als ik.

Deze week zijn er nog twee open dagen (ook voor HAVO/ VWO). Dus we zijn er nog niet.

Ergens hoop ik dat dochter toch nog HAVO advies krijgt (ze zit er net tegen aan), dat zou makkelijker zijn met kiezen want de HAVO-VWO afdeling is op de openbare school gewoon veel beter.
Overigens geldt dat ook wel voor het christelijke scholengemeenschap. Het lijkt wel of ze veel meer investeren in HAVO en hoger.
Is dat overal zo?

ik zou het niet doen

Inderdaad: ga kijken. Maar op basis van wat je nu post zou ik zeggen: doe die openbare.

De christelijke overtuiging wordt serieus beleefd en uitgedragen. En je dochter wil om die reden niet. Als je haar toch dwingt, en zij moet vervolgens iedere dag bidden of doen alsof, dan heb je een narrige dochter. En ze heeft dan nog gelijk ook. Hoe zou jij het vinden om op je werk elke ochtend met gebed te moeten openen terwijl je religie eigenlijk maar niks vindt? En dat dan jaren achtereen? En dan nog een paar maal per jaar naar de kerk?

Groeten,

Temet

Barvaux

Barvaux

20-01-2015 om 16:19

pff

Mijn beide kinderen zitten op twee verschillende christelijke scholen en daar doen ze niet bijzonder veel aan en er zitten veel kinderen die niet geloven en kinderen van andere godsdiensten. Met levensbeschouwing/godsdienst worden alle religies besproken, er wordt bij twee leerkrachten gebeden.

Hier moet je het christendom respecteren maar er zitten moslimkinderen en dat is allemaal geen probleem.

Ik kan niet zien in hoeverre dat bij jouw school echt anders is of dat dat alleen maar in de boeken staat. Om dat zeker te weten zou je toch mensen moeten spreken met kinderen daar.

Jouw schooltijd zou ik niet meer vergelijken met nu, het is echt heel anders en op de meeste christelijke scholen ben je toch echt in de minderheid als je gelovig bent (en christen dus).

is dat nog zo?

Ik heb zelf op katholieke scholen (basis en middelbare) gezeten. In mijn tijd werd alleen op de basisschool elke morgen gebeden. Op de middelbare school helemaal niet meer. Vraag mij af of er tegenwoordig nog scholen (m.u.v. de gereformeerde) zijn die elke ochtend openen met een gebed.

Wil die school je wel?

De werkelijke kwestie is dat in Nederland de scholen hun leerrlingen kiezen. De school mag je weigeren, of op zijn minst aan toelating de voorwaarde stellen dat een contract - het onderschrijven van de geloofsrichting - wordt ondertekend.
Scholen die zich wel met hun geloof bezig houden, leggen die contracten ook voor. Aan ouders ėn aan leerlingen.
Ik zou je kind daar niet mee opzadelen.

Ik citeer

uit de openingsposting:

"Dochter zelf wil liever naar de openbare school omdat ze perse geen godsdienst wil. Op de christelijke school er is ook een kerkdienst (verplicht) met kerst en pasen (in de aula).
En iedere ochtend gebed.
Als deze school wat minder het geloof zou uitdragen zou het onze keuze zijn."

Veel scholen zijn alleen nog in naam prot chr. of RK, maar er zijn ook scholen waar ze het geloof daadwerkelijk actief belijden en uitdragen. Dit is er kennelijk eentje van. Jammer maar helaas.

Als de best scorende school een islamitische of hindoe-school zou zijn geweest zou de poster waarschijnlijk niet serieus overwogen hebben haar kind daarheen te sturen, maar als het om een christelijke overtuiging gaat is het idee dat dat toch tegenwoordig eigenlijk allemaal reuze meevalt en dat men er in de praktijk toch niks meer aan doet. Nou ja, soms valt het dus niet mee. En als je dat niet wil - en daar zijn goede redenen voor, lijkt me - dan moet je denk ik gewoon niet aan die school beginnen.

Maar goed, je kan natuurlijk ook besluiten je gewoon geestelijk af te sluiten voor alle uitingen van religie. Het lijkt me alleen in de praktijk best lastig.

Groeten,

Temet

marja

marja

20-01-2015 om 16:59

Meisje Klein

Die scholen bestaan zeker nog wel. Ik ken zelfs een school waar de website op zondag gesloten is want op zondag hoor je niet met schoolwerk bezig te zijn. En heb je een computer met een vrije internetverbinding dan komt je kind niet meer op die school. O.k. nu is dat wel heel streng.

De Gereformeerde school hier in de buurt is ook streng in de leer. Niet zo streng als de Reformatorische school maar ook daar worden eisen gesteld aan de leerlingen. Niet qua kleding, computer en t.v. maar wel met betrekking tot bidden etc.

Doe het niet. Als de school echt actief Christelijk is dan heb je daar als niet Christen niets te zoeken. Jezelf al die jaren aanpassen en net doen alsof is zwaar.

Marja

Maar zijn dat dan 'gewoon' Christelijke scholen? Ik kan me voorstellen dat ze bestaan in de bible belt ja, maar hier in de Randstad ken ik ze niet. Behalve dan scholen als De Driestar in Gouda e.o. maar die zijn volgens mij ook gereformeerd en niet 'gewoon' Christelijk

Barvaux

Barvaux

20-01-2015 om 17:42

Jammer

Jammer dat je niet geheel anoniem ging en hier de naam van de school had neergezet. Ik ben nu wel benieuwd...

Geloof uitdragen.

Topic starter geeft zelf het antwoord al: "als de christelijke school wat minder het geloof zou uitdragen zou het onze keuze zijn."

Ze dragen het geloof wel zichtbaar en voelbaar uit blijkbaar en je kind wil er niet naar toe.
Het is je ook duidelijk gemaakt tijdens gesprekjes op de open dagen. Je dochter wel ook geen godsdienstles, laat staan iedere dag een gebed.

Naar de openbare school dus, vooral omdat je dochter geen problemen heeft om een keuze te maken. Gaan er meer klasgenoten naar toe? Dat zal wel als er verder geen keuze is?

bloemetje

bloemetje

20-01-2015 om 20:53

da's dan duidelijk

Nou, dat lijkt mij nogal duidelijk. Je bent overtuigd anti-religie en hebt zelfs je kind al zover dat 'het absoluut geen godsdienstles' wilt. Ik vind je eerlijk gezegd hypocriet als je nu wel voor een christelijke school kiest omdat de openbare niet optimaal is. Je hebt een overtuiging of je hebt hem niet. Zijn de christen voor jou opeens wel goed genoeg als de openbare school het wat laat afweten?

waarom niet

ik herken mijzelf in Ietsisme ook ik heb reformatorisch onderwijs gehad op de dorpsschool en omdat ouders niet naar de kerk gingen mocht ik met kinderen niet spelen en werd ik voor straf opgesloten in de voorraadkast door notabene de leraar omdat ik niet naar de kerk was geweest op zondag.

dus mijn kinderen bewust op openbaar onderwijs gedaan. echter de middelbare school was toch iets anders omdat mijn kids gymnasium wilden doen en dat was er alleen op het christelijke lyceum. mijn oudste is vrij rustig en vond het geen probleem, maar mijn jongste is een echte atheist en verkondigt dit ook. haalt slechte cijfers voor godsdienst, maar de leraren respecteren zijn mening en vinden hem een geweldig, leuk en sociaal jongetje. mijn oudste heeft zelfs naast het verplichte godsdienst als profielvak LGF (?, geloof en filosofie) gekozen, een geweldig vak voor hem als zeer introverte verlegen jongen. en dat naast zijn Betaprofiel.

heeft niks met school te maken maar ga inmiddels zelf af en toe naar een evangelische kerk en geniet juist van de sfeer daar.

hier ook een reformatorische school, heel erg streng en daar zou ik nooit, never nie voor gekozen hebben erg dogmatisch en oordelend. de openbare school hier daarintegen hanteert ruimere toelatingseisen en had tot voor kort geen zelfstandig vwo maar de 1e 2 jaren een brugklas havo/vwo dus dat was ook geen optie.

achteraf blij dat we gekozen hebben voor het christelijk lyceum. Fijne open school waar iedereen welkom is waar veel aandacht is voor kinderen en ook andersgelovigen. (vriendje in klas jongste is moslim) wel inderdaad het wekelijkse openingsgebed. op ouderavonden de start met een gebed etc
ervaar dit niet als storend, dan drink je gewoon je koffie rustig op.

ga gewoon eens kijken en praat met de leerlingen en leerkrachten, geef eerlijk aan dat jullie niet geloven. bij ons op school is dat geen enkel probleem

succes !

Ef

Ef

21-01-2015 om 00:19

Waar ik wel tegen aan zou lopen

Op de openbare school is dat de VMBO afdeling geen kamp, feest of kerst- gala heeft, in tegenstelling tot de HAVO-VWO afdeling. Wat is dat voor rare discriminatie?

Ad Hombre

Ad Hombre

21-01-2015 om 06:58

Temet

"De christelijke overtuiging wordt serieus beleefd en uitgedragen. En je dochter wil om die reden niet. Als je haar toch dwingt, en zij moet vervolgens iedere dag bidden of doen alsof, dan heb je een narrige dochter. En ze heeft dan nog gelijk ook. Hoe zou jij het vinden om op je werk elke ochtend met gebed te moeten openen terwijl je religie eigenlijk maar niks vindt? En dat dan jaren achtereen? En dan nog een paar maal per jaar naar de kerk?

Daar valt weinig meer aan toe te voegen. Als je dochter niet wil en je hebt zelf al flinke twijfels. Niet doen. Gedwongen door je ouders en door school om iedere dag te bidden lijkt mij geen optie.

Ietsisme

Ietsisme

21-01-2015 om 11:31

Oke lijkt me op zich wel duidelijk wat jullie vinden

Maar mijn vraag of jullie ook ervaren dat VMBO afdelingen van scholengemeenschappen minder leukigheden hebben dan de HAVO-VWO afdeling.
Dat is hier vooral op de openbare erg aanwezig. En dat vind ik heel slecht. En dat is ook mijn reden om zo te twijfelen.
Ik gun mij kin die leukigheden ook.
Gek genoeg heeft de christelijke VMBO ook minder leuk aanbod van de christelijke HAVO-VWO. Gek toch?

En iemand noemde mij hypocriet. Dat snap ik aan een kant wel, maar ik wil gewoon de school die het beste voor mijn kind is; en dat is dus in mijn ogen in bijna alle opzichten de christelijke. Tja op het geloof na dan.
Ik vind het eerder hypocriet dat er scholen zijn met een religieus stempel. En wel alle kinderen toelaten. Want ze laten op de christelijke school ook anders/niet gelovigen toe (staat in de gids) alleen moet je wel aan alles meedoen.
Ik vind onderwijs en religie niet samen gaan. Geef dan levensbeschouwing die alle religies belicht. Dat deden ze op de basisschool wel (katholiek) maar er zijn vast mensen die het heel hypocriet vinden dat ik mijn kinderen daar heen heb gestuurd in plaats van ze bijna 4 kilometer te laten fietsen.

Hoe streng ze echt zijn vind ik best lastig te bepalen. Als je dit op een open dag navraagt dan krijg je te horen dat ze bidden en diensten hebben met christelijke feestdagen, maarja degene aan wie ik het vroeg (leerling uit de 4e) die denkt misschien wel dat ik dat juist wil en dikt het nog wat aan.

Ik heb het zelf ook moeten doen; bidden en diensten op de middelbare. Maar waren scholen toen strenger (half-eind jaren 80)? Ik heb zelf soms het idee dat alle denkwijzen weer wat strenger worden en mensen ook preutser. Dus wie weet scholen ook.

Maar weegt godsdienstles enz. op tegen een kamp? En leuke feestjes? Of beter toch een openbare school die erg weinig leuke dingen organiseert voor VMBO-ers? En die toch bekend staat om een minder aangename sfeer.

Ietsisme

Ietsisme

21-01-2015 om 11:44

Over hypocriet

Ik val toch een beetje over de reactie van Bloemetje.

Heeft Jezus niet gezegd dat je niet moet oordelen?
Dat is wat ik altijd zo verwarrend vond op school; eigenlijk werd iedereen die anders geloofde veroordeeld en tegelijk leerde je dat Jezus nooit oordeelde en dat dat juist goed was.

creabea

creabea

21-01-2015 om 12:05

tja

iemand anders suggereerde in een ander draadje dat de enige orthodox-joodse school in Nederland de best presterende school was, al jaren. Ook al zou ik er pal naast wonen, toch zou ik mijn kind daar niet naartoe sturen.

Je hebt zo te lezen niks met het geloof en je dochter ook helemaal niet. Ik zou dan echt niet kiezen voor een school die de dag begint met een gebed (een christelijke kerst- en paasviering, daar valt misschien nog mee te leven, dat is maar 2x per jaar). Wij hebben de christelijke basisschool hier in de straat laten niet gekozen, omdat ze daar een dagopening hebben, uitsluitend christelijke liedjes en psalmen leren en er ipv het 'zonnetje van de dag' er een gebed van de dag is. Dat soort dingen. En dan zijn er nog buren die zeggen dat het heel erg meevalt en ze bijna niks doen aan het christendom. Deuh.

Ik zou kijken of er binnen een reisafstand van ca. 1 uur niet een andere school te vinden is voor je dochter. Dat moet toch lukken in Nederland?

Barvaux

Barvaux

21-01-2015 om 12:13

je bent erg dubbel

Je wil aan de ene kant niet dat er christelijke scholen bestaan (alsof ze dan wel allemaal leuke kampen organiseren) en aan de andere kant vind je het hypocriet dat een christelijke school wel andere kinderen aanneemt? En dat je dan mee moet doen (ja duhhh)?

Mijn oudste is gek op kamp etc en alle scholen om hem heen gaan naar de Ardennen en hij niet. Hij is twee nachten weg geweest op de grens ZH/utrecht terwijl wij net 50 km noordelijker zitten. Ook kun jij kamp wel leuk vinden maar velen vinden daar niets aan en het gras is toch altijd groener.

Oudste zit op een school met mavo/havo/vwo en vanaf de vierde mag je naar het galakerstfeest. Dat is dus maar 1 jaar voor de mavisten

Hij doet technasium en om de een of andere reden betekent dat dat andere klassen wel naar Walibi gingen en hij niet. Jongste zit op een school van basis t/m gymnasium en daar zullen best wel verschillen zijn ja maar ik ga daar niet zo naar kijken.

Er is altijd van alles anders en iedereen bekijkt het van uit zijn eigen kant.

Zolang het geen hele streng christelijk (gereformeerde) school is zal het wel meevallen en ik verbaas me over de verhalen van jullie van vroeger. Dat is echt niet meer zo op een gewone pc school. Bij beide jongens leren ze alles over andere geloven en bij jongste mag je niet met bepaalde teksten op je shirt lopen maar dat staat los van het geloof (geen scheldwoorden dus).

Kijk eens naar de vacatures: moeten leerkrachten perse christelijk zijn en dat uitdragen? Dat zou voor mij iets te ver gaan. Als er ook niet christelijke leerkrachten mogen is de school los genoeg.

Verder: als je nog eens op een open dag komt, vraag dan aan leerlingen of ze kinderen kennen die niet gelovig zijn en of die er ook zijn en spreek hún aan. Of zeg dat je niet gelovig bent en vraag hoe het precies gaat.

Ietsisme

Ietsisme

21-01-2015 om 12:21

Barvaux helder

Ik vind dat je het helder formuleert. Ik ga inderdaad eens bekijken of een personeelslid ook christelijk moet zijn.
Ik voel me ook erg dubbel, ik ben echt heel erg in dubio.

Ik wil mijn kind ook gewoon goed voorlichten zonder mijn reli-aversie. Dat ik haar slecht een objectieve mening kan geven vind ik erg lastig.

En scholen die wat verder weg zijn kan ook nog. Maar erg praktisch is dat niet (en duur?)

Wel heeft mijn dochter liever geen trein en bus gedoe. Ik kan me dat wel voorstellen. Ze wil de school die dan in aanmerking komt al niet eens bezoeken...
Een nichtje van ons moet wel een reis met het OV (bus-trein) en dat valt heel erg tegen. Nu is dat een verhaal van een geval, maar pff ik heb zelf ook een poos getreint (studie), men dat nooit meer! Ik was bijna nooit ergens op tijd, maar er stonden wel sancties op verzuim. Dat is op school niet handig.

bloemetje

bloemetje

21-01-2015 om 13:01

oordelen

"Ik val toch een beetje over de reactie van Bloemetje. Heeft Jezus niet gezegd dat je niet moet oordelen?"

Snap ik. Toch heb ik het bewust zo hard opgeschreven. Lees je eigen berichten nog eens. Je bent niet 'gewoon' een niet-gelovige, je noemt je zelf een atheïst. Je bent tegen religies, je bent tegen het geloof, je wilt er niets mee te maken hebben. Ik vind dat zeer veroordelend. Je zegt immers niet 'Ik geloof zelf niet, maar heb alle begrip en respect voor mensen die dat wel doen'.

By the way: ik geloof zelf ook niet. Toch ben ik wat allergisch voor de anti-houding die ik in jouw bericht lees.

Evanlyn

Evanlyn

21-01-2015 om 13:28

scheiding kerk en onderwijs

Ik vind dat Ietsisme gelijk heeft dat er een scheiding van kerk en onderwijs zou moeten komen. Nu word je te vaak gedwongen naar een religieuze school te gaan omdat er geen andere optie is. Je mag vaak al blij zijn als je ergens binnenkomt, zeker in de Randstad, en zo wordt het geloof door je strot geduwd. En als het met dat geloof op school tegenwoordig wel meevalt, zoals ik veel om me heen hoor, dan denk ik: wees dan consequent en schaf het af.

Maar goed, dat helpt Ietsisme ook niet verder nu. Omdat je dochter ook liever niet naar een religieuze school wil, begint ze daar al niet goed, want met tegenzin, en dat is niet handig. Ik zou me om de uitjes niet teveel zorgen maken. Die scholen lijken wel reisbureaus tegenwoordig. Dat is nergens voor nodig en een feestje kun je ook thuis organiseren. Desnoods kun je je hard gaan maken voor gelijke behandeling van de verschillende niveaus, als je daar eenmaal zit. Want dat is natuurlijk wel belachelijk. Maar belangrijker lijken me pestbeleid, opstromings- en zittenblijfbeleid, keuzes in vakkenpakketten, soort publiek, noem maar op.

Een verre school kan een optie zijn als meer mensen dat doen. Samen in het OV kan heel gezellig zijn. Mijn kinderen zitten op een school met een regiofunctie en sommigen moeten behoorlijk lang reizen, maar dat doen ze altijd samen, met alle niveaus en alle leeftijden. Dat zou je kunnen onderzoeken, want in jouw regio ben je vast niet de enige met dit probleem. Jouw dochter kan dit ook niet weten, die ziet zichzelf helemaal alleen in trein of bus zitten. Dus dat zou ik uitzoeken als ik jou was.

creabea

creabea

21-01-2015 om 13:32

en daarom

"Je bent niet 'gewoon' een niet-gelovige, je noemt je zelf een atheïst. Je bent tegen religies, je bent tegen het geloof, je wilt er niets mee te maken hebben."

Dat maakt mij niet uit verder, maar daarom zou ik dus niet voor een christelijke school kiezen. Vind je een school dichtbij dan echt zo belangrijk dat je je principes overboord gooit? En je dochter kan ook fietsen, denk ik? volgens mij is 10-15 km. fietsen onder scholieren nog steeds niet ongewoon (en ze krijgen ook wat lichaamsbeweging

bieb63

bieb63

21-01-2015 om 16:45

activiteiten VMBO-T versus HAVO/VWO en nog andere verschillen

Hier op het openbare VO (Dalton) is er ook wel degelijk verschil tussen VMBO-T en HAVO/VWO. Het grappige is dat juist de activiteiten op het VMBO-T veel leuker zijn, dan die voor HAVO/VWO (en dat vinden de Havisten en VWO-ers 'niet eerlijk') Dus hier geen commentaar wbt de activiteiten.
Wat ik wél heel jammer vind, dat er toch een ander, strenger, beleid is voor VMBO-T'ers. Nu snap ik natuurlijk best dat onder de VMBO-T'ers gemiddeld meer kinderen zitten die wat meer sturing enz nodig hebben, maar het verschil vind ik nogal overdreven. Én vooral voor de gewone 'normale', serieuze VMBO-T'er nogal zuur. Alsof je dan per definitie minder, minder zelfstandig, minder verantwoordelijk bent dan een Havist.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.