Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Mari

Mari

01-07-2014 om 19:49

alcohol voor ouders op musicalavond

Wat vinden jullie er van als er o.a. wijn en bier wordt geschonken voor ouders tijdens de pauze en na afloop van de afscheidsmusical van groep 8?
Ik vond het maar vreemd, omdat ik vind dat alcohol niet thuishoort op een basisschool, ookal is dit alleen voor de ouders/familie bedoeld.
Wat is jullie mening hierover?


Hanne.

Hanne.

01-07-2014 om 20:28

mijn keuze

Mijn keuze zou het niet zijn maar dat komt denk ik ook omdat ik zeer weinig drink en al helemaal niet op een doordeweekse avond.

Maar grote bezwaren heb ik er ook niet tegen.

Jasmijn

Jasmijn

01-07-2014 om 20:30

wel eens op school gedaan

Hier was het wel eens op school bij een afscheids avond. Vond het wel gezellig en het is heus geen zuipfestijn geworden Ik heb er dus geen problemen mee. Er wordt niet aan kinderen geschonken en volwassenen mogen toch wel in het bijzijn van een kind een drankje drinken? Maar blijkbaar waren er hier wel bezwaren want op andere feesten werd er weer alleen limonade geschonken.

Dalarna

Dalarna

01-07-2014 om 20:31

hier wel

Hier wordt wel op meerdere feesten op de basisschool alcohol geschonken, ik heb er niet zoveel probleem mee.

Annet

Annet

01-07-2014 om 20:34

Hier ging dat ook zo

Niet in de pauze maar wel na afloop. Toen waren er hartige hapjes en een drankje waaronder alcohol. Dit was alleen met ouders, leerkrachten en leerlingen van groep 8. De andere gasten waren al weg (broertjes, zusjes, opa's en oma's, buurvrouwen, etc. )
Ik vind dat wel kunnen na alle formaliteiten (zoals uitreiking verkeersdiploma, praatje per kind, boek als cadeau per kind, praatje leerkracht, praatje directeur, etc).
Ik zie het als een informele receptie.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

01-07-2014 om 20:44

waarom niet?

Een biertje of een wijntje op een feestje (of receptie, etentje of wat dan ook maar) is toch heel gewoon geaccepteerd in Nederland? Ik heb er geen problemen mee.

Ampersand

Ampersand

01-07-2014 om 20:45

Hier ook

Hier wordt er ook alcohol geschonken op schoolevenementen: de kerstborrel, feestavonden. Ik heb er geen probleem mee. Kinderen zien thuis en uit hun ouders echt wel eens een biertje of wijntje drinken, en ik heb nog nooit een ouder dronken of zelfs maar aangeschoten gezien...

tja

Ik vind dit toch vooral een feestje van en voor de kinderen. Dus daar hoort geen alcohol bij. Lijkt me ook een uitstekende boodschap voor de kinderen dat volwassenen best bij een feestje kunnen zijn en het naar hun zin hebben zonder dat daar alcohol geschonken wordt.

Annet

Annet

01-07-2014 om 21:04

Een eenmalig feestje lijkt me niet bedoeld voor boodschappen

over alcohol.
Op onze school was dit echt het moment om te ontspannen. Musical achter de rug, formaliteiten achter de rug. het is klaar, ontspannen maar! Daar past best een wijntje bij.
Het is niet alleen een feestje voor de kinderen, ook voor de ouders (afronding van een tijdperk) en voor de leerkrachten (schooljaar klaar, groep 8 afgeleverd).

och

Zo'n boodschap kun je volgens mij niet vaak genoeg geven.

Er zijn zo verschrikkelijk veel mensen die vinden dat alcohol 'er gewoon bij hoort' (want anders is het niet gezellig), bij zo'n beetje alles, dat wat tegengewicht daartegen volgens mij nooit verkeerd is.

Hanne.

Hanne.

01-07-2014 om 21:34

annet

Ik vind het 'ontspannen' argument niet goed en een verkeerde boodschap.
Een wijntje/biertje nemen omdat je het lekker vindt:prima. Maar waarom de link met ontspannen leggen?Ontspannen kan volgens mij ook heel goed met een kopje thee ern spa rood of een appelsap.

Mag de juf van groep 2 vrijdagmiddag ook een wijntje drinken. Want ook dan is het tijd om te ontspannen. Formaliteiten afgerond. Schooljaar klaar. Groep 2 afgeleverd.

Hanne.

Hanne.

01-07-2014 om 21:36

tijdens werk

En dan bedoel ik dus tijdens het werk. Wat de juf van groep 2 buiten werktijd doet zal ik me uiteraard niet mee bemoeien

Jaina

Jaina

01-07-2014 om 21:37

geen probleem

Ik drink zelf geen alcohol maar ik heb er geen enkel bezwaar tegen als er alcohol wordt geschonken aan volwassenen. Ook niet na afloop van een school activiteit. Natuurlijk moet het geen enorme zuippartij worden maar een glas bier of wijn erbij zie ik niet als problematisch.

Jaina

Jaina

01-07-2014 om 21:40

Hanne

Na school als de juf niet meer de verantwoordelijkheid heeft voor de kinderen mag ze doen wat ze wil. Zolang ze nog verantwoordelijk is voor de kinderen en dus werkt is drinken natuurlijk geen optie. Na afloop van de musical werkt de juf niet meer en zijn de ouders zelf verantwoordelijk voor hun kinderen. Dat is een hele andere situatie.
Waar ik werk komt vrijdagmiddag inderdaad rond een uur of 17h er wel eens een fles tevoorschijn. Geen probleem. Mensen werken dan niet op dat moment. Ze kunnen best een glas drinken in dezelfde locatie als waar ze overdag gewerkt hebben. Hele andere situatie.

Annet

Annet

01-07-2014 om 21:44

Natuurlijk mag de juf van groep 2 een wijntje drinken

op vrijdagmiddag, als ze thuis is. Op school zou ook nog kunnen als een soort afscheidsborrel met de andere leerkrachten, uiteraard zonder leerlingen, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Zo is de cultuur helemaal niet.
Op onze school was op de musical avond iedereen vrij om een uur of 22.00 Het was een school waar nooit alcohol aanwezig was, m.u.v. de jaarlijkse bedankavond voor vrijwilligers, waar geen kinderen bij aanwezig waren. Verder heb ik nooit alcohol gezien.
En ja, zo'n speciale avond is dan anders. Je hoeft geen alcohol te drinken om aan te voelen dat er een ontspanning ontstaat. Het is volbracht! En als mensen dan alcohol willen drinken (omdat het lekker is en omdat het kan) dan moet dat kunnen. Dat vingertje hoeft niet altijd omhoog te gaan.

Hanne.

Hanne.

01-07-2014 om 22:10

niet werken

De vergelijking met een bedrijf waar na 17 uur als iedereen vrij is alcohol geschonken wordt gaat m.i. mank. Bij zo'n bedrijf zijn er na 17 uur geen klanten meer. Bovendien heb je tov volwassen klanten geen voorbeeldfunctie.

Op school zijn de klanten er wel nl de leerlingen en hun ouders, bovendien heb je als leerkracht een voorbeeldfunctie. Vergelijk het liever met de zorg. Als de verpleegkundigen na werktijd een wintje drinken is dat prima maar dat doen ze niet terwijl ze over de afdeling lopen.

bibi63

bibi63

01-07-2014 om 22:18

Oh Hanne

Dus is mag in het bijzijn van mijn kind niet een keer een wijntje drinken omdat ik als ouder een voorbeeldfunctie heb? Het moet niet gekker worden.
Bibi

Annet

Annet

01-07-2014 om 22:22

Er is toch een verschil Hanne

Kinderen zijn aanwezig onder verantwoordelijkheid van de ouders, niet van de leerkrachten.
Leerkrachten lopen tijdens zo'n avond niet over de afdeling, door de school of in de klas, ze zijn bij een afscheidsreceptie zonder verantwoordelijkheid voor leerlingen.
Zou het voor jouw gevoel uitmaken als de receptie buiten de school zou zijn?

Katniss

Katniss

01-07-2014 om 22:24

Huh

Als op school een vrijmibo wordt gehouden, zonder kinderen, mogen de juffen toch wel een wijntje drinken? Ik zie daar het probleem niet van. Op feestjes op school voor ouders en kinderen wordt hier ook alcohol geschonken. Dat er ook asbakken staan vind ik dan wel weer heel eigenaardig. Volgens mij houden de leerkrachten het dan bij fris, maar dat weet ik niet zeker.

Dalarna

Dalarna

01-07-2014 om 22:25

precies bibi

Ik ben best wel 'streng' op alcohol, ik drink zelf niet (alleen slokjes maar ik heb wellicht nog maar 1x iets gehad waar ik nog een slok van wilde) en mijn zonen mogen ook niet drinken voor ze 18 zijn er komt zelfs geen alcoholvrij bier in maar ik vind het geen probleem als kinderen zien dat wijn en bier ergens bij hoort. Dat je daar niet dronken van hoeft te worden, dat het met mate kan en dat het iets is wat je drinkt als je volwassen bent. Juist DAT vind ik een voorbeeld geven, zo hoort het.

Ik zie geen verschil met een feestje waar alcohol geschonken wordt en waar kinderen rondlopen. Dit is iets waar de ouders de verantwoordelijkheid hebben voor de kinderen, niet de leerkrachten dus het staat mijns inziens los van school, de kinderen etc. Meer hetzelfde als een buurtfeest.

Vreemde vergelijking

met verpleegkundigen die een drankje drinken terwijl ze over de afdeling lopen. Lijkt me tijdens werktijd niet bevorderlijk.
En zou een basisschoolleerling eerder (en te veel) gaan drinken (later) wanneer hij/zij de juf of meester een keer alcohol heeft zien drinken?

Roken

Hoewel ik het wel eens vreemd vind dat docenten of verpleegkundigen in het zicht van hun klanten staan te roken, in hun pauze dan wel..

Kinderfeest

Ik ben helemaal niet tegen alcohol. Drink zelf graag een glas wijn. Mijn kinderen mogen ook best op een feest zijn waar gedronken wordt. Dat gebeurt vaak genoeg. MAAR dit is een kinderfeest. En ik vind het onzinnig om daar alcohol te schenken. Als een kinderfeest alleen gezellig is met alcohol. Als dat zo is vind ik dat triest!!

Jaina

Jaina

01-07-2014 om 23:09

Hanne

Ik werk niet op een bedrijf maar een universiteit dus de lopen hier de hele dag en nacht anderen rond. Je kan hier zelfs in de kantine tijdens de lunchpauze gewoon wijn krijgen maar goed andere cultuur
Maar in principe zie ik niet zo wat het probleem is met drinken op de werk locatie als je niet zelf aan het werk bent.
Na afloop van de musical is niemand meer aan het werk.
Overigens heb ik in het ziekenhuis ook wel eens in de personeelskamer gezien dat er een feestje werd gevierd met champagne erbij. Ik was daar als patiënt en heb dat ook geen seconde vreemd gevonden. Ik neem tenminste aan dat de enigen die een glas dronken mensen waren die op dat moment niet aan het werk waren.

Jaina

Ik vind een personeelsfeesthe of vrijmibo allemaal prima. Al bezatten ze zich allemaal op kantoor of polikliniek. Volwassen mensen met volwassen feesten. Wat de juffen na half vier in hun juffenkamertje doen moeten ze ook helemaal zelf weten, ga naar lekker aan de wijn.
Ik snap niet waarom een feest voor 11 en 12 jarigen opgeleukt moet worden met alcohol snap ik niet.

Ely

Ely

01-07-2014 om 23:55

Hier is op de basissschool ook altijd alcohol op feestjes savonds. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat iemand daar aanstoot aan kon nemen. Zoals eerder geschreven vind ik het juist prima als kinderen meekrijgen dat gematigd drinken van alcohol gewoon is, net als niet drinken. Niet in het verdomhoekje die alcohol want dat maakt het alleen maar spannend en aantrekkelijk als verboden vrucht. Gewoon relaxt over doen en open.

Hanne.

Hanne.

02-07-2014 om 08:45

juf

Een juf/meester die bij een musical is komt vanwege werk. Niet privé.
Juf heeft tijdens een school activiteit een voorbeeld tov alle kinderen. Of ze nu wel of niet de formele verantwoordelijkheid heeft voor kinderen. Een musical is een schoolactiviteit. Als juf om 22.01 ineens een burka aantrekt (of hotpants en een naveltruitje) kan dat ook niet.

Yura

Yura

02-07-2014 om 08:50

Ach

Ik vind het eigenlijk zo onbelangrijk, dat ik me niet eens meer kan herinneren of er alcohol werd geschonken bij mijn kinderen (4 en 5 jaar geleden). Er zal vast niemand stomdronken zijn geworden, dan had ik het me ongetwijfeld wel herinnerd. En als er geen alcohol was heeft zich blijkbaar daar ook niemand druk over gemaakt anders was het me ook wel bij gebleven.

en...

Ik ken iets te veel mensen die gezelligheid/ontspanning keihard koppelen aan het consumeren van alcohol. De mensen die hier fel reageren dat het best moet kunnen vind ik dan ook meteen verdacht.
Geef eens 1 goede reden waarom zo'n feestje niet zonder alcohol zou kunnen dan?

En nogmaals: het is toch echt een feestje voor de kinderen. Het is/was hun schooltijd, het is hun musical en het is hun afscheid. Als ouder mag je erbij zijn, maar het is niet JOUW afscheidsfeestje. En voor de leerkrachten is het gewoon werk, ieder jaar weer

Fel reageren

Volgens mij reageren (sommige) mensen die tegen zijn feller dan de mensen die voor zijn. En jij vindt mensen dan verdacht? Dat vind ik overdreven gesteld.

Ely

Ely

02-07-2014 om 09:09

Niet het afscheid van de ouders

Nou ken ik juist weer best wat ouders die het wel als hún afscheid lijken te beschouwen. Ook als ik hier weleens lees zijn er best ouders die het afscheid in groep acht aan het hart gaat (en naar zich toe trekken). Maar dan nog is dat natuurkijk geen argument.
Er is denk ik geen argument maar her gebeurt gewoon. En eerlijk gezegd zie ik -zoals ik het ken- er geen problemen mee. Kijk, als het een slemppartij zou worden, er sprake zou zijn van drankmisbruik of andere ontoelaatbaarheden die verband hielden met, dan snap ik het. Maar bij gewoon gematigd gebruik zie ik geen probleem.
For the record; ik ben zelf een zeer gematigd drinker, je zult mij zelden meer dan twee alcoholische drankjes op 1 avond zien drinken en ik drink ook beslist niet elke dag. Geen reden voor alarmbellen dus .

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.