Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

vuurvlinder

vuurvlinder

22-11-2017 om 21:19

schokkend artikel over de blokkade tijdens de sint optocht

Ik zag dit stuk op twitter. Het is geschreven door de anti zwarte pietendemonstranten die afgelopen zaterdag door een aantal pro zwarte pieten mensen zijn tegen gehouden op de snelweg. Als ik dit lees schaam ik me voor het gedrag van onze landgenoten, en de manier waarop politie en justitie hierop reageren.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/21/wat-als-zwarte-activisten-een-bus-met-pvvers-hadden-tegengehouden-14149320-a1582062


Ad Hombre

Ad Hombre

22-11-2017 om 21:34

Helter Skelter?

Die mafkees van een Charles Manson zal het niet meer meemaken, maar misschien zijn we toch op weg naar zijn gedroomde Helter Skelter. Letterlijk alles wordt gepolariseerd. Die anti-Piet mafkezen gaan net zolang door tot iedereen genoeg van ze heeft. Ik was best voor het aanpassen van dat hele Zwarte Piet gedoe, maar ik moet zeggen dat ik steeds meer sympathie krijg voor die blokkade-acties.

Het zou me niets verbazen als dat volgend jaar weer zo gaat. Op een of andere manier mag iedereen protesteren, zolang het maar progressievelingen zijn. O wee als iemand eens een keertje tegen protesteert, die moet direct de mond gesnoerd worden.

Vergeet niet dat de Anti-Pieters ongestraft de Erasmusbrug in Rotterdam konden bezetten. Niemand die hun namen ern adressen opnam. Niemand die er over klaagt. Als je maar aan de 'goede kant' staat mag namelijk alles in dit land.

Boeren, trucker, kampers en zelfs politieauto's hebben in het verleden regelmatig snelwegen geblokkeerd. Daar las je nou nooit dit soort hyperverontwaardigde stukken over.

https://www.vn.nl/alma-mathijsen-bus-zwarte-piet/

"Dan verschijnt de politie, net als de mannen in hun auto’s doemen ze op uit het niets. Ik voel een lichte opluchting: ze zijn er. Nu kunnen we eindelijk ademhalen. Ik wacht tot de politie naar ons toe komt om te kijken hoe het met ons gaat en ons daarna te informeren over onze verdere reis, maar er gebeurt niets. Ik sta op en kijk mee over de schouders van de anderen. De politie schudt de handen van de mensen die ons agressief afsneden. Ze praten met elkaar, ik zie glimlachen. Een snelweg blokkeren is illegaal en bovendien levensgevaarlijk. Waarom worden ze niet opgepakt? De politie doet niets tegen de burgers die de wet breken. Daarbij zou ze makkelijk een rijstrook vrij kunnen maken, zodat wij onze weg kunnen vervolgen."

Anooo

Anooo

22-11-2017 om 21:53

Hoeveel

Hoeveel zwarte mensen zaten eigenlijk in die bussen? Foto bij de 2e link is vrij blank namelijk en desondanks is schrijfster van mening dat ze niet werden geholpen omdat ze niet blank waren.

Andreea

Andreea

22-11-2017 om 21:54

ik word hier moe van

Ik begrijp heel goed dat Zwarte Piet afgeschaft moet worden. Helaas kiezen de mensen die er iets mee kunnen zoals het Sinterklaasjournaal of andere tv-programma's weer voor een halfslachtige oplossing zoals gekleurde Pieten van vorig jaar of Spaanse edellieden zoals in Amsterdam. Dit jaar in het S-journaal zowel zwart gekleurde pieten als witte.

Maar demonstreren bij een kinderfeest waar ouders en grootouders met heel kleine kinderen rondlopen vind ik niet kunnen. De kans dat het tot vechtpartijen kwam tussen de gutmenschdemonstranten als de blanke Alma Mathijsen en Sunny Bergman en de tegenstanders van deze demonstranten was reëel. Dat wil je niet als er ouders zijn met kleine kinderen in buggy's en peuters en kleuters die in het gedrang aardig gewond zouden kunnen raken. Tel daarbij op dat een groot deel van de hele meute langs de kant van een kanaal stond.

Hoe het wel moet weet ik ook niet, maar ik hoop dat er ooit een tijd komt waarin huidskleur geen rol speelt en dat het ons niet opvalt en het meer iets wordt als een kleur haar.
Niet dat de gekleurde medemens daaraan meewerkt, ze zien zichzelf ook steeds als een andere categorie. Want geregeld is er gezeur als er niet genoeg zwarte acteurs genomineerd zijn voor een Oscar, Sylvana Simons nota bene op radio vijf een paar jaar lang een week lang (?) alleen maar muziek draaide van zwarte artiesten. Dat onderscheid moet weg en het moet zover komen dat in een toneelstuk bijvoorbeeld in een familie de vader door een Surinamer gespeeld wordt en de rest van het gezin blank is en dat er geen haan naar kraait.

groet Curaçaose Andreea

Ad Hombre

Ad Hombre

22-11-2017 om 22:05

Andreea

Dit is natuurlijk wat dat betreft ook een heel mooi artikel:

https://www.trouw.nl/samenleving/op-curacao-wordt-sint-wit-geschminkt~a85aadf6/

Ad Hombre en Andreea

"Hoe het wel moet weet ik ook niet, maar ik hoop dat er ooit een tijd komt waarin huidskleur geen rol speelt en dat het ons niet opvalt en het meer iets wordt als een kleur haar."
Dit kan je zo makkelijk zeggen als je zelf wit bent. " o ik word zo moe van al dat gezeur over racisme of zwarte piet etc"

Het is zuur voor jullie dat je er moe van wordt. Echt, naar. Maar bedenk dat last hebben van racisme echt een stuk erger is.
En laten we wel wezen, waar gaat het om. Om een verzinsel - want dat is het hele sinterklaasverhaal, ik ga er tenminste van uit dat jullie niet meer geloven in een heiligman die op de daken loopt - aan te passen op een manier dat het voor iedereen in Nederland fijn is.
Maar nee, dat is schijnbaar teveel gevraagd, want jullie worden er moe van.
Pffff denk ik dan. Niemand vraagt om grootste gebaren (helft van je bezittingen aan de armen geven, je auto de deur uit doen, geregeld een boek lezen). Nee wat er wordt gevraagd is om een verzonnen verhaal aan te passen.

vuurvlinder

vuurvlinder

22-11-2017 om 22:16

reactie

Ik ben ook geen voorstander van demonstraties en rellen bij de intocht. Maar deze mensen hadden afspraken gemaakt met de burgemeester van Dokkum om op een bepaalde plek te mogen staan. Het is idioot dat een stel voorstanders dit op deze manier kunnen tegenhouden. En draai het is om stel dat een aantal van deze mensen een demonstratie van PVV aanhangers had tegen gehouden op deze manier dan was het land te klein geweest. En dit is verschil is wel discriminatie. Los van wat men op Curaçao vindt. Of je nu voor of tegenstander van zwarte piet bent. We leven in een rechtstaat waar in principe voor iedereen dezelfde rechten gelden.

V@@s

V@@s

22-11-2017 om 22:17

pro en anti

Pro en anti hadden beiden gewoon naast elkaar kunnen protesteren. Netjes is hun toegewezen vak. De pro pieters hebben geprobeerd binnen de regels te blijven, dat heeft erin geresulteerd dat hun het demonstratierecht is ontzegd. Ik vind dat de politie veel meer had moeten doen dan ze gedaan hebben.

Ik hoop ook op een fikse taakstraf voor de snelwegblokkeerders. Gelukkig deze keer alleen blikschade, maar er hadden ook doden kunnen vallen.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-11-2017 om 22:20

Alkes

"Nee wat er wordt gevraagd is om een verzonnen verhaal aan te passen."

Oh, daar was ik voor hoor. (en stiekem nog steeds) Maak je geen zorgen. Zoek maar wat terug in dit forum. Al jaaaren! Maar ik krijg zo'n godgloeiende hekel aan die linkse activisten die denken dat ze in deze wereld de dienst uitmaken dat ik het best mooi vind als ze eens een hak gezet worden.

Prachtig gezicht, die beteuterde gezichten van die beroepsactivisten. Volgende week staan ze weer te demonstreren tegen discriminerende, niet genderneutrale WC's of zo.

Logisch dat mensen daar genoeg van beginnen te krijgen.

Er genoeg van krijgen

https://www.volkskrant.nl/binnenland/zo-wist-het-friese-anti-anti-zwarte-piet-protest-dat-gedoe-uit-de-randstad-te-weren~a4540379/

"'Laten we kalm blijven', zeggen de activisten tegen elkaar in de bus. Ze bellen de politie. Een van hen, de journalist Kevin P. Roberson, waagt zich al filmend buiten. Een handgemeen volgt."

"De burgemeester heeft zaterdag in Dokkum te weinig gedaan om het grondrecht van de anti-Zwarte Pietactivisten te faciliteren, meent Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Universiteit Groningen. 'De burgemeester heeft de groep die gewoon de spelregels volgde door netjes toestemming te vragen om te demonstreren benadeeld. De groep die op illegale wijze een wegblokkade opwierp heeft veel meer gewicht gekregen. Dat is heel merkwaardig."

Dingen veranderen niet als je niet doordramt. En dan zijn er altijd mensen die er genoeg van krijgen en de irritatielast bij de protesteerders leggen die juist opkomen voor een legitieme ergernis of onrechtvaardigheid. Allemaal flauw.

Ad Hombre

Ad Hombre

22-11-2017 om 23:34

AnneJ

Het is prachtig dat de beroepsactivisten zich in Friesland aan de regels hielden. Helaas deden ze dat niet op de Erasmusbrug. Zo heb ik ook nog wel eens krakersrellen meegemaakt waar de beroepsactivisten zich allesbehalve aan de regels hielden. Geweld tegen mensen en eigendommen vonden ze heel normaal. Iets over een rechtsstaat die niet de hunne was.

Gelukkig was er dan altijd wel iemand als jij of een journalist als Kevin P. Roberson om dat goed te praten. Het was tenslotte voor de goede progressieve zaak. Er wordt in dit land gigantisch met twee maten gemeten.

"Dingen veranderen niet als je niet doordramt."

Misschien beginnen andere mensen dat ook door te krijgen. Dat kan nog een heel spektakel worden

Ik voorspel dan de antipieters zich de volgende keer ook niet meer aan de regels gaan houden. En wie weet gaat dan het echte extreemrechts zich er nog mee bemoeien. Die houden ook erg van doordrammen.

Zoals gezegd, die zwarte Piet kan mij niet boeien, maar het niet aflatende gepolariseer en actvisme gaat het er niet gezelliger op maken in dit land.

Andreea

Andreea

22-11-2017 om 23:38

Alkes, wat denk je

Ben ik wit of zwart?

Andreea

Andreea

22-11-2017 om 23:41

V@@s, de anderen toch

Het waren toch de antipieters die zich aan de regels hielden en toen ineens niet meer mochten demonstreren? Of heb ik nu ineens er niks van begrepen?

Ad Hombre

Ad Hombre

22-11-2017 om 23:48

Andreea

Yep, overigens best verklaarbaar. De burgemeester gaat over de openbare orde en dat is de enige reden die er is om demonstraties te verbieden.

Paradoxaal genoeg kan een demonstratie dus verboden worden omdat de verwachting is dat er tegenstanders op af zullen komen wat dan weer kan leiden tot een ordeverstoring.

Een ander aspect was blijkbaar dat de anti-ZP demonstranten te laat waren om zich netjes naar hun aangewezen demonstratievak te begeven.

Allebei redenen voor een burgemeester om een eerder gegeven toestemming weer in te trekken.

Petra

Petra

23-11-2017 om 00:24

Ad: te laat vanwege blokkade

Ad, de anti-pieters zouden "te laat komen" door de blokkade.

Ik vind dat je in iedere situatie steeds naar de feiten moet kijken.

In het geval Dokkum hielden de anti-pieters zich aan de regels en de pro-pieters niet. Wrang dat juist hierdoor de pro-pieters hun zin kregen en de anti-pieters niet konden doen wat afgesproken was.

De pro-pieters hadden net als de anti-pieters een plek toegewezen kunnen krijgen om te demonstreren, maar dat hebben ze niet aangevraagd.
De pro-pieters hebben de snelweg geblokkeerd om de anti-pieters te verhinderen naar Dokkum te gaan.
Pro-pieters waren van plan om nog meer blokkades uit te voeren en zwaar vuurwerk tegen de anti-pieters in te voeren.

Petra

Petra

23-11-2017 om 00:35

voorzichtige acties hebben niet geholpen...

Als sinds de jaren '70, als het niet eerder is, is er op redelijke wijze bezwaar gemaakt tegen het racistische karakter van Zwarte Piet. Daar is nooit wat mee gedaan. Nou ja, ik geloof dat er in de jaren '80 ooit een keer regenboogpieten zijn geweest, maar dat is niet doorgezet, want "de kinderen zouden dat niet leuk vinden".

Helaas heeft alleen op irritante wijze actievoeren meer urgentie aan de zaak gegeven.

Dus tja, als er veel eerder beter geluisterd en nagedacht was, dan was het de afgelopen jaren niet zo uit de hand gelopen...

Echt, probeer eens aan een Amerikaan of Canadees uit te leggen wat Zwarte Piet is. Je merkt dan hoe belachelijk het eigenlijk is. Het was voor iedereen beter geweest als het feest eerder was aangepast, zodat het plezier was gebleven...

Gelijk met het afschaffen van de roe en de zak als strafmiddelen, hadden de Pieten gekleurde gezichten kunnen krijgen.

V@@s

V@@s

23-11-2017 om 07:49

inderdaad

Ik heb de pro- en antipieters door elkaar gehaald in mijn posting. Sorry.

Maar Ad, je wilt toch niet daadwerkelijk het letterlijk levensgevaarlijk blokkeren van een snelweg vergelijken met een demonstratie op de Erasmusbrug. Op de Erasmusbrug mag je maar 50 km per uur, bovendien staan daar stoplichten. Een blokkade kan daar dus zonder risico voor anderen uitgevoerd worden.

Blijft dat ik geweld tegen mensen en eigendommen van welke kant ook nooit vind kunnen. Het is ook helemaal niet nodig, genoeg mogelijkheden om gewoon te demonstreren in Nederland.

Anooo

Anooo

23-11-2017 om 07:58

Als als als

Men is wel heel goed in fantaseren over wat anderen zou gebeuren als die hetzelfde zouden doen. Als als als. Op zo'n manier is het natuurlijk vrij makkelijk om twee maten erbij te fantaseren. Ik mag het niet, maar als ZIJ het zouden doen... alleen niemand weet wat er dan zou gebeuren.

En of de anti's zich aan de regels zouden houden weet ook niemand. Ze zaten nog in een bus. De regels waren volgens mij nog niet ingegaan.

Op de foto leek het me een klein vak. Daar zou niet iedereen in passen dus dat zou wel eens hebben kunnen wringen. Hadden ze zich vast weer benadeeld gevoeld.

Paddington

Paddington

23-11-2017 om 09:11

Geen respect

voor de anti-pieters die een kinderfeest op deze wijze kapot willen maken.
Dat er wat moet veranderen aan het feest snap ik, maar verknoei het niet voor de kinderen.

Als ze wat willen veranderen aan het uiterlijk van Piet (wat sowieso al heel veel verandering heeft gehad) start dan die discussie op met mensen die er wat aan zouden kunnen veranderen (makers van het Sinterklaas Journaal b.v.) in januari. Er is dan genoeg ruimte voor een discussie, maar ook voor een brainstormsessie over welke kant we op kunnen gaan.

Daarom snap ik degene die de blokkade hebben opgeworpen. Het is een feest voor kleine kinderen, die helemaal niets begrijpen van de problemen die volwassenen met het feest kunnen hebben.

Ik hoop werkelijk dat in 2018 er een goede oplossing voor wordt gevonden, eentje waar iedereen content mee kan zijn. Het zou toch zonde zijn om dit mooie feest (want de oorsprong is heel mooi) kapot te maken.

Moeilijk Paddington

Je kunt het niet overlaten aan beeldvormende media. Die laten het weer afhangen van het draagvlak in de samenleving. En anders worden ze wel bedreigd of geboycot door de propieters.

Het Sinterklaasfeest wordt symbool van mensen die het als verzet gebruiken tegen een samenleving die verandert.

Als dit zo door gaat denk ik dat dit feest inderdaad gaat verdwijnen en alleen nog regionaal gevierd wordt, net als Sint Maarten. Er zijn genoeg andere leuke feesten maar je wilt niet zon heet hangtaboe ieder jaar weer.

Anooo

Anooo

23-11-2017 om 09:38

zoo

"Je kunt het niet overlaten aan beeldvormende media. Die laten het weer afhangen van het draagvlak in de samenleving. En anders worden ze wel bedreigd of geboycot door de propieters."

Het gáát toch ook om draagvlak?

Wat denk ik steeds kleiner wordt.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-11-2017 om 09:57

Vaas

Levensgevaarlijk is natuurlijk ietwat overdreven. Bovendien is dit niet de eerste keer zoals ik eerder al schreef. Zelfs de politie blokkeert de snelweg bij acties om meer salaris. Ik snap niet waarom daar niemand verontwaardigd over was, of het moet zijn omdat acties voor meer salaris per definitie als links worden beschouwd en dus goed. Maar ook die acties zouden volgens jouw definitie levensgevaarlijk zijn.

De politie gebruikt wegblokkades ook als middel om voortvluchtige criminelen aan te houden. Niet zonder gevaar, maar blijkbaar acht men dat een acceptabel gevaar. Maar zodra een 'rechtse' club het doet is het levensgevaarlijk en een aantasting van de rechtsstaat.

Je moet wel heel blind zijn om de dubbele standaard niet te zien.

Triva

Triva

23-11-2017 om 10:26

nee

'Als ze wat willen veranderen aan het uiterlijk van Piet (wat sowieso al heel veel verandering heeft gehad) start dan die discussie op met mensen die er wat aan zouden kunnen veranderen (makers van het Sinterklaas Journaal b.v.) in januari. Er is dan genoeg ruimte voor een discussie, maar ook voor een brainstormsessie over welke kant we op kunnen gaan. '

Je maakt het sinterklaasjournaal te groot, die roepen al jaren dat ze niet leidend willen zijn en ik snap dat wel. Zij willen best volgen maar niet leiden. Overigens vergeet je de andere zenders die Sinterklaasprogramma's uitzenden.

Jaina

Jaina

23-11-2017 om 12:01

Verschil

Er zit toch een enorm verschil tussen een blokkade van de weg door de politie en/of het leger & een blokkade door een clubje demonstranten. Die eersten hebben de autoriteit om de weg te blokkeren. De tweede zeker niet. Het is dan ook teleurstellen dat er geen arrestaties zijn verricht voor deze gevaarlijke en illegale actie.
De anti ZP demonstranten hadden overigens een vergunning aangevraagd en gekregen om te demonstreren.
De pro ZP demonstranten hebben zo met een illegale en gevaarlijke actie een legale demonstratie weten te voorkomen.
Dat is toch een falen van de rechtsstaat.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-11-2017 om 12:45

precies

"De pro ZP demonstranten hebben zo met een illegale en gevaarlijke actie een legale demonstratie weten te voorkomen. Dat is toch een falen van de rechtsstaat."

Precies.

Als je vindt dat deze mensen geen toestemming hadden moeten krijgen voor deze demonstratie (of dat de toegewezen plek niet goed was, te klein, op de verkeerde plek of wat dan ook maar), ga dan naar de burgemeester die deze toestemming heeft verleend. En ga niet zomaar voor eigen rechter spelen.

Friezen

Nu hoop ik maar dat men niet denkt dat alle Friezen zo kortzichtig zijn om zo'n foute figuur als zwarte Piet juist op het schild te hijsen.

Er is wel een verschil met het landelijke beeld. Het word wel anders denk ik als je, zoals in de grote steden, irl meemaakt hoe racistisch dat beeld gezien kan worden. In de randstad ligt de discussie op je stoep en op school en in de winkels en bij de buren, of zoals hier bij buitenlandse uitwisselingsstudenten. Ik ga er vanuit dat ook in Friesland de discussie er toe zal leiden dat het draagvlak afneemt maar dan moeten er eerst nog wat meer Nederlanders met een migratieachtergrond en een slavernijverleden komen wonen. Of wat meer Randstedelingen.

"Het draagvlak voor Zwarte Piet loopt terug. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 38.000 mensen. In 2013 wilde 89 procent de traditionele Zwarte Piet behouden. Dit percentage is inmiddels gezakt: 68 procent wil nu geen verandering aan Zwarte Piet. Van een kwart (26%) mogen er wel aanpassingen worden gedaan."

"Een meerderheid van de Friezen vindt nog steeds dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Dit blijkt uit een enquete van EenVandaag onder 1114 Friezen. Van de ondervraagden is 83 procent het eens met de stelling dat het uiterlijk van Zwarte Piet gelijk moet blijven. Elf procent vindt dat het moet veranderen, de rest weet het niet of heeft er geen mening over.

EenVandaag vroeg ook of ze zich kunnen voorstellen dat buitenlanders problemen hebben met het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarop antwoordde 73 procent dat ze dat niet begrijpen."

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-11-2017 om 13:39

jammer

"EenVandaag vroeg ook of ze zich kunnen voorstellen dat buitenlanders problemen hebben met het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarop antwoordde 73 procent dat ze dat niet begrijpen."

Jammer als EenVandaag het op die manier heeft gevraagd. Het suggereert namelijk (wederom) dat het 'die buitenlanders' zijn die moeite hebben met Zwarte Piet. En dat voedt de overtuiging (die nogal wat mensen hebben) dat het Die Buitenlanders zijn onze Hollandse Traditie om zeep willen helpen.

Te kort door de bocht inderdaad Ijsvogeltje

Buitenlanders zijn natuurlijk ook de Amerikanen, Canadezen, Engelsen en anderen die hier als student, toerist of werknemer komen of die uit nieuwsgierigheid hun media sturen om dit vreemde fenomeen irl te kunnen verslaan. En aan de actievoerders kun je ook zien dat het niet alleen gaat om mensen met een migratieachtergrond maar ook om een groeiende groep autochtone Nederlanders.


https://www.youtube.com/watch?v=IfB4eWyjy3I

Doutzen Kroes

Gelukkig in elk geval 1 Friezin gevonden die vind dat Zwarte Piet echt niet meer kan.

Jaina

Eens met jou, het gaat om het princiepe van de rechtstaat.

Want wat is het volgende: een bus homo's op weg naar de Gaypride? Ik vind dus dat dit echt niet mag en bestraft moet worden

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.