Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Sienna

Sienna

16-05-2019 om 08:55

Wat als huisdiertjes bijna dood zijn?

Wat doen jullie als jullie huisdiertjes (cavia's, marmotjes, ratjes etc.) oud worden?

Eentje van ons is op leeftijd, loopt niet meer goed, eet en drinkt nu slecht en is vermagerd. Lijkt niet pijn te hebben (hoor ik niet piepen, tenzij de andere bovenop hem leunt/staat, was gisteren even).

Dochter wil hem een prikje laten geven bij de huisarts, maar ik vind dat niet nodig. Ik denk dat hij steeds moeier en suffer wordt en vanzelf inslaapt. Zolang het beestje niet lijdt, zie ik geen reden voor een prikje. Zo'n prikje kost ook weer best wat geld (hebben we eerder meegemaakt, toen waren ze er wel slechter aan toe).
Dochter denkt dat het diervriendelijker is. Maar zo'n prikje is ook niet fijn voor het diertje weet ik nog van de vorige keer.

Hoe kijken jullie hier tegen aan?


Dees

Dees

16-05-2019 om 09:06

Nou

Tja ik heb inmiddels een kat die ik elke dag 2 keer insuline moet prikken en elke dag 2 keer een pilletje moet laten innemen. Daarnaast zit ze aan de dieetvoer en en haar zus wordt al dikker en zij al dunner. De hele dag door jammert ze maar ook de tweede dierenarts die ik heb geconsulteerd weigert een prik. Nu kan ik het natuurlijk zelf doen want insuline neemt nauw maar ja daar wil je niet aan.

Als je beestje niet jammert en niet lijkt te lijden goed eet en drinkt lekker door laten gaan en anders toch eens langs de dierenarts. Dat je die een keer zou moeten consulteren wist je ook al toen je het beestje aanschafte.

Sienna

Sienna

16-05-2019 om 09:15

eten en drinken

Het beestje zag ik net wat eten pakken en eten. Dus eet nog wel wat, maar niet meer zo veel. Drinken idem dito.

De vraag is: hoe weet je of zo'n beestje lijdt?

Oude mensen worden ook trager, gaan minder eten en drinken. Krijgen normaal gesproken ook geen prikje. Lijkt me voor dieren dus ook geen reden voor een prikje. Wel als ze pijn lijden. Maar dat lijkt nu mee te vallen. Hoewel ik dus niet weet hoe je dat kunt beoordelen, behalve als het piept.

Dees, bijzonder met dat gejammer en alle problemen dat de dierenartsen geen prikje willen geven. Wat is hun reden? Zien ze jammeren niet als een teken van pijn?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-05-2019 om 09:16

Verschilt per dier

Een paar maanden terug is een van onze cavia’s dood gegaan. Dat zag ik wel aankomen, werd wat magerder en rustiger. Maar at en dronk nog. En was ook nog gezellig. Dus die hebben we rustig dood laten gaan.
Zijn broer is er nog en daar gaat het nog goed mee voor zover we dat kunnen zien. Maar mocht die nou vlak voor onze vakantie slechter worden, dan kan ik me voorstellen dat ik hem een spuitje laat geven voordat we weggaan.

Voor onze honden geldt dat zolang ze het naar de zin hebben we niet voortijdig ingrijpen. Maar worden ze ziek en wordt het onhoudbaar voor ons/hun, dan is het einde verhaal. Wij zijn ook niet zo dat we voor een godsvermogen aan medicijnen in een dier stoppen. Als het klaar is, is het klaar.

Dus, onze dieren mogen gewoon rustig doodgaan. Maar helaas hebben wij met honden nog nooit meegemaakt dat ze ‘s morgens dood in de mand lagen, rustig tijdens de slaap doodgegaan. Dat is bij ons altijd met een spuitje geëindigd.

Woef

Woef

16-05-2019 om 10:20

1 keer lag een hamster dood in het hok, verder altijd een prikje. Hoe kom je erbij dat dat niet fijn is voor het diertje? Zo duur is dat niet en, even hard, als je dat niet kunt of wilt betalen moet je stoppen met het houden van dieren.
Iedereen snapt dat je geen 3000 euro in een hamster stopt, maar niet eens een waardig inslapen? Ik vind daar wel wat van.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-05-2019 om 10:33

Woef

Gewoon sterven kan toch ook waardig zijn?

vlinder72

vlinder72

16-05-2019 om 10:52

Woef

Zie hierboven.

Sterven hoort bij het leven. Een oude cavia meenemen naar de dierenarts kan zoveel stress opleveren dat dat juist zielig is. Onze cavia's zijn heel oud geworden en allebei thuis in hun eigen grote hok overleden. Net als onze hamsters.

Rodentia

Rodentia

16-05-2019 om 10:57

Woef

Ik heb veel ratten gehad, er zijn er die vanzelf zijn doodgegaan, er zijn er die een spuitje hebben gehad en dat gaat niet altijd soepel. Er zijn er bij waarbij dat heel rustig en waardig gaat, maar er zijn er ook die zich tot het einde toe blijven verzetten en ze kunnen dan echt vreselijk gillen, een geluid dat door merg en been gaat en nee,dan heb ik niet het idee dat het nou zo'n prettige manier van dood gaan was. Zeker niet in combinatie met naar de dierenarts moeten en dan in de wachtkamer tussen de honden en katten te moeten zitten tot je aan de beurt bent.
Als dat je enige ervaring is met het laten inslapen van een die, dan snap ik dat je zegt dat dat niet fijn is voor het diertje

Anke

Anke

16-05-2019 om 11:00

Mooie dood

Mijn kat was doodziek, maar is na het spuitje rustig en lief knipogend ingeslapen. Volgens mij was het best een prettige dood. Natuurlijk was het moeilijk en verdrietig om te laten doen, maar hij voelde zich duidelijk heel prettig in zijn laatste wakkere momenten. Daarom heb ik er ook geen nare herinneringen aan overgehouden.

Sienna, waar heb jij uit opgemaakt dat het niet prettig zou zijn? Reageerde jouw huisdier heel anders? Of was hij of zij gewoon bang voor de dierenarts/vreemde mensen?

Kat laten inslapen kostte hier 15 euro. Als je dat niet kunt of wilt betalen, ben ik het met mijn voorgangers eens dat je niet aan huisdieren moet beginnen. Dit hoort ook bij de in te calculeren kosten.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-05-2019 om 11:01

Goed naar beestje kijken

Hoe is het met de tandjes, de vacht, vervuiling (wast hij zich nog?), levenslust e.d.?

Ik snap best dat je tegen dit soort kosten aan hikt. Maar als het goed is komt er vakantiegeld en kinderbijslag aan. De kosten voor zo'n klein diertje vallen vast mee. Laat hem even nakijken en pak meteen door als de dierenarts dat het beste vindt.

Wat je denk ik wel serieus moet nemen, is dat je dochter aanstuurt op een prikje. Als zelfs een kind dat doet, vermoed ik dat het diertje er niet best aan toe is.

15,- euro?

https://www.dierenkliniekbreda.nl/tarieven-dierenkliniek/

Op de website van dierenartsen zie ik heel andere tarieven. En ik heug me dat je ook een bedrag moet betalen voor het afvoeren van het dier danwel het naar een dierenbegraafplaats te doen voor begraven of cremeren.

De dierenarts neemt ook uiteindelijk de beslissing of het diertje geeuthanaseerd wordt.

Het kan heel rustig gaan maar een dier kan zich ook gaan verzetten en dat is naar, het is belangrijk om heel rustig te blijven. Ik ben wel eens gebeten toen ik een stokoude kat liet inslapen die onverwacht heftig verzet bood. Het werd een dikke hand en toen heb ik maar een tetanusinjectie gehaald. De dokter werd ook nog boos dat we zo'n levendig diertje bij haar hadden gebracht.
De kat was echter al 24 jaar oud en ik had me er helemaal op ingericht. Alleen nog eten wat ze lekker vond. Een slaapzak op de bank waar ze lag die ik iedere dag verschoonde en als ik thuiskwam even dweilen waar ze de kattebak niet gehaald had. Echter bij inspanning werd ze heel naar benauwd, dus mijn moeder had de knoop doorgehakt dat het nu echt teveel werd.

Woef

Woef

16-05-2019 om 12:36

Rodentia e.a.

Nee hoor niet mijn enige ervaring. 2 van mijn dieren en wat vissen zijn overleden zonder dat iemand signalen zag, de rest heeft een spuitje gekregen omdat ze in overleg met de dierenarts te ziek bleken of er geen remedie was.
Denk aan 2 katten, 3 honden, cavia's, konijnen, hamsters, muizen, ratten, woestijnratjes en diverse vogels en een blauwe maandag vissen.

Het gaat mij om wat ts zegt, dat ik niet weet of het geld niet de boosdoener is.
Je kunt een dier laten lijden tot het lijf er mee ophoudt of je maakt een eind aan het lijden door een spuitje en dat is humaner dan laten lijden, zelfs al zijn ze even angstig. Maar dat bepaal je na een bezoek asn de dierenarts en dat kost ook geld.

Mijn kat had nierfalen en wat "jij" ziet als een slaapkop of een vredige situatie, daar zit van binnen vreselijk lijden. Het is ook niet abnormaal om met je dier naar de dierenarts te gaan, dat hoort er helaas meestal wel bij.

rutiel

rutiel

16-05-2019 om 12:37

Cavia's zijn stressdieren

Met een cavia ga ik zelden naar de dierenarts, tenzij ik echt het idee heb dat de stress bij het diertje opweegt tegen het resultaat van het bezoek. Laatst ben ik met een cavia met schurft wel naar de DA gegaan. Dan is het duidelijk dat het om een simpel probleem gaat dat ook makkelijk verholpen kan worden.

Maar een spuitje geven? Dat heb ik bij een cavia nog nooit gedaan. Gewoon lekker in de eigen kooi, omgeven door scharrelende en kwebbelende hok-genoten. Lijkt mij zelf eerlijk gezegd nog niet zo'n slecht stervensproces.

Bij een hond of kat vind ik het iets anders.

Zieke beestjes

Dat vind ik moeilijk: te zwak om de reis naar de dierenarts met alle stress vandien te overleven en duidelijk last van pijn. Ik moet toch eens vragen hoeveel het kost om de dierenarts thuis de cavia het laatste prikje te geven.
Meestal laat ik ze dan thuis sterven, maar al twee keer heb ik het niet goed ingeschat en is de cavia onderweg naar/in de wachtkamer van de dierenarts overleden en dat lijkt me heel zielig voor zo'n diertje. Dan maar met pijn (en pijnstilling) in eigen hok overlijden.
Hoe groot het lijden van zo'n dier is, is ook moeilijk in te schatten. Cavia's proberen te vermijden pijn te laten zien, want dan slaan de roofdieren toe. Ik heb een cavia gehad die opeens verlamd was aan de achterhand en dat knapte niet op. Lag in z'n eigen vuil omdat hij niet kon lopen. Die heb ik een spuitje laten geven. Op forums zie ik dan cavia-eigenaren alle moeite doen en elkaar aanmoedigen om het dier te laten leven. Dat vind ik eigenlijk toch een vorm van mishandeling,

Pieter konijn

Pieter konijn

16-05-2019 om 13:01

Dierenartskosten

hier bedroegen de kosten van het laten inslapen van een konijntje (pas een paar weken oud) €75 + €35. Dus ik snap prima dat dat voor heel veel mensen wel een enorme uitgave is en dat je daarmee rekening houdt bij je beslissing.

Veel van die kleine huisdieren zijn inderdaad ook nog eens enorm stressgevoelig, dan is een ritje naar de dierenarts ook een vorm van dierenmishandeling te noemen. Dan is thuis rustig in je vertrouwde omgeving misschien wel zo prettig, ook al is het dan misschien pijnlijker en/of langduriger.

Toen wij destijds onze hond moesten laten inslapen kon dat gelukkig thuis. Was het alsnog een soort worsteling, want door het ontspannende spuitje was de bloeddruk al zo gedaald dat er geen ader meer te vinden was. Maar dat heeft ze zelf niet bewust meegemaakt, en wij vonden het heel erg passen bij onze enorm eigenwijze Beagle.

Emmawee

Emmawee

16-05-2019 om 14:20

Thuis

Wij hebben onze kat thuis laten inslapen. Dat was duurder, maar dat was het ons wel waard. Deze kat werd erg gestresst van vervoer. Hij was 19 en op. Wilde ook niet meer geaaid worden. Dat was voor ons de reden om hem te laten inslapen. Achteraf heb ik mezelf wel verweten dat we te lang hebben gewacht. Hij was niet meer zindelijk en leek af en toe echt verdwaald. Hij was op zijn 19de nog met ons verhuisd. Best zielig, vond ik.

De dierenarts vertelde dat honden en katten zelden nog uit zichzelf dood gaan, omdat ze zo goed verzorgd worden. Ik weet niet of dat waar is.

Ik zou je dierenarts vragen welke afweging hij zou maken mbt de cavia.

Anke

Anke

16-05-2019 om 14:21

foutje, sorry

Laten inslapen van de kat kostte 45 euro, toets eronder geraakt... Ja, wel een bedragje, maar je moet het incalculeren.

Dees

Dees

16-05-2019 om 15:07

Nee

Nee ik begrijp niet dat je er rekening mee houdt wat het kost. Je schaft een dier aan en vervolgens loop je te mekkeren als het geld kost om het beestje de nodige medische zorg te geven. Dan moet je het diertje niet aanschaffen.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-05-2019 om 15:26

Onze kat

De laatste kat die is doodgegaan is uit zichzelf doodgegaan en om eerlijk te zijn vond ik dat toch ook wel een "dingetje". Ik had dit nog niet zelf meegemaakt. Wel dat een kat al dood was, maar niet in ons bijzijn.

Ik denk dat dieren vooral niet vaak meer zonder dierenarts doodgaan, omdat we daar niet meer op willen wachten. Ook omdat we niet meer gewend zijn om de natuur zijn gang te laten gaan en te accepteren dat die natuur soms hard is.

Bijvoorbeeld een mens die incontinent is laat je niet inslapen, bij een dier ligt dat anders. Men laat een hond inslapen omdat afwachten niet praktisch is, bij een mens laat je dat wel uit je hoofd. Maar ook gewoon het proces van oud worden is kennelijk van een andere orde bij een dier. Loopt hij niet meer soepel, dan wordt al snel gedacht aan "dit moet je hem niet aandoen", terwijl we met een mens nog heel lang denken dat iedere dag extra toch mooi meegenomen is, pijn of niet.

Pieter konijn

Pieter konijn

16-05-2019 om 15:31

Dat is dus de vraag Dees

wat in dit geval 'nodige medische zorg is'. Ik vind het meeslepen naar de dierenarts voor een spuitje in het geval van TS juist niet diervriendelijk. Een oud en verzwakt beestje, dat verder voor zover bekend geen pijn heeft, doe je echt geen plezier met een ritje naar de dierenarts. Zie ook de reacties hierboven.

Ik vind je weer lekker ongenuanceerd uit de hoek komen hier. Your way of the high way? Geniet maar lekker van het uitzicht in je ivoren toren.

Dees

Dees

16-05-2019 om 17:20

Pieter konijn

Fijn hé van achter je nieuwe pseudoniem! Lekker achter je eigen oogklepjes.

Lees de beginposting, deze dame vindt een prikje en onderzoek te duur. Dat is asociaal als ze het vanuit dierenwelzijn niet wil begrijp ik het helemaal maar niet vanwege het geld. Ze gooit het hier op het forum neer maar had ook zelf even contact kunnen zoeken bij een dierenarts of een dierenambulance voor advies. Maar ze weet eigenlijk ook wel wat daaruit komt en dat kost geld hé.

Een huisdier kost geld en moet je zelf ophoesten wat je inkomen ook is. En ik weet er alles van heb zelf al een jaar of 3 een ernstig ziek huisdier, met medicatie konden we het leefbaar houden, maar ze zit nu ook in de laatste fase.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

16-05-2019 om 17:46

Hamster

Toen onze hamster 2 was, wat al bejaard is voor zo’n beestje, kreeg hij kale plekken en werd wat stram. De dierenarts constateerde dat hij geen pijn had, en zolang wij er geen last van hadden dat hij er zo mottig uitzag hoefden we hem niet te laten inslapen. Zover is het ook niet gekomen want op een gegeven moment lag hij stijf in zijn hokje (helaas wel met zijn pootjes helemaal door de tralies dus ik moest hem bijna loswrikken. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in de groene kliko te gooien, dus heb hem netjes in een beplakt hagelslagdoosje naar de dierenarts gebracht (waar hij waarschijnlijk in de kliko is verdwenen).
De enige kat die ik heb moeten laten inslapen had kanker. De dierenarts kon het leven nog wel wat verlengen met prednison, maar dat zag ik niet zitten. Het dier was er al zo slecht aan toe. Dat was wel heel naar. We hadden haar net uit het asiel, onder valse voorwendselen want volgens de dierenarts was ze minstens 10, terwijl ze 6 hadden gezegd. En om je net nieuwe huisdier te laten inslapen na eerst een heel onderzoekstraject en medicijnen, in 4 maanden tegen de 1000 euro maar vervolgens geen enkele coulance van het asiel (wat ik ook wel weer snap, die leven van subsidies en giften).

Woef

Woef

16-05-2019 om 18:33

Phyrne off topic

"waar hij waarschijnlijk in de kliko is verdwenen)."

De dierenarts heeft een vriezer. Daar gaan ze in tot de mensen van het crematorium ze komen halen voor een massaverbranding.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-05-2019 om 20:01

Woef

Hier worden alle kadavers, dus van koeien bij boeren maar ook van cavia’s bij de da opgehaald door een destructiebedrijf. Ik geloof dat er stookolie oid van wordt gemaakt.

Wil je het anders, dan kost dat geld.

Dees

Dees

16-05-2019 om 20:16

Crematie

Hier kun je kiezen individueel of groepscrematie.

Sienna

Sienna

16-05-2019 om 20:33

Reactie

Bedankt voor alle reacties.

Ik kan niet op alle reacties individueel reageren.

Even voor het beeld:
Zo'n prikje kost hier veel meer dan 15 euro, maar is niet mijn belangrijkste overweging (we kunnen het betalen).

Vorige keer, ook zo'n beestje, kreeg die een prikje omdat dat beestje leed. Daar stond ik om die reden ook achter. Maar het was duidelijk dat het beestje de prik echt niet fijn vond (hard piepen), echt zielig.

Als dit beestje niet lijdt, dan zou ik hem liever geen pijnlijke prik geven.

Ander punt is, wat sommigen ook aanhalen: het is alsof we niet gewoon het leven (van zo'n beetje) nemen zoals het is en gewoon rustig wachten tot hij dood gaat. Echt, als hij lijdt, dan wil ik hem uit zijn lijden verlossen. Maar als het daar niet op lijkt, maar hij is gewoon oud, wordt trager, eet en drinkt minder en slaapt meer, dan valt hij op een gegeven moment in slaap en wordt niet meer wakker.

Iemand schreef; alsof we tegenwoordig niet meer het geduld hebben om gewoon op de dood te wachten Alsof een prikje de standaard is om het leven van een dier te beëindigen. Dat stuit mij tegen de borst.

Dat dochter het wil, betekent niet dat het beest lijdt. Sterker nog, dochter was een paar dagen weg toen ze het zei, dus ik had meer een beeld van het beestje dan dochter.

Emmawee

Emmawee

16-05-2019 om 20:57

Niet altijd

Het gaat inderdaad niet altijd goed. Mijn zus liet de rat van haar dochter inslapen en die vloog na de eerste spuit krijsend door de behandelkamer om vervolgens stuiptrekkend in een hoekje terecht te komen. Behoorlijk traumatisch voor mijn nichtje.
Heel bizar.

Meestal gaat het natuurlijk wel goed. Maar je moet nooit te licht denken over dit soort dingen. Ik ben het dan ook met je eens dat rustig dood gaan in zijn / haar eigen huis en eigen tempo de voorkeur heeft.

Toch zou ik de vraag / zorg van je dochter eens voorleggen aan de dierenarts. Je kunt gewoon even bellen. Dan weet je ook beter welke criteria zo'n arts hanteert.

Woef

Woef

16-05-2019 om 22:01

Dees/Emmawee

Dees: hier ook, kiezen voor individueel of met andere kleine dieren.

Emmawee: ik vind het zelf laten sterven geen probleem als het om een oud dier gaat. Maar zoals gezegd gaan grotere dieren vaak niet vanzelf dood maar gaan ze dood aan bv een ziekte. Maar zelden is dat pijnloos.

Mijn cavia had nierfalen. Eén keer wilde ik m daarvan laten herstellen, de tweede keer heb ik hem de crisis bespaard. Beestje zat in de kooi, daar zag je echt niets aan. En toch leed hij vreselijk. Dat laat ik niet zelf sterven; dat is wreed.

Het kost aardig wat geld

Waar ligt de grens, mag je in de schulden raken of moet je onmiddellijk je beesten wegdoen als je je werk verliest? Ik heb afgelopen maand al minstens 320 euro uitgegeven aan één van mijn cavia's waar al drie dierenartsen naar gekeken hebben, maar we weten nog niet wat er loos is, dus er zal nog wel meer bijkomen. Ik prijs me gelukkig met mijn inkomen.
En denk ook, er zijn heel wat gezonde cavia's bij de opvang die je dan van dat geld weer een goed leven kan geven. Ik kies voor mijn eigen beestje, want daar ben ik aan gehecht, maar is dat eigenlijk niet egoïstisch vanuit het standpunt van een gezonde cavia die in een klein hokje in de opvang zit?

Moedermop.

Tja, die afweging maak je misschien bij een cavia?
De asiels zitten ook vol met honden en katten waar (nog) niemand aan gehecht is.
En er zijn ook veel eenzame vitale oudere mensen, maar daarom laten we onze eigen krakkemikkige oma toch niet inslapen?

Het is jouw cavia, zijn lot ligt in jouw handen

Bennikki

Bennikki

17-05-2019 om 10:10

Hoe ver ga je inderdaad

Dees zegt dat je geen huisdier moet nemen als je de verzorging niet kunt betalen. (Ik kan niet quoten maar daar kwam her volgens mij op neer) Onze hond heeft laatst zijn kruisbanden gescheurd. De operatie kostte1500 euro. De kans dat hij zijn andere kruisband scheurt is groot.
Ik heb het erg moeilijk met dit soort bedragen voor een huisdier. We steunen een meisje en haar familie in een vluchtelingenkamp en voor dat bedrag hadden ze daar veel nuttige dingen kunnen doen.
Er wordt steeds meer mogelijk in de behandeling van huisdieren. Daar hangt een prijskaartje aan. Moet iedereen dat kunnen ophoesten of anders maar niet aan een huisdier beginnen?
Nee, een mens geef je geen spuitje als ze niet meer zelfstandig functioneren. Mensen kunnen nog kwaliteit van leven hebben door hun denkvermogen, zelfs al kunnen ze lichamelijk helemaal niets meer. Dat geldt niet voor dieren.
Moedermop heeft een goed punt vind ik. De rationele optie voor een 350 euro kostende cavia zou zijn hem te laten inslapen en een opvangcavia een mooi leven te geven. Een dier heeft geen angst voor een spuitje en merkt niets van zijn einde, mits alles goed gaat.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.