Huisdieren Huisdieren

Huisdieren

Freya

Freya

25-01-2018 om 09:41

Nu een puppy nemen?

Ik ging gisteren vrijwilligerswerk doen in het dierenasiel bij ons in de buurt, en ben helemaal verliefd geworden op een nest puppy's van 9 weken. Mama is een kruising van een husky en een labrador, en is een superlieve hond, sociaal en zonder enige agressie.

We overwegen dus om een puppy te adopteren. Ik heb ervaring met honden, maar niet met puppy's (in het verleden altijd volwassen honden geadopteerd). Dus ik ben op zoek naar advies. Ik besef dat de grootste uitdaging in het begin de zindelijkheid is. Daarover ben ik mij aan het inlezen. Ik kan een bench op puppyformaat lenen. Waar moet ik verder nog op letten? Huis puppy-proof maken? Zijn er nog dingen waar ik niet direct aan denk? Alle tips zijn welkom.


Mari39

Mari39

25-01-2018 om 10:29

Freya

Leuk een puppy!!

Wat weet je van de vaderhond? Welk ras, gedrag etc?
Dat zou voor mij wel belangrijk zijn, want dat bepaalt mede het gedrag en karakter van de pups.

Ik zou me ook inlezen in het karakter van de husky en labrador. Labradors kunnen erg druk zijn en van huskies heb ik begrepen dat zij moeilijk alleen kunnen zijn. Dat zijn echt groepsdieren. Dus daar zou ik me in verdiepen. Ook zou ik me goed inlezen in je hond leren alleen te zijn, dat kan soms lastig zijn. Maar goed, ik heb daar met onze hond een traumaatje mee opgelopen.

Puppybench is leuk maar zijn ze snel uit, zeker grote rassen. Je kunt ook overwegen geen bench te doen, maar een ruimte in huis te reserveren voor de hond. Onze hond wilde namelijk niet in de bench als wij weg waren. Ze blafte alles bij elkaar. Dat ging pas beter toen we haar in de gang deden.

Ik zou een cursus doen, obv positieve gedragstraining voor honden. Juist als pup is dit belangrijk. Niet alleen om te leren zitten en liggen, maar te socialiseren met andere honden, en om een band op te bouwen.

In zijn algemeenheid is socialiseren belangrijk, dus met veel dingen kennis laten maken.

Huis puppy proof maken heb ik nooit echt gedaan, maar ik ben ook veel thuis. Dus ik kon haar meteen aanleren als ze ergens aan zat wat niet mocht. De ruimte waar ze alleen is ruimde ik wel op. Schoenen enzo haalde ik weg.

Zindelijkheid komt wel, gewoon erg vaak naar buiten en dan lukt dat vanzelf.

Veel plezier!

Dees

Dees

25-01-2018 om 10:48

moederhond

Ik zou de moeder meenemen! Die zal je helpen met de opvoeding!

Freya

Freya

25-01-2018 om 11:08

@Mari39

- de puppybench, daar groeien ze snel uit: dacht ik idd ook, daarom gaan we er eentje lenen, niet kopen (lijkt mij net iets makkelijker ivm schoonmaken 's morgens )

- ivm de raskenmerken: we hebben al een hond, dus hij / zij zal sowieso niet vaak alleen zijn (we hebben ook twee katten) en ik werk geregeld thuis. Ik zoek expliciet naar een energieke hond waarmee ik lange wandelingen kan maken en die ik op termijn ook kan aanleren om mee te gaan joggen. Onze huidige hond wordt een dagje ouder, en is eerder een 'erfhond' (houdt vooral van zijn eigen terrein en gaat minder graag wandelen)

- de vaderhond ken ik niet. De moederhond is in het dierenasiel achtergelaten en twee dagen later bevallen van 9 puppy's ...

Paperclip

Paperclip

25-01-2018 om 11:10

Bezint eer ge begint...

Heb je al wel eerder overwogen een hond in huis te nemen, of is dit puur een bevlieging omdat die pups zo schattig zijn? Zo blijven ze niet he, ik zeg het maar even.
Ik klink misschien hard, maar een hond in huis is niet alleen maar leuk. En ik deed ook vrijwilligerswerk in een asiel, ik heb er teveel gezien die na een paar maanden bij ons binnen kwamen, omdat ze in een bevlieging gekocht waren en het allemaal toch wel tegenviel. Niet alleen de opvoeding, maar ook de kosten.

Maar, als je het goed hebt overdacht, en het past in jullie leven en budget, hartstikke gaaf! Een pup kost heel veel tijd. Vaak naar buiten, oefenen oefenen oefenen, cursus, spelen. Hoe meer tijd je erin steekt, hoe leuker het wordt en hoe beter de hond opgevoed wordt. Het is nog meer dan bij kinderen, wat je erin stopt krijg je er ook weer uit. Of eigenlijk, wat je er niet in stopt, qua opvoeding, krijg je er natuurlijk ook niet uit. Die keurig getrainde sociale honden, dat zijn de exemplaren waarvoor de baasjes alle tijd nemen.

Onze hond vond een bench vreselijk, die hebben we dus snel weer weggedaan. Misschien hadden we wat langer vol moeten houden, maar we missen het niet hoor. Ze heeft een mand, een eigen stoel en een plaats. Meestal lukt het wel om haar in haar mand te houden als er bezoek is of zo. En verder loopt ze gewoon door het huis. Als pup sliep ze in een grote kartonnen doos, oude handdoeken erin en dat was het.

Huis puppieproef hoeft niet, als je je pup maar voldoende bezig houdt. Ik zou wel alle losse dingetjes van de vloer halen, en misschien heb je kunst/glas op de vloer staan (grote vaas of zo), dat kan natuurlijk omvallen bij het spelen. Verder vooral duidelijk maken wat wel mag, dus speelgoed aanbieden, en afpakken waar de pup mee aan de haal gaat wat niet de bedoeling is.

Begin meteen met een cursus. Dat is heel belangrijk, omdat je daar goed leert communiceren met je hond. Belangrijk is ook om je kinderen daarin op te voeden, want die staan voor een hond niet zo heel hoog op de sociale ladder. Dus neem de kinderen vooral mee naar die cursus.

Freya

Freya

25-01-2018 om 11:22

bedankt paperclip

bedankt voor je reactie paperclip. dit zijn het soort constructieve ervaringen waar ik naar op zoek was. enkele antwoorden:

- we hebben al ons hele leven honden, dus we weten zeker wat het betekent om een hond in huis te hebben. Onze huidige hond wordt een dagje ouder en kan niet ver meer wandelen. Maar tegelijk wordt het ons duidelijk dat hij zich verveelt. Tijdens de kerstvakantie hebben we bezoek gehad met een puppy, en meneer kwam tot leven Dus dat is een eerste argument pro

- een puppyles zijn we zeker van plan, vooral omdat ik merk dat mijn kinderen het heel moeilijk hebben om consequent met de hond om te gaan. Onze 'oude' hond is superbraaf en daar maakt het niet zoveel uit wat ze zeggen of doen, het beestje doet eigenlijk alles. Maar dat zal met zo'n puppy natuurlijk niet zo zijn, en dat moeten ze zo snel mogelijk leren.

- met puppy-proof bedoel ik vooral: geen schoenen laten slingeren, sportzakken en voetbaltassen iets sneller opbergen zodat er niet aan geknaagd wordt, geen eten op tafel laten staan, ...

Paperclip

Paperclip

25-01-2018 om 11:24

Oh, je hebt al een hond

dan is mijn eerste stukje niet van toepassing .

Een combi husky/labrador kan natuurlijk best energiek zijn, maar niet iedere labrador is een kilometervreter. Het is lastig in te schatten wat voor karakter het uiteindelijk krijgt. Maar het is natuurlijk ook gewoon zo dat een hond zich aanpast aan jou/je gezin, wat betreft beweging. Het is maar waar ze aan wennen...
Wij hebben een hond die veel beweging nodig heeft, daar gaan we 2 x per dag een uur mee fietsen of bal gooien. Of inderdaad hardlopen, of skeeleren. Van wandelen wordt ze niet moe.

Ik heb gemerkt dat naast de fiets lopen een goede leerschool is. Zo heeft ze geleerd altijd rechts naast te lopen, zonder dat het echt een training was.

Triva

Triva

25-01-2018 om 12:10

niet deze

Ik zou me eerst veel meer verdiepen in een puppy en vooraf besluiten hoe je gaat opvoeden. Dus niet deze pup nemen. Je weet niets vd vader en pups zijn niet in huis opgevoed en goed gesocialiseerd. Overigens: pups die niet in een bench willen hebben dus niet de juiste benchtraining gehad.

marie

marie

25-01-2018 om 12:29

Leuk

Het belangrijkste is tijd vrijmaken. Een pup kun je niet alleen laten, net als een baby.
Hoe langer je constant met de pup bent, hoe sneller de pup alles zal leren. Laat je hem een kwartiertje te lang alleen en moet hij plassen in de bench, dan is je zindelijkheidstraining in feite al mislukt.
Ook met ander fout gedrag, voorkomen is heel wat beter dan genezen.
Dus voorkom dat hij slechte gewoontes aanleert. Dat kun je eigenlijk alleen doen als je constant bij hem bent.

En samen plannen maken met de kinderen is super en ook erg leuk, maar stel je er niet te veel van voor.
Ik heb gemerkt dat het enorm moeilijk is 100 % consequent te zijn met z'n allen. En dat het soms kiezen is, zelfvertrouwen van de kinderen is ook belangrijk. (Soms dan was ik teveel aan het hameren op het consequent zijn waardoor kinderen het gevoel kregen het niet goed te doen)
Volgens mij hoort een zekere inconsequentie erbij met kinderen en volgens mij is dat ook helemaal niet erg. Belangrijkste is hun band met hem.

Aangezien je niet weet wat de vader voor een ras is kun je weinig voorspellingen doen tav karakter. Maar een combi is vaak gewoon sterker en evenwichtiger.

Paperclip

Paperclip

25-01-2018 om 12:45

Triva

Eens, maar wij wilden er ook geen energie in steken omdat we er het nut niet van inzagen, het ging prima zonder. Ook bij pups geldt: pick you battles.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2018 om 15:21

Bench

Wat is eigenlijk het nut van een bench? Vroeger had niemand zo'n ding, maar nu kun je kennelijk niet meer zonder. Overigens, de best opgevoede hond die ik ken heeft geen bench, dus daar kan het wel.

Triva

Triva

25-01-2018 om 15:32

de bench

helpt je bij het zindelijk worden en heeft dus niets te maken met wel of niet goed opgevoed. De bench helpt ook bij het voorkómen dat een pup sloopgedrag gaat vertonen als je er even niet bent. Dus als je in bed ligt of even weg bent. Als een pup niet de beloning krijgt van het mogen slopen en je bent de tandjesperiode door zal een hond geen sloopgedrag gaan (en blijven) vertonen. Als je er bent moet je sloopgedrag vóór zijn en zo leer je de pup ook niet te slopen zonder bench.

Verder is een bench een veilige eigen plek voor de hond waar andere gezinsleden (kinderen!) hem niet mogen storen.

Of je later, als de hond volwassen is, nog steeds een bench gebruikt is aan jou maar het heeft dus niets te maken met goed of niet goed opgevoed en of de hond een hekel heeft aan de bench, dan is de benchtraining niet goed gegaan. Je stopt een pup dus niet meteen urenlang in de bench, je blijft er altijd bij, ook de eerste week of twee weken in de nacht.

Jaina

Jaina

25-01-2018 om 15:58

Niet nodig

Ik heb nooit echt het nut van een bench in gezien. Nooit gebruikt voor onze honden. Je kan prima een hond zindelijk krijgen zonder bench, een mand is ook een rustige plek om te liggen (of een kleedje of een kussen) en sloopgedrag kan je nooit 100% voorkomen (er sneuvelt altijd wel iets tenzij je inderdaad 24/7 bij de hond bent) maar is ook prima te voorkomen zonder bench. Het is hier in elk geval nooit een probleem gehad. Dus nee, ik heb nooit het nut van een bench ingezien. Ik hou niet zo dieren in een kooitje.
Bovendien is zo'n bench heel lelijk en dat heb ik liever niet in de kamer. Ik was ook zo blij toen we geen box meer in de kamer hadden. Ook overigens niet perse nodig in de opvoeding van kinderen. Al kan het best handig zijn. Net zoals een bench vast ook wel eens handig is.Soms is het heel handig om je kinderen even in de box te parkeren. Net zoals de hond. Maar ook zonder box/bench lukt het best.
En kleine pups zijn nog altijd iets zelfredzamer dan kleine kinderen. De kans is niet zo groot dat op de boekenkast gaan klimmen en af vallen. Iets wat mijn kinderen wel deden.

Jaina

Jaina

25-01-2018 om 16:03

Pups zijn inderdaad in sommige opzichten net babies. Je kan ze niet lang alleen laten en ze moeten veel plassen en slapen. Het belangrijkste is om veel met de hond te spelen en te knuffelen zodat je samen een goede band krijgt en elkaar echt leuk vindt. Net zoals met babies.
Consequent zijn is belangrijk maar het is ook geen ramp als je het een keer niet bent. Net zoals bij kleine kinderen.
En net zoals bij kinderen zijn er enorm veel boeken en methodes over opvoeding en vliegen de adepten van de diverse stromen elkaar vaak in de haren.
Mijn oplossing is om die boeken gwoon niet te lezen en je gezonde verstand te gebruiken naast veel liefde geven. Daarmee kom je best ver meestal.

Paperclip

Paperclip

25-01-2018 om 16:07

Nou, Triva

dat is dus allemaal prima gelukt zonder bench, bij ons. Ik heb er ook zonder bench geen twee weken naast gelegen, 5 nachten was ruim voldoende. En onze (destijds) pup was vreselijk nerveus en bang, ze vond die bench echt heel eng. Het was voor haar dus juist helemaal geen veilige plek, dat was die doos. En omdat het bij onze vorige honden ook prima was gelukt ze niet te laten slopen en ze wel zindelijk te krijgen zonder bench, hebben we al heel snel besloten in die bench geen energie te stoppen. Dat heeft niets te maken met dat de training niet goed is gegaan, we hebben er überhaupt geen training aan gewaagd!
Ik zie een bench als een modeverschijnsel. En die hebben vaak wel een bestaansreden, anders zouden ze niet ontstaan/bedacht worden. Maar wij hadden er dus geen nodig.

Triva

Triva

25-01-2018 om 20:13

tja

blijkbaar was die pup ook niet gemiddeld. Een nerveuze bange pup, hoe kan dat? Wat is er mis gegaan in de weken ervoor?

Blijkbaar is Jaina er 24/7 naast de pup dan is een bench niet nodig maar om de bench af te doen als zielig of modeverschijnsel, dan heb je het doel gewoon niet begrepen. Pups zijn veel sneller zindelijk met bench en ja er kan wat stuk vallen maar dat is iets heel anders dan dingen slopen door de tandjes.

Maar goed, het is juist duidelijk, je moet je eerst verdiepen in een pup en hoe je de pup wil opvoeden, het is dus niet verstandig om deze pup morgen te halen. Dankzij de anderen is mijn punt gemaakt. Je weet nog niet wat het beste bij je past dus eerst inlezen.

Jaina

Jaina

25-01-2018 om 21:44

Niet 24/7

Nee ik ben niet 24/7 thuis en zelfs als ik thuis ben let ik niet de hele tijd op de honden. Dus ja als puppy hebben ze wel eens iets gesloopt. Geen ramp. En zonder bench hebben ze ook geleerd niet te slooen. Als wij weg zijn lieten we de honden als kleine pups maar in een klein deel van het huis zodat ze inderdaad niet aan het antiek gingen. Nu ze groot zijn blijven ze gewoon buiten als wij weg zijn behalve als het slecht weer is. Dan zitten ze in huis maar ze hebben het hele huis tot hun beschikking want nu slopen ze uiteraard niks meer.

Jaina

Jaina

25-01-2018 om 21:45

Maar goed

Een bench vind ik zelf gewoon niet nuttig. Ik zie dat ook als een modeverschijnsel.

bieb63

bieb63

25-01-2018 om 22:43

Idem als jaina

Onze pup is nu 9 maanden. We kregen hem in juni. Een Australian Shepoard.
Ook wij vonden een bench niet echt ons ding. En was ook niet nodig. De eerste maanden was hij natuurlijk ook lekker aan het slopen, kwestie van losliggende dingen een tijdje buiten bereik, ook als we er bij waren (hij is sneller dan wij... ). Hij heeft zn mand, slaap snachts bij dochter op de kamer. En van het begin af aan kon hij ook best even alleen thuis. Gewoon on de hal. Had hij wat ruimte en kon daar niets dlopen of gevaarlijks doen. Zo kan dat ook. Zindelijkheid is even een inspanning, veel uit, letten op gedrag/aangeven. Ongelukjes negeren, geen aandacht aan schenken. En vooral positief opvoeden, dus belonen en vooral niet straffen of boos worden. Dan leren ze vanzelf wat wel en niet de bedoeling is. En worden ze niet angstig

marie

marie

26-01-2018 om 00:42

Bench

Modeverschijnsel of niet, ik ben er blij mee
Natuurlijk: zoveel honden zoveel verschillen.
Toevallig deden mijn honden het altijd goed in een bench.
Heb ook een sloper gehad zonder bench, poeh, dat was wat! Hij zat in een ruimte als wij weggingen waar hij toch écht weinig kapot kon maken....maar een echte sloper vindt wel wat dus dat ging ten koste van een kast, houten drempel enz.

En mijn huidige hond vindt de bench gewoon fijn, die houdt van veiligheid. Zo tegen slaaptijd aan kruipt hij er ook altijd zelf in.
Hij is al lang en breed volwassen, we hebben geprobeerd de bench 's nachts open te houden maar vreemd genoeg plast hij heel soms dan toch in huis. (Terwijl hij dus nooit naar de deur gaat in ochtend als hij in bench is geweest, mocht het nodig is mag hij tussendoor in tuin plassen)

Ach, natuurlijk is het niet echt nodig, wat is nu echt nodig? Maar ik zou het zeker geen modeverschijnsel noemen, ik vind het een ideaal hulpmiddel. Maar ik was dan ook fan van de box

???

"...Ik besef dat de grootste uitdaging in het begin de zindelijkheid is. Daarover ben ik mij aan het inlezen. Ik kan een bench op puppyformaat lenen. ..."
???
Wat is er mis met de truuk met de dweil? Heeft de hondenvakbond of de dierenpeutenvereniging daar bezwaar tegen?

Triva

Triva

26-01-2018 om 07:13

yvan

Met de bench heb je geen dweil nodig... Dat is de truc!

Triva

Triva

26-01-2018 om 08:06

grappig

dat mensen een bench een modeverschijnsel noemen. Het is toch niet iets als wijde pijpen of schoudervullingen wat je wel of niet mooi vindt maar wat wel of niet in is?

De bench is een trainingsmethode en natuurlijk kun je dat ook anders doen maar niet iedereen heeft een ruimte in huis waar de hond niet kan slopen. Veel mensen gebruiken toch een traphekje in de hal (anders gaat pup de trap op) of maken een ruimte anderszins geschikt voor de hond. Een jonge pup die tandjes krijgt los laten in een huis zal tot allerlei geknaag leiden en al zit je er 24/7 op dat is heel vermoeiend om dat voor te zijn.

Een bench is dus ideaal voor de zindelijkheid, een pup is aangetoond veel sneller zindelijk, vooral ook 's nachts. Verder is een bench handig om te leren aan jonge kinderen dat dat de plek voor de hond is. Het voorkomt dus sloopgedrag wat moeilijk af te leren is en het geeft de hond een fijn gevoel als je er een holletje van maakt, dus de bovenkant, acherkant en zijkant bedekt.

Prima als je er niet aan wil (lelijk ding, wie zegt dat je het ook moet gebruiken als de hond volwassen is) maar doe het niet af als modeverschijnsel alsof het volgend jaar al weer uit is. Dan heb je je er niet in verdiept en ben je gewoon alleen maar anti en een beetje kortzichtig.

-------------------------------
5 voordelen aan een bench

Sommige mensen denken dat het gebruik van een bench zielig is voor de hond. Het tegendeel is waar. Het instinct van honden zorgt ervoor dat ze zich graag terugtrekken in een hol (lees: bench).

U moet het zien als een soort eigen slaapkamer voor de hond, waar deze zich veilig voelt en kan ontspannen. Alles wat u moet doen is het juiste formaat bench uitkiezen en de hond een degelijke benchtraining geven. U zult merken dat uw hond vrijwillig gaat slapen in de bench en bij onraad (onweer, nieuwe mensen) zelfs de bench zal opzoeken voor veiligheid.
5 voordelen aan het gebruik van een bench:

– U kunt uw hond op eenvoudige wijze zindelijk maken met een bench. Van nature zal een hond nooit zijn behoefte doen in de bench. Alleen als het echt niet anders kan gebeurt er weleens een ongelukje. Lees hier meer over zindelijkheidstraining met een bench.

– Uw hond heeft een vertrouwde plek in huis; handige schuilplaats voor honden die nerveus worden van rennende kinderen of bang zijn van onbekende personen in huis.

– Een bench geeft ook u een veilig en vertrouwd gevoel. Als u niet thuis bent, dan weet u dat de hond niet aan de tafelpoten knaagt of zijn behoefte doet op het nieuwe tapijt. Andersom kan de hond ook niets overkomen; deze kan niet in elektriciteits snoeren komen of verkeerde (giftige) dingen eten.

– Als uw hond thuis gewend is aan een bench, dan zal deze ook sneller wennen aan een reisbench (in de auto) of misschien zelfs een transport bench (voor in het vliegtuig).

– Een bench zorgt voor rust en routine voor uw hond. Met het slapen gaan, gaat de hond in de bench. Als u even de deur uitgaat, gaat de hond in de bench. Onbewust creeert u een structuur en regelmaat voor de hond die de hond rust en zekerheid geeft.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-01-2018 om 10:35

Mijn twee centen

Ik zou de puppy's best willen zien 🙂.

Je zegt dat je juist een energieke hond wilt, dat is mooi, want het stukje husky vraagt wel om actie en een labrador moet ook zijn energie kwijt kunnen. Labradors zijn veelvraten, hebben de neiging om dik te worden, dus er moet strak gevoerd worden.

Zindelijk maken kost tijd maar ook heel veel aandacht. Je moet constant in de gaten houden of pup ergens wil gaan "zitten". Als je een tuin hebt, begin je de training in de tuin. Oppakken, in de tuin zetten, plasje gedaan, poepje gedaan, meteen weer oppakken en naar binnen. Buiten zijn moet geassocieerd worden met het plasje. Voorlopig nog niet met complete wandelingen. Je mag de afstand wel vergroten, maar plasje gedaan... naar huis.

Wandelingen bouw je met 10 minuten per maand op. Dus met drie maanden zou een half uur mogen, maar dat hoeft zeker geen half uur afstand lopen te zijn. Meer de omgeving verkennen en nieuwe ervaringen op laten doen. Ga ook naar nieuwe omgevingen, ga met de trein en bus, ga naar een drukke omgeving.

Traplopen is niet goed voor een pup. Als pup naar boven en beneden moet, dragen. Tot dat te zwaar wordt natuurlijk. Wij hebben het niet helemaal volgens de regels gedaan toen de pups eenmaal te zwaar werden en te eigengereid ook. Ze waren vaak al boven of beneden voor ik boe kon zeggen. Ze hebben daar niets aan overgehouden. Maar het is op zich wel iets om voorzichtig mee te doen. Dus de deur naar de trap dichthouden. En voorlopig ook niet naar een omgeving als het strand. Omdat de poten wegzakken in het zand is dat ook niet goed voor de ontwikkeling van de heupen. Pas na een half jaar kun je daar voorzichtig mee beginnen, hooguit een half uurtje om mee te beginnen en snel naar de waterlijn, waar het zand stevig is.

Verdiep je in angstfases van honden. Daar had ik tot vier jaar terug nog nooit van gehoord. Achteraf erg jammer.

Mijn advies is om je ook te verdiepen in een opvoedmethode. Je zou kunnen zeggen dat er twee kampen zijn. Het ene kamp adoreert Cesar Milan, via youtube kun je veel van hem vinden, de andere kant loopt weg met 'kalmerende signalen'. Hier kun je er al veel over lezen: http://greyhoundfriends.nl/honderduit/verhalen/turid-rugaas-kalmerende-signalen-kunst-overleven/. Ik hoor bij het laatste kamp.

Ik vind een tuig veel hondvriendelijker dan een halsband. Een pup die trekt stopt niet met trekken door een halsband. De binnenkant van de hals kan wel beschadigd raken door trekken. En het is ook niet zo dat een hond altijd maar harder gaat trekken met een tuig. Gebeurt dat wel, dan kun je kijken of een ander soort tuig beter werkt. En trainen om niet te trekken uiteraard.

Ik vind het 'ouderwets' om een pup, net uit het nest, als een soort harde afkick alleen in een kamer, keuken of halletje te laten overnachten. "Ach, hij zal een nachtje huilen, maar dan is het over", hoorde je vroeger nog wel eens. Ik vind dat echt niet kunnen. Dus zet pup in eerste instantie lekker naast je bed (dan is een bench ideaal), zo hou je ook controle op wat er tussen de honden gebeurt, want dat weet je nog niet meteen. Na een poosje kijk je of ze bij elkaar kunnen blijven. Twee van onze honden kropen gezellig bij elkaar, waardoor de overgang van de slaapkamer naar de huiskamer geen probleem werd. Deze gezelligheid was er niet tussen de twee honden die we het laatst hadden (en een ervan nog hebben).

Ik heb dit hele verhaal gister al geschreven. Nu zie ik in de reactie van Triva dat we het eens zijn over de bench, ik laat het toch maar even in mijn verhaal staan.: Zo grappig, laat het woord bench vallen en je krijgt een borst/flesvoedings-look-alike discussie. Heel bot gezegd is het totaal oninteressant wat anderen van een bench vinden, het gaat om wat je er zelf van vindt. Maar goed, ik doe ook een duit in het zakje: een bench is níet zielig. Het is géén modeverschijnsel, het is een plek waar de hond zich veilig kan voelen en zich in kan terugtrekken, Met een pup kun je 's nachts met een bench vaak een beetje tijd rekken tussen de plasjes, omdat ze hun eigen nest liever niet bevuilen. Ik vind het ook wel fijn om te weten dat de vloer niet vol plasjes en drolletjes ligt. Het is geen middel om lekker de hele nacht te kunnen slapen, je moet alert blijven en op piepjes reageren. Dus zet schoeisel naast je bed waarmee je de tuin in kunt, of als je in een flat woont, de straat op. Pup dan wel naar de straat toe dragen.

Als een hond groter wordt is het natuurlijk ideaal als hij gewoon vrij in huis kan rondscharrelen als de baasjes niet thuis zijn, maar in het begin kan het verstandig zijn om te voorkomen dat de pup verkeerde gewoontes aanleert, zoals aan stoelpoten knagen en zo. Wij hebben vier pups grootgebracht. Bij de eerste woonden we in een flat, gelijkvloers, dus de pup kon ons vanuit de kamer en overloop zien, we hielden de slaapkamerdeur open. Bij deze hond was het gebruik van een bench nog niet ingeburgerd. Om te voorkomen dat deze hond rond ons bed plasjes zou doen, mocht ze daar niet naar binnen, maar ze kon ons dus wel zien. De tweede pup had wel meteen een bench. Dat vond de hond een fijne plek. Ze lag er vaak in. De derde hond heeft lang in een bench naast mijn bedkant geslapen, gewoon met het deurtje open nadat ze zindelijk was geworden. Die is vervangen door een mand, die eerst in de huiskamer stond. Nu dus geen bench meer in gebruik. In ons geval zou het handig geweest zijn als de hond het nog normaal had gevonden om er in de huiskamer in te zitten, want na een paar vervelende ervaringen, durven we de hond niet alleen thuis te laten. Ik probeer daar een oplossing voor te bedenken. Dat komt er niet erg van en dat begint me nu zelf te irriteren.

Als een hond gewend is om in een bench te gaan, is dat dus echt niet erg, zolang je er geen misbruik van maakt en hond daar meer dan vier uur in laat zitten. Als een hond meer dan een uur in de bench moet, wel een bench neerzetten waar wat bewegingsruimte in zit, dus een maat groter dan als een bench alleen wordt gebruikt om in te slapen. Vind ik . In de periode van zindelijkheidstraining moet de bench juist niet te groot zijn. Als hij op de groei gekocht wordt, dan moet de ruimte verkleind worden. Met een doosje of een officieel rekje.

Een heel verhaal, sorry. Ik ben benieuwd hoe het je zal vergaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-01-2018 om 10:37

Totaal o.t.

Ik zie tot mijn verbazing dat er gele smiley in de tekst staat. Ik wist niet beter dan dat dat niet werkte op OO. Zien jullie het ook als geel gezichtje?

bieb63

bieb63

26-01-2018 om 10:51

smiley (totaal o.t.)

Nee, in de tekst die ik van jou lees staat gewoon een Jammer...., maar apart dat jij dat in je eigen geschreven tekst wel ziet. Ik dus niet in mijn eigen tekst, in het teken dat ik hierboven heb gezet.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

26-01-2018 om 10:54

Kaaskopje (off topic)

Ja, ik zie ‘m wel bovenin jouw tekst. Op het einde niet.

Was me de laatste tijd al meer opgevallen dat ik echt emoticons zag.

Aagje

Ad Hombre

Ad Hombre

26-01-2018 om 11:03

Kaaskopje

"Ik vind een tuig veel hondvriendelijker"

Inderdaad, dat is ook mijn ervaring. Die zijn vaak dol op honden.

Bovendien zouden we de honden (en katten)draadjes tot eentje beperken meen ik me te herinneren. Of geldt dat niet voor puppies...?

Forumbeheer Ouders Online

Forumbeheer Ouders Online

26-01-2018 om 11:49

1 hondendraadje

Het klopt dat het de bedoeling was dat er maar 1 hondendraadje is maar als er al reacties ziin geweest kunnen we die niet meer overzetten.

Groeten, Forumbeheer

Kaaskopje

Kaaskopje

26-01-2018 om 12:06

Forumbeheer heeft al gereageerd, maar ik ben dit draadje niet begonnen.

Ik vind je woordgrapje grappig. Mijn ervaring: wat ik als 'hangtuig' zag, was uitermate begripvol toen mijn altijd waakse hond 's nachts stevig tegen ze blafte "ah, mevrouw, geeft niks hoor, hij beschermt u tenminste goed!"

Ad Hombre

Ad Hombre

26-01-2018 om 17:05

Kaaskopje

"Forumbeheer heeft al gereageerd, maar ik ben dit draadje niet begonnen."

Dat weet ik, maar toen ik toch al aan het tikken was...

"Ik vind je woordgrapje grappig. Mijn ervaring: wat ik als 'hangtuig' zag, was uitermate begripvol toen mijn altijd waakse hond 's nachts stevig tegen ze blafte "ah, mevrouw, geeft niks hoor, hij beschermt u tenminste goed!""

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.