Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Caesar

Caesar

02-05-2019 om 14:50

Vaccinaties en Berend Botje

Van het niveau: “dat heb gestaan op Facebook”:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gaan-mensen-mijn-jongste-kind-straks-buitensluiten-omdat-hij-niet-gevaccineerd-is~bbc03565/

Ik hoop dat veel meer KDV’s het voorbeeld van Berend Botje gaan volgen. En daarna de basisscholen.


Aagje Helderder

Aagje Helderder

02-05-2019 om 15:07

Ik zie er nog niet zo’n probleem in

dat kdv’s kinderen die vrijwillig niet gevaccineerd zijn weigeren. Je hebt als ouders geen recht op een plek op de kinderopvang en je kunt andersoortige opvang regelen.

Voor onderwijs vind ik het anders: kinderen moeten naar school. Dat is een plicht. Op het moment dat scholen vaccinaties verplichten voor deelname is er de factor een vaccinatieplicht. Daarnaast zijn er op scholen geen kinderen die vanwege hun leeftijd (te jong voor bmr) niet gevaccineerd zijn. Dat scheelt weer.

Ik vind een vaccinatieplicht nog steeds een stap te ver. Ik ben provaccinatie (mijn kinderen doorlopen het hele programma en ik haal ook vaccinaties die nodig zijn) Ik hoop van harte dat acties van kdv ouders overhaalt om hun kinderen te laten vaccineren.

Wat ik verder interessant vind is dat het nu juist de liberale partijen zijn die autonomie hoog in het vaandel hebben, die nadenken over verplichtingen.

Caesar

Caesar

02-05-2019 om 16:02

Aagje

Kinderen in Nederland moeten verplicht onderwijs krijgen. Voor zover ik weet zijn scholen niet verplicht alle leerlingen die zijn aangemeld ook toe te laten. Ook is het in Nederland mogelijk, vaak op religieuze gronden, thuisonderwijs te krijgen. Misschien een goed idee voor de anti-vaxers als het ooit zover komt dat basisscholen leerlingen op deze grond kunnen weigeren. En natuurlijk kunnen er ook nog scholen zijn zonder het vaccinatie toelating beleid. Misschien niet om de hoek, maar ja, je moet wel wat over hebben voor je principes.

Caesar

Openbare scholen mogen in beginsel geen kinderen weigeren. Bijzondere scholen wel

Pirata

Pirata

02-05-2019 om 16:51

Concentraties ongevaccineerden

Ik heb gelezen dat het RIVM vermoedt dat als ongevaccineerden geweigerd worden, er een soort enclaves gaan ontstaan van deze groep. Eigen KDV's, scholen etc. Voor zover dat nu niet al zo is, maar dan nog sterker. En juist dan en daar grijpen die virussen dan om zich heen. Dus het zou het probleem juist kunnen verergeren.

Pirata

Als inderdaad de kans op kinkhoest op zo'n enclave KDV groot is en ouders maken zo'n zwaar hoestende baby mee, dan komen ze misschien wel tot zinnen.

Caesar

Caesar

02-05-2019 om 16:54

Alkes

Klopt. Maar er zijn dus heel veel bijzondere basisscholen die wel leerlingen kunnen weigeren.

Caesar

Caesar

02-05-2019 om 17:03

Pirata

Dat klopt denk ik wel, maar:
Als de vaccinatie graag hoog genoeg is, kan je best wat niet gevaccineerden in de groep hebben en is er groeps immuniteit met hoge zekerheid. Dat is dus ook fijn voor alle kinderen die nog niet zijn gevaccineerd, of voor degenen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden.
Maar nu kiezen steeds meer mensen om hun kinderen niet te laten vaccineren. Ze liften gratis mee op de groeps immuniteit (die nu steeds minder zeker wordt voor bepaalde ziekten). Dan mogen ze wat mij betreft in hun eigen enclave ondervinden hoe gezond kinderziektes zijn. Dat zou weleens kunnen tegenvallen.

Wat ik niet begrijp

Gevaccineerde kinderen worden toch niet ziek als er een uitbraak is? Het risico ligt toch helemaal bij de kinderen die niet gevaccineerd zijn?

Tsjor

V@@s

V@@s

02-05-2019 om 17:11

daarom

Is het op kinderdagverblijven ook zo beroerd. BMR mag pas met 14 maanden. De eerste prik is niet altijd genoeg, de eerste herhaling is pas met 4 jaar. Dus daar is het echt vervelend dat de vaccinatiegraad daalt.

Niet helemaal Tsjor

https://www.rivm.nl/mazelen/vragen-en-antwoorden-mazelen

"Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Soms krijgt iemand die ingeënt is, toch mazelen. Dan is die persoon meestal minder ziek."

"Bij 95% van de mensen slaat het vaccin de eerste keer aan en is men levenslang beschermd. Om de overige 5% te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99% van de gevaccineerde mensen levenslang beschermd."

vlinder72

vlinder72

02-05-2019 om 17:17

Tsjor

Klopt maar er zijn ook nog genoeg kinderen die nog niet of niet gevaccineerd kunnen worden. En die kinderen (en ook volwassenen) kunnen wel ziek worden en vaak zijn dat ook nog eens kwetsbare kinderen (jong/ziek).

Ook zijn er ziektes die wel kan krijgen na een vaccinatie maar minder ernstig verloopt zoals kinkhoest.

Je kind niet vaccineren is daarom zo egoïstisch. Jouw kind kan misschien prima de mazelen krijgen maar je buurmeisje met een hartafwijking of een kindje met leukemie niet.

Pirata

Pirata

02-05-2019 om 17:42

Eens, maar

Maar door die enclaves kan het aantal ziektegevallen dus juist gaan toenemen. En daar heeft de andere groep (provaxx 😏) dan ook last van. Ik hoop dat het niet gebeurt, die arme kinderen van antivaxxers... 🙁

Juf

Juf

02-05-2019 om 18:20

Inenten

Ik ben geboren vóór 1976 en niet ingeënt tegen mazelen. Ik heb geen idee hoe de vaccinatiegraad op mijn werk is, de ouders hoeven het (terecht) niet te melden. Wel weet ik dat ik een ander gezondheidsprobleem heb en daar heel kwetsbaar in ben. Ik heb me deze vakantie laten inenten.
Ook heb ik meegemaakt dat een broertje dat mee kwam om zus naar school te brengen, besmet werd met Rode Hond. De ouders van het besmette kind hadden dit niet doorgegeven aan school, want 'iedereen is toch ingeënt.' Broertje had ivm leukemie nog niet alle inentingen gehad. Kind is volledig doof geworden.
Mensen die niet ingeënt zijn, zijn niet alleen een gevaar voor zichzelf.

Ad Hombre

Ad Hombre

02-05-2019 om 18:32

Juf

Voor zover ik weet geldt doofheid a.g.v. rode hond voor kinderen die nog in hun besmette moeder's buik zitten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rodehond

De bof

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/doof-door-bof.htm

Doofheid kan een complicatie zijn van de bof.

Triva

Triva

02-05-2019 om 19:08

mazelen

Ik was ook niet ingeënt tegen mazelen. Ik moest opgenomen worden in het ziekenhuis voor een kleine ingreep maar daar bleek ik koorts te hebben. Vervolgens was het mazelen. Ik moest naar huis maar niet voor het HELE ziekenhuis zo ongeveer in quarantaine was gezet en ik door volledig lege gangen naar buiten werd gebracht (jammer dat ik er niets meer van weet).

Juf

Juf

02-05-2019 om 19:39

Ad Hombre

Het kan dat het een andere infectieziekte was. Noch broer noch zus heb ik in de klas gehad maar het is wel gebeurd en we waren er best ontdaan van. Schrijnend, een ziek kind dat doof wordt omdat een ander zijn kind niet ent.

Voor

'Ik ben geboren vóór 1976 en niet ingeënt tegen mazelen.' Ik ook. In die tijd kreeg elk kind een keer de bof, de mazelen en de rode hond. Het was de tijd dat er altijd wel een bed beneden stond met en ziek kind erin. Er is verder niemand overleden of ernstig ziek geworden. daarna was iedereen beschermd.
Ik heb zelf mijn kinderen wel laten inenten. Maar de inenting voor polio, difterie, kinkhoest en tetanus heeft bij mij dan toch prioriteit. Ik zou meer schrikken van een uitbraak van polio dan van een mazelenuitbraak.

Tsjor

Triva

Triva

03-05-2019 om 10:15

Volkskrant

"Van het niveau: “dat heb gestaan op Facebook”:"

Sinds wanneer plaatst de Volkskrant zulke eenzijdige artikelen met zoveel foute info zonder een andere kant te laten horen? Daar schrok ik echt van!

Mijntje

Mijntje

03-05-2019 om 10:15

moedwillig

Ik kende vroeger ook mensen, rode hond opgelopen tijdens zwangerschap, kindje als baby overleden hierdoor. En polio, levenslang lichamelijk gehandicapt.

Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat mensen moedwillig andere levens in gevaar willen brengen en alleen door wat 'kennis' op te doen bij onwetenschappelijk zweefsites besluiten alleen aan zichzelf (en hun eigen kinderen) te denken.
Dan moeten er maar aparte creches komen voor ongevaccineerde kinderen (die overigens alleen maar 'veilig' zijn als de vaccinatiegraad hoog is)

Caesar

Caesar

03-05-2019 om 10:19

Tsjor

“In die tijd kreeg elk kind een keer de bof, de mazelen en de rode hond.”

Nee hoor, lang niet elk kind kreeg de mazelen. Ik ben ook van voor 1976 en ik heb nooit mazelen gehad. De meeste leeftijdgenoten die ik ken hebben de mazelen nooit gehad en laten zich nu, bij verre reizen, alsnog vaccineren tegen de mazelen.

“Het was de tijd dat er altijd wel een bed beneden stond met en ziek kind erin. Er is verder niemand overleden of ernstig ziek geworden. daarna was iedereen beschermd.”

Ik vind het echt schokkend hoe lichtzinnig je over deze ziektes doet.

Caesar

Caesar

03-05-2019 om 10:21

Triva

“Sinds wanneer plaatst de Volkskrant zulke eenzijdige artikelen met zoveel foute info zonder een andere kant te laten horen? Daar schrok ik echt van!”

Ik denk dat de zwakte van de argumenten genoemd in de interviews voor zichzelf spreekt.

Mijntje

Mijntje

03-05-2019 om 10:23

Mijntje

Ik denk dat Sitalsing deze vlammende column schreef omdat ze zich ook ergerde aan het contextloze stuk in jhaar eigen krant.

Dees

Dees

03-05-2019 om 10:26

Entingen

De entingen zijn juist nodig omdat er kinderen zijn die te jong zijn om te enten en kinderen zijn wiens gezondheid zo broos is dat enten te gevaarlijk is. Dat zijn de kinderen die als ze een van de ziekten krijgen eraan overlijden. Dat zijn dus ook de kinderen waar de entingen voor zijn bedacht. Neut voor de gezonde kinderen die die ziekte makkelijk kunnen hebben maar voor hun jongere broertjes of zusjes die nog niet sterk genoeg zijn en de kinderen met ernstige aandoeningen waar de ziekte ook gevaarlijk voor is.

Daarom is het niet enten zo gevaarlijk voor die groep kinderen en daarom is het eigenlijk ook vreselijk asociaal om niet te enten.

Dees

Dees

03-05-2019 om 10:28

Volwassenen

Overigens zijn sommige kinderziekten heel gevaarlijk voor volwassenen, zo was mijn man als de dood voor de waterpokken van mijn zoon, mijn man heeft die waterpokken nooit gehad.

tjsor

"Er is verder niemand overleden of ernstig ziek geworden. daarna was iedereen beschermd."Bij jullie in de familie bedoel je? Of meen je werkelijk dat er niemand aan de mazelen is overleden en dat bijvoorbeeld Roald Dahl gewoon pech had. Of mijn buurjongetje die een hersenvliesontsteking kreeg als gevolg van de bof en waarvan de ouders dat net op tijd ontdekten.
Maar ik geef toe het komt zelden voor. En je kunt dan ook denken "goh waarom zou ik dat zeldzame risico beperken. Een dood(ziek) kind komt tenslotte maar zelden voor"

Mijntje

Mijntje

03-05-2019 om 10:32

eens

Als je je kind niet tegen meningokokken wil laten vaccineren, dan heb je er vooral jezelf (je kind) mee, maar tegen die andere prikken heb je er anderen mee..

Wij zijn het eens.. maar degene die dat niet zijn, zijn niet te bereiken want die lezen wat ze willen lezen. En die reageren hier wijselijk niet
Ik heb in de VK genoeg gelezen dat voor vaccinatie pleit. Ze hadden op dezelfde pagina misschien beter wel een arts en ouder van een overleden kind aan het woord kunnen laten.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-05-2019 om 10:43

Artikel Volkskrant

Het artikel komt op mij over als 'we laten de bezwaren tegen vaccineren zien, maar plaatsen er meteen informatie tussen waaruit blijkt dat de bezwaren ongegrond zijn'. Een strategisch vormgegeven artikel zou ik bijna willen zeggen. Ze uiten niet direct kritiek op antvax-reacties en opvattingen, geven dat de ruimte, maar bam... die infoblokjes maken meteen korte metten. Ook weer zonder een aanwezige mening van de Volkskrant zelf.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.