Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

ff zo

ff zo

14-04-2018 om 20:06

de pil, kind 16 en trombose??

hallo allen.
wij gaan voor het eerst lang op vakantie, 4 weken.
er zal veel gezwommen worden. ongesteld worden is dan niet zo leuk..
Ik kan zelf best hier tampons voor gebruiken, maar mijn dochter durft dat niet.
nu dacht ik aan de pil maar ik zie weer spoken..
De kans op trombose.. als je een 'oude generatiepil' neemt (mijn voorkeur, microgynon bijv) is de kans kleiner. Ze rookt niet maar sport mega weinig.
We gaan ook (erg lang!!) vliegen.
Wie kan hier iets over zeggen? (ja, de huisarts.. dat zal sowieso moeten..).
alvast bedankt.


ff zo

ff zo

14-04-2018 om 20:07

eh ja met als doel

natuurlijk doorslikken en niet ongesteld worden

De risicokans

https://www.denationaletrombosedienst.nl/clienten/nieuws/anticonceptiepil-en-trombose

"Het risico bij een gezonde vrouw om een trombose te ontwikkelen is vrijwel nihil. Hoewel het gebruik van de anticonceptiepil dit risico op trombose met twee tot drie keer verhoogt, blijft de kans op trombose door alleen de pil heel klein."

Tango

Tango

14-04-2018 om 20:21

Kan ook anders

Je kunt ook iets anders gebruiken om de menstruatie uit te stellen. Primolut heet dat. Dan hoeft je dochter niet meteen helemaal aan de pil. Of ze moet ook verkering hebben, dan is het wel handig natuurlijk
Maar anders dus Primolut proberen. Misschien eerst even thuis een keer proberen om te zien of er bijwerkingen zijn.
Tampons gebruiken zou ze ook nog kunnen oefenen. Met een kleine maat beginnen. Ontspannen staan, 1 been wat hoger zetten. Of bijvoorbeeld liggend op bed. Waarom durft ze het niet eigenlijk? Is ze bang dat het pijn doet? Heeft ze het al eens geprobeerd?
En verder denk ik dat bij een jonge meid de kans op trombose inderdaad erg klein is.

Triva

Triva

14-04-2018 om 20:30

Tango

In primolut zitten ook hormonen...

Ik snap die angst niet zo, begin gewoon nu aan de pil zodat ze er aan kan wennen, slik 1x door tijdens de vakantie en bepaal daarna of ze er weer mee stopt. Klaar. Niet moeilijk over doen. Hele volksstammen slikken dat ding.

ffzo

ffzo

14-04-2018 om 20:59

ja weet ik allemaal

natuurlijk, snap ik velen slikken hem, ik zelf ook gedaan.
maar ook icm vliegen namelijk.
primolut ken ik niet.
ga ff zoeken

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-04-2018 om 21:03

Niet

Ik ben geen voorstander van de pil, dus zou toch eerder aandringen op oefenen met tampons. Makkelijk gezegd, hier krijg ik de dames ook niet zo ver. Ze zwemmen liever niet.

4 weken weg.

Genoeg dagen over waarin ze wel kan zwemmen toch?
Misschien zitten jullie 4 weken op een boot, dan gaat ze lekker zonnen en een boek lezen.
Ik zou er zelf niet voor aan de pil gaan en tampons zijn ook een vrije keuze.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

14-04-2018 om 22:48

Wat vind je dochter zelf ?

Wat zijn haar gedachten hierover ? Het is toch niet erg om een paar dagen niet te zwemmen als je 4 weken met vakantie bent ?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-04-2018 om 09:02

Idd

Je gaat 4 weken weg, dan kan ze een paar dagen niet zwemmen. Of ze zwemt wel en moet dan steeds even een maandverbandje in haar bikinibroekje doen als ze aan de kant gaat. Allemaal geen drama toch?

@Emma

@Emma

15-04-2018 om 09:18

spoken

Je ziet echt spoken. Een paar weken de pil, daar krijg je niks van. En als het niet bevalt stopt ze toch gewoon?

Guppie

Guppie

15-04-2018 om 11:23

Natuurspons

De pil is niet zo gezond voor je lichaam. Het bevordert oestrogeendominantie en zorgt voor tekorten aan allerlei vitaminen en mineralen. Nu denk ik dat het op zich mee zal vallen als het voor kortere periode is.
Van de pil kan je ook ziek worden en doorbraakbloedingen krijgen dus geen garantie dat ze dan lekker kan zwemmen. Werd zelf helemaal depressief van de pil en kreeg opgezette voeten.
Oefenen met minitampons. Op je zij liggen is mijns inziens dan het makkelijkst. Het leren ontspannen kan dan lastig zijn. Een stukje natuurspons kan ook, is misschien makkelijker.

Triva

Triva

15-04-2018 om 11:34

doorbraakbloedingen

zijn niet echt te verwachten als je voor het eerst een keer doorslikt. Als je nu begint kun je voor de vakantie al een keer doorslikken zodat je de week voor je vakantie hebt de bloeding (geen menstruatie wat mij betreft) laat komen. Dan slik je vier weken de pil ipv 3 wk en dan ben je de vakantie al door.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-04-2018 om 12:49

Trombose

Het gaat mij overigens niet om trombose maar de invloed van de pil op je psyche. Zelf heb ik hem zo'n 15 jaar geslikt en merkte echt 100% verandering toen ik gestopt was. De grijze wolken losten op, zeg maar. Ik weet overigens van anderen dat het bij hen juist omgekeerd werkt. Gevaarlijk spul dus, die hormonen.

Mijntje

Mijntje

15-04-2018 om 13:56

3 weken

Maar waar gaat het over? Van de 4 weken kan je dochter hooguit 1 week niet zwemmen. Althans, als ze niet aan de tampons wil.
Blijven er nog 3 weken over.
Zo is gewoon het leven (als vrouw), maar zo erg is het toch niet?
(tenzij ze verschrikkelijke buikpijn heeft rond die periode, maar dan moet je volgende keer maar buiten 'haar periode' boeken - en iets korter

Aagje Helderder

Aagje Helderder

15-04-2018 om 15:10

Nou zeg

Dat moet je maar accepteren als vrouw..... Dat vind ik toch wel wat gemakkelijk over het ongemak van pubers/ jonge vrouwen heen stappen hoor. En streng.
Op die leeftijd vond ik ongesteld ook verschrikkelijk, deels doordat het echt erger was dan toen ik ouder was, deels omdat ik het vervelend en gênant vond. Ik was vroeg aan de pil vanwege acné en ik vond het heel erg prettig dat ik daar wat mee kon regelen. En als je niets gebruikt en een wat kortere cyclus hebt en/of lang vloeit, kun je in vier weken toch twee keer ongesteld zijn (aan het begin van de vakantie nog aan het vloeien en dan ergens de laatste week al weer beginnen) en dan overschrijdt het toch echt een paar dagen.

Zelf vond ik het de laatste jaren niet zo’n probleem om op vakantie ongesteld te zijn: ik was het niet heel erg, niet heel lang en gebruikte makkelijk tampons. Dan geeft het niet veel ongemak.
Oudste dochter gebruikt ook makkelijk tampons en is niet zo lang ongesteld. Tweede vindt tampons afschuwelijk en is lang ongesteld.
Dus tweede neemt regelmatig orgametril (is dat hetzelfde als Primolut), vooral op wintersport en ook bij andere vakanties waar ze verwacht niet altijd snel een wc bij de hand te hebben. De pil heeft ze geprobeerd maar ze had meteen bij het eerste doorslikken toch een doorbraakbloeding, dus daar ziet ze niet veel heil in.

Als we nu die eenmalige grote reis zouden doen, zou ik idd met de ha overleggen of die voor haar de pil een optie vindt voor haar. En het scenario dat Triva omschrijft vind ik het ook wel goed klinken.

Aagje

Annomie

Annomie

15-04-2018 om 15:13

Primolut

Ik heb, al lang geleden, goede ervaringen met Primolut, wel op tijd gaan slikken.

En toen ik een paar jaar geleden totaal onverwacht hevig ongesteld werd op dag van vertrek kreeg ik medicijnen (weet niet meer welke) met inderdaad waarschuwing voor trombose. Ik ging toen alleen met 2 kleine kinderen naar een park met zwembad als grootste attractie en tampons waren in die tijd echt niet voldoende. Toen ik na de heenreis met mijn glas wijn en een tijdschrift op mijn terrasje zat stond er in dat tijdschrift, per toeval, een artikel over trombose, vervolgens niets geslikt, ik vond het te eng. Ik heb toen ibuprofen in behoorlijk grote hoeveelheden geslikt dat hielp ook wat. Achteraf gezien geeft ibuprofen ook risico op trombose.

Mijntje

Mijntje

15-04-2018 om 15:19

ingewikkeld

Als je een paar dagen niet zwemt is toch niet je hele vakantie verpest?
Als je ongesteld bent, omdat je dat nu eenmaal bent 1 x per maand, moet je dan hormonen gaan slikken omdat je niet ongesteld mag zijn?
Ik vind het eigenlijk heel raar. Maar de vakantie moet blijkbaar perfect zijn. Nu had ik nooit zo'n hele erge last als meisje ervan, hooguit wat uurtjes met een kruikje op de bank, ik verder gewoon alles doen.
En tampons zijn trouwens helemaal niet zo ingewikkeld, je moet ze wel regelmatig verschonen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2018 om 15:39

Niet te moeilijk doen en denken

Een vakantie waarin de kans bestaat dat je ongesteld wordt, zou voor mij reden zijn om voorzorgsmaatregelen te nemen. Ik moet er niet aan denken! Het lijkt me in dit geval ook geen alledaagse vakantie in de stijl 'valt het nu wat tegen, ach volgend jaar weer een kans', dus ongesteld zijn kan naar mijn idee flink roet in het eten gooien. Niet alleen als je het over zwemmen hebt, maar ook als je een dag op stap gaat.

Mijn ervaring is dat Primolut niet altijd prettig uitpakt als je ermee stopt.

Ik zou toch met de huisarts overleggen voor een kortdurend gebruik van een 'normale' pil.

Kaori

Kaori

15-04-2018 om 15:39

Mijntje

Dan heb je geluk gehad, ik ben in de eerste jaren elke maand door de conciërge naar huis gebracht omdat ik niet instaat was om te fietsen of het OV te nemen en er niet op te plannen viel. Wat was ik blij met mijn huisarts die mij met 15 de pil voorschreef. Dan kon ik mijn dagen op de bank in het weekend plannen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2018 om 15:45

Tampons

Grappig, hoe makkelijk er over het gebruik van tampons wordt gedaan. Ik zie zelf ook meer voor- dan nadelen van tampons, maar als een meisje ze niet wil gebruiken, dan wil ze ze niet gebruiken. Ik snap dat niet, maar goed, zo is het wel. Ik heb ze vanaf de eerste menstruatie meteen gebruikt. Mijn dochters vinden het ondingen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2018 om 15:47

Kaori

Een klasgenoot van mij zat op een dag létterlijk groen gekleurd in de klas. Zo beroerd was ze. Zij is ook naar huis gebracht. Mijn moeder was er als meisje ook ziek van.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

15-04-2018 om 15:55

Mijntje

Tja, als je niet zo’n last had van je menstruatie, heb je idd mooi geluk gehad. En in mijn ogen ook makkelijk praten.

En of je tampons wel of niet gebruikt is ook heel persoonlijk. En niet afdwingbaar. En omdat je het niet wilt, moet je maar de extra gevolgen dragen?
Dochter 1 heeft vanaf de eerste menstruatie toen ze 11 was tampons gebruikt. Voelt ze niet.
Dochter 2 heeft het geprobeerd in allerlei varianten, maar blijft het gevoel houden dat ‘er iets vervelends zit’. Zij vindt het dan weer niet erg als ze tijdens een vakantie niet of minder kan zwemmen door de menstruatie, want dat vindt ze toch niet zo leuk. Maar ongesteld op wintersport, op de camping, als je niet duidelijk hebt of er een wc is als jij die nu nodig hebt, dat vindt ze dan weer minder.
Een vriendin hoor ik over hetzelfde vertellen wat betreft tampons. Krijgt het niet voor elkaar om het goed in te brengen of niet te voelen als het er in zit.
Zelf heb ik jaren probleemloos tampons gebruikt, maar de laatste jaren (door het ouder worden?) voel ik het vaak ook als onaangenaam.

Ik gebruik de pil nu om opvliegers te voorkomen. Die wil ik ook niet meer, maar is voor veel vrouwen ook een logisch geval van het vrouw-zijn. Ook heel raar om dat niet te willen?

Aagje

Niet, tenzij...

Ik ken dus inderdaad een meisje dat overleden is door pilgebruik. Gruwelijk was dat. Ik zou die pil dus niet doen, tenzij dochter echt heel veel last heeft van haar menstruatie.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-04-2018 om 16:33

Jutta

Kennelijk zijn dit risico-pilsoorten: Diane-35, Marvelon, Minulet, Yasmin en Cerazette. Van de Diane-pil is al lang bekend dat het gebruik niet zonder risico is. Op Marvelon na, kende ik de andere namen niet.

Er zijn van 1992 tot in 2017 77 meisjes/vrouwen overleden door bijwerkingen van pilgebruik. Dat zijn er 77 teveel, maar hoe verhoudt zich dat tot het aantal vrouwen die de pil slikt? En wat was precies de oorzaak? Kan het een combinatie van factoren geweest zijn? Hoe dan ook is het verstandig om te kiezen voor een pil zo min mogelijk bijwerkingen.

Als je iemand iets afraadt en zelfs paniek zaait, is het wel handig om met meer feiten te komen dan dat je één meisje kende die door de pil is overleden.

Mijntje

Mijntje

15-04-2018 om 16:44

Jaja

Daarom zei ik dat ook, want als je er wel veel last van hebt kan ik me voorstellen dat de zaken anders liggen. En dat zou ik dan met de huisarts bespreken, de voors en tegens, met je dochter erbij.
Ik ging zelf als 14 jarige minitampons gebruiken, om mee te kunnen zwemmen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-04-2018 om 17:06

Mijn dochter

Mijn dochter (15) heeft een half jaar de pil gebruikt. Tegen pukkels en pijn bij de menstruatie. Ze werd er werkelijk depressief van. Daarbij zette ze aan en gingen haar borsten pijn doen. Dus gestopt en het heeft een maand of 3 geduurt voordat ze weer een beetje zichzelf werd. Nu accepteert ze de pukkels en het ongemak en als ze zich echt niet lekker voelt gebruikt ze Aleve Feminax. Dat helpt goed.

Vanuit onze ervaring zou ik dus nooit hormonen adviseren voor een paar dagen niet kunnen zwemmen.

Inbrenghuls?

Heeft ze al eens een tampon met inbrenghuls geprobeerd? Ik griezelde in de eerste jaren van mijn prille vrouw zijn ook van tampons, vond het inbrengen gedsie, en dat lukte ook niet goed, want ik had steeds iets voelde zitten.

Omdat we in die tijd nog hele zaterdagen in het openlucht zwembad doorbrachten ben ik toch op een gegeven moment overstag gegaan. Met een gratis proefpakketje Tampax met een bon van de Tina Club, weet ik nog. Die aanbieding zal intussen wel verlopen zijn

Trombose

Kaaskopje, de vraag ging over trombose bij pilgebruik. Natuurlijk is de kans zeer, zeer klein maar het bestaat dus wel. Hier ging het om een gezond 18-jarig meisje dat een half jaar Yasmin gebruikte.
Als het bij dochter vraagstelster nou alleen gaat om een paar dagen niet zwemmen dan zou ik daarvoor niet de pil slikken. Zwangerschap voorkomen, waar de pil voor bedoeld is, is wat mij betreft een heel ander verhaal. Een abortus moeten ondergaan kan behoorlijk traumatisch zijn.

"Niet zo leuk".

Topic starter gaf aan dat ongesteld worden tijdens de vakantie "niet zo leuk" is voor haar dochter.
Ik kan daar niet uithalen dat haar dochter tijdens de menstruaties dus dramatische klachten heeft, anders had ze misschien de pil al lang geslikt.

Nee, het is wat "lastig ivm zwemmen". Daar zou ik dus geen hormonen voor adviseren.

Ik lees net iets over zwemmen met maandverband. Daar kan ik me dan weer niks bij voorstellen. Ik droeg op die leeftijd 2 enorme lappen maandverband half over elkaar heengeplakt en droeg zeker geen lichte broeken dan Ik zie me al in bikini het water inspringen...

De maandverbandjes zijn nu veel dunner maar dan nog...jakkie, dat wordt de rode zee toch?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-04-2018 om 07:36

Wil40

Ik denk dat je mijn reactie bedoelde?
Als dochter van ts niet (meer) zo erg ongesteld is dan ksn ze gewoon zonder gaan zwemmen en als ze dan uit het water komt een maandverbandje in doen. In het water verlies je nauwelijks bloed dan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.