Amsterdammertje
27-03-2013 om 16:13
Uhp zonder ots?
Voor een buurvrouw zoek ik informatie op internet over een UHP zonder OTS. Mijn buuf wil haar kind vrijwillig uithuisplaatsen vanwege gedragsproblemen maar jeugdzorg wil haar een OTS aansmeren. Ik heb hier weleens begrepen dat dat helemaal niet nodig is. Dat is vraag 1.
Vraag 2 is wat je moet doen als je kind niet wil? Moeder trekt het bijna niet meer en opvang in het netwerk kan alleen maar kortdurend en dat is niet genoeg. Is er een RM mogelijk zonder OTS? In een uiteindelijke situatie dan. Je wilt het toch eerst zo lang mogelijk geleidelijk proberen.
Het is een moeilijke situatie.
Wie heeft hier info over te vinden op internet? Ik heb al zitten surfen bij st. Kog maar daar vind ik het niet en op de sites van BJ wordt een UHP genoemd alleen samen met een OTS terwijl ik hier van oudersonline begrepen heb, Temet? Mirreke?, dat dat niet nodig is en niet wenselijk, je wil toch zelf blijven beslissen en nadenken over je kind.
puberma
27-03-2013 om 16:32
Extra vragen
Wat je buurvrouw het beste kan doen, hangt af van wat er aan de hand is.
Hoe oud is dit kind?
Is het een puber met gedragsproblemen, dan kan het goed zijn dat een daar op toegesneden gezinstherapie goed werkt. Kijk dan bij De Waag.
Is het een verslaafde of middelen misbruikende puber (pas op, ook wiet is tegenwoordig zeer verslavend), dan is dit een goed adres: yeswecanclinics.
Is het een jonger kind, dan zou ik het niet weten. Ik heb alleen ervaring met een verslaafde puber en wegens risico op herkenning is dit dan ook een tijdelijke nick. Maar bij een jonger kind, kan ik me voorstellen dat kinderpsychiatrie in zicht komt als het gedrag zo moeilijk is dat thuis blijven geen optie is.
Wat betreft die OTS: dan heeft de moeder samen met een voogd zeggenschap over het kind, maar pas op: de voogd heeft dan het laatste woord als men het niet eens is of kan worden. Ook zou buurvrouw zich van te voren goed op de hoogte moeten stellen van waar het kind dan geplaatst zou gaan worden. Ga je blind regelen dat het kind het huis uit moet, dan weet je niet waar jeugdzorg het gaat plaatsen. En dat kan zijn op plekken waar de problemen alleen maar erger worden.
Die buurvrouw loopt neem ik aan op haar tandvlees, anders bedenkt ze dit niet, maar zal toch heel behoedzaam moeten opereren.
Handig boek: Wegwijs in de jungle van de jeugdzorg, ook online in te zien.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 16:40
Vragen
Bedankt voor je snelle reactie puberma. Er is al hulp, meer dan genoeg. Echter puber tussen 12 en 16 wil niet weg en moeder trekt het niet meer.
Nu biedt JZ een OTS aan alsof ze dan wel voor elkaar kunnen krijgen dat een kind dan vertrekt. Dat lijkt mij niet. Dan heb je nog steeds een gesloten plaatsing nodig via een rechter. En volgens mij kan dat ook zonder OTS. Toch? Waar vind ik daar informatie over op internet.
Natuurlijk kun je nog van alles er tussenin verzinnen maar dat gebeurt al.
Mij lijkt de OTS de achterdeur uit.
puberma
27-03-2013 om 17:10
Voor gesloten opname en temet?
heb je inderdaad een machtiging nodig. Je mag een kind gelukkig niet zomaar opsluiten. Ik moet hier toch wel nadrukkelijk waarschuwen: van gesloten opname wordt een puber niet altijd beter. Ze zitten dan in een groep en pubers zijn gevoelig voor groepsnormen en groepsdruk. Als het kind dan tussen een groep met eveneens afwijkend en/of crimineel gedrag terecht komt, laten de gevolgen zich raden.
Jeugdzorg kan een permanente netwerkplaatsing proberen. In een soort van pleeggezin. Maar als puber daar niet heen wil gaan en steeds weer terug naar huis komt, rest niets anders dan deur op slot en er niet meer in laten en dan staat het kind op straat.
Als je zeker wil weten of een OTS echt perse noodzakelijk is, raadpleeg dan een advocaat met ervaring in familierecht/jeugdzorg in jouw regio. Eén gesprek kan vaak zelfs gratis. Je kunt bij de orde van advocaten opvragen welke advocaten in jouw regio ervaring hebben met jeugdzorg.
Temet, heb jij inderdaad nog tips?
Emine
27-03-2013 om 17:22
Ik denk....
...dat de ots nu al een feit is. Ik begrijp dat deze moeder de problemen al heeft neergelegd bij jeugdzorg, die dus een ots wil om meer te kunnen. Als moeder hier niet mee instemt, maar tegelijkertijd daar wel bekend is dat moeder het neit meer trekt, dan is de kans groot dat jeugdzorg een zorgmelding doet, de raad voor de kinderbescherming onderzoek moet doen en daar dus een ots met (gesloten) uhp uitkomt. Dat lijkt me overigens in deze ook logisch. Moeder trekt het niet meer, kind moet ergens naar toe, moeder krijgt het niet voor elkaar, kind wil niet, dan zal iemand het moeten regelen. Dus OTS. So far so good, alleen de uitvoer van de OTS, dat is aan de goden overgeleverd zijn.
Het is correct dat gesloten plaatsing niet zonder ots kan en er zijn strenge voorwaarden aan een gesloten plaatsing*. Je kind heeft daarbij ook recht op een eigen advocaat. Het enige wat je kunt doen is dus inderdaad in het netwerk kijken of iemand het kan overnemen en daarnaast heeft jeugdzorg wel plaatsen voor vrijwillige plaatsing, maar ook dat is niet gesloten. Een andere optie is om een psychiatrische instelling te bezoeken met de problemen die reden zijn voor deze vraag en observatieopname. Afhankelijk van de uitkomst krijgt dit dan vervolg. Als het kind niet wil is het wel een probleem, je zou hem kunnen proberen te overtuigen: dit is om te zien wat het beste voor jou is.
Ik vind het overigens goed dat jij als ouder niet kunt zeggen of je kind gesloten geplaatst moet worden en je kind een advocaat krijgt toegewezen als dit aan de orde komt. Gesloten plaatsen terwijl dat niet nodig is, is ook een vorm van mishandeling.
*Ik wil er bij dit alles wel bij zeggen dat voor gesloten plaatsing goede gronden nodig zijn en er in principe strenge eisen zijn, maar wanneer een gezinsvoogd zegt dat die gronden er zijn, dan wordt dit voor waar aangenomen en is je kind zo weg (het overkomt ouders die hun kind willen houden ook.)
Amsterdammertje
27-03-2013 om 17:46
Emine
De OTS is geen feit maar dat kan zomaar gebeuren als moeder er in mee gaat.
Maar ik denk dat de situatie daar niet mee opgelost is. Of kind vertrekt vrijwillig of verplicht. Vrijwillig is een OTS niet nodig, Verplicht is een RM nodig. Waarom zou je dan een OTS nodig hebben als de ouder toch wel meewerkt? Ik kan me voorstellen dat een kind een advocaat nodig heeft, misschien moeder ook wel inmiddels.
Emine
27-03-2013 om 18:00
Denkfout
"De OTS is geen feit maar dat kan zomaar gebeuren als moeder er in mee gaat."
Je maakt hier een denkfout. De OTS kan namelijk ook zomaar gebeuren als moeder er niet in mee gaat. Ik vermoed dat je wat hierover reeds op het forum is geschreven niet hebt meegelezen, maar OTS kan worden afgegeven als je problemen erkent, maar ook als je problemen ontkent of de hulp die daarvoor in het hoofd van de jeugdzorg zit afwijst en iets anders kiest. Moeder wil hier geen ots, jeugdzorg heeft het al voorgesteld, de kans is aanwezig dat jeugdzorg nu zelf om een ots gaat vragen. Moeder hoeft het daar niet mee eens te zijn, een ots is immers een gedwongen maatregel.
Dat wat jij allemaal noemt kan niet zonder ots.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 18:19
Emine
Er gaat altijd nog een rechter over de beslissing tot een OTS ook al vraagt BJZ er om. Dan wil je wel weten wat de toegevoegde waarde is.
puberma
27-03-2013 om 19:04
Amsterdammertje het verschil
met een volwassene is hier denk ik verwarrend. Als een volwassene in de war is, psychotisch of zo en gevaarlijk voor zichzelf of anderen, dan kan deze via een RM gedwongen op een gesloten afdeling worden geplaatst. Ben je de familie, dan overleg je bijvoorbeeld met een psychiater. Dus: er is dan een ziektetoestand en je overlegt met een behandelend specialist die je zelf te spreken krijgt. Bij kinderen werkt het helaas anders. Als daar een gesloten opname moet komen, zit bureau Jeugdzorg er tussen. Die willen dan dat er een voogd komt en die voogd gaat overleggen met behandelaars. Dat komt omdat Jeugdzorg toestanden als verslaving, ernstige gedragsstoornissen enzovoort in deze situaties vaak niet opvat als ziekte van het kind, maar als "gezinsprobleem" of als "bedreigde ontwikkeling". Als ouders heb je dan niet een ziek familielid, maar ben je "onmachtig". Zou het kind iets lichamelijks hebben, ging je naar de kinderarts, bijvoorbeeld. Maar in dit geval is het de gewoonte dat BJZ het regelt. En zo heb je bij een OTS dus formeel wel inspraak, maar verlies je toch alle grip op de zaak. Vind je alsnog een goede plek dan geeft dat niet. Maar zijn er wachtlijsten, of wordt er uit nood of uit gebrek aan kennis of mogelijkheden uitgeweken naar een slechte plek, dan heb je er een probleem bij.
Tenzij een advocaat dus wegen weet om toch zelf met bijvoorbeeld een psychiater of andere hiervoor toegeruste behandelaar te kunnen spreken en zelf iets te kunnen regelen zonder OTS.
puberma
27-03-2013 om 19:07
En ja
het kan dus zomaar zijn dat niet alleen het kind (in geval van gedwongen opname) een advocaat krijgt, maar dat moeder er ook een kan gebruiken. Al was het maar voor een adviesgesprek. Maar neem dan bij voorkeur een advocaat die ervaring heeft met dit soort zaken.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 19:17
Gesloten plaatsing
Maar dan is een gesloten plaatsing een reden voor de OTS. Vreemde zaken.
Maar zover is het nog niet. En zolang er geen gesloten plaatsing aan de orde is dan is het aanbieden van een OTS, alsof je een kind dat niet wil dan wel vrijwillig uit huis krijgt, misleidend.
Richard
27-03-2013 om 19:29
Wetjes
Als ouder kun je aan de kinderrechter verzoeken om je kind onder toezicht te stellen. Daar heb je de raad van de kinderbescherming niet bij nodig. Jeugdzorg kan zo'n verzoek niet indienen, die voert het alleen maar uit.
Voor een ondertoezichtstelling moet er wel sprake zijn van een ernstige bedreiging in de ontwikkeling van het kind. Anders gaat het 'feest' niet door.
Wanneer een kind onder toezicht staat dan kan jeugdzorg wel een verzoek indienen om het kind elders te plaatsen. Een ouder kan dat weer niet.
Zolang ouders het gezag hebben over het kind zijn ze verplicht om het kind goed te verzorgen en goed op te voeden. Dit blijft ook van kracht wanneer het kind onder toezicht staat of wanneer het uit huis is geplaatst.
Volgens mij ben je niet verplicht om je kind thuis te houden. Je mag bijvoorbeeld ook een kamer huren voor je kind en het daar laten verblijven. Dat hangt af van de zelfstandigheid van het kind. Of hoeveel kindermeisjes je langs kunt laten komen.
Het maakt niet zo veel uit waar je kind verblijft. Als het maar goed gaat met het kind. Alleen die domkoppen bij jeugdzorg snappen dit niet altijd. Daarom is het beter om jeugdzorg er niet mee te laten bemoeien. Maar dat is nu al te laat zie ik.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 19:44
Richard
Ouder wil geen OTS. Ouder heeft ook vrijwilligers in haar netwerk maar het komt nog niet goed rond. Kind loopt terug naar huis. Ouder kan niet door een deur met kind. Eigenlijk denk ik aan een EKC maar ik heb er maar weinig invloed op helaas.
Richard
27-03-2013 om 19:46
Nu financieel
Je kunt dus aan een stel pleegouders vragen of zij bereid zijn om gratis voor je kind te zorgen. Helaas is er een tekort aan pleegouders. En ik denk ook dat de meeste zich wel twee keer zullen bedenken als ze daar 568 euro in maand voor moeten missen. Maar als je zelf zoveel geld kunt opbrengen dan valt daar wel over te onderhandelen. De ouderbijdrage van een uithuisplaatsing is 129 euro per maand. De huur van een kamertje ligt rond de 300 euro. Wanneer het kind in een pleeggezin zit dan moeten zij voor eten, kleding, meubels, en uitjes zorgen. Als het kind op kamers zit dan moet de ouder hier zelf aan blijven bijdragen.
Dus het is even afwegen wat het goedkoopste is. Ik zou een paar betrouwbare pleegouders zoeken en hun direct die 568 euro per maand geven. Ondertussen dringt het bij pleegouders ook wel door dat ze hun roeping beter uit kunnen voeren zonder de inmenging van jeugdzorg.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 19:47
Vrijwillig
Inderdaad, dat kan ook, moeder heeft zelfs diverse opties, geld is geen probleem, maar kind loopt toch weer terug naar huis. Dat los je niet op met een OTS.
Richard
27-03-2013 om 19:59
Vervelend
Dat het kind steeds terug naar huis loopt kun je niets aan doen. Ook kinderen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Zolang dat kind geen gevaar vormt mag het gewoon telkens weer naar huis lopen.
mirreke
27-03-2013 om 20:51
Bij ons uhp zonder ots
Ik lees het net pas. Nu helemaal tijd, probeer later vanavond eerst te lezen en dan te reageren.
Ik zou sowieso zeggen: nooit ots, want dat loopt vaak helemaal verkeerd af.
mirjam
Tango
27-03-2013 om 20:55
Vrijwillige plaatsing
Een kind kan ook vrijwillig in een pleeggezin geplaatst worden, zonder ots. Pleegouders hebben dan ook gewoon recht op vergoeding. Maar in dit geval zal dat dus niet gaan werken omdat het kind wegloopt. Dat ga je dus erg moeilijk tegen. Wat bedoel je met een EKC, Amsterdammertje? Dat begrip komt me zo gauw niet bekend voor.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 21:00
Ekc
Ach, ik zeg het niet zo goed denk ik. Ik bedoel een Eigen Kracht gesprek met mensen uit het netwerk en met het kind zelf om gezamenlijk een oplossing te vinden.
Temet
27-03-2013 om 21:25
Ff heel snel
Omdat mijn naam in een eerdere titel genoemd werd meng ik me er heel snel in, maar heel veel verstand heb ik er ook niet van.
Het risico dat Emine schetst is er wel, namelijk dat Jeugdzorg zal aansturen op een ots ook als moeder niet wil. Maar goed, instemmen met een ots betekent ots, niet instemmen met een ots betekent dat er nog een mogelijkheid is om die tegen te houden.
Probeer te achterhalen wat er in een vrijwillig kader mogelijk is, zou ik denken, en stuur daar op aan. Als Jeugdzorg dan vervolgens toch een ots wil, voer dan verweer dat een ots een ernstige inbreuk is op het gezinsleven en dat die slechts moet worden opgelegd als minder ingrijpende maatregelen naar verwachting niet zullen helpen, dus dat Jeugdzorg dan moet uitleggen waarom ots - feitelijk een inperking van de bevoegdheden van moeder - iets kan bereiken dat vrijwillige hulp niet kan bereiken.
Groeten,
Temet
Amsterdammertje
27-03-2013 om 21:29
Effe wachten
Bedankt voor de reacties Mirreke en Temet. Ik wacht wel tot jullie tijd hebben om de draad te lezen. Alvast bedankt.
tsjor
27-03-2013 om 21:54
Informatiebrochure
Google eens op je vraag: kunnen ouders machtiging gesloten plaatsing vragen?
Het moet wel om een gesloten plaatsing gaan, want alle andere vormen (pleeggezin etc.) daar loopt het kind toch weg.
Als het goed is kom je dan een link tegen naar een informatiebrochure van de rijksoverheid over gesloten jeugdzorg.
Het is wat verwarrend, want eerst staat er dan een ots nodig is voor een machtiging, maar vervolgens staat er dat het niet nodig is als degene die het gezag heeft instemt met de plaatsing in een gesloten setting. En dat doet de buurvrouw.
Wel is een indicatiebesluit van BJZ nodig en moet een gedragswetenschapper van BJZ na onderzoek de noodzaak voor een gesloten plaatsing bevestigen. Wel moet een verzoek aan de rechter worden gedaan en ik weet niet of BJZ dat doet of dat de ouders dat doen. Wel moet duidelijk zijn dat er sprake is van ernstige gedragsproblemen, die niet op een andere wijze kunnen worden opgelost.
Indertijd heeft stichting misplaatst ervoor geijverd, dat een machtiging gesloten plaatsing ook zonder ots zou kunnen, omdat het best kan zijn, dat ouders ermee instemmen. Ik ken één situatie waarin een vader een gesloten machtiging voor zijn zoon had zonder OTS. Het grote voordeel is dat de hulpverleners vervolgens met vader moeten overleggen over hoe het gaat met de behandeling.
Er zijn echter ook nadelen. Zo kan een kind het de ouder erg kwalijk nemen dat zij haar heeft laten opsluiten. Een kind kan ouders gaan manipuleren om die machtiging ongedaan te krijgen. Hulpverleners inclusief BJZ zijn niet ingesteld op ouders, maar op voogden. Dus je moet wat kunnen overwinnen als je die route wil gaan.
Voor een machtiging gesloten plaatsing is altijd een machtiging van de rechter nodig en de rechter zal een kind dat ouder is dan 12 jaar ook zelf willen horen (hoeft niet, maar dat kun je wel verwachten).
Kortom, een hele kluif. Wellicht kan buurvrouw beginnen met een brief op te stellen aan BJZ waarin zij vraagt om een indicatiebesluit voor een gesloten machtiging voor haar dochter. Volgens mij moet ze dan verwijzen naar art. 29b van de wet op de gesloten jeugdzorg (2007).
Nog een valkuil: vaak wordt voorgesteld dat je met een OTS de wachttijden kunt omzeilen. Dat is niet zo. Indertijd (ik weet niet hoe het nu is) waren er wel degelijk plekken vrij, alleen moesten er besluiten worden genomen door de DJI om iemand te plaatsen en dat proces verliep langzaam en traag. Het kan helpen als moeder zelf al kontakt opneemt met een instelling voor gesloten jeugdzorg, daar hoort ze hoe de procedure is en vooral ook of er plaats is. Als je bij de rechter heel konkreet kunt zijn, dan is dat natuurlijk gunstig.
Een andere en betere moeilijkheid is dat buurvrouw via de huisarts naar de GGZ gaat en dat er vanuit de GGZ een verzoek komt tot opname in een gesloten setting. Maar soms lopen alle processen tegelijk, wacht je op plaatsing binnen de GGZ en gaat BJZ toch een OTS aanvragen. Als je zoveel mogelijk zelf alles regelt heeft de gezinsvoogd vervolgens weinig meer te doen. In een situatie duurde het maanden voordat de gezinsvoogd langs kwam om kennis te maken, het kind was immers al geplaatst via de GGZ.
En nog een andere mogelijkheid: Belgische internaten. Dat moet je dan wel helemaal zelf betalen, maar als geld geen probleem is zou dat ook een mogelijkheid zijn.
Tsjor
Amsterdammertje
27-03-2013 om 22:13
Tsjor
Dankje Tsjor, dat schiet op. Ik zal eens googlen op die informatie.
Amsterdammertje
27-03-2013 om 23:12
Bedankt tsjor
http://www.psynip.nl/website-openbaar-themas/sector-jeugd/gesloten-jeugdzorg/brochure.pdf
"Een ondertoezichtstelling is dus niet vereist als degene die het gezag heeft, instemt met de opneming en het verblijf."
Maar zo ver is het nog niet. Maar dat wilde ik inderdaad graag weten.
Nogmaals mijn hartelijke dank Tsjor. Ik heb het al doorgemaild naar de buurvrouw.
Emine
27-03-2013 om 23:49
Richard
Richard, BJZ kan wel om een ots vragen. En wel via de raad voor de kinderbescherming. Als zij een zorgmelding doen bij de raad omdat moeder niet instemt met de ots terwijl dit wel nodig zou zijn, kan dit leiden tot onderzoek van de raad. Als die vervoglens (de visie van jeugdzrog zwaar meewegend) zegt dat een ots nodig is, heb je daar je procedure en we weten allemaal dat rechters de kinderbescherming en jeugdzorg volgen.
Emine
27-03-2013 om 23:50
Hoe kan het?
Hoe kan het dat ouder en kind niet door een deur kunnen en kind toch steeds terugkeert?
Amsterdammertje
28-03-2013 om 00:04
Emine
Uit privacy overwegingen kan ik je niet verder inlichten over de situatie.
Er zijn uitspraken waarin ouders geen OTS hebben gekregen. Gewoon omdat de toegevoegde waarde er niet is.
En moeder is nog steeds goed bezig om zaken opgelost te krijgen. Dat kan niemand haar verbeteren. En zij gaat er over.
Emine
28-03-2013 om 09:00
Rare reactie
Ik vind de laatste reactie een hele rare. Ik krijg het idee dat ik wat aangevallen wordt. Maar he, ik heb het hele systeem niet verzonnen he? Ik wijs er alleen op dat het risico erin zit dat jeugdzorg aan de haal gaat met de informatie die ze al heeft, terwijl oplossing uitblijft. Het is naief om te denken dat een ouder het goed doet en er dus geen ots kan komen. Er hoeft maar een hulpverlener te zijnd ie het anders ziet (of wil zien) en je gaat.
Amsterdammertje
28-03-2013 om 09:07
Emine
Dat gaat niet over jou hoor. Ik ben er ook niet blij mee. Het is weer een oud liedje. Ze doen hun best en er zijn momenten maar als puntje bij paaltje komt moet je voor de echt goede oplossingen toch weer zelf op zoek en dat doen we nu. En dan inderdaad inmiddels taal die er op duidt dat men de zaak wil gaan overnemen terwijl de eigen oplossingen niet blijken te voldoen.
Geeft niet, is moeilijk, maar geen reden om aan het stuur te gaan zitten.
Amsterdammertje
28-03-2013 om 09:08
Gevecht
Zonodig wordt het een gevecht, moeder heeft een advocaat. Maar misschien legt ze zich er ook wel bij neer, het is allemaal nog mogelijk. Er zijn keuzes, ik ga er niet over.