Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Niet meer naar de kinderarts

http://www.artsenauto.nl/open-brief-jeugdzorg/

De 'sluiproute' voor ouders om het ggzverhaal te omzeilen, door aan te haken bij de lichamelijke problemen van een ontwikkelingsstoornis, wordt dichtgetimmerd.
En natuurlijk is het vreemd dat geestelijke en lichamelijke gezondheid, bij kinderen en ouderen met name altijd gerelateerd, uit elkaar gehaald wordt. Maar dat was al aan de hand met de transitie en de jeugd ggz naar de gemeente.
Het gaat over de financiering

"Ons is nu gebleken dat men pogingen doet om de Dot-DBC codes voor gedragsstoornissen (o.a. 7601) af te schaffen. Het gevolg hiervan zou zijn dat kinderartsen, die altijd een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de behandeling van gedrags- en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen dit niet meer kunnen doen!"


Nu nog de huisarts

De huisarts gaat ook uit het pakket. Dat wordt de jeugdarts en liever nog de hbo jeugdverpleegkundige. Ik doe die voorspelling al sinds de invoering van de basisverzekering - fijn want gratis voor de kinderen.. Het ligt er wat mij betreft al die jaren al duimen dik bovenop.
Verontwaardiging van artsen over het gebrek aan vrije artsenkeuze, gaat niet helpen. Wat zou kunnen helpen is een particulier circuit dat buiten de zorgverzekering om gaat. Het zal niet lang meer duren of er komt zoiets op de markt.

Evanlyn

Evanlyn

14-08-2014 om 12:26

inderdaad

Zoiets hebben wij al afgesproken met een hulpverlener. Vergoedt de gemeente de hulp straks niet, prima, dan betalen wij het. Want wij hebben daar het geld voor en het is gewoon tè belangrijk.

Wat we zouden doen als wij - zoals vele andere mensen - het geld niet hadden, daar durf ik niet aan te denken.

vlinder72

vlinder72

14-08-2014 om 13:40

maar mirjam

Wat moet de HBO jeugdverpleegkundige nou met de voetschimmel van mijn oudste. De koortsstuipen van de jongste en de hersenschudding van nummer twee?. Bovendien zit het GGD hier 9 kilometer vandaan en de huisarts zit om de hoek.

Om misverstanden te voorkomen

Vlinder, ik ben geen voorstander.
Het zal ervan komen omdat het kan. En ook omdat het in de praktijk al gebeurt. In het ziekenhuis, bij de specialist, het echte werk wordt gedaan door niet artsen of niet specialisten. Pas als het moeilijk wordt, dan komt de dokter erbij.

Hier in Frankrijk komt daar nog eens bij dat je als patient de arts/specialist zelfs nauwelijks te spreken krijgt. Je hebt het te doen met de verpleegkundige. De arts vraagt aan de verpleegkundige hoe het met de patient gaat. Niet eens aan de patient zelf, tenzij de verpleegkundige dat nodig vindt.

Nee, niet leuk. Maar ook hier wordt heel acceptabele gezondheidszorg geboden die ver boven het niveau van erbarmelijk en mensonterend uitsteekt.

Kortom: het kan, het mag, het is geen schending van wat voor een recht dan ook, dus zal het gebeuren.
Toch ben ik tegen. Ik zou, als ik dat zou kunnen betalen, andere zorg kiezen.

Evanlyn

Evanlyn

14-08-2014 om 15:28

het gebeurt al

Veel huisartsen hebben een POH, dat is een HBO'er die diabetescontroles en zo doet. Het idee van de bobo's is dat die meer taken gaat overnemen. Die is dus in dienst van de huisarts (meestal meerdere huisartsen), dus beschikbaar om de hoek.

Geja

Geja

14-08-2014 om 21:42

Huh?

Mis ik nou wat? Die open brief die AnneJ inbrengt gaat toch over ggz, dat heeft toch niks te maken met voetschimmel, koortsstuipen en hersenschudding?

Leen13

Leen13

14-08-2014 om 22:17 Topicstarter

De jeugdarts Geja

Het schrappen van psychische problemen van kinderen als declareerbaar bij de kinderarts is een volgende stap in het marginaliseren van de kindergeneeskunde.
Als de jeugdarts de huisarts gaat vervangen, dat verwacht Miriam als volgende stap, en dat vind ik ook wel een logische maar onwenselijke zaak, dan gaat de hele kindergeneeskunde over naar de artsen van de overheid, de jeugdartsen. Een onwenselijke zaak.

Halve porties

Maar het is niet zo dat ik er een overheidsplan tot controle van kinderen in zie. Het gaat over kosten. Daar ligt een opvatting over kinderen onder die me niet bevalt. Iets als "het valt wel mee, het is natuurlijk, het is niet medisch, daar hoeft geen dokter bij". Op dezelfde manier is bevallen bij de huisarts verdwenen en naar de VK gegaan. Het ontmedicaliseren van gezonheidszorg is dan ook geen nieuw verschijnsel.

Maar vooral ook: op dezelfde manier wordt er over kinderen en hun rechten gedacht. Alsof halve porties privacy, onderwijs, gezondheidszorg en rechtsbescherming voor hen voldoende is omdat het maar kinderen zijn.

Barvaux

Barvaux

15-08-2014 om 11:57

hmm

Ik vertrouw meer een verloskundige die jaren en jaren geleerd heeft over alleen zwangerschappen en bevallingen dan een huisarts die dat kleine stukje in zijn of haar hele opleiding had. Zo vertrouw ik ook een fysiotherapeut meer als het gaat om spieren en gewrichten en een diëtist als het gaat om voeding en een diabetesverpleegkundige als het gaat om diabetes.

Ik vertrouw NIET iemand die de taak van huisarts op zich neemt omdat juist DIE taak juist volledig door een huisarts is geleerd: het uitzoeken of iets pluis of niet pluis is en daarna doorsturen. Iets wat een verloskundige doet op alleen het terrein rond zwangerschap en bevalling maar de huisarts op alles.

Helemaal eens met Barvaux

Kwam ook in mij op, je mag er toch vanuit gaan dat specialistische hulp juist beter is. En inderdaad, de huisarts heeft op zijn/haar beurt ook weer een unieke taak.

bibi63

bibi63

15-08-2014 om 14:05

Ook eens met Barvaux

Ik noem verloskundigen en fysiotherapeuten 'specialisten', niet omdat ze medicijnen hebben gestudeerd, maar omdat ze gespecialiseerd zijn op een bepaald gebied. Heel wat meer dan de huisarts. Een huisarts stuurt je ook naar een cardioloog, als de materie hem te ver gaat. De cardioloog heeft dan wel medicijnen gestudeerd en is dus arts, een verloskundige niet, maar wat maakt dat uit? Het is natuurlijk niet zo dat de algemene medicijnen studie heilig is voor alles.
Bibi

bibi63

bibi63

15-08-2014 om 14:09

En verder

Je zou natuurlijk ook kunnen verplichten dat een verloskundige of fysio eerst medicijnen moet studeren en zich dan specialiseren in het vak 'verloskunde' of 'fysiotherapie'. Dat kan. Maar voegt dat iets wezenlijks toe? Ik denk het niet. Het kost wel meer aan studie én de uurtarieven zullen hoger zijn.
Bibi

Zo is dat

En zo is het beroep van huisarts (overigens ook van elke andere specialist) volledig uit te kleden en in stukjes te knippen.

Nou ja, nog even en de jeugdarts of hbo verpleegkundige doet de kinderen. Dat is maar goed ook, als ik jullie zo begrijp.

Esther

Esther

15-08-2014 om 15:00

bovendien

Mag je als volwassene gewoon kiezen, je kunt nog steeds eerst naar de huisarts en dan pas naar de fysiotherapeut.

Kinderen met psychische problemen (of gewoon dyslexie) raken hun keuzevrijheid kwijt. Je bent straks afhankelijk van die zorgverleners waar de gemeente een contract mee heeft.

Ik zie ertegen op. De psychiater van mijn kinderen krijgt geen contract van de gemeente. Zelf betalen voor meerdere kinderen is best een prijzige keuze, die ik niet onbeperkt kan volhouden. Verder nog een kind dat dyslexiebehandeling nodig heeft. Opnieuw iets waarbij ik liever zelf kies welke behandelaar dat het beste kan doen.

Ik ben nog steeds verbaasd hoe gemakkelijk deze zorg uit het basispakket geschrapt wordt. Ik vrees daarom net als Miriam ook voor verdergaande stappen, waarbij kinderen steeds vaker de zorg via de gemeente krijgen i.p.v. via de zorgverzekering.

Barvaux

Barvaux

15-08-2014 om 15:49

Miriam

"En zo is het beroep van huisarts (overigens ook van elke andere specialist) volledig uit te kleden en in stukjes te knippen."

Nee helemaal niet en dat zeg ik ook niet. De huisarts is de zeef en die houdt tegen wat hij of zij kan behandelen (met medicijnen). Als dat niet gaat dan verwijst hij of zij je door naar iemand die meer weet van datgene wat jou aangaat. De generalist dus die doorverwijst naar de specialist (de verloskundige, de cardioloog of de fysiotherapeut).

"Nou ja, nog even en de jeugdarts of hbo verpleegkundige doet de kinderen. Dat is maar goed ook, als ik jullie zo begrijp."

Nee want de jeugdarts is GEEN huisarts en zo ook de hbo verpleegkundige niet, wat weet die laatste van de huisartszaken?
Wat precies de jeugdarts heeft geleerd weet ik niet maar van mij mag die huisarts spelen als die alles geleerd heeft wat de huisarts heeft geleerd en daarbovenop nog specifiek jeugdzaken. Ik zie daar geen probleem in als die jeugdarts wel goed bereikbaar is. We weten allemaal dat een huisarts je kan weigeren als je te ver weg woont.

Als een jeugdarts de taken van de huisarts voor 0-18 jaar gaat overnemen (en dus eerst een huisartsopleiding heeft gedaan) zijn er ook veel meer nodig en kunnen we een kwart van de huisartsen wel weer 'weg doen'. Ik zie daar weinig besparing in. Verder vind ik het verstandig dat een huisarts het HELE gezin kent en niet de helft, zo ook de jeugdarts.

Weer een voorspelling van Miriam die nooit gaat uitkomen.

bibi63

bibi63

15-08-2014 om 15:51

Huh miriam

Is de husarts voor jou zo heilig dan? Of was jij niet tevreden over je verloskundigen? En wat is er mis met een jeugdarts? Heeft hij/zij niet gestudeerd?
Bibi

bibi63

bibi63

15-08-2014 om 15:53

En wel met esther eens

Daar zit ik ook niet op te wachten, dat contracten gedoe. Dat vind ik wel degelijk zorgelijk.
Bibi

Leen13

Leen13

15-08-2014 om 18:35 Topicstarter

hmmm

"Wat precies de jeugdarts heeft geleerd weet ik niet maar van mij mag die huisarts spelen als die alles geleerd heeft wat de huisarts heeft geleerd en daarbovenop nog specifiek jeugdzaken. Ik zie daar geen probleem in"
"En wat is er mis met een jeugdarts?"

Misschien niet helemaal goed begrepen dames?
Wat is het verschil tussen de huisarts en de jeugdarts? Zie je geen verschil, zie je geen probleem. Wat is het verschil?

Specialist dus

Net als de kinderarts bijv. Maar geen huisarts.

wizzer

wizzer

15-08-2014 om 18:58

keuzevrijheid

Het gaat vooral wat mij betreft om de vrijheid om een eigen arts te mogen kiezen. Als je verplicht naar de jeugdarts moet, dan is die vrije keuze er niet.

Barvaux

Barvaux

15-08-2014 om 22:36

annej

Ik heb het prima begrepen, ik zeg ook dat alleen een jeugdarts niet voldoende is om een huisarts te vervangen maar blijkbaar lees jij niet goed. Ook zeg ik dat het gewoon niet slim is omdat ik vind dat een huisarts het hele gezin moet kennen en een jeugdarts die ook huisarts is (anders kan een jeugdarts niet voor kinderhuisarts spelen) kent het gezin ook niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-08-2014 om 23:51

Contracten en huisartsen

Ik vind de schrik rond contracten in dit draadje wat apart. Het gros van de Nederlanders is verzekerd met een 'natura' polis wat betekent dat ze naar een arts of therapeut moeten die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Of een zorgverlener een contract met een gemeente heeft of met een zorgverzekeraar maakt naar mijn idee geen flaus aus.

En hóe goed kent een huisarts een gezin nu eigenlijk echt? De huisarts kent het gezin tot waar hij het gezin te zien krijgt en tot waar hij informatie relevant vindt. Als een gezin bestaat uit een vader die nooit naar de dokter hoeft, een moeder die maar af en toe hoeft en kinderen die alleen voor flapoortjes en verstopte neusjes in de wachtkamer zitten, kent de huisarts het gezin amper op het moment dat een kind opeens extra zorg nodig heeft. Huisartsen zijn tenslotte niet meer de gezellige dorpsdokters, maar net als specialisten in het ziekenhuis lopendeband arbeiders vanwege de grote praktijken.

bibi63

bibi63

15-08-2014 om 23:58

Oke

En hoe zouden we het dan willen? Zowel realistisch, realiseerbaar, betaalbaar en functioneel.
Bibi

Barvaux

Barvaux

16-08-2014 om 10:10

Kaaskopje

Als er niets aan de hand is kent de huisarts het gezin toch (als niets aan de hand zijnde)...

vlinder72

vlinder72

16-08-2014 om 10:32

Het is hier zo slecht nog niet

Ik vind het allemaal helemaal niet zo slecht in Nederland met de gezondheidszorg. Wij zijn in Frankrijk naar de huisarts geweest met een kind en stonden buiten met twee soorten antibiotica en een zalfje en wij moesten na twee dagen weer terugkomen. In Nederland was een zalfje voldoende geweest en terugkomen alleen indien wij vonden dat het nodig was of als het niet weg ging (beginnende krentenbaard). Natuurlijk zien sommige mensen dat als aandacht maar in mijn ogen is het gewoon kassa voor de apotheek en de huisarts.

In Duitsland heb je als patient niets te zeggen en is het weer allemaal anders.

Wij houden van Nederlanders gewoon van klagen en van doemscenario's. En vroeger was het echt niet beter. Ik kan mij nog herinneren dat wij als kind verzekerd waren bij het ziekenfonds en dat mijn vader een betere baan kreeg en particulier verzekerd werd. Werkelijk waar er ging een wereld voor ons open. Wij mochten in een andere wachtkamer bij de tandarts. Je kon opeens zo een afspraak maken bij de huisarts zonder dagen te wachten. Daar zouden wij nu mee aan moeten komen. Aparte wachtkamers voor mensen met alleen een basisverzekering. Of een aparte behandeling en duurdere materialen. Maar dat was toen heel gewoon. Of is iedereen dat opeens vergeten?

Leen13

Leen13

16-08-2014 om 14:58 Topicstarter

Het is

Alleen niet zo makkelijk terug te draaien als het eenmaal zo ver is. Aan de andere kant is het blijkbaar een ontwikkeling waar je als burger machteloos tegenover staat.
We staan erbij en kijken ernaar. Zal wel meevallen toch?
De WGBO wordt afgeschaft, je mag niet meer zelf of als ouder voor je kind bepalen of je meegaat in een voorgestelde behandeling, maar je wordt verplicht het schaamhaarverhaal op te leveren en je kind in te leveren als de juffrouwen van de 'schooldokter' je gezin en je kind geprofileerd hebben met een computerprogramma. Deelname aan de schooldokter wordt verplicht anders mag je kind niet naar school, net zoals het nu verplicht is om toestemming te geven voor een juffrouwenbijeenkomst als het ZATteam anders werkt school niet mee aan speciaal onderwijs.
Maar dat is goed, wat weten ouders en particulieren nou van de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen?
De samenleving heeft er belang bij dat alle kinderen een staatsopvoeding krijgen of anders verdwijnen in de krochten van de pleegzorg waar ze als dropouts uitkomen, beschadigd en in de steek gelaten.
http://www.ouders.nl/artikelen/met-profilering-is-niemand-geholpen

Leen13

Leen13

16-08-2014 om 15:48 Topicstarter

De gevolgen

Het contacttijdschrift van de kindergeneeskundigen gaat over ontstekingsreacties in de darmen bij kinderen
http://www.kinderartsenwetenschap.nl/

Bij de jeugdartsen gaat het over 'pluis en niet-pluis bij de jeugdarts.
http://www.ntvg.nl/artikelen/pluis-en-niet-pluis-bij-de-jeugdarts-2-casussen/reacties

Dat is het verschil tussen het ontwikkelen van medische deskundigheid en het ontwikkelen van quasideskundighei voor de opsporing van 'kindermishandeling'.

Het tijdschrift KM is straks nog het enige platform voor de kindergeneeskunde.
http://www.tijdschriftkindermishandeling.nl/nl/magazine/category.html

Leen13

Leen13

16-08-2014 om 16:04 Topicstarter

Ontwikkelingsproblemen

http://www.orbisconcern.nl/orbis-medisch/ziekenhuis/kinderen/ontwikkelingsproblemen-bij-kind/
Als de kinderarts de regie heeft wordt de ouders gevraagd alle mogelijk informatie van derden aan te leveren.

De jeugdgezondheidszorg onderzoekt ongevraagd je kind. Nu al overtreden zij de wet door niet eerst jou toestemming te vragen. Wil je dat niet dan moet jij actie ondernemen - en geboekt worden als 'zorgmijder'.
http://www.ggd.amsterdam.nl/jeugd/jeugdgezondheidszorg/
Het opvragen van gegevens aan derden wordt buiten jou om gedaan.

Leen13

Leen13

16-08-2014 om 16:28 Topicstarter

Zelfrespect

Het heeft te maken met zelfrespect. Wil je als ouder zelf de regie houden over je gezin en verantwoordelijk zijn voor wat er nodig is in je gezin met opgroeiende kinderen of vind je het geen probleem om als 'pleger' gezien te worden. Van Kindermishandeling. Elke nog niet behandelde zorg, volgens derden dan, is namelijk 'kindermishandeling'.
Vind de school dat jou kind een etiket moet krijgen en doe je dat niet dan ben je een pleger.

bibi63

bibi63

16-08-2014 om 16:41

klopt vlinder, ziekenfonds

Vroeger als ziekenfondspatient was je 2e-rangs. Ik kan me het nog heel goed herinneren. Voor de halfjaarlijkse tandartscontrole werden 2 dagen gereserveerd en stond je in de tuin in de rij...... Heel apart.
Maar anderzijds: het kostte je geen drol..... Voor meer service, moet je meer betalen, het moet ergens vandaan komen.
Bibi

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.