Leen13
22-03-2014 om 20:53
Hoe is het nu met die zeiljongens....
http://www.telegraaf.nl/vrouw/vrouwblog/moeder_van_zeiljongens/article21330226.ece
Helaas zit de familie er nogal doorheen door het instantiegedoe en geldgebrek. Indertijd was Laura te zien op de HISWA.
De zeiljongens zijn wel uitgenodigd maar de HISWA kan geen ticket voor ze betalen, dus helaas is die publiciteit er niet.
"Jeugdzorg heeft een schriftelijke aanwijzing gedaan omdat de school niet inschrijft! Maar dat is nu juist het probleem dat de jongens met hun actie aan de orde stellen; Scholen die niet inschrijven! Daarom is het rechterlijk pardon uitgesproken. Kinderen zonder onderwijs. Zelf hebben de jongens nu onderwijs maar dat is niet toegestaan in Nederland dus zijn ze vertrokken, de grens over."
"Hoe nu verder? Er is hulp nodig, we kunnen het niet alleen, website, het gebruik van een groter schip…. We hebben een plan en zijn op zoek naar één grote investeerder of vele kleintjes ook alles daartussenin is goed. Rust om te vertellen wat er gebeurt. Oplossingen aanreiken, andere thuiszitters laten meezeilen om een boost aan hun eigenwaarde te geven…. de vele creatieve ideeën in de steigers zetten."
De website is onder constructie. Er staat wel een banknummer op voor sponsors.
http://www.sailingforeducation.com/home%20nl.htm
Miekemieke
23-03-2014 om 07:43
mag dat wel?
Mag hier wel op de site om geld gevraagd worden?
Er bestaat wel een opleidingsschip voor jonge mensen in Noorwegen. Die varen ook de hele wereld over. Ze halen dan ook een nautisch diploma. Het is hard werken maar ik ken iemand die er baat bij gehad heeft. Misschien is dat ook wel geschikt voor die zeilbroers?
Maar het moet ook niet te druk worden op de wereldzeeen met op drift geraakte pubers. Eigenlijk vind ik 1 Laura Dekker wel genoeg in de media. Met alle respect overigens.
Leen13
23-03-2014 om 12:38
nog meer reclame
Wat een sukkel ben ik inderdaad, oud nieuws. Blijkbaar heb ik toch het volgende bericht gemist.
http://www.eerde.nl/Eerde/Over-Eerde-Nieuwsoverzicht/Zeilbroers-weer-naar-school.html
"De dyslectische en hoogbegaafde zeilbroers Enrique en Hugo gaan vanaf maandag weer naar school. De jongens gaan naar de Internationale School Eerde, die hun opleiding uit een eigen fonds betaalt. "Waar het reguliere onderwijs tekortschiet is het particuliere onderwijs nu te hulp geschoten", zegt hun advocate Katinka Slump vandaag."
Evanlyn
23-03-2014 om 13:00
wat mooi!
Dat had ik ook gemist, kennelijk de verkeerde krant gelezen. Ik wens ze heel veel succes. En zo zie je maar dat het loont voor ouders om te vechten voor je kind. Later als ik groot ben ga ik ook mensen hiermee helpen. Voorlopig heb ik helaas mijn handen vol aan mijn eigen toestanden.
En dan te bedenken dat ze eerst naar zo'n Rebound voorziening moesten van hun oude school. Sjiek hoor, dit...
En Miekemieke: die op drift geraakte pubers, dat was toch die VOC mentaliteit? Ferme jongen, stoere knapen en zo...(of misschien: daar was laatst een meisje loos).
Marieke
26-03-2014 om 22:56
... het was mooi ..., helaas, ... te veel wind
Inderdaad, het particuliere onderwijs is te hulp geschoten, ... toen in 2013. Dat was mooi, dat was goed. Inmiddels waait er helaas een andere, koude, onbezonnen wind van een eigenaar met dictatoriale trekjes. De directeur van het commerciële Parkendaal heeft zich voor de helft ingekocht en zwaait daar nu als een eenkoppige bemanning de scepter. Er staat een wind waar geen land mee te bezeilen is. Aan het internationale karakter van de school (International School Eerde) wordt flink geknabbeld, het familiaire karakter en het bijzonder onderwijs van de school is samen met het management begin dit jaar er uit geschopt en met volledige instemming en onder verantwoordelijkheid van het bestuur van Landstede (n.b. óns maatschappelijk kapitaal) wordt International School Eerde nu met veel bravoure omgevormd tot een "sportschool". Wel met wat vreemde kaders: zeilen hoort daar niet bij? Inmiddels wordt namelijk ook duidelijk dat er voor de dyslectische en hoogbegaafde zeiljongens en kinderen met gelijksoortige leerproblemen geen plaats meer lijkt te zijn. Tja, dat krijg je nou als overheden zich laten inpakken door wind-blazende mannen, ... en nou maar afwachten of ze de onder het vorige management met veel inspanning verkregen accreditatie van de Council of International Schools (CIS) op deze manier nog weten te behouden?
Tip. Volg het nieuws, verbaas u en zeg het voort.
Destentor
01-04-2014 om 17:06
Laatste nieuws
Vandaag in de Stentor nieuws over de zeilbroertjes, " moeder daagt school Eerde voor de rechter".
Leen13
01-04-2014 om 21:32
Nieuwe eigenaar erkent aanspraken zeilbroers niet
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/ma-zeilbroertjes-daagt-school-eerde-1.4295355
"Begin dit jaar is de Ommer school echter verkocht. De nieuwe directie stelt dat er helemaal geen duidelijke afspraken met de zeiljongens of hun ouders liggen; harde contracten ontbreken immers. De moeder betwistte dat gisteren in een kort geding bij de Zwolse rechtbank; de vorige directie heeft de afspraken ook per mail bevestigd, meent zij. Met name de extra ondersteuning -volgens moeder voorwaarde voor studiesucces- is een twistpunt. Die hulp -à 65 euro per uur- is sinds februari uitgebleven. De school wil de jongens dit schooljaar wel regulier onderwijs blijven bieden. De rechtbank doet 15 april uitspraak."
Nu maar hopen dat er een gunstige uitspraak komt. Ondertussen moeten de jongens wel hun broodnodige ondersteuning missen. Zo gaat dat dus. Je knokt onwerkelijk om voor elkaar te krijgen dat je kinderen het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben.
We zijn helemaal geen kenniseconomie. Er wordt onder steeds krappere condities, behalve die van aandeelhouders en grootverdieners, een middelmatig soort onderwijs gegeven dat door ad hoc projectgeld en bevlogen onderwijsmensen nog wat aangevuld wordt met niet structurele aanpassingen voor al die kinderen die niet middelmatig zijn en die ook een doorgaande kwalitatief goede onderwijscarriere behoren te krijgen. Dat wordt een particuliere zaak dus. De participatiesamenleving.
Mach
01-04-2014 om 21:47
ik blijf het lastig vinden
Hoe de situatie en afspraken in deze zaak zit weet ik niet precies. Het is een particuliere school, hoe die zijn geld wil uitgeven moeten ze zelf weten.
Maar ik vind het in zijn algemeenheid wel lastig te bepalen wat je nou precies moet doen om deze jongens en hun moeder ter wille te zijn.
Is het nou echt perse nodig om het VWO te doen wat door extra begeleiding handen vol geld kost? Terwijl ze zonder die begeleiding gewoon een havo diploma kunnen halen? Geld kan maar 1 keer worden uitgegeven. In de zorg en mn de verpleeghuizen en ouderenzorg wordt op van alles en nog wat bezuinigd. Dan is het ook logisch om na te denken of het redelijk is om aan deze jongens zoveel geld te besteden.
Er zijn denk ik heel veel kinderen met een diagnose die met prive begeleiding een stap of twee hoger zouden scoren. Bijvoorbeeld vmbokader in plaats van praktijkschool. Maar dat zijn mensen en ouders die je niet zo snel hoort.
Het moet niet zo zijn dat wie het hardst schreeuwt zijn zin krijgt. Ouderen en demente bejaarden en minder begaafde ouders roepen niet zo hard.
Mia
01-04-2014 om 22:40
Mach
Mach, ik dacht dat het probleem is dat deze jongens zonder begeleiding ook geen Havo of lager kunnen doen. DIe begeleiding hebben ze sowieso nodig om een middelbare schoolopleiding te voltooien. En laat ze dan het maar meteen op hun eigen niveau doen, daar heeft iedereen dan meer aan.
Op de Havo hebben ze nl. ook last van hun dyslexie, daar moeten ze ook lezen en schrijven.
Maar verbeter me als ik er naast zit hoor.
Mach
01-04-2014 om 23:10
Mia
De exacte resultaten van deze jongens ken ik niet. Wel weet ik dat de school waar ze aanvankelijk zaten ze een plek op een lager niveau aanbood.
Bij een dyslexie van deze ernst is volgens mij ook maar zeer de vraag of ze een regulier VWO examen halen met hoeveel hulp dan ook. Je zult toch echt moeten lezen en niet zo'n beetje ook. Je kan misschien met veel hulp een eind komen, maar de regels voor het eindexamen zijn erg strak. Ook voor dyslectische leerlingen.
Leen13
01-04-2014 om 23:52
galerij dyslectici
http://www.dyslexion.nl/index.php/home/galerij-beroemde-dyslectici
Hier en daar lees je wel dat onder al deze beroemde mensen de schoolcarriere niet zo blinkend verliep. Ze hebben gelukkig wel door toeval of ervaring hun sterke kanten weten te ontwikkelen, deels met, deels zonder school.
Leen13
01-04-2014 om 23:54
stranden
Soms lukt het soms lukt het echt niet, ondanks gespecialiseerde hulp. Kinderen stranden in het voortgezet onderwijs of in het vervolgonderwijs.
Ook dan is het toch wat handiger voor de kinderen zelf en voor hun inzet voor de samenleving dat ze dan maar op het VWO stranden in plaats van op het VMBO.
Mia
02-04-2014 om 00:49
Mach
Mach, als ik het goed begrijp was er geen enkele school die de zeiljongens wilde inschrijven, noch hoog noch laag.
"Van tientallen mogelijke scholen was er maar één die op het verzoek van OCW wilde reageren, inschrijven deed die school niet! Dat wordt nu betiteld alsof moeder een aanvullende eis stelt. Allemaal dus niet waar.
Al die jaren is er geen school die ze inschreef. Van hoog tot laag schoof het af. Ook de laatste poging is gestrand toen de school zijn wettelijke verantwoording moest gaan invullen. De school trok zich terug op het moment dat ze het inschrijven niet verder vooruit kon schuiven, nog ver vóór het einde van het traject! Maar moeder krijgt de schuld. De wet zegt dat inschrijving zelfs vooraf hoort plaats te vinden."
Dalarna
02-04-2014 om 09:46
Mia
Dat is niet waar, ze konden zo op een havo terecht op scholen hier in de buurt! Het is alleen dat de school waar ze op zaten alleen atheneum heeft dus ze moesten naar een andere school en de ouders wilden perse geen havo. Er zijn hier genoeg scholen in de buurt met een prima dyslexie begeleiding maar vwo was gewoon voor sommige vakken te veel van het goede.
Dat je op de havo niet opeens geen last meer hebt van je dyslexie is logisch maar er wordt toch wat minder gevraagd van je en je hoeft geen gedoe aan te gaan met die tweede buitenlandse taal die op sommige scholen ook met dyslexie gewoon moet gedaan worden.
Niki
02-04-2014 om 09:52
Niveau
De ouders kregen de jongens niet op een VWO-afdeling ingeschreven, net als alle andere ouders wiens kind afstroomt overigens. Je kunt van LGF-gelden als school niet de ondersteuning bieden die de ouders eisten zonder daar als school op toe te leggen. Ik snap best dat je als ouders vindt dat geen kosten te hoog zijn voor een zo hoog mogelijke opleiding voor je kind, maar vind het ook volkomen terecht dat scholen daar anders over denken; de belangen van andere kinderen moeten immers ook behartigd worden.
Dalarna
03-04-2014 om 06:14
Precies niki
En ze hadden ook alsnog na de havo het vwo kunnen proberen.
M Lavell
03-04-2014 om 09:42
Sprookjes en een principiële kwestie
Dalarna:"Dat is niet waar, ze konden zo op een havo terecht op scholen hier in de buurt! "
Dat is niet waar. Er is uiteindelijk en keer op keer niet een school geweest die ze wilde hebben. Zelfs de vmbo school niet. Er waren wel grote woorden in de media, maar daar is het bij gebleven.
Het hing telkens op hetzelfde. De nodige begeleiding.
Dalarna:"En ze hadden ook alsnog na de havo het vwo kunnen proberen."
Nee dat had niet gekund. Ze waren namelijk niet geslaagd voor havo. Ze zullen zonder extra begeleiding zelfs niet kunnen slagen voor mavo.
Niki:"Je kunt van LGF-gelden als school niet de ondersteuning bieden die de ouders eisten zonder daar als school op toe te leggen. "
Hoe kom je nu weer bij lgf gelden? Die hebben ze nooit gehad hoor. Voor dyslexie heeft lgf nooit gegolden.
Niki:"Ik snap best dat je als ouders vindt dat geen kosten te hoog zijn voor een zo hoog mogelijke opleiding voor je kind, maar vind het ook volkomen terecht dat scholen daar anders over denken; de belangen van andere kinderen moeten immers ook behartigd worden. "
Het is een volkomen vals argument. Het ging de ouders niet om geld. De veronderstelling dat de nodige begeleiding voor deze leerlingen te duur zou zijn, is uit de lucht gegrepen. Precies op de manier zoals jij dat doet. Suggestief en een tikkeltje verwijtend. Er is op geen enkele manier onderbouwing gegeven.
Met deze jongens is niks aan de hand. Ze kunnen gewoon naar school zolang ze het volhouden. Dat zal niet de volle termijn zijn, vanwege het simpele feit dat ze die toetsen en testen allemaal niet zullen halen. Dan worden het dropouts die voor hun verdere bestaan op hun eigen creativiteit zijn aangewezen. Zoals Jamie Oliver dat in Engeland heeft gedaan. Of Jan des Bouvrie hier.
Ik noem ze omdat we ze allemaal kennen. Maar er zijn er hordes. Die worden niet allemaal beroemd, maar echt mis gaat het ook niet per se.
Er is wel een kwestie. In die tussentijd is hier in Nederland kwalificatieplicht ingevoerd. Deze jongens moeten naar school totdat ze 18 zijn en krijgen pas recht op een uitkering als ze een diploma halen dat ze zonder extra begeleiding niet zullen kunnen halen.
En dan zeg jij (zonder dat verder te onderbouwen) dat die extra begeleiding te duur is. Dat zeg jij, dat zegt de school waar deze jongens ingeschreven stonden en dat zeggen alle volgende scholen tot vandaag aan toe. Zonder dat verder te onderbouwen.
Zie je de principiële kwestie al? We zeggen dus dat deze jongens naar school moeten net zo lang totdat ze een doel halen (dat diploma) waarvan we vooruit al weten dat ze dat niet kunnen halen. Extra hulp om te zorgen dat ze dat doel wel kunnen halen, vinden we te duur.
Oh, Dalarna, datzelfde gaat op voor dyscalculie.
Ananas
03-04-2014 om 22:34
Dat verbaast me
Er zijn inderdaad wel veel verhalen in de media geweest, en dat is vast niet altijd even waarheidsgetrouw. Maar van de school waar mijn kinderen op zitten, VWO HAVO en MAVO met een naar men zegt goede dyslexie begeleiding en bovendien niet al te ver van de oude school, heb ik begrepen dat er geen enkel verzoek is gedaan of contact is geweest. Ze waren daar zelf wat verbaasd over. En hoe zit het dan wel met dat geld? Wilden de ouders de begeleiding zelf betalen of zo? ik begrijp niet veel van je antwoord Mirjam, blijkbaar heb je inside informatie maar voor buitenstaanders is het moeilijk te volgen wat er dan wel aan de hand is.
Leen13
03-04-2014 om 23:20
verdachtmakingen
Het is gewoon een zwarte pietenspel. Men is niet gericht op oplossingen maar op beschuldigingen.
Het is natuurlijk dwaas dat als je kind net goede begeleiding heeft en het gaat goed dat dan de school er ineens mee ophoudt, om wat voor reden dan ook. En dan ben jij als ouder weer aan zet om de zaak vlot te trekken of anders krijg jij de zwarte piet.
En dan zitten die jongens eindelijk op de school in Eerde en dan komt er een nieuwe directie en dan mag je weer beginnen.
Er is een maatschappelijk probleem met school vanwege bezuinigingen en het opstapelende onderwijsbeleid van de afgelopen jaren en dan moeten ouders en kinderen vooral niet lastig doen maar gewoon slikken en ja knikken.
En Ananans, weet je wel zeker dat er geen contact is geweest? Daar zijn vaak veel misverstanden over. Mogelijk dat school of ouders wel contact hebben gehad met bestuursleden of via de leerplichtambtenaar met een directielid maar niet zelf. .En dan kan een school zeer schijnheilig doen weet ik uit eigen ervaring.
Hier met zoon ook een basisschool die zelf geen vinger uit wilde steken en alles wat ik op hun advies deed onderuit schoffelde uit onkunde en vanwege het grote zwarte pietenspel.
Op advies van de basisschool belde ik met de ib-er van de door hen beoogde school voor voortgezet onderwijs. Die er meteen een domper op zette omdat kinderen waar wat mee was al veel eerder in het jaar aangemeld hadden moeten worden en ze hadden er al teveel.
Dat meldde ik vervolgens aan de school.
Prompt komt er informatie naar iedereen, inclusief de kinderbescherming dat het niet waar kon zijn. Ik had geen contact gehad met de school want de brugcoordinator wist van niets.
Zo komen de praatjes in de wereld. Om helemaal gestoord van te worden.
Zeg dan vooraf dat je van school niets hoeft te verwachten. Dat is een stelletje amateurs met beperkte middelen en deskundigheid en kunnen zeer sporadisch en afhankelijk van wie je voor je hebt wel eens iets betekenen voor een kind maar het zijn zeker niet de mensen die je door dat oerwoud heenloodsen waar je je ineens blijkt te bevinden als je kind geen blinkende schoolgang heeft.
Wespennest dat is het.
M Lavell
04-04-2014 om 08:51
Gunnen is gratis
Als dat waar is Ananas, een school in de omgeving die niet eens benaderd is, dan heeft de school waarop deze jongens zaten gelogen. Want om nog even een misverstand uit de wereld te helpen: de plicht om een andere school te zoeken rustte niet op de schouders van deze ouders, maar op de school die vond dat ze naar een andere school moesten.
Die school heeft hemel en aarde bewogen (beweert men). Die school kwam uiteindelijk met een Rebound voorziening op de proppen (dat is een voorziening voor ontspoorde kinderen) omdat geen school de kinderen wilde hebben.
Daarna trouwens, heeft de leerplichtambtenaar ook nog allerlei beweringen gedaan over scholen waarmee contact was en die best bereid zouden zijn. Jeugdzorg legde dezelfde claim. Is die school dan ook niet door hen benaderd? Raar spelletje, vind je niet?
Hoe dan ook: alle scholen die niet meteen afwijzend waren (ook vmbo scholen) zijn benaderd, maar ze wilden niet tot zaken komen. Uiteindelijk was er dan eentje, de particuliere school waar het dan nu weer om gaat. Die heeft beloftes gedaan (in de media mooie woorden geuit), maar de nieuwe eigenaar betrekt het meer formalistische standpunt: we hebben geen contract, dus hoef ik niet te leveren.
Waarom heeft jouw school deze ouders eigenlijk niet benaderd? Misschien vind je het zelf raar dat deze ouders eventueel deze school niet benaderd zouden hebben. Al waag ik te betwijfelen dat ze dat inderdaad niet gedaan zouden hebben. Als je aan de telefoon al te horen krijgt dat je niet welkom bent, dan houdt het snel op natuurlijk. De school die een formalistisch standpunt inneemt, wij zijn niet benaderd want we hebben geen inschrijfformulier of toelatingsprocedure doorlopen, kan dat contact ontkennen natuurlijk. Maar deze mensen hebben heel braaf alle contacten die ze hebben gehad in een logboek met datum en tijd gezet. De telefoonrekening kan het bevestigen. Het dossier is compleet.
Wat ik weet kun jij ook weten trouwens. Krantenartikelen staan er bol mee en rechtspraak is openbaar dus kun je inkijken. Al kost dat soms wat moeite.
Ananas:"En hoe zit het dan wel met dat geld? Wilden de ouders de begeleiding zelf betalen of zo? "
Ik heb geld niet in de discussie gebracht. Dat heeft Niki gedaan. Wel op een binnen het onderwijs bekende manier. Een wat verwijtende klaagzang en een beroep op de belangen van de overige leerlingen.
Dat wekt heel wat suggestie. Namelijk dat begeleiding voor dyslexie duur is. Dat het buiten het gewone onderwijsbudget valt. Dat het een onoverkomelijke last is die de belangen van de overige leerlingen schaadt.
Maar is dat zo? Volgens mij niet. Volgens mij kost wat langer over een toets mogen doen, helemaal niks. Gebruik mogen maken van technische hulpmiddelen, is overigens wel gesubsidieerd (niet uit onderwijsbudget). Voor het overige is dat wat je te doen staat niet meer dan het aan deze jongens gunnen van onderwijs op hun niveau: wiskunde, natuurkunde, latijn, noem maar op. Ook als je van te voren weet dat ze van ze lang zal ze levensdagen geen diploma zullen halen.
Dat gunnen kost niks extra.
Deze jongens en hun ouders hebben een principiëel standpunt aangenomen in een strijd waarvan we nog maar aan het begin staan. Zie andere draadjes over kinderen die het perfect doen, excellente scores op alle vakken, behalve taal. Of rekenen. In lijn van wat er komen gaat valt te verwachten dat deze leerlingen allemaal thuis op de bank belanden. Dat er geen school is die ze wil hebben. Dat het onderwijs dat ze wel aankunnen, ze niet gegund wordt.
Als dat niet gunnen over geld gaat, dan lijkt het nu al op chantage. Over de rug van leerlingen. Scholen die met elkaar in pact deze beweging maken. Daar gewichtige woorden aan vuil maken en op die manier weer meer geld losweken. Tot nog toe heeft die strategie altijd gewerkt.
Dalarna
04-04-2014 om 19:18
Miriam
Waar haal jij nu al deze informatie vandaan want in die tijd werd er hier in de buurt over geschreven en toen ging het toch echt over alleen VWO en geen enkele VWO school neemt hier kinderen over van DIE school als die school zegt dat het VWO te hoog gegrepen is. Volgens mij konden ze zo naar de school van mijn zoon maar dan dus op Havo.
Evanlyn
04-04-2014 om 21:00
Miriam
Het is al begonnen. Mijn dochter zit in 2 HAVO en in haar klas zit een aantal uitblinkers op taal- of exact gebied. Uitzonderlijk slimme kinderen, die geen VWO mogen doen omdat ze het diploma nooit zullen halen met de huidige pakket-eisen. En dan zijn dit nog de kinderen die met hun zwakste vak nog wel het HAVO niveau aankunnen.
In Engeland doet eerst iedereen een soort VMBO examen met een vrij breed pakket, daarna doen degenen die dat willen A-levels, waarvoor je uit een groot aantal vakken slechts drie vakken kiest. Daarin doe je dan VWO examen. En ik heb niet gemerkt dat Engelse academici nou zo veel dommer zijn dan de onze. Ook snap ik niet waarom het kennisniveau in Nederland erbij gebaat is dat een enorm slimme rekenaar of taalkundige niet naar de universiteit mag, of alleen na een dure omweg. Het is verspilling van geld en talent.
M Lavell
05-04-2014 om 08:23
Hopen dat die ouders gek zijn
Dalarna, ik weet niet wat jij gelezen hebt en wie wat geschreven heeft. Deze ouders hebben uiteindelijk publiciteit gezocht en in die publiciteit (Spits, Pauw en Witteman, maar ook het weblog van de advocaat) is van het begin af aan tamelijk systematisch aangegeven wat het probleem is en dat in dat probleem ook vmbo en havo zijn gepasseerd.
Er is bovendien vrij helder uitgelegd waarom scholen zich zo gedragen. Daarbij is niets gezegd over geld. Wel over inspectiebeoordelingen.
Waarom zou je een leerling niet gunnen om dat te doen wat ie wel kan, ook al haalt hij geen diploma? Omdat het niet halen van een diploma als negatieve aantekening in het rapport van de school belandt.
" Volgens mij konden ze zo naar de school van mijn zoon maar dan dus op Havo."
Nee. Dat konden ze niet. Het is zelfs Jeugdzorg en de leerplichtambtenaar niet gelukt om een school te vinden die deze leerlingen wilde hebben. Jouw school wilde ze dus ook niet hebben.
Ik snap ondertussen dat het voor iedereen een stuk veiliger voelt om deze ouders en jongens de schuld te geven. Dan zijn zij gek en is ons schoolsysteem best veilig en betrouwbaar.
Evanlyn, Dekker (staatssecretaris) roept al een tijdje dat hij wil dat scholen leerlingen op verschillende niveaus onderwijs laten volgen. Dat mag allang (althans: nergens staat dat dat verboden is). Dat zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat het (ook mij) niet duidelijk is hoe de Inspectie dat dan weer zou beoordelen. Los daarvan geloof ik er niks van dat scholen dit kunnen organiseren. Het valt ze al niet mee om profielen of stromingen overeind te houden.
Evanlyn
05-04-2014 om 12:08
toelating
Ik ken een kind op het VWO dat waarschijnlijk HAVO examen gaat doen vanwege wiskunde. Maar volgens de school krijgt ze dan ook alleen een HAVO diploma, omdat het niet anders zou kunnen. Een VWO diploma voor alle vakken waarvoor ze 10 staat, met een aantekening dat wiskunde op HAVO niveau is geëxamineerd, mag dus niet van de school. Maar volgens jou is dat onzin?
Zou het probleem bij de vervolgopleidingen kunnen liggen? Dat die niks kunnen/willen met een HAVO diploma met VWO-aantekening, of andersom?
M Lavell
05-04-2014 om 12:38
Best flexibel
De wil van de school is wet. Als het van de school niet mag, dan mag het daar niet. Maar van de wet mag er heel veel. Je kunt deelcertificaten halen. Op die manier kun je zelfs alle niveau's mixen. De kwestie is dat je dan geen diploma krijgt. Dat maakt verder niet uit (voor vervolgopleidingen of werk), maar het maakt voor de school wel uit. Die wordt door de inspectie beoordeeld op het slagen voor het diploma.
Een leerling die deelcertificaten haalt (alle vakken een 10, maar wiskunde een 3) is gezakt.
Zoek maar eens op deelcertificaten vwo. Kun je zien dat daar een ware markt ligt. Particuliere opleiders (LOI, Luzac, etc.) richten zich er specifiek op omdat het gesubsidieerde onderwijs het laat liggen.
gonniegans
05-04-2014 om 13:55
Engeland
Veel landen, ook Amerika, werken zo. Eerst een algemeen niveau halen en dan verder specialiseren. Dat gaat hier nooit werken als ik hier op OO al lees hoeveel ouders van kinderen met een VWO advies er gruwen van een heterogene brugklas. Ik denk wel dat examen mogen doen op verschillende niveaus voor veel kinderen een uitkomst is.
Dalarna
06-04-2014 om 09:55
miriam
Ik vraag je naar je bronnen die geef je niet, ik vond wel een bron die mijn standpunt bevestigde: http://www.rvdj.nl/2012/65
Met dat rapport konden de broers niet over naar de tweede klas. Atheneum College Hageveld in Heemstede, dat alleen vwo aanbiedt en brugklassers niet laat zitten, schreef hen uit. Vanaf dat moment verschillen de opvattingen: de school zegt dat de broers het vwo niet aankunnen en verwees hen naar drie havoscholen. Maar de ouders denken dat hun zoons met de juiste begeleiding het vwo wel aankunnen. In de regio Haarlem zeggen ze alleen geen vwo te vinden dat hen wil hebben. Scholen laten in diverse brieven weten de zoons niet meer begeleiding dan het Hageveld te kunnen bieden.
......
“Wij denken er alles aan gedaan te hebben om de jongens optimaal te begeleiden”, zegt Wille Straathof, rector van het Hageveld. Ze wijst op de expertise van haar school op het gebied van hoogbegaafdheid en dyslexie. “Het is onzin dat deze jongens nergens naar school kunnen. Zij moeten een niveautje lager, naar de havo, maar de ouders houden bij hoog en laag vol dat hun kinderen het vwo aan moeten kunnen.”
Mogelijk leggen de ouders de lat te hoog, zegt ook Carry Roozemond, voorzitter van de vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado, die de zeiltocht ‘tamelijk extreem’ vindt vanwege het gebrek aan sociale contacten voor de broers.
M Lavell
06-04-2014 om 10:16
Jij bent ook een rare
Dalarna, je geeft een link naar een klacht bij de Raad voor de Journalistiek. De uitspraak doet niet aan waarheidsvinding in de zaak tussen de jongens en de school. Het zegt al helemaal niks over de jongens en jouw school, laat staan over jouw bewering dat die jongens daar wel terecht kunnen.
Ik moet nu toch een beetje gaan raden wat je nu toch wilt beweren en waar je zo graag gelijk in wilt hebben. Dat wat je citeert zegt daar vermoedelijk wat over.
Dan zeg je feitelijk: Het was hun eigen schuld dat ze zonder school kwamen, want ze wilden alleen maar vwo en niks anders.
Die mening had de leerplichtambtenaar ook. Er is op die grond vervolging ingesteld en ze zijn ervoor bij de rechter geweest. De rechter was het niet met de leerplichtambtenaar eens.
Helaas staat die uitspraak niet online.
Overigens heb ik je wel bronnen gegeven. Spits, Pauw en Witteman, maar je kunt ook hier in het archief zoeken. Google is je vriend, toch?
M Lavell
06-04-2014 om 10:18
Nog wat
Je gaat overigens voorbij aan het feit dat ook Havo (en zelfs vmbo/mbo) niet haalbaar is met ernstige dyslexie. Dezen jongens zullen nooit een diploma kunnen halen. Wel deelcertificaten.
M Lavell
06-04-2014 om 10:30
En dan de beslissing
De uitspraak van de Raad van de journalistiek luidt "De klacht is gegrond voor zover deze betrekking heeft op het schenden van de afspraak om het artikel vooraf ter inzage te verstrekken, ten einde klagers in de gelegenheid te stellen feitelijke onjuistheden en verkeerd geciteerde uitspraken te corrigeren. "
Dalarna, ik neem toch aan dat jij wél die hele pagina had gelezen voordat je er euforisch naar verwees?
Ik begrijp je steeds minder.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.