Jim19
20-05-2020 om 16:22
Auto niet uitlenen zoon 21
Wij hebben met enige regelmaat een discussie over het gebruik van de auto.
Wij zijn daar echter heel stellig in dat dát niet mag. Wij moeten er hard voor werken, ons gezamenlijke inkomen is modaal.
Veel vrienden mogen de auto echter wel gebruiken van hun ouders en ons wordt min of meer verweten dan we maar moeilijk doen.
Vandaag dus weer.
Man en ik waren beide thuis. Ik zelf ziek en man had al verlof opgenomen i.v.m. de montage van een nieuw zonnescherm. Beide konden dus niet weg.
Het geval was dat mijn zoon van 21 zijn oplader van zijn laptop op kantoor had laten liggen in capelle ( wij wonen in Dordt ) Hij vroeg dus of hij de auto kon gebruiken. Ons antwoord was nee en daar werd hij nogal boos om omdat hij anders met het ov moest voor enkel een oplader.
Nu begrijp ik dat hij dat vervelend vind, maar wij willen onze enige gezinsauto niet uitlenen. Wij hebben 2 jaar terug meerdere keren aangeboden een klein goedkoop autootje met APK voor hem aan te schaffen, alleen moest hij dan zelf zorg dragen voor het toekomstige onderhoud/verzekering en wegenbelasting. Dit kon hij gezien zijn positie toen ook goed dragen. Dit wilde hij echter niet en nog niet, want dat vind hij zonde van zijn geld. ( Hij geeft het liever uit aan kleding, stappen, vakantie en andere zaken ).
Hij zit in zijn laatste jaar, heeft intussen een mooie baan en salaris op een kantoor ( die ook zijn HBO studie en vervolgstudie betaalt ). Thuis betaalt hij € 100,- kostgeld en verder zijn wij eigenlijk heel makkelijk. Alles en iedereen mag over de vloer komen, we brengen/halen hem of andere dingen, maar het gebruik van de auto is dus onze grens en mag niet.
Ik vind dat wij hee redelijk zijn en dit geval met slechts een oplader heel eeg zuur is, maar wel zijn verantwoordelijkheid en niet de onze. Nu zegt hij zelf jullie vertrouwen mij gewoon niet en ik heb al drie jaar mijn rijbewijs etc., echter die auto is van onze zuurverdiende geld gekocht en ons eigendom. Dat wij hier een grens trekken is ons goed recht. Als wij in de gelegenheid waren hadden we best met hem willen meerijden, maar helaas ging dat nu dus niet.
Hij geeft dus uiteindelijk zijn zus gebeld die ook boos werd op ons. Zij vond ons maar onredelijk dat wij verwachten dat hij dan maar met het ov moest gaan vanwege een oplader. Ik ben echter van mening dat hij degene is die de oplader vergeet, hij degene is die een aanbod voor een auto afslaat omdat hij andere zaken belangrijker vindt en dus nu niet zijn frustratie op ons moet projecteren net als zijn zus. Zijn zus had ook nee kunnen zeggen.
Wat vinden jullie hier nu van?
Ad Hombre
20-05-2020 om 16:24
Danger
Jongens van 21 behoren tot de grootste brokkenmakers in het (auto)verkeer. Als je geen brokken wilt riskeren zou ik nee zeggen...
Banaan
20-05-2020 om 16:41
Ook niet
Ik leen mijn auto niet uit. Aan niemand niet, ik wil halen/brengen, maar alleen ik rij in mij auto.
Ik ben echt geen tut qua spullen maar van mijn auto blijf je af. Ik zorg altijd dat ik genoeg op mijn spaarrekening heb staan om hem direct te vervangen. Mijn auto is mijn vrijheid (om medische redenen kan ik niet met ov of fietsen).
@Emma
20-05-2020 om 16:42
Hier
Wij staan er heel anders in. Dochter gebruikt mijn auto als ik hem niet nodig heb en dat gaat heel relaxed.
Jullie zoon heeft een baan en inkomen. Als je echt niet wil dat hij jullie auto gebruikt dan moet je dat natuurlijk doorzetten. Ik heb wel vragen bij de noodzaak van ov nu in coronatijd.
De vraag is ook of hij een eigen auto echt nodig zou hebben. Het is niet alleen gemakzucht die van je ouders te gebruiken. Ik vind het ook gemakzuchtig om twee auto's te hebben in één huishouden als dat niet echt nodig is. Ik vind het ook geen goede reden om met het ov te "moeten". Ov is alleen als het niet anders kan. Hij kan wel anders. Er staat een auto voor de deur van zijn ouders die hij niet mag gebruiken. Ik zou het goedvinden.
40er
20-05-2020 om 16:50
Ben er heel makkelijk in. Zoon heeft nog geen rijbewijs, maar mag hem dan gebruiken hoor. Nu lenen mijn nichtjes hem wel eens, geen probleem. Even weer wat benzine erin als ze hem terug zetten.. dat doen ze dan wel. Het is voor mij een gebruiksvoorwerp, dus gebruiken die hap!
ElenaH
20-05-2020 om 16:58
Hier ook
Mijn dochter is bezig met haar rijlessen. Zodra ze haar rijbewijs heeft, mag ze mijn auto gebruiken.
MarSy
20-05-2020 om 16:58
Hmm
Wij hebben 2 auto's. Als ons kind een rijbewijs heeft, mag hij in de goedkoopste auto rijden, tot er een eigen auto is.
Bij jullie vind ik het anders, er is maar 1 auto, dus hij zal zelf een auto moeten kopen en onderhouden.
Als wij maar 1 auto heb en, zou kind ook niet in onze auto mogen rijden
@Emma
20-05-2020 om 17:02
inkomen
Een zoon met vast inkomen en baan zou ik liever op zichzelf zien wonen dan dat ie meteen een eigen auto heeft
Jim19
20-05-2020 om 17:05
Eigen verantwoording
@Emma,
Dit is onze eerste dure auto waar we ook voor gespaard hebben en we zijn er dus ook zuinig op. Hiervoor reden we altijd occasions van max € 3000,-
Het aanbod om een auto te krijgen heeft hij meerdere keren afgeslagen i.v.m. de maandlasten terwijl hij die wel kan betalen, maar het liever uitgeeft aan dure merkkleding, vakantie etc etc. Dat is prima, maar dan moet hij nu hij zelf zijn oplader vergeten is ook niet moeilijk doen, of zie ik dat verkeerd?
Bennikki
20-05-2020 om 17:12
Mmm
Zoon mag niet met het openbaar vervoer.
“U heeft een afspraak in het ziekenhuis.
U bent mantelzorger voor iemand in uw omgeving.
U moet aanwezig zijn bij een uitvaartplechtigheid.
U moet een schoolexamen afleggen.
U bent een gescheiden ouder en uw kind woont wisselend bij 1 van de ouders.”
Hoe star kun je dan zijn als ouders? Maar jullie zijn duidelijk hoor. Mag niet, nooit, ongeacht de omstandigheden. Goede les voor jullie zoon. Zijn ouders weten waar hun prioriteiten liggen, en hij nu ook.
Jippox
20-05-2020 om 17:22
mijn oudste zoon (19) heeft een eigen auto, maar als we gezamenlijk ergens heen gaan, gaan we meestal in onze auto. En dan rijdt hij. Half jaar terug (toen was hij nog 18) in de kerstvakantie bijvoorbeeld, toen heeft hij ons (ouders plus zijn 3 jongere brusjes) veilig van en naar Parijs gereden. Goeie oefening toch, vooral het stuk in de stad!
Ik kan mij er niets bij voorstellen, in het niet uitlenen van je auto aan je kind. Maar dat zegt vast iets over mij
ps. hij mag niet eens met het OV momenteel, dus dan maar op de fiets?
Jippox
20-05-2020 om 17:26
overigens
Ik ga hem dan weer niet halen of brengen ergens. Rijd maar lekker zelf, denk ik dan.
Guera
20-05-2020 om 17:27
Wel
Hoe moet je anders goed leren rijden als je nooit de auto kan gebruiken?
De hele wereld mag mijn auto gebruiken hoor. Boeit mij niet. Grappige is ook dat ik in 30 jaar dat ik een auto bezit er nog nooit iets mee heb gehad. Ook niet door schuld van mensen die hem leenden
Dus ik vind dat je moeilijk doet..
Lente
20-05-2020 om 17:27
Natuurlijk mag zoon wel met OV
Het is geen verbod. Het is een advies.
Ik vind jullie regel duidelijk en redelijk.
Dat anderen een andere afweging hebben, doet niet ter zake.
En ook wat Ad zegt. Jonge mannelijke bestuurders zijn brokkenmakers.
Het argument van: geen twee auto’s voor de deur, vind ik ook een goede.
Misschien kan zoon jullie auto huren waarbij de verantwoordelijkheid bij schade e.d. bij hem ligt. Kijk maar eens naar een contract van een autoverhuurbedrijf.
Dan weet je wat je vast moet leggen over risico’s.
De huurprijs hoeft dan niet commercieel te zijn, zolang de risico’s maar bij hem liggen. Want daar zit jullie pijnpunt. En dat lijkt mij goed uit te leggen.
Flavia
20-05-2020 om 17:35
Kan niet wachten
Ik kan niet wachten tot dochter haar rijbewijs heeft. En dan mag ze rijden. Met of zonder mij. Auto van haar vader of stiefmoeder zou ze ook zo mee krijgen.
In alle gevallen wel zelf de benzine betalen.
Helaas moet ik nog 3 jaar wachten.
Ik ben nog steeds erg blij dat ik altijd in de auto van mijn ouders mocht rijden als ze 'm zelf niet nodig hadden.
@Emma
20-05-2020 om 17:41
Jim
Prima hoor. Mijn dochter geeft haar geld ook uit aan kleding en uitgaan, en ze rijdt in mijn auto. Er zijn ontzettend veel jongeren die geen eigen auto hebben.
Hoeveel jullie auto's gekost hebben boeit mij niet zo. Iemand noemde het hierboven een gebruiksvoorwerp. Dat is het voor mij ook.
Bennikki zegt bet heel mooi: jullie weten waar je prioriteit ligt, je zoon ook.
Phryne Fisher
20-05-2020 om 17:55
Kromliggen
Ik verdien mijn salaris vrij makkelijk, dus mijn dochter mag gerust mijn auto lenen als ik hem niet nodig heb. Toekomstmuziek want ze is nog aan het lessen.
Wat je arbeidsethos ermee te maken heeft is mij een raadsel, maar ik dacht ik noem het ook even.
Triva
20-05-2020 om 17:59
iets vind ik onlogisch
Je heb het maar over je zuurverdiende centen waarvan de auto is verkocht dus hij mag er niet in ook al hebben jullie de auto niet nodig. Wel zijn jullie bereid om een goedkope auto aan te schaffen? Dat kost toch veel meer?
Waar ben je bang voor? Laat hem het verschil betalen naar all risks?
En idd hier is het OV niet voor bedoelt!
Emmawee
20-05-2020 om 18:00
Autodelen
Snappcar en MyWheels zijn super handige en betaalbare systemen wanneer je alleen maar af en toe een auto nodig hebt. Greenwheels hebben het voordeel dat ze bij stations staan, maar de service is matig en de kosten relatief hoog. Het is maar een tip.
Ik zou geen bezwaar hebben tegen het uitlenen van een auto (maar ik heb dan ook geen auto). Maar goed, jullie wel. Dat is dan jammer voor je zoon, maar wel duidelijk. Of misschien toch niet? Voelt hij ergens dat jullie zouden kunnen zwichten onder druk? Of zit hij te wachten tot jullie hem nu eindelijk eens vertrouwen? Anders gezegd, waar staat jullie verbod voor en wat zoekt hij erachter? Misschien moeten jullie het daar gewoon eens in alle rust over hebben.
Stickertje
20-05-2020 om 18:09
Km vergoeding?
Sinds de kinderen hier naar vo gaan hebben ze en eigen ov- kaart. Ritjes voor school betalen wij als het gaat om uitstapjes waar ze zelfstandig heen moeten reizen. Donderdag 14.00 zien we jullie in Artis voor een biologie excursie bijvoorbeeld.
Met de bus naar school, omdat je niet wil fietsen is eigen kosten.
Ook met autoritten doen we het op die manier. Je noppen vergeten op het veld in Zesdorpenverderop wil papa best met je gaan halen maar x cent per kilometer. Dan is een ritje van €11,00 altijd nog goedkoper dan nieuwe noppen kopen.
Ophalen van een schoolfeest waarvan je zelf vindt dat je nog best kan fietsen maar wij als ouders zeggen dat we dat niet willen is voor onze kosten.
Als ze straks zelf kunnen rijden gaan we hier mee door. Nog een auto aanschaffen voor incidentele ritten is echt flauwekul. Deze auto rijdt al erg weinig, omdat man met de trein naar het werk MOET.
Yaron
20-05-2020 om 18:10
Geen probleem
Hier mag zoon, met rijbewijs sinds februari, onze auto's lenen zolang wij hem niet nodig hebben. Ben juist blij dat dat kan, want anders leert hij nooit zelfstandig rijden, een eigen auto zit er de komende jaren nog niet in. Benzine betaalt hij als het voor zijn werk, sport of plezier is zelf.
Ik kan me voorstellen dat je je auto niet uit wil lenen als je niet genoeg geld hebt om hem te vervangen bij schade, all risk verzekeren is dan een optie. Wij rijden allebei in een vrij goedkope auto, maar met een buffer achter de hand waardoor we beide auto's kunnen vervangen indien nodig. Ook is de auto bij ons een gebruiksvoorwerp en hoeven we onze status er niet aan te verlenen, zoals menigeen die ik ken, dat scheelt denk ik ook.
Jim19
20-05-2020 om 18:50
Hmm
Nou het is bij ons geen statussymbool hoor, zo erg is het nu ook weer niet. Alleen mijn man is autoliefhebber en die is zuinig op zijn eerste écht dure auto. ( voor onze begrippen dan ) Poetst hem altijd op en top. Zit geen stofje op bij wijze van spreken.
Ik zelf ben van de fotografie en ga mijn dure camera ook niet uitlenen, terwijl die nu ook gewoon op de kast ligt net als de auto voor de deur zeg maar.
Wat verder ook meespeelt en die discussie heb ik ook al eens gelezen; dat het steeds een andere reden is en de grens van uitlenen algauw verlegt wordt met de nodige discussies opnieuw. Nu is het gewoon duidelijk nee.
Tevens staat hij niet open voor ons aangeboden alternatief. Verder brengen/halen wij hem geregeld, daar doen we allemaal niet moeilijk over, alleen vandaag ging het even niet.
Wilgenkatje
20-05-2020 om 19:13
Wel meegeven
En kilometervergoeding laten betalen. Een auto rijdt niet op water. Uiteraard met de restrictie dat jullie als ouders altijd voorrang krijgen.
Ik snap heel goed dat hij graag de auto wil gebruiken zoor zo’n vergeten oplader en begrijp niet goed waarom jullie hierover zo streng zijn, dat zijn wij totaal niet gewend.
OV gebruik wordt sterk ontraden en met de auto ben je veeeel sneller van Dordt naar Capelle vv.
Dat zoon nog geen auto wil snap ik best, een auto is een dure kostganger, helemaal als je hem niet echt dringend nodig hebt. Stilstaand kost hij ook geld.
Jippox
20-05-2020 om 19:37
Hmm
Als je je mooie spullen niet uit wilt lenen aan je kinderen, is dat in mijn ogen toch wel een soort motie van wantrouwen, zo zou ik niet met elkaar om willen gaan.
Leen je je camera wel uit aan je man, en hij zijn auto aan jou? En zo ja, waarom dat dan wel?
Als je er zo in staat kun je beter investeren in een goede verzekering. Mijn relatie met mijn naasten is voor mij echt vele malen belangrijker dan welke spullen dan ook.
Biebel
20-05-2020 om 19:47
Ik zal wel raar zijn
Maar ik begrijp jullie niet. In mijn wereld is een auto een gebruiksvoorwerp. Waarbij je je verzekering, aanschafprijs enzovoort aanpast aan de omstandigheden. Die zijn dat je een meer dan volwassen zoon hebt met een rijbewijs. Dan zorg je voor een misschien iets minder dure auto, die je dan wel volledig verzekerd met desnoods een no claim clausule. Als je zoon dan nog meerdere malen schade rijdt, kun je hem zeggen dat het niet kan. En inderdaad, vraag een km vergoeding waarmee je benzine en andere kosten laat betalen. Maar een gebruiksvoorwerp is iets dat vies mag worden, en waar ik mijn kind verantwoord mee leer omgaan. Dat ik het spannend vind, als mijn kind de auto alleen mee heeft - dat is mijn standaard moeder angst. Gaat vanzelf over.
Ik vind je zoon dan weer wel slim. Een auto op jonge leeftijd verzekeren, dat kost echt enorm veel geld en brengt veel vaste lasten met zich mee. Betalen bij gebruik is dan een veel betere oplossing.
Maar goed. Als je man hem elke week poetst en verzorgt, is hij er blijkbaar zuiniger op dan ik op mijn (niet zo heel goedkope) auto (waar we beiden hard voor gewerkt en gespaard hebben).
Dus ja, ik vind jullie in deze flauwe ouders die een ander idee hebben over wat een gebruiks- en wat een Pronkvoorwerp is.
Oh, en mijn camera leen ik ook uit.
Phryne Fisher
20-05-2020 om 20:17
Grenzen oprekken
Op zich kan ik me er wel in vinden dat je bij sommige dingen je grenzen niet verlengd en nee blijft zeggen, maar in dit geval vind ik het echt te streng en egoïstisch. Ik bepaal ook eigenlijk nooit voor de kinderen of ik iets nodig vind. Heel veel dingen vind ik niet nodig, maar als zij het wel willen en het vraagt geen enorm offer van mij dan doe ik het wel. Enorm offer is ook een ruime interpretatie want als ik geen zin heb om taxichauffeur te spelen doe ik het niet, gewoon ‘daarom’. Van een auto lenen heb ik dan weer totaal geen last (als hij er toch staat), dus dat moet gewoon kunnen.
Jim19
20-05-2020 om 20:27
@biebel
Mijn zoon heeft netto meer te besteden dan wij met z’n tweeën. Hij heeft een goed salaris en op de € 100,- kostgeld, zorgpremie ( maar ook toeslag ) en z’n telefoonabonnement geen vaste lasten. Zijn studie wordt betaalt door zijn werkgever. Verder heeft hij geen onkosten, terwijl wij € 300,- max. per maand opzij kunnen zetten voor ons tweeën en hij zo’n € 1000,- p.m. over houdt na aftrek van bovenstaande lasten. Je hoeft dus geen medelijden te hebben met zijn financiële situatie thuis
Meningen verschillen overduidelijk, ws zijn wat wat conservatief.
@Emma
20-05-2020 om 20:31
Jim
Wordt het niet eens rijd voor je zoon om op zichzelf te gaan wonen met zo'n inkomen? Hoef je je ook niet meer druk te maken over de auto, kan hij zijn eigen keuzes maken. Wat wil hij zelf?
vlinder72
20-05-2020 om 21:21
Conservatief of niet
Het is nu niet de bedoeling om het ov te gebruiken om dingen op te halen.
Tijdens deze pandemie zou ik het niet uitlenen van een auto herzien. Is alles weer normaal dan trek je de touwtjes maar weer aan.
En nog aanvullend. Als je nooit de auto uitleent hoe onderhoudt jullie zoon dan zijn rijvaardigheden. Kilometers maken is belangrijk.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.