Rosa-
10-11-2009 om 12:07
Allemaal aan de fietshelm?
Steeds meer zwaargewonden hebben ernstig nek- en schedelletsel als gevolg van een verkeersongeval. Twintig jaar geleden raakte 62 procent van de patiënten op die manier gewond, nu is dat 73 procent. Vooral fietsers zijn het slachtoffer.
Reden voor arts-onderzoeker Annemarie Nijboer om te pleiten voor een verplichte fietshelm.
''Willen we vooruitgang boeken, dan moeten we ons onder meer richten op betere preventie'', aldus de Groningse promovenda.
Nijboer deed onderzoek naar de traumazorg in Nederland. Ze analyseerde de gegevens van 1300 mensen die betrokken waren bij een ongeval. Ze hoopt op 18 november aan de Universiteit Groningen te promoveren.
Haar conclusie is dat de zorg aan de slachtoffers van ongevallen van hoog niveau is, maar dat de sterfte niet is afgenomen in de afgelopen twintig jaar. Bovendien zijn de patiënten steeds ouder en de verwondingen ernstiger.
Vergrijzing
Dat Nederland vergrijst is te merken, concludeert Nijboer. De gemiddelde leeftijd van mensen die worden binnengebracht bij een traumacentrum in een ziekenhuis is in twintig jaar tijd gestegen van 33 naar 41 jaar. Met de vergrijzing wordt te weinig rekening gehouden, vindt Nijboer.
Behandeling van gewonden heeft plaats op basis van de ernst van het ongeval. Oudere patiënten die op het eerste gezicht een minder ernstig ongeval hebben gehad, worden hierdoor wellicht niet optimaal behandeld, aldus de promovenda.
Er moet meer worden gekeken naar de leeftijd van de gewonde en zijn of haar medische geschiedenis.
Volgens haar is winst te halen met verbetering van de behandeling van gewonden ter plaatse en tijdens het ambulancevervoer. Mobiele medische teams hebben de benodigde medische kennis in huis, maar voor de acute behandeling is veelal een gespecialiseerde arts nodig, vindt Nijboer.
Ik vrees toch echt dat mijn kinderen geen helm op willen en ook niet zullen opzetten....
Rosa-
Puck2
10-11-2009 om 12:13
Niet willen?
Ach Rosa, soms hebben kinderen gewoon niets te willen maar moeten ze gewoon doen wat er gevraagd wordt. Een fietshelm valt daar bij ons idd onder. Geen helm op = lopen.
Rosa-
10-11-2009 om 12:30
Stel
Dat dit een aanbeveling wordt en geen moeten, maar een zeer dringend advies, doen jullie het dan massaal? (even om heel duidelijk te zijn, ik heb een kind met hersenletsel dus weet wat het kan betekenen, overigens niet ten gevolg van geen helm dragen)
Rosa-
mirreke
10-11-2009 om 12:33
Onderzoek
Er is onderzoek naar gepleegd, ik meen in Australië. Eruit blijkt dat het verplichten van een fietshelm ten eerste het fietsgebruik doet dalen, mensen kiezen er dan eerder voor om niet te fietsen. Wat jammer is, want fietsen is gezond.
Ten tweede wordt het aantal ongevallen niet minder, omdat degenen die wel fietsen (met helm) zich veiliger wanen, en daardoor onvoorzichtiger fietsen en dus meer ongelukken maken. Bovendien denk ik dat het type helm een heleboek soorten ongelukken niet zal verzachten.
Ook blijkt dat met name mannen met een helm op meer ongelukken krijgen, omdat het overige verkeer daar onvoorzichtiger op reageert, ze onvoorzichtiger benadert.
Wat ik wel eens zou willen weten is een aantal statistieken: hoeveel mensen fietsen gemiddeld (regelmatig) en hoeveel van hen krijgen een ongeluk, en dan nog eentje dat door een helm minder ernstig zou zijn geweest. Kortom, hoe gevaarlijk is fietsen eigenlijk?
Paula
10-11-2009 om 12:37
En dan ook
Dat vallen op je hoofd sowieso niet onderschat moet worden, ook niet als je kop stoot, ook niet als kje kind van de glijbaan stuitert etc etc. Daar is laatst een groot onderzoek naar geweest en wat blijkt, ook bij zulke 'kleine' ongevallen is er al schade terwijl mensen met dat soort dingen niet eens een arts bezoeken. Moeten we dan binnen en buiten ook als we niet op de fiets zitten ook een helm dragen? Zal eens zoeken naar dat onderzoek.
Paula
Paula
10-11-2009 om 12:41
Hebbus
Een val of klap op het hoofd kan ernstige schade toebrengen aan de hersenen. Toch gaan veel mensen na zo'n smak niet naar de dokter. De Hersenstichting vindt dat de kans op hersenbeschadiging ernstig wordt onderschat.
Donderdag start de stichting een campagne om mensen te informeren over de risico's.
De Hersenstichting wijst vooral ouderen op de gevaren van een hersenschudding. Per jaar lopen er volgens de stichting ruim 85.000 Nederlanders hersenletsel op als gevolg van een smak tegen het hoofd. Ongeveer de helft daarvan is zestigplusser.
Klachten komen later
Volgens de stichting doen deze mensen er goed aan om snel bij de dokter langs te gaan. Zelfs mensen die na een klap of val op het hoofd niet direct klachten hebben, lopen een risico.
Een dag na het incident bestaat nog steeds een kans dat er sprake is van een hersenbeschadiging. Zelfs dan kunnen mensen nog in coma raken, aldus de Hersenstichting.
Bewustzijn verliezen
Vaak wordt hersenletsel veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een val of geweld. In de meeste gevallen verliezen de betrokkenen na het ongeval even het bewustzijn en hebben ze verder geen ernstige klachten, stelt de Hersenstichting.
Ze gaan naar huis zonder een arts te raadplegen. Bij zestigplussers is het risico extra groot omdat zij meer dan jongeren bloedverdunners slikken.
Ook verliezen ze sneller het evenwicht waardoor ze vaker ongelukkig komen te vallen.
En ook:
Veel kinderen lopen door een val hersenletsel op, zonder dat dit wordt opgemerkt door ouders of artsen. Dit letsel kan leiden tot leer- en gedragsproblemen. Dat zegt Eric Hermans, onderzoeker bij het zorg- en kenniscentrum Vilans.
De kinderen lopen het letsel op na een klap op het hoofd, bijvoorbeeld na een ongeluk, een val in huis of een val van de schommel. Jaarlijks belanden vijftigduizend kinderen na een klap op het hoofd in het ziekenhuis. Drieduizend van hen hebben volgens Hermans waarschijnlijk hersenletsel opgelopen, maar bij een deel wordt dat pas later duidelijk.
De klap leidt niet direct tot leerproblemen of veranderingen van het gedrag. Soms komen de problemen pas tien jaar later, omdat de beschadigde hersendelen zich dan beginnen te ontwikkelen.
Hermans vindt het daarom belangrijk de kinderen na een flinke val in hun gedrag te volgen. Zo'n screening hoeft niet duur te zijn: ouders kunnen aan de hand van een lijstje symptomen, veranderingen bij hun kind bespeuren en eventueel een arts waarschuwen. Daarmee kunnen problemen op latere leeftijd worden voorkomen.
De onderzoeker denkt overigens dat zijn schatting aan de krappe kant is. Niet alle kinderen die op hun hoofd vallen, komen in het ziekenhuis terecht en dus valt een grote groep buiten de schatting.
Temet
10-11-2009 om 12:53
Hoezo kinderen?
Hoezo kinderen verplicht een helm op? In de openingsposting lees ik niet dat alleen kinderen ernstig letsel zouden oplopen. Ik neem aan dat de aanbeveling 'verplicht helm op'geldt voor alle fietsers.
Ik snap het nooit zo goed als ouders hun kinderen verplichten een helm te dragen en er dan zelf geen een op hebben. Tenzij die kinderen veel onhandiger zijn dan de ouder zou ik denken dat de ouders meer risico lopen: die vallen van grotere hoogte op hun hoofd.
Groeten,
Temet
Vera*
10-11-2009 om 13:02
Goed opzetten
Af en toe zie je een kind met een helm. Helaas staat zo een helm maar weinig keren goed op het hoofd, meestal erg ver naar achteren, of veel te los, wat heb je aan een helm als het bandje veel te los zit. Ook is een kwalitatieve helm best duur.
Mijn kinderen hebben totdat ze 10 jaar waren altijd met helm gefiets, wilden ze niet dan mochten ze lopen.
Zelf heb ik een keer een aanrijding gehad tijdens een tandemwielertraining. Wij zijn toen aangereden een ik ben eerst tegen een autoruit en daarna nog 10 meter door de lucht gevlogen (asfalt is hard). 'Gelukkig' lag mijn helm (ondanks inwendig framepje) in een heleboel stukken, mijn hoofd had gelukkig niets. Mijn mening is daardoor denk ik wel erg gekleurd maar 'helm op' is/was bij ons de regel en dus hielden de kinderen zich eraan.
Een beetje ot: oudste wilde graag net zo hard fietsen als papa maar vond dat hij dat alleen maar met net zo een mooie helm kon......Dat was geen probleem, helm werd opgezet, en hij reed wel 25 km/u op zijn 12 inch fietsje.
Vera*
10-11-2009 om 13:04
In het algemeen
Mensen zijn toch voorzichtiger met hun hoofd tegenwoordig. Op de ijsbaan rijden al meerdere mensen met helm en (volgens man) zie je ook steeds meer volwassenen met helm skien.
reina
10-11-2009 om 13:19
Rosa
Het zal ontzettend wennen zijn, vooral ook omdat bijna iedereen fietst. Maar ik zie steeds meer helmen, heb ook de gevolgen gezien van een val-met-fiets, kan dramatisch zijn, dat wordt vaak onderschat.
Ik herinner me dat de bromfietshelm verplicht werd, daarop kwam ook enorm veel commentaar, zou echt niet gebeuren, iedereen met helm op etc. Nu is dat ook normaal geworden. Ik denk alleen dat een aanbeveling niet echt werkt, verplichting wel. Ik zou er zelf ook heel erg aan moeten wennen, hoor, maar als ik er goed over nadenk, waarom wel een bromfietshelm, waarom wel autigordels, waarom geen foetshelm?
Hilde
10-11-2009 om 13:41
Moeilijk
Iets nieuws invoeren en verplicht maken is altijd lastig.
Mijn kinderen reden met een fietshelm op en ik uit solidariteit dus ook. Tot ze zo'n jaar of 13-14 waren, dan vinden ze het ineens niet meer cool. Ze zetten hem ook vaak af net voor ze in de straat van de school zijn .... Idem dito met fluovestjes nu het weer de donkere dagen worden.
Anyway, mijn zoon (13) moet zijn fietshelm op als hij met me meefietst in de ochtendspits. Dochter is inmiddels 18 en verplicht ik niet meer. Ik zet altijd mijn helm op bij mijn dagelijkse woon-werk-ritten. Het is zelfs zo dat ik iets mis, als ik mijn helm eens vergeet op te zetten, het voelt een beetje bloot, zeg maar.
Ik vrees dat er minder gefietst zal worden als de helm verplicht wordt. Bovendien zouden automobilisten zich agressiever gedragen naar fietsers toe als die een helm op hebben (er zou hierover onderzoek gedaan zijn, maar meer weet ik niet). Ik heb hiermee niet echt ervaring, maar heb wel al dingen nageroepen gekregen...
Temet
10-11-2009 om 13:53
Hilde, waarom
"Mijn kinderen reden met een fietshelm op en ik uit solidariteit dus ook"
nogmaals, ik snap dat dus niet. Zoals het er staat lijkt het net alsof jij vindt dat je eigenlijk geen helm op hoeft, maar je doet m wel op omdat je je kinderen verplicht hebt er een te dragen.
Maar waarom vind je dat dan? Ik zou denken: ofwel je schat het risico op hersenschade na een val zodanig ernstig in dat dat een helm rechtvaardigt - maar dan dus voor jezelf en voor je kinderen - of je denkt dat het wel los zal lopen en dan hoeft niemand een helm op. Maar waarom zou je vinden dat je kinderen een helm op moeten en jij zelf eigenlijk niet (je doet het toch, maar uit solidariteit, dus kennelijk niet omdat je het echt voor jezelf nodig vindt). Dat zou logisch zijn als je het risico op een ongeval voor je kind veel hoger zou inschatten dan voor jezelf, maar waar is dat dan op gebaseerd?
Voor de duidelijkheid, ik vraag het jou nu omdat jouw posting mij daar nu toevallig aanleiding toe geeft, maar ik vraag me dat dus af bij alle ouders die kennelijk voor de kinderen iets anders noodzakelijk vinden dan voor zichzelf.
Groeten,
Temet
Hilde
10-11-2009 om 14:10
Temet
Even verduidelijken. De kinderen werden van school uit gestimuleerd op een helm op te zetten. Toen (ongeveer tien jaar geleden) was dat hier (VL) nog niet algemeen verspreid en de scholen wilden sensibiliseren. Een van de argumenten was (maar ik weet het niet precies meer) dat kinderen sneller hoofdletsels zouden hebben bij een val, omdat zij verhoudingsgewijs een zwaarder hoofd hebben. Nou ja, wat het ook zij: men wilde ergens beginnen en de leerlingen van de vijfde klas kregen zelfs gratis fietshelmen van de overheid.
Maar, niet alle kinderen reden met de fiets naar school, waardoor de "helmers" dan toch uitzonderingen bleven. En mijn kinderen zeiden - geheel terecht - dat ik dan eigenlijk ook maar een helm op moest, wat ik dan ook gedaan heb. Ik herhaal het: het was toen nog helemaal niet ingeburgerd en ik had er nooit eerder bij stilgestaan dat ik ook best een helm kon opzetten.
Je kan het een beetje vergelijken met dertig jaar geleden: toen waren er in veel auto's niet eens autogordels en nu denk je er niet meer bij na.
Eigenlijk hebben mijn kinderen mij dus opgevoed.... Ben ik nu wat duidelijker?
Maar mijn kinderen laten de helm nu steeds vaker achterwege, en ik niet Al moet ik toegeven dat ik hem ook niet opzet als ik vb boodschappen doe in de stad. Waar laat je die helm dan? Bromfietsers hebben vaak een afsluitbaar bakje waar de helm in kan. Als ik mijn fietshelm in mijn fietstas achterlaat, vrees ik dat hij voetjes gekregen heeft als ik terugkeer.....
akka
10-11-2009 om 14:53
Geprobeerd
Ik heb mijn zoon ooit een helm opgezet tijdens het fietsen. Het gevolg was dat hij als een kamikaze-piloot op z'n fiets zat. Hij dacht dat hem door de helm niets ernstigs kon overkomen.
Groetjes Akka
reina
10-11-2009 om 15:15
Hilde
Ik zag het terwijl ik op 'verzenden' drukte Ik ben thuis omdat ik heel slecht-bij-stem ben, maar volgens mij ben ik ook slecht-bij-toets
reina
10-11-2009 om 15:18
Temet
Volwassenen kunnen inderdaad even hard vallen. Een paar jaar geleden gleed mijn man tijdens een fietstocht met een vriend uit over gladde bladeren (sindsdien dragen ze beiden een helm), een paar dagen later over kwam diens toen 18-jarige zoon, die hard neerkwam, hetzelfde! En de 2 ernstige ongelukken waarvan ik weet waren allebei van volwassenen.
Milka
10-11-2009 om 18:39
Volwassenen en letsel
Mijn man heeft ooit iemand geholpen die over de kop was geslagen bij fietsen en op zijn hoofd was terechtgekomen. Deze man is langzaam in de armen van mijn man weggegleden en waarschijnlijk was hij al dood toen de ambulance kwam maar dit hebben de broeders mijn man niet verteld. Later is hij door de politie gebeld en deze vertelde hem dat de man was overleden voordat hij in het ziekenhuis was aangekomen.
Sindsdien hebben wij allemaal een fietshelm en zeker voor de langere stukken dragen wij die.
Overigens heeft mijn zusje onlangs een ongeluk met de fiets gehad terwijl haar kind (1 1/2) voorop in een zitje zat. Het kind heeft een flinke klap gehad tegen haar hoofd , moest ookgehecht worden en sindsdien draagt zij dus ook een helmpje.
Kaaskopje
11-11-2009 om 02:00
Nee
Ook al weet ik dat een val lelijk letsel kan veroorzaken, dochter is haar voortanden er door kwijtgeraakt, gelukkig nog melktanen, krijg ik de kriebels van een fiets helm. Bij wielrenners vind ik het prima. Die maken behoorlijk tempo, waardoor de klap nog harder aankomt. Als je loopt kun je ook heel akelig terecht komen. En een hele ijdele reden: ik moet er niet aan denken dat mijn stekeltjes steeds geplet worden onder een helm. Ik zou de fiets er dus om laten staan en dat vind ik belachelijk. Lopen en fietsen moet helmloos blijven, alles wat een hogere snelheid veroorzaakt met helm.
Angie
11-11-2009 om 06:41
Draag al jaren een helm, het is voor de kinderen verplicht in de VS. En ik doe mee, eerst uit solidariteit, maar nu vanwege de veiligheid. Een vriend van me heeft een klap gemaakt op een auto, dankzij de helm had hij een schaafwond op zijn hoofd op de plek van de helm, anders had hij een flinke deuk/krak in zijn schedel gehad....
Behoorlijk wat fietsers dragen hier een helm, ondanks dat het hier in de zomer snikheet kan zijn. Dat zweet behoorlijk onder je afdakje, anderzijds voor komt het ook weer een verbrand bolletje Ik heb wel het meest gatige type gekocht.
Angie
albana
11-11-2009 om 08:26
Duitsland
Wij wonen aan de grens met Duitsland en in Duitsland is het (volgens mij) wel verplicht. En je kan met gemak van Duitsland naar hier fietsen (gebeurd dus ook veel) zelfs nog sneller dan met de auto. We zien dus wél veel fietsers met helm. Vooral kinderen, maar ook wel veel ouders mét kinderen, maar dat zijn dus allemaal Duitsers. En daar zijn net zoveel fietspaden als hier hoor, tenminste dat gedeelte van Duitsland wel. verderop in midden/oosten duitsland zou het wel 's minder kunnen zijn. In ieder geval vermoed ik dat de afkeer van fietshelmen hier er alleen maar erger door wordt. Mijn kinderen hebben er 1 (gehad) maar zelfs als kleuter weigerden ze die helm al...want ze zijn toch geen Duitsers? We hebben een flinke tijd erover gesoebat en er achteraan gerend als ze toch weer wegsprintten zonder helm en toen ze een jaartje of 7/8 waren hebben we het opgegeven. Zelfs argumenten dat als ze zouden botsen met een Duitser die het zonder kleerscheuren zou overleven en zij misschien met een schedelbreuk eruit zouden komen hielpen niet. Ze zijn/waren niet te vermurwen. Niet dat ze een hekel hebben aan Duitsers, welnee...dat zijn hele aardige mensen, maar ze willen het niet zijn.
Ik geloof wel dat als het verplicht wordt het na een tijdje 'gewoon'wordt. Dat lijkt me logisch. Net als we ons nu niet meer kunnen voorstellen dat we rijden zonder gordel. En dat vroeger doodnormaal was. Ik herinner me ook wel dat mijn ouders een auto kochten (na de invoering van de gordelplicht) voor mijn moeder en dat auto's zonder gordel een pré was (dan hoefde je ze weer niet om en was je vrijgesteld van gordelplicht). Zó weinig'heil' zagen ze erin. En ze waren ervan overtuigd ze ook altijd vast te vergeten en dan boetes op te zullen lopen...Uiteindelijk werd het wel een auto met gordels dus en binnen no-time wisten we niet anders.
Dus áls het écht zoveel zou schelen vindt ik dat ze het gewoon moeten verplichten. En dan meteen bekeuren als mensen dat niet willen. Moet je eens zien hoe snel we dat heel normaal vinden.
Ik maak me ook wel enigzins zorgen over het effect dat het heeft op minder/meer fietsen. Maar denk dat dat effect maar tijdelijk is...Zijn we minder gaan rijden dan door die gordels? De échte fietsliefhebbers fietsen heus wel door en ook diegene die het uit overtuiging doen en ook de mensen die niet anders kunnen omdat ze geen alternatief hebben (kinderen b.v.).
groeten albana
mirreke
11-11-2009 om 09:12
Duitsland: helm niet verplicht
Hier is de fietshelm niet verplicht hoor, de Nederlanders herken je allemaal omdat hun kinderen zonder helm fietsen. En veel Duitse kinderen fietsen ook zonder helm. Maar de politie stimuleert het wel heel erg. Op school krijgen de kinderen elk jaar fietsles en wordt de fiets gecontroleerd, door de politie. En je wordt dan wel geacht een helm mee te nemen. De eerste keer deden onze kinderen dat niet, en werden ze min of meer afgezeken (hoewel het dus niet verplicht is). Nu hebben we één helm in huis, die het kind met de controle dan meeneemt.
Waarom je zoveel fietsende kinderen met helm ziet? Hier is fietsen een soort zondagsuitje, er zijn veel fietspaden en zo, maar een fiets gebruik je niet als dagelijks vervoersmiddel (hooguit als je vlakbij school woont). Op zondag stapt daarentegen de hele familie op de fiets, en worden de (jonge) kinderen opgetuigd met helm, vlag en dergelijke.
Onze kinderen, die de fiets dagelijks pakken, zijn echt een uitzondering. En dan ook nog zonder helm...
Hier wordt er een beetje fronsend naar je gekeken als je kinderen (tot 10 jaar zo ongeveer) geen helm dragen.
Brianna F
11-11-2009 om 09:14
Sorry hoor
Vinden jullie het erg als ik het allemaal wat overdreven vind? Nog even en we pakken onze fietsers even dik in als de eerste de beste stunt rolskaters. helm, knie, pols en elleboogbeschermers. En vooruit ook maar zo'n boksgebitje.
Ik vind het allemaal een beetje doorschieten voor gewoon van school naar huis fietsen.
Trouwens in Amerika is het wat anders, daar krijgen automobilisten in de meeste staten een hartverzakking als ze een fietser zien. Dat zijn ze helemaal niet gewend. Iedereen rijdt auto. Mijn dochter was een bezienswaardigheid op de fiets. Er zijn daar ook geen aangelegde fietspaden zoals hier. Nederland is echt heel fietsvriendelijk
mirreke
11-11-2009 om 09:14
Overigens
wij wonen niet in de grote stad. Ik denk dat het daar veel meer is zoals we in Nederland gewend zijn.
Hier is fietsen voor de meeste mensen gewoon een beetje eng. Je wordt niet alleen fronsend aangekeken als je kinderen de helm niet op hebben, je wordt ook fronsend aangekeken als je kinderen zes kilometer naar school moeten fietsen. We zijn bijna mishandelende ouders...
mirreke
11-11-2009 om 09:16
Brianna, helemaal eens
Ik zie het ook vooral als een uiting van dat overbeschermende cultuurtje, alles moet voorkomen worden. Maar mensen, de meeste ongelukken gebeuren nog steeds thuis. Thuis dan ook maar aan de beschermers denk ik, met videobewaking of we het wel goed doen...
kaatje43
11-11-2009 om 09:50
Helemaal eens met brianna
Ik ga echt niet als ik een boodschap ga doen op de fiets met een helm op. Moeten ze zeker een helm op als ze op de enge skatestepjes rijden, of op een waveboard. Voor die hele kleintjes die het nog moeten leren,vind ik het toch wat anders. De vergelijking met de autogordel vind ik trouwens een appel/peren verhaal.
100%mama
11-11-2009 om 10:05
Niet helemaal mee eens
zeker als een kind net heeft leren fietsen vin dik dat een helm heel geschikt is. Hier dus wel een "verplichte" helm drager (overigens zonder mokken). Moeten we dan maar helemaal aan de beschermers, nou nee, een gebroken arm door een val is nu eenmaal, hoe pijnlijk ook, iets minder erg dan blijvende hersen beschadiging.
Engelandvaarder
11-11-2009 om 11:29
Ongeluk op het fietspad
De enige ernstige val die ik ooit heb gemaakt op de fiets was in Nederland op een fietspad. Eén of andere idioot reed in het donker zonder licht op het verkeerde fietspad (tegen de stroom in) en kwam frontaal met mij in botsing. Ik kwam met mijn ongehelmde hoofd op de stoeprand terecht en had geluk, ik had alleen een behoorlijke hersenschudding.
Hier in Engeland draagt zo goed als iedereen een fietshelm (niet verplicht) en dat is ook wel nodig, er zijn nauwelijks fietspaden en auto's zijn niet echt gewend aan fietsers op de weg. De hele familie draagt hier een helm, ik ben blij dat we er geen discussies over hoeven voeren.
groeten,
Jose
Maylise
11-11-2009 om 20:26
Wel
Ik ben erg pro fietshelm. Ik draag zelf geen fietshelm maar ja ik fiets ook niet dus dat telt niet. Mijn zoon van 16 fietst elke dag naar school maar weigert een fietshelm te dragen. Dat snap ik want zijn vrienden dragen het ook niet en het is niet stoer. Ook mijn dochter van 12 wil geen fietshelm meer op. Nu gaat zij met de bus naar school maar in haar vrije tijd fietst ze wel.. zonder helm dus. Jammer, tot ongeveer 1 jaar terug wilde ze het wel maar peer pressure zorgt er voor dat ze het niet meer wil.
De jongste van 10 draagt wel een helm als hij fietst. Althans in principe omdat hij het ook wel eens vergeet.
Ik ben overigens niet voor een verplichting. Ik vind dat dit iets is wat ieder voor zich moet bepalen. Wel zou ik fijn vinden als meer mensen een fietshelm zouden dragen want ik denk dat mijn zoon en dochter het dan misschien ook wel zouden doen. Ze willen het nu niet omdat het niet normaal is en hun vrienden het ook niet doen.
Maylise
Hilde
12-11-2009 om 12:20
Sociale druk en mode
Nog een aanvulling op mijn bijdrage.
Maylise haalt de sociale druk aan bij kinderen /jongeren en dat is zeker niet te onderschatten. Maar dat is eerder een kwestie van sensibilisering volgens mij.
Iemand anders had het over haar stekeltjes die dan elke keer plat komen te liggen. Dat snap ik wel. Ik stak mijn haar vroeger altijd op en dat combineert niet met een fietshelm. "Dan moet je dat maar op het werk doen" is natuurlijk een mogelijkheid, maar toch, weet niet hoor.
Wat ik wél een praktisch probleem vind - in de winter - is de combinatie fietshelm/muts. Mijn zoon kan zijn helm niet opzetten over zijn muts heen (of toch niet op een veilige manier). Ik weet het, er bestaan hiervoor speciale mutsen, maar dan ben je weer vertrokken, hé. Dergelijke wielermutsen kosten heel wat meer dan een leuke muts bij Zeeman, om maar iets te noemen. Ik los het op met een fleece oorband en heb eigenlijk niet echt koud onder mijn helm, behalve als het echt heel koud is.
mirreke
12-11-2009 om 15:28
Juist niet lisselot
omdat in Nederland iedereen fietst, houdt ook iedereen rekening met fietsers.
Ik vind het veel gevaarlijker om mijn kinderen in Duitsland (net over de grens met Nederland) naar school te laten fietsen, omdat je duidelijk in het verkeer merkt dat bestuurders (van auto's) nog niet automatisch zijn ingesteld op fietsers, ook al lopen er parallel met de doorgaande wegen vrijwel overal fietspaden. Er rijden ook nog lang niet zoveel mensen op de fiets. En juist bij die doorsteken waarbij de fietspaden worden doorsneden hou ik voor mijn kinderen het hart vast af en toe.
Ik rij regelmatig met de auto in Nijmegen, en daar rijden drommen fietsers naast en tussen het verkeer door. Reken maar dat je daar rekening mee houdt, je kunt niet anders.
Ik wacht nog steeds op een onderzoek met cijfers omtrent aantallen gewonde fietsers versus aantallen fietsers. Heb zelf nu geen tijd om te zoeken.