Katniss
21-08-2015 om 15:12
Studiekeuze
Van de week hoorde ik dat het min of meer 'de bedoeling' is om al in 5 vwo te gaan oriënteren op je studiekeuze. Dochter en ik gaan dus binnenkort naar een open dag van een universiteit. Ze heeft ook al een bepaalde studie in gedachten. Dat is geen studie met een heel gunstig arbeidsmarktperspectief, dus daar zitten we wel een beetje mee. Enerzijds denk ik dat ze een studie moet kiezen die ze wil en die bij haar past, en dat het dan uiteindelijk allemaal wel op zijn pootjes terecht komt, maar dat moet dan natuurlijk wel gebeuren Uit alle online testjes die ze heeft gemaakt komt ook zo ongeveer hetzelfde (ze zit in de culturele/taalkundige hoek), maar dat is niet verrassend.
Hoe ging dat bij jullie? Ik probeer er af en toe wel wat nieuws voor te stellen (bestuurskunde, politicologie, geschiedenis), maar vooralsnog is ze daar niet voor te porren.
En is het raar als je je ouders mee neemt naar een open dag van een instelling voor hoger onderwijs?
bieb63
21-08-2015 om 15:23
katniss
Wat voor beroep heeft je kind überhaupt voor ogen? Wat lijkt haar leuk als baan (even los van de betreffende opleiding). Branche? Interesses? Hoe ziet zij dat?
Leen13
21-08-2015 om 15:26
Zelf
Als je op eigen initiatief gaat dan ga je gewoon mee. Gaan ze met school dan is dat wat minder voor de hand liggend.
Sommige hogescholen hebben ook 'open dagen' voor ouders.
http://www.hogeschoolrotterdam.nl/voorlichting/studiekeuze/hulp-bij-studiekeuze/ouderactiviteiten
Moni
21-08-2015 om 15:33
Alleen ervaring met open dag uni's
We zijn bij zes universiteiten geweest en overal vooral jongeren met een ouder erbij. Ook bij de proefcollega's, presentaties en rondleiding waren ouders van harte welkom en massaal aanwezig. Soms was er een soort workshop, dat was dan zonder ouders.
Mijn dochter heeft lang getwijfeld wat ze wilde gaan doen. Ze is wel overal gaan kijken. Als we toch ergens een hele dag waren, wilde ik graag dat ze presentaties/proefcollege's inplande. Ook van vakken die ze niet gelijk zag zitten. Dat leidde geregeld na de presentatie tot: dat ga ik in ieder geval niet studeren. Ook goed. Ze wist langzamerhand steeds beter waarom ze een bepaalde richting niet op wilde. En ook dat helpt om te weten wat je dan wel wilt.
Grappig voordeel van open dag is dat ze er vrij van school voor kreeg. Dat leverde extra motivatie op om er naartoe te gaan. Gelukkig hoefde ze geen verslag te maken van de dag. Op sommige scholen moet dat wel.
Savinja
21-08-2015 om 15:36
Hier
Vorig jaar heb ik de eerste HBO open avond gedaan en daar lopen heel veel ouders dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Twee zien meer dan één. Het is inderdaad normaal om je daar in de voorexamenklas in te verdiepen (het lijkt wel op het draadje over open dagen bezoeken in groep 7).
Mijn zoon wist met de jaarwisseling nog niet wat hij wilde doen en familie raadde het één en ander aan. Zoon wist totaal niet wat het was en ik had mij er wat in verdiept en toen heeft hij zich ingeschreven voor een open avond naar wat van die opleidingen en dat was in havo4.
Ik dacht nog dat dit een gebed zonder end gaat worden met alle open avonden de komende anderhalf jaar tot in de verre omtrek maar nee. Hij kwam binnen bij de eerste opleiding en na een half uur was hij verkocht. We moesten nog naar twee andere maar hij viel half in slaap bij nummer twee en wilde toen weer terug naar die eerste.
Dat had ik nooit verwacht en ik vind het eigenlijk een beetje eng, het voordeel is wel dat het een richting is met juist wel heel veel werk. De eerste open dag nu in havo 5 gaan we wel naar een andere HBO die dezelde opleiding heeft en iets dichterbij zit.
Let er dus wel op dat ze graag willen dat je je vooraf inschrijft.
Savinja
21-08-2015 om 15:38
Overigens
Hier waren ook open avonden die van school moesten maar dan mocht je als ouder ook gewoon mee al was het alleen maar om ze te brengen. Ze gaan hier niet mét school.
Moni
21-08-2015 om 15:41
Oja, inschrijven
Dat is inderdaad handig om op tijd te doen. Dan kun je gelijk de presentaties/colleges kiezen die je wil op de tijd die je wil. Vol is vol.
mirreke
21-08-2015 om 15:42
Gewoon mee
Ik ben tot nu toe altijd meegeweest. Dochter vond dat leuk en gezellig, en ik ook. En het is handig want je kunt met elkaar overleggen wat de eerste indruk is en zo.
Over de opleiding zelf. Je kind moet het doen. En de opleidingen van tegenwoordig zijn volgepland, druk, je moet echt wel gemotiveerd zijn om het vol te houden. Dan ook nog het bindend studieadvies, dus het eerste jaar is hard werken.
Stel jezelf eens voor dat je een 4-jarige voltijds opleiding gaat doen die je eigenlijk niet van harte ziet zitten, waar je hart niet ligt, wat tegen heug en meug zou moeten. Zou je dat volhouden...?
Ik ken vrij veel jongeren inmiddels, en ik schrik ervan hoeveel ervan hun eerste jaar niet afmaken, soms al na drie maanden stoppen, het niet redden, door het bindend studieadvies gedwongen worden te stoppen, enz. Meer dan de helft hier.
In mijn tijd waren wij ook de verloren generatie met weinig kans op een baan. Maar achteraf viel dat best wel mee.
Dit is wereld van onze kinderen, hun toekomst. Over tien jaar of meer zijn er banen die nu nog niet eens bestaan. Je kind redt zich wel in die toekomst, dat geloof ik zeker. Mijn insteek zou dus vooral zijn, volg je passie, je gevoel. Maar ik zou ook zeker aandringen dat kind veel zou zien en ontdekken, want er zijn echt hele leuke opleidingen die heel onbekend zijn. En onbekend is onbemind tenslotte.
Yura
21-08-2015 om 16:17
Ouders meestal mee
Ik ben afgelopen jaar naar 2 open dagen mee geweest met zoon (toen 5 vwo). Volgens mij waren de meesten met ouders. Hij had wel met een vriend afgesproken de tweede keer (zelfde Uni), dus hij vond het eigenlijk niet zo leuk dat ik mee ging, maar je ziet dat als ze samen gaan, dat ze zich aan elkaar aanpassen. Vriend had duidelijk andere interesses dan zoon maar is toch met zoon mee gegaan naar dezelfde studies gaan kijken. Zoon is naar Leiden geweest zonder ons, hij had alles al gepland met vrienden, dus ik heb hem maar laten gaan. Ook daar hebben ze alles gezamenlijk bezocht, waren geen studies die zoon konden bekoren. Ik had het idee dat zoon het stiekum ook wel leuk vond dat ik mee was, we waren beiden enorm onder de indruk van een mini-college van de studie van zijn keuze en dat is voor hem wel leuk dat hij daar thuis even over na kan praten.
Zoon is er dus eigenlijk al uit, we hebben alleen voor de vorm nog wat andere studies bezocht. Dochter gaat dit jaar naar 5 vwo en dat wordt denk ik een zeer uitgebreide orientatie, want ze heeft geen idee. Ik ga dan wel mee, want het is toch ook fijn om daarover achteraf van gedachten te kunnen wisselen thuis. Ik had haar graag vorig jaar al gelijk mee genomen, maar bij ons krijg je alleen in de 5e vrij voor Open dagen en aangezien ze hetzelfde pakket als zoon heeft, komen ook dezelfde studies weer in aanmerking.
Mikke
21-08-2015 om 16:43
Hier
De richting weet zoon al zeker, daar werkt hij vanaf z'n 4e al naartoe, en wáár hij wil studeren ook. Dus als het aan hem lag ging hij naar geen enkele open dag. Dat lijkt ons niet zo verstandig, dus gaan we met hem toch nog wat andere universiteiten en studierichtingen bekijken... Op school begint de orientatie trouwens al voor de profielkeuze, dus in de 3e. Dit jaar (5 vwo) is het eerste jaar dat we naar open dagen gaan.
skik
21-08-2015 om 17:05
Niet meegeweest
Mijn dochter heeft zelf twee universiteiten bezocht waarbij ze presentaties van diverse studies heeft gevolgd. Ze wilde iets (medisch)technisch of doen wat aansloot bij haar N&T/G-profiel paste. Uit de uitgebreide studiekeuze/aanleg/interessetest kwam technische wiskunde. Nogal vreemd omdat ze voor wiskunde met een her en met de hakken over de sloot geslaagd is. Dat was ook meteen de reden om voor één van de technische studies om haar die studie af te raden. Voor de andere studie werd ze ingeloot op een uni aan de andere kant van het land en had ze binnen een maand op kamers gemoeten in een stad waar ze nog nooit geweest was dus dat zagen we niet zitten en was ook niet echt haalbaar. Achteraf had ze wel spijt dat ze zich niet breder georiënteerd had want nu doet ze studie nummer drie die ze had ingevuld omdat er nog een invulregeltje over was. Ze vindt het wel een leuke en interessante studie maar het is ook niet echt een studie waarmee de banen voor het oprapen liggen.
skik
Katniss
21-08-2015 om 17:24
Breed kijken
Uit alle reacties blijkt wel dat het handig is om breed en misschien een beetje out of the box te kijken. Dat idee had ik zelf ook al.
Qua werk heeft ze nog geen idee wat ze zou willen doen. Ze zei laatst dat ze wel les zou willen geven, maar alleen aan mensen die echt iets willen leren. Zelf denk ik dat ze het best tot haar recht zou komen in een beetje solitaire functie waarin ze dingetjes kan uitzoeken en daar iets zinnigs over zeggen (de perfecte laborante, maar dat past niet bij haar CM-profiel).
Het komt zo uit dat ik dit jaar een kind en groep 7 heb en een in de vijfde. We gaan het dus druk krijgen met al dat rondkijken, wikken en wegen
Linda K
21-08-2015 om 17:25
Hier
Oudste is op eigen houtje geweest in de vierde en vijfde klas naar één universiteit. Heeft daar aan alle faculteiten (proef)colleges gevolgd. Hij had een interesse in vrijwel alles, maar is ook heel snel verveeld. Uiteindelijk heeft hij wel een studie gevonden die hem langer kan boeien, en ik vind het helemaal niet erg dat dat een studie is met goede baankansen!
Jongste weet het allemaal nog niet, en zit er nu nog middenin (zesde klas, in de vierde begonnen met open dagen). Hij is m.i. iets te veel bezig met locatie dan met de studie zelf. Ik ben een keer mee geweest, maar verder is hij zelf of met vrienden bij open dagen gaan kijken. Hij is er inmiddels over uit dat het een exacte studie moet worden. Het zal mij benieuwen.
Leen13
21-08-2015 om 17:36
Uitvallers
Ook in de opleiding van zoon zijn het afgelopen jaar veel studenten uitgevallen, zo'n tweederde. En ook in de omgeving regent het uitvallers.
Ik denk dat je daar serieus rekening mee moet houden het eerste jaar. En tijdig de studie weer stoppen en de studiefinanciering opzeggen.
Daar zijn regels voor. Anders is je studietijd bekort.
Ik zou ook niet weten hoe je dat kunt voorkomen.
Er is weinig ruimte voor wennen of experimenteren. Er moet meteen in hoog tempo gepresteerd worden.
Het blijft een sprong in het diepe hoe je dat ook probeert dicht te timmeren met rationele argumenten.
Leen13
21-08-2015 om 17:40
De uitval cijfers
http://www.vereniginghogescholen.nl/onderwijs/1668-afgestudeerden-uitvallers-hbo-2015
"Diploma's en uitval
In het afgelopen studiejaar (2013/14) zijn een kleine 15.000 eerstejaars studenten van voltijd bacheloropleidingen gestopt met hun studie. Dit komt overeen met 15,7% van het totaal aantal eerstejaars tegenover 14,7% in het jaar daarvoor. Het aantal hbo-studenten dat in het eerste jaar wisselde van studie is licht gedaald van 22,7% naar 21,9% wat neerkomt op ruim 20.500 studenten. Ruim 42.500 studenten (gestart in 2009) behaalden binnen 5 jaar hun diploma. Hiermee komt het studiesucces na 5 jaar op 49,0% tegenover 51,9% in het jaar daarvoor."
Theekopje
21-08-2015 om 18:03
Uitval
Het aantal uitvallers in het eerste jaar is inderdaad hoog. Er moet snel gepresteerd worden en een half jaartje lekker rustig wennen is er niet meer bij. Toch zie ik vaak in oktober al wie de uitvallers gaan worden. Behoudens bijzondere omstandigheden of grote pech is het namelijk heel voorspelbaar waarom mensen uitvallen en het zijn precies de dingen waar ouders en docenten al sinds mensenheugenis voor waarschuwen .
Wel iets om op te letten: als mbo-instromers uitvallen is dat vaak omdat ze op het mbo het heel makkelijk hadden, en ze nu drie keer zo hard moeten werken. We waarschuwen daar elke week voor en de mensen die tijdig omschakelen redden het wel, maar degenen die denken "och, dat zeggen ze altijd en dat zal wel loslopen" zijn degenen die verdwijnen.
En er is altijd een klein deel dat heel makkelijk leert. Die studenten komt het aanwaaien. Als anderen hen als voorbeeld nemen ("Pietje studeert ook niet en die haalt het ook, dat kan ik ook wel") is dat natuurlijk ook een risico.
Marjoleine64
21-08-2015 om 18:50
Hier ook
Al in de 4e organiseert school een info-dag, waarbij veel uni's en hogescholen (uit de wijde regio) zich presenteren. Je kan dan in een halve dag bij 4 of 5 opleidingen een korte presentatie volgen ter orientatie. Dat is verplicht, ze gaan er met heel 4 VWO heen. Er is ook nog een verplichte middag voorlichting in Tilburg, voor oudste heb ik toen een afspraak bij de orthodontist verzonnen want hij gaat echt niet in Tilburg studeren, jongste is afgelopen jaar wel geweest (want overweegt economie). Ik ben ook met oudste naar een open dag in Eindhoven geweest afgelopen jaar (5 VWO), het was er echt belachelijk druk en de meeste scholieren waren met een (soms zelfs 2) ouders. Soms ook niet, of 2 scholieren met één ouder. Hij is zelf nog met een paar vrienden naar Delft geweest, dat was door de weeks dus ik kon niet mee (en hij wilde dat ook niet). Komend jaar nog een paar, en ook met jongste die dan in de 5e zit. Ze hebben gelukkig beide al een redelijk idee wat ze willen gaan studeren.
zebra
21-08-2015 om 18:58
vorig schooljaar
hebben we 2 open dagen van hogescholen bezocht. De meeste leerlingen waren met hun ouders maar we hebben er ook gezien die alleen kwamen of met vrienden. Hoeveel we er dit schooljaar gaan bezoeken is nog niet bekend. Onze zoon wil in elk geval al een meeloopdag doen en is er ook al vrij zeker van welke vervolgopleiding hij na havo wil gaan volgen namelijk chemie.
ijsvogeltje
21-08-2015 om 20:44
hier
Zoon doet dit jaar eindexamen en heeft zich afgelopen schooljaar al uitgebreid georienteerd. Ik ben steeds mee geweest en dat is heel normaal. Hij had wel een aantal studies in gedachten, maar heeft bij de open dagen breed gekeken. Mijn insteek is ook steeds geweest: als je er toch bent, benut dan ook de tijd en ga naar zo veel mogelijk infosessies. Je kunt pas kiezen als je weet wat er te kiezen is. In de praktijk betekende dit dat we per open dag meestal naar 4 studies zijn geweest. Heel divers trouwens hoe universiteiten het aanpakken.
Ik vond het erg nuttig, en hij zelf ook. Zijn keuze is inmiddels ook wel gemaakt, zowel voor de studie als voor de universiteit. Dat geeft wel rust. Veel klasgenoten hebben echt nog geen flauw idee wat ze willen gaan doen en dat begint inmiddels voor wat stress te zorgen.
M Lavell
22-08-2015 om 10:00
Afbakken
"Dochter en ik gaan dus binnenkort naar een open dag van een universiteit. Ze heeft ook al een bepaalde studie in gedachten. Dat is geen studie met een heel gunstig arbeidsmarktperspectief, dus daar zitten we wel een beetje mee."
Studeren doe je om af te bakken. Niet om een beroep te kiezen.
Je wordt ouder en groter en leert iets bij in een omgeving wat je niet uit het gewone leven haalt (academische vorming).
Het diploma biedt geen economische garanties. Geen enkel diploma doet dat.
Mijn kinderen kozen alle twee beroepen waar baangaranties voor het oprapen lagen zozeer dat de banken en verzekeraars om ze vochten. Inmiddels is die baanzekerheid verdampt.
(nog) niet voor hen, maar bij een reorganisatie of faillissement hebben ze niet zomaar een nieuwe baan in de sector.
Laat dat van die banen dus los.
Gebruik het studeren als tijd om te rijpen. Om af te bakken.
Als de economie aantrekt kan ze er wellicht een baan mee vinden. Als ze mazzel heeft, een briljante vondst doet of een promotor vindt die haar er direct bij wil hebben dan kan ze werk vinden in die richting.
Anders wordt het toch nog horeca of toerisme. Dat is helemaal niet erg.
De meeste mensen worden niet waar ze voor gestudeerd hebben.
Sawo
22-08-2015 om 10:09
Zeker beginnen in pre examen jaar
Vaak vallen de open dagen in het hetzelfde weekeinde en bij sommige studies moet je al vroeg inschrijven. Dus je examenjaar kan je beter alleen gebruiken om de studiestad te kiezen. Mijn dochter was destijds niet blij met me want zulke grote beslissingen schuif je liver voor je uit. Maar ze had in april al selectietoetsen en moest in januari al inschrijven dus was toch blij dat ze in 5 vwo was meegesleept.
Ik heb een kind met slechte baankansen en een kind met goede baankansen. Maar je moet toch iets kiezen dat bij je past. We kunnen niet allemaal een technische opleiding doen.
Succes
Saar
bieb63
22-08-2015 om 13:34
eens met Miriam
Vooral ook zelf die studie leuk/interessant vinden. Je denkraam wordt sowieso groter. En inderdaad (direct) in het beroep komen dat je voor ogen had gebeurt ook niet vaak. Stel je kiest bedrijfskunde (zover je daar als jongere al een idee over hebt of feeling mee). Als je afgestudeerd bent, zul je toch vaak 'gewoon' op de fin.adm. terecht komen als 'gewone' medewerker. Met een beetje geluk (en vacature) klim je op naar afd. hoofd of naar fin.manager. Maar het kan ook heel goed, dat je zo'n kantoorbaan na een tijdje toch helemaal niks vindt óf dat je HRM eigenlijk veel leuker vindt. Met je universitaire achtergrond (ook al is het bedrijfskunde en geen HRM), kom je daar ook in principe makkelijk in.
Amare
22-08-2015 om 14:53
dat hangt van de studie af
'Studeren doe je om af te bakken. Niet om een beroep te kiezen.'
Dat hangt van de studie af. Een studie als medicijnen, tandheelkunde of diergeneeskunde doe je wel degelijk omdat je als huisarts/chirurg, tandarts of dierenarts aan de slag wilt. Studies als economie of scheikunde kennen dat 'logische vervolg' veel minder, daar gaat het meer om het academisch denk- en werkniveau dat je laat zien. Al worden veel scheikundigen wel degelijk laborant of onderzoeker.
Krullevaar
22-08-2015 om 15:54
idd
Voor sommige beroepen moet je echt al een keuze maken. Voor minder concrete beroepen kan je je wat breder laten opleiden.
Ik zou persoonlijk het arbeidsmarktperspectief in deze tijd wel degelijk mee laten spelen. Ik geloof namelijk niet zo dat over 5 jaar de banen zo maar voor het oprapen liggen. Voor een prettig leven is het toch wel wenselijk dat je een baan hebt.
M Lavell
22-08-2015 om 16:26
Niet te voorspellen
"Dat hangt van de studie af. Een studie als medicijnen, tandheelkunde of diergeneeskunde doe je wel degelijk omdat je als huisarts/chirurg, tandarts of dierenarts aan de slag wilt. "
Welnee. Ten eerste wordt er onderweg nog van gedachte veranderd. Ten tweede moet je nog maar zien of je je kunt specialiseren dan wel dat je een baan vindt.
"Ik zou persoonlijk het arbeidsmarktperspectief in deze tijd wel degelijk mee laten spelen."
Dat gaat niet want het verandert binnen 4 jaar dramatisch. Dat is de kwestie juist.
Mijn kinderen hebben toevallig alle twee een richting gekozen waarnaar geschreeuwd werd toen ze begonnen. Van oudsher eigenlijk. Crisis of niet: de banken vochten om hun gunsten want zij zouden het vast en zeker gaan verdienen.
Nog tijdens hun opleiding is dat diametraal veranderd.
Dat wil niet zeggen dat ze niks aan hun opleiding hebben.
Mijn dochter wordt overal aangenomen (Hogere zeevaartschool + 4 talen) en werkt zich een slag in de rondte in het hotelwezen. Menig collega jaargenoot is ondertussen al wegbezuinigd uit de zeevaart en loopt met de ziel onder de arm te zoeken naar wat het dan maar wel moet worden. Voor studenten van de opleiding vandaag is het lastig stageplaatsen te vinden.
Zoon is standvastiger, weet wat ie wil (urologie) maar zal daarvoor geduld moeten hebben al moet ie zich gelukkig prijzen met zijn functie (Anio urologie). Hij heeft een baan en al is dat niet bij een opleider, het biedt wel perspectieven in die richting. Je zal de artsen de kost moeten geven die niet als arts aan de bak kunnen en nog steeds borden wassen om het hoofd boven water te houden.
"Ik geloof namelijk niet zo dat over 5 jaar de banen zo maar voor het oprapen liggen."
Dat is ook niet zo. Je kunt zelfs niets zeggen over de banen waar op dit moment van beweerd wordt dat er een tekort aan is. Nu rekening houden met baanperspectieven heeft een valse belofte in zich.
Maar daarmee is een studie in welke richting dan ook geen weggegooide inspanning.
Amare
22-08-2015 om 16:42
een baan vinden
'Ten tweede moet je nog maar zien of je je kunt specialiseren dan wel dat je een baan vindt.'
Diergeneeskunde is een numerus-fixusopleiding, juist om te zorgen dat de markt niet overspoeld wordt met (werkloze) dierenartsen.
Geneeskunde heet 'de universitaire opleiding tot arts'. Het Noorden van Nederland kamt al jaren met een huisartsentekort. Dus daar is een baan als huisarts ook een hele logische vervolgstap.
Violetta
22-08-2015 om 21:13
Kies wat je leuk vindt!
Ik ben er een grote voorstander van om je kind te laten kiezen wat hij/zij leuk vindt. Zoals al eerder gezegd weet je nooit hoe het er over vier, vijf jaar uitziet. Jaren geleden koos onze dochter voor de studie taalwetenschap terwijl iedereen vroeg wat ze daar mee kon worden. Een neef ging (aangestuurd door zijn ouders) rechten studeren want daar kon je van alles mee worden.
Uiteindelijk studeerde onze dochter cum laude binnen vier jaar af omdat ze haar studie zo leuk vond. Omdat er maar weinige studenten taalwetenschap zijn lagen de baantjes voor het oprapen. Ze kon kiezen uit vier aanbiedingen. De neef deed zeven jaar over zijn studie (vond het ook echt niet leuk) en heeft tot op de dag van vandaag geen passende opleiding, wil ook trouwens niet meer binnen zijn vakgebied aan het werk.
Linguïst
24-08-2015 om 17:58
Talen/cultuur
"Zelf denk ik dat ze het best tot haar recht zou komen in een beetje solitaire functie waarin ze dingetjes kan uitzoeken en daar iets zinnigs over zeggen."
Ik zeg: vertaler of (onderzoeks)journalist! Beide vakken laten je in aanraking komen met de meest diverse onderwerpen en vereisen ook nog heel wat creativiteit.
Het beste studie-advies dat ik ooit kreeg was van een leraar die zei dat je iets moest gaan studeren op een vlak waar je hart ligt. Want je werk, dat moet je je hele leven nog doen. Je hele leven dingen doen die je niet wezenlijk interesseren, dat lijkt me heel erg.
Zelf heb ik na een beta-VWO een obscure taal gestudeerd waarna je volgens de statistieken maar 5% kans op werk op je eigen vakgebied had. Zo zonde van je talenten, riep iedereen. Nu heb ik een baan als vertaler bij de een grote internationale instelling en ik verdien meer dan vrijwel al mijn vrienden die verantwoorde studies als rechten en economie hebben gestudeerd. Ik heb die 5% met beide handen aangenomen en er hard voor gewerkt. Dat was geen probleem, omdat ik het zo leuk vond. Ik moet me voor mijn werk verdiepen in alles van vluchtelingencrises en bananenteelt tot kernfusie. Als je niet begrijpt waarover je schrijft, kun je het namelijk niet goed vertalen. Zo blijf je je altijd ontwikkelen en dat blijft mij motiveren.
Ik ben het dus helemaal eens met Violetta's post!
Linguïst
24-08-2015 om 18:15
Lesgeven aan geïnteresseerden
Katniss, je schreef ook nog dat je dochter misschien wel les wil geven. Ik heb vlak na mijn studie ook nog les gegeven in mijn obscure taal, aan verschillende volksuniversiteiten. Dat waren altijd bijzonder gemotiveerde leerlingen en ik had dat rustig nog jaren kunnen blijven doen. Daarna ben ik ook nog afdelingsmanager bij een vertaalbureau en manager bij een internetbedrijf geweest. Er is zo veel te doen als taalkundige. Daarbij, iemand met goede communicatieve vaardigheden heeft altijd en overal een streepje voor.
Ik ben niet zo bang voor de kansen van goed opgeleide jongeren op de arbeidsmarkt. De beroepsbevolking gaat binnenkort al flink dalen en die trend houdt stevig aan tot 2050 (vergrijzing!). Daardoor gaan er op heel veel vlakken tekorten ontstaan. Als je een opleiding hebt en bereid bent te werken, gaat dat lukken.
Katniss
24-08-2015 om 18:57
Linguïst
We hebben het ook wel eens gehad over Koreakunde of Keltische talen. Dat valt toch best wel onder de noemer 'obscure talen' Misschien gaan we er gewoon eens kijken. Het zal er niet druk zijn.
Linguïst
25-08-2015 om 11:29
Kijken kan altijd
Ga eens de sfeer opsnuiven, met studenten praten, als het dan nog leuk lijkt misschien een paar colleges meelopen.
Bij mij op het werk kun je ook aan de slag als Iers-Nederlands je specialiteit is, echt! Koreaans doen we hier niet, dat wordt freelance vertaald.
Ik heb destijds ook nog een jaar Engels erbij gestudeerd, want ik had een jaar studiebeurs over (jaja, de goede oude tijd waarin je nog 6 jaar een basisbeurs + lening kreeg). Dat heeft mijn kansen op werk misschien wel wat verhoogd. Nou ja, mijn boodschap is duidelijk: als je iets heel graag wilt, ga er dan voor. Zorg dat je uitblinkt in jouw niche.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.