Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Kindermisbruik en dreigen met vervreemding

Dit is een vervolg op mijn eerdere twee topics. Ik post met het risico om herkend te worden, maar ik ervaar geen hulp of steun om mij heen, dus daarom hier. Er speelt een kindermisbruikzaak in mijn familie en ik pas o.a. op het kindje, met grote regelmaat is zij bij mij thuis, ook voor een stukje afleiding. Haar vader, de dader, zit nu al een tijdje vast en de rechtszaak zal uit meerdere zittingen bestaan, omdat er zo een grote hoeveelheid beeldmateriaal is gevonden. 

De moeder wil met de vader getrouwd blijven en ook weer in 1 huis gaan wonen, zo heb ik ook gehoord tijdens de eerste zitting.  Ik krijg van de moeder een gespinnende verhaal met een hoog: zo erg is het niet allemaal gehalte. Zij heeft elke dag telefonisch contact met de dader. Ik ben dus bij de eerste zitting geweest om het slachtoffer te steunen. Ik was de enige behalve Veilig Thuis, de moeder zit bij de advocaat van de dader. De moeder is voor de zitting op mij afgebeend en riep: Wat moet jij hier dan? Om een scene te voorkomen in de rechtbank heb ik niet gereageerd en alleen aantekeningen gemaakt. 

Het is erger dan verwacht. De politie ploegt al 4 maanden door beelden heen en het einde is nog niet inzicht zoveel is het. Niet alleen downloaden, maar ook vervaardigen en verspreiden (internationaal). Niet alleen van zijn eigen kind, maar mogelijk ook van andere meisjes. Ik kon alleen maar huilen na de eerste zitting. Geen blijk van spijt (alleen schaamte omdat hij gepakt is) en moeder en vader spreken uit dat zij gewoon weer samen verder willen. Dit is de 2de x. 

Sinds ik thuis ben krijg ik vreselijk appjes van de moeder: wat moest jij daar, je bent tegen ons, door jou mag mijn man niet thuis komen en je mag het kindje niet meer zien. Ik heb Veilig Thuis om raad gevraagd maar die kunnen er niets mee. Opa en oma zijn ook al vervreemd. Ik voel mij machteloos en wil graag naar de rechtszaken blijven gaan, maar ook het meisje blijven zien. Veilig Thuis raad aan dat ik de appjes aan de politie laat zien of aan een advocaat, maar omdat het geen echte bedreiging is en alleen een bedreiging met vervreemding verwacht ik er niets van. Je hebt geen rechten wanneer je geen ouder bent. 

Ik hoop dat iemand nog tips heeft.  


Wat vind de Raad voor de Kinderbescherming er van?

Viva-amber

Viva-amber

14-02-2022 om 17:46 Topicstarter

Pixel schreef op 14-02-2022 om 17:44:

Wat vind de Raad voor de Kinderbescherming er van?

Veilig Thuis schaalt niet op naar de Raad van Kinderbescherming op dit moment, omdat beide ouders zeggen (zeggen niet doen) dat zij overal aan meewerken. OM eist wel een contact en een gebiedsverbod, maar de vraag is voor hoe lang. 

Geen tips. Wel wens ik je heel veel sterkte en succes in deze moeilijke periode. Ik vind het voor het meisje fijn dat jij zoveel moeite doet om haar leven enigszins op orde te krijgen. 

Van mij dus een knuffel in deze vreselijke situatie, ik hoop dat je bruikbare tips krijgt op het forum

Bah wat naar weer. Goed dat je hier schrijft en zo toch wat steun voor jezelf organiseert.

Het enige wat nu bij me opkomt is: is er iemand die namens jou naar de zittingen zou kunnen gaan en aantekeningen kan maken? Ideaal is het niet, maar dan heb je wel enige info uit de zittingen en riskeer je niet dat het contact verbroken wordt. Misschien zou iemand van slachtofferhulp dat voor je kunnen doen, of hebben die nog andere ideeën? 

Het kind woont bij haar moeder toch? Vindt Veilig Thuis daar niet iets van? Het klinkt mij niet bepaald veilig in de oren. 

PristinePorpoise22

PristinePorpoise22

14-02-2022 om 17:58

Pixel schreef op 14-02-2022 om 17:44:

Wat vind de Raad voor de Kinderbescherming er van?

Je zou zeggen dat er allang een ots zou zijn in zo’n situatie.

Viva-amber schreef op 14-02-2022 om 17:46:

[..]

Veilig Thuis schaalt niet op naar de Raad van Kinderbescherming op dit moment, omdat beide ouders zeggen (zeggen niet doen) dat zij overal aan meewerken. OM eist wel een contact en een gebiedsverbod, maar de vraag is voor hoe lang.

Je zou kunnen proberen om zelf contact op te nemen met de Raad, met de vraag of het terecht is dat zij niet betrokken zijn. Geen idee of dat kan/zin heeft hoor, maar wie weet is het een ingang.

Hier kun je doorklikken naar de contactgegevens van de locatie in jouw regio: https://www.kinderbescherming.nl/contact-en-adressen

Als je getrouwd wil blijven met de misbruiker van je kind, ook al is het de vader, dan kies je niet voor het kind maar voor jezelf. Kind moet op 1 staan en dat is hier niet het geval. Ik mag toch hopen dat de rechter nooit akkoord gaat met het feit dat het kind bij haar misbruiker gaat wonen. Zeker als hij geen spijt heeft.
Ik zou de appjes van de moeder naar veilig thuis en naar de politie doorsturen. Zodat ze dossier opbouwen. 

poeh zeg, wat heftig! Knap dat je dit voor dit kindje doet! Ik hoop dat ze hier kracht uit kan halen! Zou je zelf geen contact kunnen opnemen met de raad voor de kinderbescherming? Gewoon daar je vraag droppen?
Ik hoop dat je hier iemand vind die je kan helpen! Dikke knuffel voor je en heel veel sterkte in deze situatie!

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

14-02-2022 om 18:05

Jeetje TO, wat een ellendig verhaal. Ik heb (gelukkig) geen verstand van kindermisbruik, Veilig Thuis of rechtszaken, dus hoop dat anderen je wel nuttige tips kunnen geven.

Het enige wat ik op dit moment kan bedenken: zou je contact kunnen leggen met een gespecialiseerd advocaat? Jij bent geen partij, maar hebt het gevoel dat de belangen van het slachtoffer niet voldoende worden gewaarborgd. Misschien dat een advocaat tips of ingangen weet te vinden. Of rechtstreeks met de betrokken Officier van Justitie?

Viva-amber

Viva-amber

14-02-2022 om 18:05 Topicstarter

Ik hoop dat het feit dat de dader en de moeder nu bij eerste zitting deze uitspraak hebben gedaan, e.a. toch een reden zal zijn om op te schalen naar de RvK en ook tot een OTS te komen. Ik weet niet of het de woede is van de eerste dag, misschien zakt het nog. Maar dat meisje krijgt anders een hele eenzame en nare jeugd zonder opa/oma, neven, nichtjes, tantjes en vriendjes of vriendinnetjes. De opa en oma regelen nu sinds enkele weken voor het eerst speelafspraakjes. De moeder doet dat niet, want zij speelde vroeger zelf ook niet met andere kinderen thuis. Ik hoop maar dat men in de rechtbank inziet dat er echt hulp en steun nodig is. Ik denk dat de moeder niet voor niets zo om zich heen slaat en ook radeloos is en financieel afhankelijk. 

Ik heb eerder meegelezen met denk een andere post hierover. Volgens mij ging het toen over contact met opa en oma op neutrale plek.

Het is wel raar dat veilig thuis hier waar ze wel degelijk iets mee zouden moeten dan blijkbaar niks gaan zitten doen. 
Zoals ik nu begrijp staat er aan de ene kant de politie met de handen vol aan bewijs de dader (vader) te vervolgen. En aan de andere kant een slachtoffer (zijn eigen kind) en waarschijnlijk nog talloze andere slachtoffertjes die door helemaal niemand worden geholpen. Behalve dat jij doorziet dat de moeder de dader weer gaat toelaten contact met kind te willen. 
En niemand kan wat doen?

Kun je niet zelf contact opnemen met de raad voor de kinderbescherming en vragen om in dit uitzonderlijke geval eens goed naar je verhaal te luisteren. Wat misschien ook kan is naar het wijkteam gaan waar dit kind onder zou vallen indien hulpvraag. En daar een melding doen over de moeder. Dat ze zich zo gedragen dat ze willen meewerken maar jij daar absoluut het tegengestelde van bespeurt. 
Dit kind heeft echt bescherming nodig want veilig thuis gaat het niet oplossen.

Heeft het kind zelf als slachtoffer ook een advocaat? Dan zou ik me daar beraden. Of zorgen dat kind een advocaat/ vertegenwoordiger krijgt. Misschien kun je als laatste desnoods zelf naar het OM stappen en daar je beklag doen over dat je verwacht dat het kind weer in dezelfde handen komt van waar nu de dader al vast zit.

Lastig hoor, dat kinderen op deze manier zo niet geholpen worden door waar je het wel van zou mogen verwachten.

Viva-amber

Viva-amber

14-02-2022 om 18:18 Topicstarter

Het kind heeft geen advocaat, zij is te jong om zich te beseffen dat zij slachtoffer is. De moeder heeft via slachtofferhulp niet voor een gratis advocaat voor haar kind gekozen. Slachtofferhulp zit ook bij de advocaat van de dader en de moeder. 

Veilig Thuis zit wel in de rechtbank en hoort dus de uitspraken van de ouders over samen verder gaan en samen wonen. Het OM hoort dat ook. Ik kan mij dus niet voorstellen dat zij niet gaan opschalen. Maar nu was nog maar een proforma zitting en de tweede is ook proforma. Pas mogelijk in de zomer komen zij toe aan de inhoudelijke behandeling, omdat het zo een grote zaak is en dan is misschien al het beeldmateriaal wel gezien. 

Ik denk dat ik het als 'neutrale toeschouwer' nog wel er mee weg kom dat ik haar mag zien, maar wanneer ik partij zou worden door bijvoorbeeld zelf aangifte te doen, dan wordt het een gevecht en iemand die polariseert kan bijvoorbeeld ook geen pleegouder worden (mocht het mis gaan). 

'Ik voel mij machteloos en wil graag naar de rechtszaken blijven gaan, maar ook het meisje blijven zien.' Als je moet kiezen tussen deze twee, wat zou je dan kiezen?

Tsjor

JC dat duurt toch veel te lang. Echt onvoorstelbaar. En veilig thuis zegt niks en het OM luistert ook maar. 
Ik zou er klachten indienen. Bij die twee. Dat ze hun werk eens gaan doen. En ja klagen duurt lang maar dan nemen ze je ineens wel serieus opeens

Triest heel triest 

Poeh. Ik heb niet de gouden oplossing, maar wel meteen een dikke ‘goed bezig’. Hoe naar het ook voelt, en hoezeer moeder je ook probeert te bespelen, jij houdt het meisje voor ogen en haar belang. Probeer wat moeder zegt langs je heen te laten gaan. Desnoods met een ijs konijnachtige opmerking als ‘ik denk aan het belang van Meis. Dat zou jij ook moeten doen’. 
Is er een betrokken zeden rechercheur die aan het kind als contactpersoon is toegewezen, met wie je in contact kunt komen om aan te geven dat moeders het lijkt te faciliteren? Ja, dat is snitchen, maar in het belang van kinderen versus zeden delinquenten kan ik me voorstellen dat je daarvoor kiest. Moeder bereid eigenlijk al voor dat dader het straks weer kan doen, door met hem samen te blijven. 
VT informeren zou ik ook doen. Er is natuurlijk een belang om de band tussen ouders en kind te faciliteren -  maar als de kans op recidive te groot is kun je daar wat van vinden.
Zou slachtofferhulp je misschien kunnen helpen? Ik bedacht me dat als je als volwassen vrouw misbruikt wordt, je een contact- en gebiedsverbod kunt vragen, zeker als er kans op herhaling is. Zou zoiets namens het meisje ook niet gevraagd kunnen worden? Dat dader zich niet binnen x meter van slachtoffer mag bevinden om haar te beschermen?

Misschien verwoord ik het onhandig, maar dat is omdat ik jou en het slachtoffer zo graag de gouden tip wil geven - die er natuurlijk niet is. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.