Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Jaar extra kleuteren

Mijn zoon is van maart 2017 en gaat sinds september naar groep 1. Vanaf maart geprobeerd maar hij vond het nog vreselijk. Vond de kinderen niet leuk en te druk. Dus keurig vanaf september naar school. Vandaag ouder gesprek gehad. En ze vinden hem passief. Speelt niet echt zegt zijn juf en wil ook vaak niet alles doen. Ze kan qua ontwikkeling nog niets afstrepen. Ze vind hem nog een peuter. Het is een enorme introvert en kijkt vaak de kat uit de boom. Thuis praat hij honderduit en kan hij tellen tot 20 en  kan al wat letters en woorden maken. Hij speelt squla op groep 2 en dat gaat hem makkelijk af.
En toch zeggen ze nu al misschien volgend jaar langer in groep 1. Omdat hij op school heel passief is. Andere ouders dit ook meegemaakt en wat doe je als je het er niet mee eens bent.  En vooral als ze er nu al over beginnen. 


PristinePorpoise22

PristinePorpoise22

08-11-2021 om 17:26

ik zou er tegen in gaan. In een jaar kan nog veel veranderen.

dan

dan

08-11-2021 om 17:37

Tegen de zomervakantie kan er toch nog veel veranderen dus ik zou me niet zo vastpinnen op dit advies. Misschien voelt hij zich nog niet helemaal thuis op school en is dat over een tijdje wel zo en laat dan meer van zichzelf en zijn capaciteiten zien.

Maak eens een filmpje van wat hij thuis doet. Dat het verschil tussen thuis en school zo groot is, wekt de indruk dat hij het niet echt naar zijn zin heeft op school. Het lijkt me belangrijk dat zijn leerkrachten dat weten.

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

08-11-2021 om 17:42

Het is november. Hij gaf nu net 3 maanden naar school. Het schooljaar is pas voor een derde voorbij. Nog meer dan een half jaar, dat is heel, heel lang op kleuterleeftijd.

Het lijkt me nogal voorbarig van de juf om daar nu al conclusies aan te verbinden. En dat zou ik haar dan ook zeggen. Neem het voor kennisgeving aan, stel vragen (wat zou een kleuter van zijn leeftijd  "volgens het boekje" wel en niet moeten laten zien), en zeg dat je het nog veel te vroeg vindt om nu al over volgend schooljaar te spreken. Of zelfs dat je ervan uitgaat dat hij volgend jaar gewoon naar groep 2 gaat.

ik open staan voor groep 2 overdoen
Niet nu al groep 1

bij ons is groep 1/2 altijd samen trouwens. Vind dat ideaal 

Een kind dat én van maart is én squla groep 2 speelt doe je écht geen plezier met volgend jaar nog eens groep 1.

Zit hij straks als 6-jarige tussen kleuters die net 4 zijn.

Als hij al iets overdoet zou dat groep 2 zijn. En die beslissing zou ik laten voor voorjaar 2023.

Na dik 2 maanden overigens al beginnen over kleuter-verlenging vind ik je reinste onzin.
En zou reden zijn om mij vragen te stellen over de juf en de school.

Zeker dat de school past bij kind?

Waarom is hij vorig jaar niet op school gebleven? Hoe lang heeft hij het daar volgehouden?  'De kinderen niet leuk vinden' is toch geen goede reden?

Heb je hem gevraagd waarom hij nu niet alles wil doen? En hem opgedragen om het wél te doen?

Ik vind het vreemd dat ze het nu al over een jaar extra kleuteren hebben. Het is pas november, en het is lang niet altijd de beste oplossing! Zeker groep 1 overdoen zou ik eigenlijk nooit aanraden. Ik zou duidelijk aangeven dat jij je kind heel anders kent, en samen met school naar een oplossing op zoek gaan waardoor hij ook in de klas vrij kan zijn en zichzelf kan laten zien. De school zou jou als partner moeten zien, en andersom.

Geef dat een kans en schiet niet meteen in de verdediging. Juf & kind moeten nog aan elkaar wennen, en soms is de klik niet vanzelfsprekend. Luister naar haar observaties en neem ze serieus, en deel dan jouw observaties. Onderzoek samen waarom kind in de omgeving van de klas niet tot zijn recht komt. Is hij naar een kdv / peuterspeelzaal geweest? Hoe was dat? Kunnen jullie thuis wat doen? Hoe hebben jullie in het verleden zoon geholpen bij nieuwe, spannende situaties? Misschien heeft juf wat aan jullie ervaringen. Vraag naar de ideeën van de juf over hoe ze jullie kind gaat begeleiden. Jouw zoon is echt niet de eerste die heel erg moet wennen aan school en de kat uit de boom kijkt.

Hou ook bij je kind de vinger aan de pols. Wat vertelt hij over school? Wat laat hij merken?

Als je van school niets terug blijft krijgen, en je signalen krijgt dat je zoon ongelukkig is (en dan bedoel ik niet een incidentele slechte dag, of spanning bij het afscheid, want dat is normaal, maar echt met tegenzin naar school gaan, prikkelbaarheid, slecht slapen en eten), dan is deze school misschien geen goede match voor je kind, en kun je beter ander onderwijs overwegen. Bijvoorbeeld een kleinere school, of een rustigere sfeer in de klas.

Mendy88

Mendy88

08-11-2021 om 18:08 Topicstarter

Ze krijgt geen hoogte van hem. Dat weet ik maar is dat zo erg. Als ze iets gaan doen zijn de andere kinderen blij en roepen yeahh. Mijn zoon speelt graag alleen en vind grotere kinderen leuker. Ik heb aangegeven dat hij thuis anders is maar echt een introvert is

Hij gaat nu met plezier naar school maar de klik met de juf is er niet echt merk ik

Situaties als tandarts dokter cb etc nooit problemen. Daar laat jij zichzelf zien. Is echt alleen school

Het lijkt me niet handig om groep 1 over te doen. Dat zou ik alleen doen als er echt heel duidelijk een achterstand is. Ik vind het ook erg voorbarig om nu al te spreken over extra kleuteren, kind is net drie maanden bezig. 
Wel zou ik hem stimuleren om met alles mee te doen. School is niet vrijblijvend, ook niet in groep 1. Je krijgt werkjes en opdrachtjes en dan voer je die uit. Dat hoort erbij.

Mendy88 schreef op 08-11-2021 om 18:08:

Ze krijgt geen hoogte van hem. Dat weet ik maar is dat zo erg. 

Ja, dat is erg, want dan kan ze haar functie als (kleuter)juf niet goed vervullen. Als ze geen hoogte van hem krijgt, kan ze hem niet begeleiden en laten groeien. Als de juf op een matrix bepaalde doelen moet invullen, en jouw zoon laat niet zien dat hij die behaald heeft, is dat ook vervelend. De juf kan natuurlijk niet op jouw woord invullen dat zoon tot 20 kan tellen. Dat zal zoon op school moeten laten zien. Het is trouwens de verantwoordelijkheid van de juf dat die klik er wel komt. Dat is haar werk. 

MamaE schreef op 08-11-2021 om 18:16:

School is niet vrijblijvend, ook niet in groep 1. 

Zou dat niet gewoon het probleem zijn? Dat hij dat niet inziet en dat moeder het hem ook niet aanleert?  Want hij is gewoon van school gehaald toen hij het niet leuk vond, en nu blijkt hij ook dingen niet te willen doen waar ze niks van zegt. Ja, de juf misschien wel, maar daardoor heeft hij misschien 'geen klik'? 

BeneficialJay65

BeneficialJay65

08-11-2021 om 18:52

je kind is van maart, en vond het toen “niet leuk”. Waarom was dat een reden voor jou/ jullie om hem pas in september te laten starten? Een half jaar later dan dat hij naar school had mogen gaan, dat is heel lang voor een kind.

BeneficialJay65

BeneficialJay65

08-11-2021 om 18:54

En wat heeft je zoon dan in de periode maart-augustus “gedaan” wbt ontwikkeling?

Caramelzeezoutchocola schreef op 08-11-2021 om 18:52:

je kind is van maart, en vond het toen “niet leuk”. Waarom was dat een reden voor jou/ jullie om hem pas in september te laten starten? Een half jaar later dan dat hij naar school had mogen gaan, dat is heel lang voor een kind.

Hij moet nog tot zijn 18de naar school.

Ik snap dat je een kleuter van 4 die je elke dag met hangen en wurgen naar school moet zien te krijgen nog een tijd thuis laat als je daar mogelijkheid voor hebt.

Je wil hem niet van dag 1 een degout doen krijgen van school.

Kan het ook zijn dat het gewoon de verkeerde school / klasgroep is voor een stille introvert tussen blijkbaar 25 drukte-makers? En dat de juf ook gewoon een extra-verte persoonlijkheid is?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.