Wel of geen beeldscherm? Zo blijft het gezond

Elke ouder kent het wel: het voortdurende debat over schermtijd voor kinderen. Is het alleen maar slecht dat kinderen steeds vaker en langer naar een scherm kijken? Te veel schermtijd kan schadelijk zijn, vooral voor de ogen, maar ook de hersenen, van je kind. Onderzoek toont aan dat langdurig gebruik van schermen het risico op bijziendheid vergroot. Daarom is het cruciaal om schermtijd te beperken en af te wisselen met andere activiteiten.

De basis van schermtijd

Zelf ben je waarschijnlijk ook opgegroeid met schermen om je heen. Vroeger waren dat misschien tv-schermen, terwijl het nu tablets en smartphones zijn. Internet en tv zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Hoewel jij prima bent opgegroeid met schermen, is het belangrijk om te beseffen dat de context veranderd is. Schermen zijn nu overal en altijd aanwezig, en dat vraagt om bewuste keuzes en regels.

Structuur en duidelijkheid

Structuur en duidelijkheid zijn essentieel voor kinderen, vooral als het gaat om schermgebruik. Stel duidelijke regels op, zoals geen beeldschermen tijdens het eten en schermen pas ná vier uur ’s middags. Een rustmoment aan het einde van de dag, kan goed werken. Zorg er wel voor dat deze regels consequent worden nageleefd door het hele gezin, ook door jou als ouder.

Afwisseling is de sleutel

Het is niet alleen de hoeveelheid schermtijd die ertoe doet, maar ook hoe deze tijd wordt verdeeld. In plaats van lange sessies achter elkaar, is het beter om de schermtijd op te splitsen. Drie keer per dag 20 minuten schermtijd is beter dan één keer anderhalf uur achter elkaar. Dit geeft de ogen van je kind de kans om te rusten en vermindert het risico op bijziendheid. 

Educatieve inhoud

Zorg ervoor dat de tijd die je kind achter een scherm doorbrengt, waardevol is. Kies voor educatieve en stimulerende content. Dit kan variëren van educatieve video's tot interactieve spelletjes en leerzame apps die creativiteit en probleemoplossend vermogen bevorderen.

Verveling is gezond

Kinderen hoeven zich niet constant te vermaken met schermen. Verveling kan juist goed zijn voor hun creativiteit en zelfredzaamheid. Het prikkelt hen om andere activiteiten te ontdekken en nieuwe interesses te ontwikkelen. Geef je kinderen de ruimte om zich soms te vervelen zonder meteen naar een scherm te grijpen.

Gezinsmomenten

Maak van schermtijd een speciaal moment door het te combineren met quality time. Kijk samen naar een leuke film of een educatief programma. Dit versterkt niet alleen de band binnen het gezin, maar zorgt er ook voor dat schermtijd een positieve ervaring wordt.

Voorbeeldgedrag

Kinderen leren door het voorbeeld van hun ouders. Als jij als ouder voortdurend naar je telefoon of tablet grijpt, zullen je kinderen dit gedrag overnemen. Probeer zelf ook bewuste keuzes te maken en laat zien dat er ook zonder schermen veel plezier te beleven is.

Oftewel...

Schermen zijn niet per definitie slecht, maar het is de duur, frequentie én variatie die het verschil maken. Door duidelijke regels te stellen, schermtijd te beperken en af te wisselen met andere activiteiten, kun je ervoor zorgen dat je kind op een gezonde manier met schermen omgaat.