Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Klaagt je kind over pijn bij het plassen? Of moet hij vaak naar de wc, maar plast hij of zij maar kleine beetjes? Dan kan het zijn dan je kind een blaasontsteking heeft. Blaasontstekingen komen niet alleen voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. En dit kan voor veel vervelende klachten zorgen. Dit artikel legt uit wat een blaasontsteking is, hoe je het herkent en wat je kunt doen als je kind een blaasontsteking heeft.
Een blaasontsteking is een veelvoorkomende aandoening die zowel volwassenen als kinderen kan overkomen. Het is een ontsteking aan de binnenkant van de blaas, meestal veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën kunnen via de plasbuis de blaas binnendringen en daar een infectie veroorzaken. Hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen, kunnen ook mannen en kinderen last hebben van blaasontstekingen. De symptomen variëren van regelmatig naar het toilet moeten en een branderig gevoel bij het plassen tot buikpijn en troebele urine. Het is belangrijk om een blaasontsteking op tijd te herkennen en te behandelen om complicaties te voorkomen.
In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door bacteriën die in de darmen leven. Via de anus en de ontlasting kunnen deze bacteriën in de plasbuis komen en zo de blaas infecteren. Meestal gebeurt dit door verkeerd afvegen na het poepen of plassen, maar dit hoeft niet per se.
Een blaasontsteking hoeft niet altijd te worden veroorzaakt door verkeerd of slecht afvegen. Wanneer je kind vaak last van verstoppingen heeft, kan de blaas zich slecht legen en kan er een overgroei aan bacteriën ontstaan. En hetzelfde geldt voor wanneer je kind te weinig drinkt. Soms kan een blaasontsteking ook het gevolg zijn van problemen met de blaas of de nieren. Alleen een dokter kan met zekerheid vaststellen of iemand daadwerkelijk een blaasontsteking heeft. Als je vermoedt dat je kind een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. De dokter kan dan de juiste tests uitvoeren en de juiste behandeling voorschrijven.
Een blaasontsteking komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Dat is in principe ook logisch: bij meisjes is de afstand tussen de anus en de plasbuis namelijk kleiner, waardoor bacteriën makkelijker in contact kunnen komen met de plasbuis. Ook is de plasbuis bij meisjes korter dan bij jongens. Maar dit betekent niet dat het nooit bij jongens voor kan komen.
Een blaasontsteking kan voor veel vervelende klachten zorgen, maar kan soms ook onopgemerkt blijven. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een blaasontsteking kan herkennen. Zo kun je een blaasontsteking bij je kind snel herkennen en hopelijk ook snel verhelpen.
De symptomen van een blaasontsteking bij een kind kunnen flink variëren van persoon tot persoon en kunnen zelfs afhankelijk zijn van leeftijd. Enkele veelvoorkomende symptomen van een blaasontsteking zijn:
Als je kind nog erg jong is, kan het nog lastiger zijn om een blaasontsteking te herkennen, vooral omdat je zoon of dochter nog niet goed kan aangeven wat er aan de hand is. In dat geval is het belangrijk om alert te zijn op de volgende tekenen:
Als je vermoedt dat je kind blaasontsteking heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan door middel van een eenvoudig onderzoek al snel vaststellen of het echt een blaasontsteking is en de behandeling starten. Ook kan de dokter je voorzien van advies en behandelingsopties.
Een blaasontsteking is eenvoudig te diagnosticeren door middel van een urineonderzoek. Door de plas van je kind op te vangen in een potje kan er gekeken worden naar de hoeveelheid bacteriën in de urine. Zo kan er snel worden beoordeeld of je kind een blaasontsteking heeft.
Is de uitslag niet direct duidelijk? Dan kan de urine ook langer worden onderzocht en op kweek worden gezet. Zo kan de bacteriëngroei in de gaten worden gehouden en kan er met meer zekerheid een diagnose worden gesteld.
Als je denkt dat je kind een blaasontsteking heeft, is het altijd raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dokter. Maar in sommige gevallen is het extra belangrijk om direct de huisarts te bellen, bijvoorbeeld wanneer:
Een blaasontsteking is vervelend, maar is gelukkig heel goed te behandelen. De huisarts zal, na het urineonderzoek, waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om de bacteriën in de blaas aan te pakken. Als je deze antibioticakuur gebruikt zoals de huisarts heeft voorgeschreven, zal de blaasontsteking vaak binnen een paar dagen genezen. Maak de kuur wel altijd helemaal af. Anders is er een kans dat de blaasontsteking weer terugkomt.
Heb je het idee dat de antibiotica niet goed of niet voldoende werkt? Of zijn de klachten na de antibioticakuur nog niet helemaal weg? Neem dan zeker weer contact op met je huisarts. Het kan dan zijn dat de behandeling moet worden aangepast of dat er een andere oorzaak is van de klachten.
Het is belangrijk om een blaasontsteking zo snel mogelijk te behandelen. Als een blaasontsteking namelijk niet op tijd wordt behandeld, kan de ontsteking zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en voor complicaties zorgen. Zo kan de ontsteking bijvoorbeeld overslaan naar de nieren en hier een nierbekkenontsteking veroorzaken. Een nierbekkenontsteking gaat gepaard met hoge koorts en erge pijn en je kind is hier flink ziek van.
Blaasontstekingen zijn goed te genezen, maar voorkomen is natuurlijk altijd fijner. En gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de kans op een blaasontsteking flink te verkleinen. Dit heeft vooral te maken met goede hygiëne en toiletgewoontes. Wij geven enkele tips.
Het lang ophouden van plas kan zeker bijdragen aan het ontstaan van een blaasontsteking. Hetzelfde geldt voor niet goed uitplassen en niet vaak genoeg naar het toilet gaan.
Een blaasontsteking is gelukkig niet besmettelijk. Het is dus niet zo dat je kind het van iemand anders kan krijgen of op kan lopen via een toilet. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind het op school of de peuterspeelzaal heeft opgelopen of verspreidt aan anderen.
In principe kan je kind gewoon naar school als hij of zij een blaasontsteking heeft. Het is wel belangrijk om je kind voldoende te laten drinken en je kind moet naar het toilet kunnen gaan wanneer dit nodig is. Bespreek de situatie met de juf of meester zodat zij of hij goed op de hoogte is en je kind in de gaten kan houden. Is je kind erg ziek van de blaasontsteking? Dan is het verstandiger dat hij of zij even thuis blijft.
Een antibioticakuur werkt meestal heel snel tegen ontstekingen. Binnen 2 dagen zouden de klachten van je kind al minder moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan even contact op met de huisarts.
Als je kind veel pijn heeft van de blaasontsteking kun je de pijn verzachten met een pijnstiller zoals paracetamol. Pas de dosering aan op de leeftijd en het gewicht van je kind.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je kind weer een blaasontsteking krijgt. Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt en regelmatig naar het toilet gaat. Daarnaast is het belangrijk om je kind te leren goed uit te plassen en de plas niet te lang op te houden.
Veel volwassenen zweren bij het drinken van cranberrysap om blaasontstekingen thuis te behandelen zonder antibiotica. Dit raden we niet aan voor kinderen. Het risico op complicaties, zoals een nierbekkenontsteking, is altijd aanwezig bij een blaasontsteking en kan ontzettend naar zijn voor je kind. Ga dus altijd naar de huisarts als je het vermoeden hebt dat je kind een blaasontsteking heeft.
Een blaasontsteking kan flink wat energie kosten voor je kind. Het is daarom belangrijk om goed te zorgen voor voldoende rust en gezonde voeding. Zo krijgt je kind langzaamaan weer meer energie. Na een antibioticakuur kan het ook raadzaam zijn om een probioticakuur te volgen om de darmflora weer op peil te brengen. Bespreek dit eventueel met je huisarts.