Heeft je kind netelroos of is het iets anders? Zo herken je netelroos én zorg je dat het weer verdwijnt

Netelroos is ook wel bekend als urticaria. Het lijkt uit het niets op te duiken, maar je kind kan er flink last van hebben. In dit artikel leggen wij uit wat netelroos precies is, hoe je het kunt herkennen en, misschien we het belangrijkst, hoe je jouw kind met netelroos kunt helpen om de klachten te verminderen.

Wat is netelroos?

Netelroos is een huidaandoening waarbij plotseling jeukende bulten op de huid optreden. Deze bulten kunnen verschillende vormen en groottes hebben en zijn vaak rood of wit van kleur. De medische term voor netelroos is urticaria, maar deze bulten worden ook wel galbulten genoemd. Deze bulten kunnen op het hele lichaam voor komen, van het hoofd tot aan de voeten. In de meeste gevallen bevinden de bulten zich op de armen, de benen of de romp.

Netelroos komt vrij veel voor. Zo'n 1 op de 10 personen krijgt wel eens last van netelroos en het komt voor bij zowel volwassenen als kinderen. Gelukkig is netelroos meestal onschuldig en verdwijnen de netelroos bultjes vanzelf binnen een paar uur tot een paar dagen. Toch kan het voor je kind erg vervelend zijn en kunnen de bulten flink jeuken. Het is dus fijn om te weten waar je aan toe bent en wat je kunt doen als ouder om je kind te helpen bij galbulten.

De oorzaak van netelroos

Netelroos kan op allerlei manieren ontstaan. De netelroos bultjes kunnen een reactie zijn op bepaalde voedingsmiddelen, temperatuurverschillen of medicijnen, het gevolg zijn van een infectie, een insectenbeet of zelfs worden veroorzaakt door stress. De netelroos kan zelfs een vorm zijn van warmte-uitslag. Bij 1 op de 10 kinderen ligt de oorzaak van de netelroos in voeding.

De bulten die worden veroorzaakt door netelroos zijn een reactie van het lichaam op bepaalde stoffen die vrijkomen bij een allergische reactie. Deze stoffen zorgen ervoor dat er zwelling van de huid optreedt en dat er jeukende bulten ontstaan. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam, maar het kan wel heel vervelend zijn.

De symptomen van netelroos bij je kind herkennen

Heel veel kinderziekten en andere aandoeningen veroorzaken bulten op het lichaam van je kind. Hoe kun je herkennen wanneer het om galbulten gaat? De volgende symptomen kunnen wijzen op netelroos:

  • Plotseling optredende rode of witte bulten.
  • De bulten zijn vrij plat.
  • De bulten variëren in grootte en vorm.
  • De rand van de bulten is meestal roder dan de rest.
  • De netelroos bultjes jeuken of branden.

In sommige gevallen kan netelroos ook zorgen voor een verdikking van de huid of het opzwellen van de tong. Meestal gebeurt dit gelukkig niet. Deze symptomen kunnen zowel mild als ernstig zijn. Dit hangt erg af van de oorzaak van de galbulten en de gevoeligheid van je kind. Bij sommige kinderen is er slechts sprake van een paar bulten die snel verdwijnen, terwijl bij anderen het heviger kan zijn en langer kan aanhouden.

Is netelroos besmettelijk?

Omdat veel vlekjesziekten erg besmettelijk zijn, is het logisch dat jij je als ouder zorgen maakt over of netelroos besmettelijk is. Gelukkig hoef jij je hier niet druk over te maken. Netelroos is niet besmettelijk voor anderen, zelfs niet als het door een bacterie of een virus wordt veroorzaakt.

Wat te doen bij netelroos bij je kind

Als je kind netelroos heeft, wil je natuurlijk alles doen om zijn of haar klachten te verminderen en de netelroos zo snel mogelijk over te laten gaan. Maar wat kun je doen om je kind te helpen? Wij geven een aantal praktische tips zodat jij weet wat je kunt doen bij netelroos bij je kind. Deze tips zijn onderdeel van de behandeling van netelroos, maar kunnen ook de symptomen flink verzachten.

Vermijd mogelijke triggers

Ontdek wat de mogelijke oorzaak is van de netelroos en probeer dit te vermijden. Als voedsel een mogelijke oorzaak is, ga dan na wat er recent is gegeten en sluit potentieel verdachte voedingsmiddelen tijdelijk uit. Vermijd ook blootstelling aan allergenen, zoals pollen of dierenhaar. Is de netelroos het gevolg van warmte-uitslag? Vermijd dan de zon en voorkom inspanning op warme dagen.

Gebruik koude kompressen

Een koud kompres kan de jeuk en de zwelling van de bultjes verminderen en de galbulten zo een stuk draaglijker maken voor je kind. Leg een schone doek in koud water en wring deze uit voordat je hem op de huid van je kind legt. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Geef antihistaminica

Als de netelroos ernstig is en je kind er veel last heeft, kunnen medicijnen uitkomst bieden. Een antihistamine medicijn kan door de huisarts worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen. Dit is standaard onderdeel van de behandeling van netelroos, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Gebruik anti-jeukmiddelen

Er zijn verschillende crèmes en lotions verkrijgbaar bij de drogist die je kunt gebruiken om de jeuk bij je kind te verlichten. Een paar voorbeelden zijn mentholgel of -crème, zinkoxide zalf of lotion of koelzalf.

Grootmoeders tips bij netelroos

Er zijn veel huismiddeltjes die zouden kunnen helpen bij de behandeling van netelroos. Grootmoeders tips worden al generaties lang toegepast om de klachten van netelroos te verminderen. Zo zou de jeuk kunnen verminderen door een kompres van water en appelciderazijn. En ook een bad met havermout of zuiveringszout kan de huid kalmeren en de jeuk verminderen.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je kind last heeft van galbulten is het altijd een goed idee om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan vrij snel vaststellen of er sprake is van urticaria. Indien nodig kan de huisarts medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen. Het is vooral belangrijk om naar de huisarts te gaan als je kind last heeft van andere symptomen, zoals koorts, benauwdheid of gezwollen lippen of ogen. In deze gevallen kan er namelijk meer aan de hand zijn.

Hoe kun je netelroos voorkomen?

Netelroos is gelukkig goed te behandelen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Maar hoe kun je netelroos voorkomen bij je kind? Daarvoor zul je op zoek moeten gaan naar de triggers van de galbulten. Probeer uit te vinden of bepaalde voedingsstoffen, allergenen of medicatie een rol kan spelen bij de netelroos. Maar houd ook zeker rekening met externe factoren, zoals de temperatuur en stress.

Op zoek gaan naar de triggers van netelroos kan een behoorlijke onderneming zijn. Het is daarom verstandig om in een dagboek bij te houden wanneer je kind last krijgt van netelroos. Zo kun je patronen ontdekken en deze triggers in de toekomst vermijden. Ga ook zeker in overleg met je huisarts om mogelijke allergieën en gevoeligheden op te sporen. Zo kun je deze vervelende klachten in de toekomst beter voorkomen.