Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
7 juni 2019 door Henriette Huttmann
Josje van 2 jaar logeert hier. Ze staat stampvoetend van woede te wijzen naar de kast want ze wil rozijntjes. En wel nu! Eerder schreef ik over de emoties die dit bij haar losmaakte. Wat roept dit aan emoties bij jou op?
Ik ga er al bij voorbaat vanuit dat Josje boos op mij zal zijn omdat ik haar de rozijntjes weiger. Maar dat is niet zo. Sterker nog, als ik even wacht en haar de tijd geef om te stampvoeten, is ze bijna blij als ik contact maak en haar emotie benoem: "Je bent boos hè..." Josje schiet vol en de opgebouwde spanning vloeit weg via haar tranen. Dat is wat er in de realiteit gebeurt. Ze laat zich troosten en lacht al snel weer door haar tranen heen.
Toen mijn zoon nog klein was, ging dat heel anders. Zijn stampvoeten en schreeuwen sloeg bij mij op mijn zenuwen. Vervolgens verhief ik dan ook mijn stem en riep ik uit pure onmacht iets als: "We gaan zo gaan eten! Als je nu rozijntjes eet, is je buik al vol!" Met een laatste restje zelfbeheersing gooide ik er misschien nog iets over vitamientjes uit, maar tegen die tijd was ik al verloren in mijn eigen opvoedfuik: Als ik nu toegeef denkt mijn zoontje dat hij met schreeuwen altijd prijs heeft. En, sta ik hier nu werkelijk ruzie te maken om een rozijntje?
Resultaat: zoon voelde zich niet gehoord en schreeuwde steeds harder. Ik voelde me schuldig, dook in een negatieve gedachtespiraal over mijn falende ouderschap en, in het heetst van de strijd, kwam partner ook nog om de hoek: "Ach laat dat kind toch..." Of, liggend vanaf de bank: "Kan 't wat zachter daar?!" Game on. Ruzie.
Kind overstuur, man en ik boos op elkaar en allemaal verdrietig omdat het -wederom- zo uit de hand liep.
Na twintig jaar levenservaring én een opleiding tot EmotieCoach, weet ik nu hoe het anders kan. De sleutel? Blijf-in-het-nu. Hoe doe je dat? Door je focus naar binnen te verleggen.
Je peuter staat te stampvoeten. Stel jezelf de vraag: Wat gebeurt er nu in mij?
Zoals je ziet komen er in deze scenario's verschillende emoties en categorieën aan bod. Volgens de EmotieCoach-methode van Vera Helleman is ons hele palet aan emoties onder te verdelen in acht categorieën: Liefde, Angst, Vreugde, Afkeer, Verdriet, Boosheid, Verbazing en Schuld/Schaamte. Deze categorieën geven feedback op onze gedachten. Iedere emotie-groep heeft zijn eigen boodschap en die boodschap geeft aan of dat wat je zojuist dacht, wel klopt bij wie jij in essentie bent. Let op: daarbij geldt dat emoties altijd feedback geven op het huidige moment.
De EmotieCoach-methode is niet in een artikel uit te leggen maar dat is ook niet belangrijk. Het gaat erom dat je de boodschap van je emoties leert begrijpen en je leert om bewust te worden van je emoties. Door ze op te merken houd je de leiding over jezelf, in plaats van dat je door je emoties wordt overgenomen. Zo blijf je in verbinding met wie jij in essentie bent. Dat geeft rust en minder verkramping. Reken maar dat je dat uitstraalt naar je omgeving: happy ouders, happy kids!
Last but not least: houd moed. Als Josje straks twintig is, stampvoet ze een stuk minder ;-)
is EmotieCoach.