Kinderboeken over de dood, dit zijn de 12 mooiste boeken per leeftijd

Een kinderboek over de dood is altijd fijn om in huis te hebben, of je het nu wil gebruiken omdat er iemand is overleden of omdat je het onderwerp alvast bespreekbaar wil maken. Deze boeken helpen kinderen om de dood beter te begrijpen en verdriet en verlies te verwerken. Er zijn veel boeken over dit onderwerp te vinden, maar waar begin je dan? Wij delen hier de mooiste kinderboeken over de dood voor verschillende leeftijden. Zo geven we tips voor boeken over dood en afscheid voor je peuter, kleuter of ouder kind.

Waarom boeken helpen bij praten over de dood 

Kinderboeken zijn een super fijne manier om met je kind over de dood te praten. Ze maken het onderwerp een stuk makkelijker en helpen kinderen om hun emoties beter te begrijpen. Tijdens het lezen komen er vaak vragen naar boven die je samen kunt bespreken, zonder dat het gesprek te zwaar wordt. Praten over de dood met je kind is nooit makkelijk, maar het hoeft ook niet heel zwaar te zijn. In ons gratis e-magazine delen we eenvoudige en handige tips om dit gevoelige onderwerp op een ontspannen manier bespreekbaar te maken. Je vindt er niet alleen nog meer boekentips, maar ook vele praktische adviezen en gesprekstarters die je meteen kunt gebruiken, voor kinderen van alle leeftijden. Wil je het e-magazine ontvangen? Vul je e-mailadres in en download het nu helemaal gratis. Zo kun je op een natuurlijke manier met je kind over de dood praten.

Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Je ontvangt de download in een e-mail die naar je e-mailadres wordt gestuurd.



Kinderboeken over de dood voor peuters

Peuters begrijpen nog niet veel van de dood en hebben het meest aan eenvoudige verhaallijnen. Deze kinderboeken over de dood helpen je peuter meer te laten begrijpen.

Kikker en het vogeltje: Kikker en zijn vrienden vinden een vogeltje. Slaapt hij? Is hij ziek? Nee, dat is het niet. Haas weet wat er met het vogeltje aan de hand is. Hij is dood. Kikker vraagt zich af wat het eigenlijk betekent om dood te zijn. En wat doe je als iemand dood is? Dan moet het vogeltje worden begraven, met bloemetjes en een mooie steen. Erna spelen de vrienden tikkertje. Dit prentenboek houdt de dood simpel door de toegankelijkheid van het verhaal. Een mooie eerste kennismaking met dit onderwerp, geschikt voor kleine kinderen.

Lieve oma Pluis: Een ontroerend verhaal over de oma van Nijntje die dood is gegaan. Het verhaal vertelt meer over wat er gebeurt rondom de dood, dat oma eerst nog in bed lag maar niet meer ademde. Later ligt oma in een kist en dat zag er zacht uit. Nijntje is ook bij de begrafenis, waar papa nog wat over oma vertelde. Later gaat Nijntje soms nog naar het graf en dan neemt ze een bloemetje mee. De verhaallijn is heel duidelijk voor peuters, een heel fijn boekje om samen te lezen als iemand is overleden of komt te overlijden.

Kinderboeken over de dood voor kleuters

Ben je op zoek naar een kinderboek over de dood voor je kleuter? Dat snappen we maar al te goed. Kleuters zijn nieuwsgierig, stellen veel vragen en zijn de wereld aan het ontdekken. Grote kans dat je kleuter op een moment ineens over de dood begint, wat is het eigenlijk en wat gebeurt er dan precies? Het kan best een uitdaging zijn om hier antwoord op te geven. Deze boekjes helpen je om het gesprek erover aan te gaan en de vragen van je kleuter over de dood te beantwoorden.

Derk Das blijft altijd bij ons: Dit verhaal kan kinderen op een ontroerende wijze voorbereiden op het overlijden van een dierbare. De oude das Derk weet dat hij doodgaat. Hij vertelt aan zijn vrienden dat hij dan door een lange tunnel zal gaan. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: 'Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens... daaag!' Iedereen mist hem, maar door over hem te praten is hij er toch nog een beetje bij. Een prachtig verhaal over afscheid en overleden dierbaren blijven herinneren.

Lief muisje: Een ontroerend verhaal over Woezel en Pip. Ze zoeken samen naar kastanjes. De rugzak van Woezel zit bijna vol. 'Kijk, daar zie ik nog wat, Pip,' roept hij en wijst vooruit. Bij de boom ziet hij iets liggen. het is Muisje. Hij ligt helemaal stil. Hij beweegt helemaal niet, zelfs zijn snorharen niet. Dit is een prachtig, gevoelig en heel toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare. Het leert kinderen ook over afscheid nemen op een fijne en troostende manier.

Opa Daantje doet het niet meer: in dit prachtige verhaal wordt de dood heel duidelijk uitgelegd aan kinderen. Angsten en verdriet worden besproken en er worden woorden aan gegeven. De kinderen in het verhaal hebben allerlei vragen over de dood en de wijze uil probeert hier antwoord op te geven. Dit geeft verhelderende gesprekken waar kinderen veel van kunnen leren en zo stukje bij beetje de dood meer kunnen gaan begrijpen. Wat is doodgaan precies en wat gebeurt er tijdens een begrafenis? Al deze begrippen worden eenvoudig aan de hand van het verhaal uitgelegd. Het is een ontroerend verhaal met prachtige illustraties. Van ieder verkocht exemplaar wordt twee euro gedoneerd aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit boek is voor kinderen vanaf 5 jaar.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden: Een boek over een mooi gesprek tussen Christiaan en zijn opa. Ze praten over het leven én de dood. Christiaan stelt bijzondere vragen en opa weet heel goed hoe hij hierop moet reageren. Waarom gaan we dood? Wat is er na de dood? En moet je bang zijn voor de dood? Dit ontroerende prentenboek nodigt uit tot een gesprek over de dood en geeft kinderen de ruimte om hun eigen vragen, angsten en gedachten te verwoorden.

Ik wil je nooit vergeten: Dit prentenboek geeft troost aan kinderen die iemand zijn verloren. Het verhaal gaat over een jong meisje die iemand is verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze herinneringen bewaart, en ze vertelt over hoe ze zich voelt. Dit prentenboek maakt verdriet bespreekbaar. Door het unieke perspectief is het een universeel verhaal, dat gelezen kan worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier.

Heb jij al nagedacht over jouw afscheid? De vragen die je kind stelt over de dood, helpen je om hier zelf ook over na te denken. We denken er misschien weinig over na, omdat het ver weg lijkt. Maar toch is het verstandig om van tevoren een aantal dingen te regelen, voor als het zover is. Daarmee kun je jouw partner en je kind(eren) ontzorgen, bijvoorbeeld door een uitvaartverzekering af te sluiten. Regel het hier direct en eenvoudig.

Kinderboeken over de dood voor kinderen van 6 en 7 jaar

Vanaf een jaar of 6 snappen kinderen steeds meer van afscheid en de dood. Ze beginnen te snappen dat de dood iets is wat blijvend is, maar vinden dat nog best lastig. Ze vragen dingen zoals "komt die persoon ooit terug?" en kunnen zich bewust worden dat iedereen kan doodgaan, wat ze soms wat bang maakt. Ze denken nog heel letterlijk, dus een simpele uitleg werkt het beste. De boeken voor kleuters die je hierboven vindt, zijn alsnog heel geschikt voor deze leeftijd. Is het tijd voor meer diepgang, dan kunnen we de boeken hieronder aanbevelen om met je kind in gesprek te gaan over de dood.

Alles wat was: Dit boek draait om het nemen van afscheid, van een persoon of van een dier maar dat kan ook van een plek zijn, zoals een huis. Afscheid nemen hoort bij het leven maar is niet altijd makkelijk. Alles wat was geeft tips om hiermee om te gaan, aan de hand van situaties die alle kinderen zullen herkennen. De onderliggende boodschap is ook ontzettend waardevol, namelijk dat door van iets of iemand afscheid te nemen, er ook weer ruimte komt voor iets nieuws.

Siens Hemel: Een verhaal over het verliezen van een huisdier. De kinderen nemen afscheid van hun overleden huisdier, ze begraven hem en al zijn spulletjes worden opgeruimd. Dit boek neemt je mee in het verdriet dat je kunt hebben door het verliezen van een huisdier en geeft antwoord op vragen die kinderen kunnen hebben.

Sjaantje doet alsof: Een mooi boek dat gaat over dat iemand die er niet meer is toch blijft bestaan in je herinneringen en je hart. Het geeft ook veel herkenning voor kinderen, omdat het boek laat zien dat je zowel verdrietig en somber kunt zijn als je iemand mist, maar ook blij kunt worden door aan diegene te denken. Zo is het net of hij of zij nog bij je is.

Kinderboeken over de dood voor kinderen van 8 jaar en ouder

Kinderen vanaf 8 á 9 jaar beginnen goed te snappen dat de dood iets is wat definitief is en dat iedereen, ook zijzelf, kan doodgaan. Ze stellen vaak meer vragen over wat er precies gebeurt, zoals "waar ga je naartoe als je dood bent?" of "voel je dan nog iets?". Ze denken wat dieper na over de dood en kunnen soms bang worden of zich zorgen maken, maar vaak zijn ze ook gewoon nieuwsgierig. Het helpt om eerlijk te zijn en het in duidelijke taal uit te leggen, zonder het te zwaar of te ingewikkeld te maken. Kinderen van deze leeftijd kunnen vaak al goed lezen, waardoor het fijn kan zijn voor ze om zelf meer te lezen over het onderwerp. Toch raden we alsnog aan om ook oudere kinderen nog voor te lezen, ze vinden het nog steeds heerlijk om naar je te luisteren. En zo kunnen jullie er meteen mooi over in gesprek met elkaar.

Papa, hoor je me: Een prachtig boek dat je raakt, over het verliezen van een ouder. Polle praat tegen zijn vader, over het verdriet van zijn moeder en broertje en hij weet zeker dat zijn vader hem kan horen.

Het geheim van het Nachtegaalbos: Dit boek neemt kinderen mee in het verhaal van een gezin. Het broertje van Henry is overleden en elk gezinslid gaat op een andere manier met dit verdriet. Grote thema's als verlies en rouw worden op een fijngevoelige manier belucht. Verhalen en sprookjes raken in Henry's gedachten verwikkeld met de mysteries en tegenslagen van de echte wereld. Haar verbeelding helpt haar een weg door de duisternis te vinden.

Doodgewoon: Dit is een prachtige gedichtenbundel waarin verschillende thema’s over de dood bespreekbaar worden gemaakt. Dat maakt het heel toegankelijk voor kinderen om meer te weten te komen over dit ongrijpbare onderwerp. Hoe zou het leven eruitzien als de dood niet bestond? Zou van de hoge duikplank duiken dan nog even spannend zijn? Hoe dachten de oude Egyptenaren over de dood? Waarom vieren ze in Mexico elk jaar het feest van de doden? Hoe voelt het om iemand te verliezen van wie je heel veel houdt? Bestaat er een hemel? Is doodgaan altijd erg? En hoe hou je de herinnering aan iemand die gestorven is levend?

En wat als…

Waarschijnlijk denk je er liever niet over na, maar het is wel belangrijk. Wat als jij doodgaat? Heb je alles al geregeld voor je eigen uitvaart? Door alles op tijd vast te leggen, ontzorg je jouw partner en kinderen als dat moment aanbreekt. Denk na over wat er allemaal moet gebeuren als jij er niet meer bent en hoe je dit nu al kunt regelen. Een testament, het voogdijschap voor de kinderen en een uitvaartverzekering. Regel het hier meteen.