27 april 2021 door Erin Hawken

6 tips om striae tijdens je zwangerschap te voorkomen

Stretch marks of striae gavidarum (SG) is een veel voorkomend, maar meestal ongewenst, kenmerk van de zwangerschapsperiode. Hoewel weinigen van ons echt verliefd zijn op onze striae, is het goede nieuws dat ze geen enkel gezondheidsrisico vormen. Gelukkig zijn er ook verschillende dingen die je kunt doen om ze te voorkomen.

Wie krijgt striae tijdens de zwangerschap?

Het is zo dat 90% van de vrouwen striae heeft of krijgt. Hoewel deze streepjes in onze huid zich meestal ontwikkelen tijdens het late tweede en vroege derde trimester van de zwangerschap kunnen ze ook ontstaan wanneer je aankomt, extra spiermassa kweekt, bij sommige endocriene ziektes zoals Cushing, tijdens de borstvoedingsperiode en bij misbruik van corticosteroïden.

Uitgebreide studies tonen aan dat er meerdere factoren meespelen bij het krijgen van striae. Factoren die meespelen zijn:

  • Op jonge leeftijd zwanger worden
  • Striae kan in de familie zitten
  • Wanneer je als vrouw een hoger gewicht hebt voor de zwangerschap of voor de bevalling
  • Als je zelf een hoger geboortegewicht had

Ook leefstijlfactoren dragen bij aan de ontwikkeling van striae, waaronder:

  • Verhoogde inname van alcohol
  • Verlaagde inname van water
  • Lagen vitamine C spiegels
  • Geschiedenis van sigaretten gebruik.

De lichaamsdelen waar striae zich het makkelijkst vormt, zijn onze zachtere delen, zoals borsten, billen, dijen en buik.

Wat zijn ‘stretch marks’ of striae?

De witte lijnen die we zien als we aan striae denken, zijn eigenlijk littekens die in de loop van de tijd zijn vervaagd. Stretch marks of striae, begint meestal als zichtbare rode lijntjes of markeringen op de huid en worden veroorzaakt door een verstoring van het normale elastische vezelnetwerk van de huid. In plaats van normale, netjes georganiseerde, verbindende vezels zien we korte, dunne, ongeorganiseerde, draadachtige vezels ontstaan in de middelste, diepe lagen van de huid.

Deze ongeorganiseerde vezels veranderen het normale uiterlijk en de eigenschappen van je huid, waardoor deze minder stevig en minder elastisch aanvoelt en zich minder makkelijk aanpast aan de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Er wordt gesuggereerd dat de verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap én de verminderde hydratatie van de huid allemaal bijdragen aan deze verstoring van het normale elastische vezelnetwerk van de huid. Dit alles samen leidt tot het ongeorganiseerde uiterlijk en uitrekken van de collageenvezels, en uiteindelijk tot striae.

6 tips om zwangerschapsstriemen te voorkomen

Striae is niet anders dan ieder ander gezondheidsprobleem: voorkomen is effectiever dan proberen een remedie te vinden. Onderzoek naar striae laat zien dat er helaas geen eenvoudig antwoord is voor deze huidstrepen, die ons zelfvertrouwen, zelfliefde en kwaliteit van leven kunnen aantasten.

Tijdens deze fysieke veranderingen van je lichaam in de zwangerschapsperiode, zijn er een aantal preventieve maatregelen die je zou kunnen nemen die samen echt een verschil kunnen maken:

  1. Zorg dat je huid gehydrateerd blijft - hydratatie van de huid vindt zowel van binnen als van buiten plaats. We raden altijd aan om gedurende de dag voldoende te drinken. Hoeveel is genoeg? Dit hangt af van je omgeving en hoeveel water je verliest, maar een goede richtlijn is 2+ liter water per dag. We raden je ook aan om je huid van buitenaf gehydrateerd te houden en je huid barrière te optimaliseren, zodat je minder vocht verliest via de huid. Lees hier meer over bij tip 6!
    
  2. Behoud een gezond gewicht zowel voor als tijdens je zwangerschap - gewichtstoename is heel gezond en normaal tijdens de zwangerschap, maar overmatige gewichtstoename wil je voorkomen. Hoe minder je huid hoeft te ‘stretchen’, hoe kleiner de kans op stretch marks of het verergeren van bestaande striae.
    
  3. Lichaamsbeweging - dagelijks sporten, wandelen en fysiek werk uitvoeren verbeteren de sterkte en elasticiteit van je huid en het behoud van een gezond gewicht.
    
  4. Eet collageenrijk voedsel zoals bouillon getrokken van botten of kies voor een Collageen Supplement - ons favoriete merk is Optima Nutricosmetics. Zij hebben een Complete Skin Food Elixer ontwikkeld, dat is samengesteld op basis van wetenschappelijke kennis zodat je de optimale dosis ingrediënten binnen krijgt.
    
  5. Zorg voor je dagelijkse dosis Vitamine C - want deze welbekende vitamine is de basis voor collageen. Het eten van een voedzaam dieet dat rijk is aan vitamine C kan helpen bij de ondersteuning van een gezond uitziende huid. Gezonde bronnen van vitamine C zijn: kiwi, aardbeien, bosbessen, broccoli, rode paprika, spruitjes, sinaasappels en wortelen.
    
  6. Verwen jezelf met een dagelijkse massage en hydratatie boost van de huid - verbeter de elasticiteit van je huid door een massage met een lichaamsolie. Shea butter en olijfolie maken geen verschil bij de ontwikkeling van striae, daarom raden wij aan om een lichaamsolie te gebruiken met actieve ingrediënten waarvan is bewezen dat ze de sterkte van de huid en elasticiteit verbeteren. Een fijn product is de Sans [ceuticals] Activator 7 Oil, ook wel miracle in a bottle genoemd, dankzij de krachtige hoeveelheid vitamine A: een actief ingrediënt dat celvernieuwing bevordert en de productie van verse, sterke en gezonde huidcellen stimuleert.
    
    Hoewel het belangrijk is om vitamine A tijdens je zwangerschap niet oraal in te nemen, is het goede nieuws dat vitamine A niet via de huid in de bloedbaan wordt opgenomen. Dat maakt het gebruik veilig wanneer het verwerkt is in een gezichts- of lichaamsolie. Deze wonderolie is je beste vriendin tijdens je zwangerschapsperiode!

En zoals altijd, als je je ergens zorgen over maakt tijdens je zwangerschap, raden we je aan om met je huisarts te overleggen of het gebruik van een vitamine A olie pas te gebruiken vanaf het tweede trimester.

Bronnen
Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016;3(2):77-85. Published 2016 Dec 6. doi:10.1016/j.ijwd.2016.11.001

Wollina U, Goldman A. Management of stretch marks (with a focus on striae rubrae). J Cutan Aesthet Surg. 2017;10(3):124-129. doi:10.4103/JCAS.JCAS_118_17

Lees ook: