De nub-theorie: zo kun je met 12 weken al het geslacht van je baby ontdekken

Al vroeg in de zwangerschap begin je als ouder te fantaseren over je baby. Je bent benieuwd naar het gezichtje, de persoonlijkheid en natuurlijk het geslacht van jouw baby. Meestal moet je wachten tot de 20-weken echo voor je hierover meer kunt ontdekken, maar wist je dat je tegenwoordig ook al de mogelijkheid hebt om het geslacht van je baby te ontdekken met 12 weken? Dit wordt mogelijk gemaakt door de nub-theorie. In dit artikel vertellen we je alles over de nub-theorie, hoe dit is zijn werk gaat en hoe de betrouwbaarheid is van deze voorspelling.

Wat is de nub-theorie?

De nub-theorie is een methode die gebruikt wordt om het geslacht van een ongeboren baby te voorspellen. Later in de zwangerschap kan het betrouwbaar worden gedaan, maar deze theorie stelt dat het al mogelijk is om het geslacht te bepalen aan de hand van een echo die eerder in de zwangerschap gemaakt wordt.

Tijdens deze echo, die meestal tussen de 11 en de 13 weken zwangerschap gemaakt wordt, kan er een voorspelling worden gedaan over het geslacht van je baby aan de hand van een 'nub' die zichtbaar is op de echo. Deze 'nub' is een uitstulping die zich ontwikkelt tot de geslachtsdelen van je baby. De ontwikkeling van de geslachtsdelen van een baby begint al vrij vroeg in de zwangerschap. Al na 6 tot 7 weken na de bevruchting begint dit proces. Door de hoek en de richting van deze uitstulping te beoordelen, kan er een indicatie worden gegeven over het geslacht.

Hoe werkt de nub-theorie?

Om het geslacht van je baby te kunnen voorspellen tijdens een vroege echo is het belangrijk dat het profiel van de baby in de buik goed zichtbaar is. Vervolgens kan er, aan de hand van de hoek tussen de ruggengraat en de genitaliën van de baby, een voorspelling worden gedaan over het geslacht. Als deze hoek kleiner is dan 30 graden, wordt er aangenomen dat de baby een meisje is. Wanneer de hoek groter is dan 30 graden wordt er aangenomen dat de baby een jongen is.

Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?

Over het algemeen is de voorspelling van het geslacht van een baby rond de 20 weken heel betrouwbaar. Op dit punt in de zwangerschap zijn de fysieke kenmerken van jongetjes en meisjes duidelijk zichtbaar. Maar hoe betrouwbaarheid is de voorspelling van het geslacht aan de hand van de nub-theorie?

De nub-theorie kan meestal worden toegepast op een echo die tussen de 11 en de 13 weken zwangerschap wordt gemaakt. Het is daarbij wel belangrijk dat de baby er goed voor ligt en dat de echo van goede kwaliteit is. Als dit het geval is, kan de voorspelling vrij goed worden gedaan, met een betrouwbaarheid van wel 90%. Hoe betrouwbaar de voorspelling is, is wel afhankelijk van wanneer de nub-theorie wordt toegepast.

De betrouwbaarheid met 11 weken

Er wordt gezegd dat de nub-theorie kan worden toegepast vanaf 11 weken zwangerschap, maar in praktijk blijkt het toch best lastig te zijn om het geslacht te bepalen rond deze periode. Uit onderzoek is gebleken dat de sekse van foetussen jonger dan 12 weken in slechts 54% van de gevallen accuraat kan worden voorspeld door middel van de nub-theorie. Dit percentage stijgt naarmate de zwangerschap vordert.

De betrouwbaarheid met 12 weken

Met 12 weken zijn de geslachtsorganen van de baby al iets meer ontwikkeld en daardoor wordt de nub-theorie betrouwbaarder. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de voorspelling met een echo van 12 weken zwangerschap in 77% van de gevallen correct is.

De betrouwbaarheid met 13 weken

Vanaf 13 weken zwangerschap wordt het geslacht al duidelijker zichtbaar en wordt de nub-theorie nog betrouwbaarder. In 79% van de gevallen kan het geslacht correct worden voorspeld met behulp van een echo op dit punt in de zwangerschap.

De betrouwbaarheid met 14 weken

Met 14 weken is de sekse van een baby met vrij veel precisie te voorspellen. Aan de hand van de nub-theorie kan op een echo het geslacht met 100% zekerheid worden vastgesteld. Dit komt doordat de geslachtsdelen van de baby nu volledig zijn ontwikkeld en duidelijk zichtbaar zijn op een echo.

Factoren die invloed hebben op de betrouwbaarheid van de nub-theorie

Hoewel de nub-theorie op zichzelf een redelijk betrouwbare methode is om het geslacht van een baby te bepalen, zijn er wel factoren die invloed hebben op de nauwkeurigheid ervan. Zo kan de houding van de baby tijdens de echo van grote invloed zijn. Als de baby niet in de juiste houding ligt, kan de nub-theorie niet worden toegepast. Ook speelt de ervaring van de echoscopist een grote rol. Lang niet alle echoscopisten zijn bekend met de nub-theorie en weten hoe ze deze methode moeten gebruiken. Tot slot kunnen eventuele afwijkingen van de geslachtsdelen van de baby ook invloed hebben op de uiteindelijke voorspelling.

Zo werkt de procedure van de nub-theorie

De nub-theorie wordt steeds populairder en dat is heel begrijpelijk. Het is een vrij eenvoudige manier om al vroeg in de zwangerschap het geslacht van je baby te ontdekken. Het geslacht kan worden voorspeld aan de hand van een echo. Tijdens de zwangerschap krijg je als zwangere vrouw sowieso een termijnecho om de groei van je baby te bekijken tussen de 10 en de 12 weken. Tegenwoordig wordt er ook een medische echo aan zwangeren aangeboden rond de 13 weken. Deze echo wordt volledig vergoed door de verzekering. Omdat een medische echo niet bedoeld is voor het bepalen van het geslacht, is de kans groot dat er tijdens deze echo geen gelegenheid is voor het toepassen van de nub-theorie. 

Om de nub-theorie toe te passen, moet het echobeeld duidelijk de hoek tussen de ruggengraat en genitaliën van de baby tonen. De hoek kan worden gemeten met behulp van hulplijnen of punten die op het beeld worden geplaatst. Vervolgens kan de hoek worden vergeleken met de typische hoeken die bekend zijn voor zowel jongens en meisjes. Zo kan een voorspelling worden gedaan over het geslacht van de baby.

Mythes en misvattingen

Al sinds mensenheugenis doen mensen uitspraken over de manier waarop je het geslacht van een baby kunt voorspellen. Zo zouden bepaalde symptomen of cravings tijdens de zwangerschap aangeven dat je een jongen of meisje krijgt. Of zou je aan de vorm van de buik kunnen zien of je een jongen of meisje krijgt. De nub-theorie is wetenschappelijk onderbouwd. Maar ook over deze theorie bestaan wat misvattingen.

Eén van de meest voorkomende misvattingen is dat als de 'nub' naar boven wijst, de baby een jongen zal zijn. Als de 'nub' naar beneden wijst, zal het een meisje zijn. De nub-theorie is gebaseerd op de hoek van de 'nub' en niet de stand. Daarom is een ervaren echoscopist erg belangrijk voor de betrouwbaarheid van deze test.

Een andere mythe over de nub-theorie is dat het geslacht pas na 12 weken zwangerschap kan worden voorspeld. Dit is niet waar, aangezien bij de meeste echo's tussen 11 en 13 weken al een goede hoek zichtbaar is om een voorspelling te doen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is de betrouwbaarheid wel minder, maar het is zeker niet onmogelijk.

Wel of geen vroege voorspelling?

De nub-theorie is een fascinerende en populaire manier om het geslacht van je baby te voorspellen op basis van een vroege echo. Als je erg benieuwd bent naar het geslacht van je baby en je niet kunt wachten tot 20 weken, kun je aan de hand van een vroege echo al een vrij precieze voorspelling krijgen over het geslacht. Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit een indicatie is en geen feit.

Als je nieuwsgierig bent naar het geslacht van je baby tussen de 11 en 13 weken zwangerschap, is het slim om een ervaren echoscopist te kiezen. Dat vergroot namelijk de kans dat de voorspelling betrouwbaar is. Het is belangrijk dat degene die de echo uitvoert, hier ervaring mee heeft. Zo krijg je meer zekerheid over het geslacht van je baby.

Het is ook helemaal prima als je het geslacht van je baby niet wilt weten tot de geboorte. Deze verrassing kan de bevalling extra bijzonder maken. Het achterhouden van het geslacht tot het moment van geboorte is een persoonlijke keuze. Jij en je partner kunnen samen beslissen of jullie liever wachten tot de grote onthulling op de dag van de bevalling. Het draait allemaal om wat voor jullie het meest speciaal en betekenisvol is.

Lees ook: