Pigmentvlekken tijdens de zwangerschap: wat kun je tegen een zwangerschapsmasker doen?

De zwangerschap is een heel bijzondere tijd, maar brengt ook de nodige zwangerschapskwaaltjes met zich mee. Misselijkheid, vermoeidheid, rugpijn en pijnlijke borsten zijn veelgehoorde klachten. Ook krijgen veel vrouwen last van pigmentvlekken in het gezicht, oftewel een zwangerschapsmasker. Wat is dit precies, waardoor wordt het veroorzaakt en wat kun je ertegen doen? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat is een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, is een vorm van hyperpigmentatie die kan ontstaan tijdens je zwangerschap. Door de hormonale schommelingen in het lichaam neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam toe en wordt er meer melanine aangemaakt in de huid van zwangere vrouwen. Deze factoren kunnen een zwangerschapsmasker veroorzaken. Dit gebeurt meestal in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

Hoe ziet een zwangerschapsmasker eruit?

Een zwangerschapsmasker herken je aan de donkere verkleuringen in het gezicht. Soms is het één grote vlek, maar het kan ook een verzameling van bruine vlekken zijn. Meestal vind je deze pigmentvlekken op het voorhoofd, rond de ogen, op de jukbeenderen, op de bovenlip en op de kin. Je kunt ook bruine vlekken krijgen op je armen of in je nek.

Is een zwangerschapsmasker gevaarlijk?

Het is belangrijk om te weten dat een zwangerschapsmasker absoluut geen kwaad kan. Je kunt het misschien niet zo mooi vinden, maar het is geen reden om je zorgen te maken. Gemiddeld krijgt 50 tot 70 procent van de zwangere vrouwen te maken met een zwangerschapsmasker. En in de meeste gevallen verdwijnen de pigmentvlekken weer in de maanden na de bevalling.

Hoe kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

De pigmentvlekken van een zwangerschapsmasker zijn helaas in de meeste gevallen niet te voorkomen. Dit is namelijk grotendeels bepaald door genetische aanleg: je krijgt het of je krijgt het niet als je zwanger bent. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een zwangerschapsmasker of de ernst ervan te verminderen.

Bescherm je huid tegen de zon

De grootste invloed op hyperpigmentatie in de huid is zonlicht. Door de uv-stralen van de zon kan een zwangerschapsmasker vele malen donkerder en zichtbaarder worden. Daarom is het van grote invloed om goed op te passen in de zon en het liefst direct zonlicht te vermijden en in de schaduw te blijven. Als je toch in de zon gaat, is het belangrijk je huid goed te beschermen tegen de zon tijdens de zwangerschap met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Pas op met verzorgingsproducten

Tijdens de zwangerschap kan de huid extra gevoelig zijn, vooral voor verzorgingsproducten. Vermijd agressieve producten en gebruik in plaats daarvan milde, natuurlijke verzorgingsproducten wanneer je zwanger bent. Zo voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt en pigmentvlekken verergeren.

Vermijd de zonnebank tijdens de zwangerschap

Niet alleen direct zonlicht kan een zwangerschapsmasker veroorzaken of verergeren. Ook de schadelijke uv-straling van een zonnebank kan deze invloed hebben op je huid. Vermijd de zonnebank dus tijdens de zwangerschap om de risico's op hyperpigmentatie te verkleinen. Bovendien is de verhoogde temperatuur van een zonnebank geen goed idee tijdens de zwangerschap en kun je sneller verbranden met je buik. Het gebruiken van een zonnebank tijdens de zwangerschap wordt daarom sterk afgeraden. 

Draag beschermende kleding 

Ben je zwanger tijdens de zomermaanden? Dan kan de hoge temperatuur er behoorlijk in hakken. Toch is het raadzaam om bedekkende kleding te dragen, hoe hoog de temperatuur ook oploopt. Als je een bikini of kort jurkje draagt in de zon, komt er veel zonlicht op je huid. Dat vergroot de kans op pigmentvlekken. Het is dus beter om op warme dagen je huid wat meer te bedekken.

Pigmentvlekken na de bevalling

Een zwangerschapsmasker is gelukkig niet permanent. Na de bevalling zullen de verkleuringen in je gezicht verdwijnen. Dit gebeurt niet van de één op de andere dag, maar geleidelijk aan. Bij de meeste vrouwen vervagen de pigmentvlekken gedurende enkele weken tot maanden. In sommige gevallen kan het zelfs een paar jaar duren voor de verkleuringen op de huid helemaal zijn verdwenen.

Enkele vrouwen zullen blijvende verkleuringen overhouden aan het zwangerschapsmasker. Dit is echter vrij zeldzaam. In dit geval zijn er behandelingen mogelijk om de pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor lasertherapie, chemische peelings of speciale crèmes die de pigmentatie verminderen. Het is wel belangrijk om hiermee te wachten tot na de borstvoedingsperiode, aangezien sommige behandelingen niet geschikt zijn voor tijdens deze periode. Geef je huid ook echt de tijd om zelf te herstellen voor je één van deze opties overweegt en overleg altijd met een arts voor je een behandeling kiest.

Meer kans op een zwangerschapsmasker 

Het is belangrijk om te weten dat de kans op een zwangerschapsmasker aanzienlijk groter is bij een volgende zwangerschap als je al eerder een zwangerschapsmasker hebt gehad. De volgende keer kan de hyperpigmentatie zelfs donkerder zijn en kunnen de vlekken groter zijn. Houd hier dus zeker rekening mee en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om goed voor je huid te zorgen, zowel tijdens de zwangerschap als daarna.

Lees ook: