Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
21 maart 2008 door Henk Boeke
Mijn dochter van 9 jaar wil graag op MSN. Nu mag dat van mij, met een beperkt groepje bekende kinderen. De onderwerpen zijn uitermate onschuldig, daarover heb ik geen zorgen.
Deze kinderen zijn echter al ietsje ouder en gebruiken MSN-taal. Mijn dochter gaat daarin mee. Is het denkbaar dat zij de gewone spelling gaat verwarren met MSN-spelling?
De meeste kinderen zijn goed in staat om de MSN-spelling en de schoolspelling te scheiden. Het ziet ernaar uit dat het ongeveer hetzelfde werkt als het gebruik van "registers" in de gesproken taal.
Een register is een omstandigheid of omgeving, waarbinnen je een bepaalde taalvariant spreekt. Bijvoorbeeld "netjes praten" met je opa en oma en "straattaal" gebruiken op het schoolplein. Die registers kunnen goed gescheiden worden. Misschien dat er wel eens een vergissing tussendoor glipt (waarbij opa en oma per ongeluk geconfronteerd worden met een straattaalwoord) maar daar kun je je kind dan op attent maken. Als ze geen verschillende registers konden onderscheiden, zouden ze niet begrijpen wat ze dan verkeerd deden, maar dat begrijpen ze wél.
Zoals gezegd werkt het met geschreven taal waarschijnlijk hetzelfde. Er is nog niet uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar er zijn voldoende aanwijzingen dat kinderen wel degelijk het onderscheid kunnen maken.
Zo hoorden we bijvoorbeeld van medewerkers van de Kindertelefoon, waar kinderen ook kunnen chatten met hulpverleners, dat ze in zo'n chat heel anders schrijven dan in een chat met hun vrienden. Foutloos is het natuurlijk niet, maar dat ligt meer aan het gebrekkige schrijfonderwijs van tegenwoordig dan aan hun MSN-ervaringen.
We hopen u hiermee gerustgesteld te hebben.
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.