Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
7 april 2006 door Nanny Gortzak
In een eerder antwoord schreef u dat u over de voordelen van langvoeden voor de moeder een andere keer meer hoopte te kunnen vertellen. Graag zou ik van u willen horen wat die voordelen zijn, al was het alleen maar om mij te motiveren door te gaan met borstvoeden (al moet ik zeggen dat ik denk dat ik er aardig verslaafd aan ben geraakt hoor ;-))
Ik voed mijn dochter nu bijna 8 maanden en ben daar apetrots op. Helaas weigert ze om opvolgmelk te drinken, dus de kolfdruk tijdens mijn werkdagen – of wanneer ik een uitje heb – wordt steeds groter.
Ik ga proberen me er niet al te druk om te maken (ook al gaan wij in mei vier dagen naar het buitenland zonder onze Madelief), omdat anders de kolf-opbrengst nog lager wordt. Maar het idee dat ze alleen mijn melk wil, kan me soms best uit de slaap houden.
Kortom: ik verneem graag de voordelen van lang borstvoeden.
De belofte om meer te vertellen over de voordelen van langvoeden deed ik inderdaad een hele tijd geleden [zie: Heeft borstvoeding na 6 maanden nog zin? - red.] Hoogste tijd om die belofte in te lossen!
Ik begin met de voordelen voor de baby, daarna volgen de voordelen voor de moeder.
In het algemeen heeft borstvoeding de volgende voordelen voor de baby:
Hoe langer je voedt en hoe meer een baby moedermelk krijgt, hoe groter het effect van deze voordelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je kind deze ziektes niet meer kan krijgen. Maar als je een grote groep langdurig borstgevoede kinderen vergelijkt met een groep die minder lang (of helemaal geen) borstvoeding heeft gehad, dan blijkt dat de genoemde ziektes het minst voorkomen in de groep die het langst borstvoeding heeft gehad. En áls ze voorkomen, dan zijn ze minder ernstig.
Daarnaast zijn er 'interactieve' voordelen verbonden aan lang voeden. Je kind kan het drinken aan de borst (ook al is het maar even) letterlijk gebruiken om bij te tanken in zijn drukke peuterbestaan. Waar andere peuters soms niet de tijd nemen om goed te eten en te drinken, blijken borstgevoede peuters dankzij de rustmomenten aan de borst goed te voldoen aan hun voedingskundige behoeften.
En tenslotte: tijdens ziekte blijkt vaak hoe makkelijk borstvoeding is: waar menig zieke peuter niet wil eten of drinken, of het slecht binnenhoudt, drinken peuters aan de borst genoeg om voldoende vocht binnen te houden.
Moedermelk werkt als een natuurlijke ORS! [ORS staat voor 'orale rehydratatie-substantie', een mengsel van zout en suiker dat je oplost in water, ter vervanging van de flesvoeding bij een zieke baby. Het zout in de ORS zorgt ervoor dat de suiker beter opgenomen wordt. - red.]
De voordelen voor de moeder zijn, net als voor de baby, dosis-afhankelijk. Dus hoe langer een moeder haar baby voedt, hoe groter de voordelen. Onder andere:
Sommige moeders, die al een aandoening hébben, merken dat ze tijdens het geven van borstvoeding minder last hebben van:
Deze moeders ervaren een verlichting van de klachten zolang ze blijven voeden. Dat maakt hun dagelijks functioneren een stuk makkelijker.
De borstvoeding zal weliswaar niet eeuwig duren, maar juist in de periode dat het extra zwaar is (met een baby of een klein kind) kan het de zorg enigszins verlichten.
is lactatiekundige IBCLC.