Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

10 april 2009 door Frea Kruisinga

Wat doe je met een ziek kind dat niet wil drinken? (27 mnd)

Gisteren zijn we met onze dochter (27 maanden) naar de huisarts geweest. Verschijnselen:

- hoge koorts;

- lusteloos;

- wil continu slapen;

- kijkt glazig uit haar ogen;

- wil niets eten en niets drinken.

De dokter constateerde dat het een streptokokken-bacterie moest zijn, die haar een ziekte heeft bezorgd. Om eventuele roodvonk te bestrijden heeft ze een antibioticakuur (Broxil) voor 7 dagen meegekregen die we volledig moeten afmaken.

Tot zover ben ik niet bezorgd. Maar wat ons wel een beetje zorgen baart, is dat de dokter heeft gezegd dat ze in ieder geval veel moet drinken. Dat is echter een probleem. Ze voelt zich blijkbaar zo ziek en zwak dat ze niets wil drinken. Alles wordt afgewezen.

Moeten wij ons ongerust maken of kunnen wij misschien iets anders ondernemen? Kan ze 2 dagen zonder vocht? We hebben alles al geprobeerd maar het lukt niet.

Antwoord

Nee, uw dochter kan niet 2 dagen zonder vocht. Behalve het feit dat je sowieso vocht nodig hebt, is dit nog eens extra het geval bij hoge koorts omdat je dan meer vocht verliest dan normaal, onder andere door meer zweten.

Drinken is dus echt belangrijk. Maar je kunt een kind niet dwingen om te drinken. Je kunt het aanbieden, maar als het niet genomen wordt dan houdt het op. Dring niet ál te veel aan want onrust en een gespannen sfeer zijn ook niet bevorderlijk voor het genezingsproces. Wat dan?

Vooral kleine kinderen zullen bij slecht drinken snel uitdrogen. Het eerste verschijnsel daarvan is:

  • minder plassen of helemaal niet meer plassen.

Zodra je dat ziet, moet je contact opnemen met de huisarts. Die zal dan controleren of er inderdaad sprake is van uitdroging en zonodig actie ondernemen.

Andere verschijnselen zijn:

  • droge slijmvliezen, zoals een droge mond;
  • huilen zonder tranen;
  • diep liggende ogen;
  • suf worden (bij forse uitdroging);
  • bij baby's: een ingezonken fontanel.

Soms zal het dan nodig zijn om een kind tijdelijk op te nemen in het ziekenhuis om vocht toe te dienen (via een maagsonde of een infuus) tot het kind weer uit zichzelf gaat drinken.

Lees ook: