Veranderingen in het vaccinatieschema vanaf 2025: wat betekent het voor jouw kind?

Vanaf 2025 verandert er een hoop in het vaccinatieschema voor kinderen in Nederland. Misschien heb je er al iets over gehoord, maar wat betekent dit nu precies voor jouw kind? Het is belangrijk om te weten dat de inhoud van de vaccinaties hetzelfde blijft, maar er zijn wel een paar veranderingen in de leeftijden waarop de prikken worden gegeven. 

Waarom verandert het vaccinatieschema?

De veranderingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. De Gezondheidsraad heeft op verzoek van de staatssecretaris van Volksgezondheid gekeken hoe het vaccinatieschema beter kan. Uit hun advies blijkt dat het verschuiven van bepaalde prikmomenten kinderen op jongere leeftijd beter beschermt tegen ziektes die in sommige gevallen al vroeg kunnen opduiken. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Laten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje zetten, zodat je precies weet wat er gaat veranderen en wanneer jouw kind een prik kan verwachten.

1. Baby’s krijgen hun DKTP-prik (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) met 12 maanden

Voorheen kregen baby's hun DKTP-prik op 11 maanden, maar dat verschuift nu naar 12 maanden. Geen grote verandering dus, maar wel goed om te weten wanneer je een afspraak bij het consultatiebureau maakt.

2. BMR-prik (bof, mazelen, rodehond) naar 3 jaar

De tweede BMR-prik, die eerst op 9-jarige leeftijd werd gegeven, verschuift naar 3 jaar. Dit is om kinderen al eerder te beschermen tegen met name mazelen, dat regelmatig opduikt bij jonge kinderen. Kinderen die geboren zijn tussen 2016 en 2021 krijgen de prik nog tussen 5 en 9 jaar, maar voor kinderen vanaf 2022 geldt dus de nieuwe leeftijd van 3 jaar.

3. DKT-prik (difterie, kinkhoest, tetanus) naar 5 jaar

In plaats van op 4-jarige leeftijd, krijgen kinderen hun DKT-prik nu op 5 jaar. Deze prik beschermt je kind tegen drie gevaarlijke ziektes, maar de vaccinatie tegen polio zit er vanaf deze leeftijd niet meer bij. Daar hebben kinderen al genoeg bescherming voor gekregen in hun eerste levensjaar.

4. DTP-prik (difterie, tetanus, polio) op 14 jaar

De DTP-prik verschuift van 9 jaar naar 14 jaar. Dit betekent dat oudere kinderen nu wat langer beschermd blijven tegen deze ziektes, met name tetanus en difterie, zodat je kind ook op de middelbare school goed beschermd is.

Waarom worden deze veranderingen doorgevoerd?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom het vaccinatieschema wordt aangepast:

  1. Betere bescherming tegen mazelen: Mazelen is een erg besmettelijke ziekte, vooral onder jonge kinderen. Door de BMR-prik eerder te geven, zijn kinderen al beschermd voordat ze naar school gaan.
  2. Langdurige bescherming tegen kinkhoest: De kinkhoestprik wordt wat later gegeven om ervoor te zorgen dat kinderen langer beschermd blijven, vooral als ze broertjes of zusjes hebben die nog heel jong zijn.
  3. Langere bescherming tegen difterie en tetanus: Met de nieuwe prikmomenten blijven kinderen ook langer beschermd tegen deze ziektes, die nog steeds ernstige gevolgen kunnen hebben als je er niet tegen gevaccineerd bent.

Wat betekent dit voor jouw kind?

Misschien vraag je je af of jouw kind nu eerder of juist later gevaccineerd wordt. Dit hangt af van het geboortejaar. Kinderen die geboren zijn tussen 2016 en 2021 krijgen hun tweede BMR-prik op een leeftijd tussen 5 en 9 jaar, terwijl kinderen die vanaf 2022 zijn geboren hun prik al op 3 jaar krijgen. Ouders ontvangen hierover vanzelf een brief, dus je hoeft zelf geen actie te ondernemen.

Handige tips voor vaccineren van jonge kinderen

Het kan best spannend zijn om je kind te laten vaccineren, zowel voor hen als voor jou. Zo kan je het wat fijner maken.

  • Afleiding helpt! Neem een favoriet knuffeltje of speeltje mee, of zet een vrolijk filmpje op je telefoon. Alles om de aandacht weg te halen van de prik.
  • Praat erover, maar niet te lang van tevoren. Vertel je kind kort van tevoren wat er gaat gebeuren, bijvoorbeeld als je al in de ruimte bent, maar maak er geen groot punt van. Simpel uitleggen wat de prik doet (“Het helpt je sterk en gezond te blijven”) is vaak voldoende.
  • Beloning achteraf. Of het nu een sticker, een klein cadeautje of een uitstapje is, een beloning na de prik kan helpen om het moment iets luchtiger te maken.
  • Wat als ze last hebben na de prik? Het kan zijn dat je kind wat koorts krijgt of pijn heeft op de plek van de prik. Dit is normaal en vaak van korte duur. Zorg voor voldoende rust, plan extra knuffeltijd in op de bank samen en paracetamol kan helpen als ze echt last hebben. Merk je dat de klachten langer aanhouden, dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts.