Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

9 december 2005 door Nanny Gortzak

Waarom wil mijn kind soms wel en soms niet drinken? (6 wkn)

Vanwege een combinatie van erg kleine tepels en een wat kort tongriempje van mijn zoon (6 weken), voed ik met een tepelhoedje. Tijdens het voeden haal ik het eraf, om het 'gewone' drinken uit de borst te stimuleren.

Soms pakt mijn zoon wel gewoon de borst, maar vaak niet. Hij zoekt wel en pakt dan, maar zuigt niet (voldoende) de tepel en de tepelhof naar binnen.

Wanneer ik blijf aandringen om gewoon van de borst te drinken, wordt hij enorm kwaad en gaat hij keihard huilen. Dan wil hij het niet eens meer proberen. Hij drukt me dan letterlijk van zich af.

Hoe komt het dat hij soms wel ineens goed aan de borst drinkt, en op andere momenten niet de moeite lijkt te willen nemen?

Antwoord

U voedt uw zoon van zes weken met een tepelhoedje en u merkt dat hij soms wel en soms niet zonder hoedje wil drinken. Hieronder zal ik eerst uitleggen waaróm het tepelhoedje eigenlijk werkt in dit geval, en vervolgens wat u zou kunnen doen om het hoedje af te wennen. Ik besluit met de geruststelling dat u gewoon met hoedje kunt blijven voeden, als dat nodig is (vooropgesteld dat de baby goed blijft groeien).

Tepelhoedjes

Tepelhoedjes worden wel gebruikt wanneer een baby de borst niet goed pakt. Soms zijn de tepels van de moeder klein, of vlak of ingetrokken, waardoor zo'n hulpmiddel handig kan zijn. Ook wordt een tepelhoedje wel geprobeerd bij premature baby's die nog niet aan de borst willen.

Het nadeel van een tepelhoedje kan echter zijn dat een baby snel went aan het gevoel van een siliconen voorwerp in zijn mond en dan nog uitsluitend wil drinken als hij dat gevoel heeft. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met de zogenaamde tepel-speen verwarring bij de combinatie borst en fles.

Stimulering

Het drinken van een baby wordt gestimuleerd doordat een bepaald punt in de mond, op de overgang van het harde naar het zachte verhemelte, geprikkeld wordt.

Dus: als een moeder kleine (of vlakke of ingetrokken) tepels heeft, dan is het moeilijk voor de baby om het borstweefsel zo ver in de mond te krijgen, dat die stimulering plaatsvindt.

Met zorgvuldig aanleggen kan de stimulering soms toch bereikt worden. Op den duur lukt het de meeste baby's wel. Tot die tijd kan er met een tepelhoedje gevoed worden, als de moeder dat – na overleg met een lactatiekundige – wil.

Hongerig of gestrest

Voor de meeste baby's geldt dat zij niets nieuws willen proberen als zij erg hongerig of gestrest zijn.

Dus: als u wilt proberen om de baby zonder tepelhoedje aan de borst te krijgen, dan kunt u het beste af en toe proberen of uw zoon zónder tepelhoedje wil drinken op momenten dat hij niet te hongerig is. Bijvoorbeeld wanneer hij na een boertje weer aan de borst gaat, of iets eerder dan hij eigenlijk zou moeten drinken. Ook in de nacht of in een totaal vreemde omgeving kan het soms makkelijker lukken.

Tepel voorvormen

Wat u ook kunt proberen, is de tepel voor te vormen voor het aanleggen, zodat hij makkelijker veel borstweefsel binnen krijgt. Probeer daarbij eerst de onderlip aan te leggen en daarna de bovenlip. U zult dan zien dat hij meer van het onderste deel van de tepelhof in de mond krijgt dan het bovenste deel (asymmetrisch aanleggen).

Als hij dit niet wil, probeer het dan niet verder, maar voed met het hoedje. Ter extra stimulatie kunt u overwegen te kolven na de voeding. En blijf opletten dat uw zoon goed groeit!

Eventueel: doorvoeden met tepelhoedje

Sommige baby's willen nooit meer zonder hoedje drinken, andere krijgen tussen 6 en 12 weken (soms eerder, soms later) ineens door hoe het drinken direct aan de borst gaat.

Als uw zoon écht niet zonder hoedje wil drinken, en als hij goed blijft groeien, dan kunt u met het hoedje blijven voeden.

Lees ook: