Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Help! Mijn baby bijt in mijn tepel tijdens het voeden

Borstvoeding geven kan een prachtige ervaring zijn, maar het kan zeker soms ook uitdagingen met zich meebrengen. Een van die uitdagingen is het bijten van je baby tijdens het voeden. Dit kan behoorlijk pijnlijk en frustrerend zijn. Maar geen zorgen, je bent niet alleen en er zijn manieren om hiermee om te gaan. In dit artikel bespreken we waarom baby's soms bijten in je tepel tijdens het geven van borstvoeding en delen we praktische tips om dit gedrag te voorkomen, zodat jij en je kindje weer ontspannen van de borstvoeding kunnen genieten.

Hoe borstvoeding werkt

Het is eerst handig om te begrijpen hoe borstvoeding werkt. Wanneer je baby aan het drinken is, houdt hij zijn tong over zijn tandvlees en duwt hier tegenaan. Zelfs als je baby tandjes zou hebben, zou de tong tussen jouw tepel en de tanden zitten, waardoor het bijten wordt voorkomen. Stel je maar eens voor dat je probeert te zuigen aan een rietje terwijl je erin bijt – dat lukt niet, toch? Als je baby goed aanhapt, zal hij niet bijten omdat zijn tong als bescherming dient. Maar soms laat je baby deze tonggreep los, en dan kan hij op je tepel gaan bijten.

Waarom bijt een baby op de tepel?

Baby’s kunnen om verschillende redenen op je tepel bijten tijdens het voeden. Soms doen ze dit om de melkstroom te vertragen als die te snel voor ze gaat. Probeer dan tijdens het voeden wat achterover te leunen. Door je baby in een meer rechtopstaande positie aan te leggen, kun je juist een snellere melkstroom bevorderen. Duw niet op het hoofdje van je baby om hem tegen je borst aan te klemmen, want hij moet ook adem kunnen halen en zelf los kunnen laten.

Pijn door tandvleesontsteking

Oudere baby’s bijten soms omdat hun tandvlees pijn doet door een ontsteking of het doorkomen van tandjes. Houd het tandvlees schoon met een zachte babytandenborstel en water, of gebruik gaas dat bevochtigd is met koud water om de zwelling te verminderen. Je baby mag ook kauwen op een bijtring die je even in de vriezer hebt gelegd. Baby's vinden het ook heerlijk om te sabbelen op bevroren fruit, bijvoorbeeld in een speciale fruitspeen. Dit kan de pijn verlichten en je baby comfort geven.

Afgeleid of niet geïnteresseerd

Je baby kan ook gaan bijten op je tepel omdat hij niet echt geïnteresseerd is in het voeden. Vooral oudere baby’s kunnen aan het einde van een voeding afgeleid raken of willen spelen. Wacht tot je baby echt wil drinken en blijf niet aandringen om door te drinken als hij niet meer wil.

Van flesvoeding naar borstvoeding

Als je baby vaak flesvoeding krijgt en ineens weer aan de borst wordt aangelegd, kan hij ook bijten. Je baby kan natuurlijk in zo'n kunstmatige tepel bijten zonder dat het pijn doet, maar bij een echte tepel werkt dit net even anders. 

Het bijten op de tepel afleren

Probeer je baby te leren om niet op je tepel te bijten. Als hij toch bijt, haal hem dan even van de borst en wacht voordat je hem weer aanlegt. Zeg op een duidelijke toon: "Niet bijten." Volg dit met een zachte, liefdevolle "Lief zijn voor mama." Zo leert je kind snel dat bijten betekent dat de voeding stopt, en een hongerige baby zal dit niet leuk vinden.

Als je baby vaak bijt, houd dan een vinger klaar om hem snel van de borst te halen. Mocht je baby niet loslaten, druk dan even zachtjes zijn neusje dicht zodat hij zijn mond opent om adem te halen. Dit is een normale reflex en je kunt hem dan van de borst halen.

Jouw reactie is belangrijk

Reageer niet te boos, want vooral gevoelige baby’s kunnen hier sterk op reageren en willen dan misschien helemaal geen borstvoeding meer. Met geduld zal je baby uiteindelijk weer willen drinken, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Wees voorzichtig en blijf positief. 

Pijnlijke tepels verzorgen

Als je tepels pijnlijk zijn door het bijten, gebruik dan een verzachtende zalf zoals lanoline of uierzalf. Bij een beschadigde huid kunnen gelpads ook helpen. Tepelhoedjes kunnen tijdelijk verlichting bieden, maar sommige baby’s zien dit juist als een uitnodiging om te gaan bijten. Met geduld en liefde kun je ervoor zorgen dat borstvoeding weer veilig en prettig wordt voor jou en je kleintje.

Ontspannen borstvoeding geven

Als je baby tijdens de borstvoeding begint te bijten kan dit een vervelende situatie zijn, maar met geduld, begrip en de juiste aanpak kun je dit probleem overwinnen. Door goed te begrijpen waarom je baby bijt en daarop in te spelen, kun je samen de rust weer vinden. Vergeet niet om positief te blijven en je baby te complimenteren wanneer hij of zij goed drinkt. Jullie kunnen samen deze uitdaging aan, en voor je het weet, zal borstvoeding geven weer een ontspannen en liefdevolle tijd zijn voor jou en je kindje.

Lees ook: