Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

27 februari 2009 door Nanny Gortzak

Waarom een grotere speen? Mijn tepels worden toch ook niet groter? (4 mnd)

Mijn dochtertje is nu 4 maanden. Ik geef overwegend borstvoeding en wil dat graag nog lang blijven doen. Nu adviseren ze bij Avent om met 3 maanden een grotere / snellere speen te gaan gebruiken.

Moet ik inderdaad overstappen op een grotere speen voor mijn dochter, of geldt dit niet voor kindjes die vooral borstvoeding krijgen? Mijn tepels worden toch ook niet steeds groter?

Mijn zoontje is destijds met 8 maanden gestopt met borstvoeding, volgens mij omdat hij de fles veel makkelijker vond gaan. Voor de borst moest hij harder werken.

Antwoord

Het advies van de spenenfabrikant heeft vooral betrekking op kinderen die kunstvoeding krijgen, en minder op kinderen die borstvoeding krijgen. Hieronder zal ik het verschil uitleggen.

U heeft gelijk dat uw tepels niet groter worden. Wel zult u merken dat uw dochter steeds meer borst in de mond kan nemen doordat haar mond groeit. Moeders die een pasgeboren baby én een oudere baby tegelijk (tandem) voeden, kunnen dat verschil goed voelen.

Dat neemt echter niet weg dat heel wat borstgevoede baby's die af en toe hun (afgekolfde) melk uit een fles krijgen, hun hele borstgevoede leven dezelfde maat en snelheid flessenspeen gebruiken. De belangrijkste reden daarvoor is dat moedermelk vloeibaarder is dan poedermelk. Het kan dus makkelijker door een klein gaatje heen.

Ook nemen borstgevoede baby's vaak meer voedingen per dag, die per voeding minder groot zijn. Ook als ze die voeding uit een fles krijgen. De tijd die ze nodig hebben om de fles leeg te krijgen, zelfs met een langzame speen, zal dan ook vrijwel gelijk zijn, of zelfs wat korter worden. Er is dus wat de benodigde voedingstijd betreft geen noodzaak om ze een snellere speen te geven.

Tempo

Daarnaast zijn borstgevoede baby's gewend om zelf het tempo te bepalen waarin zij drinken. Wanneer ze stoppen met drinken, en dus met het stimuleren van de borst, zal (na de eerste kraamweken) de borst ook stoppen met melk geven. Een fles daarentegen drupt altijd maar door. Een fles met meer of grotere gaatjes zal dat zelfs in een aanzienlijk tempo doen! De baby moet dan wel doordrinken. Dat is dan ook een van de redenen dat veel ouders melden dat hun baby de fles zo leeg heeft.

Een langzamere speen geeft de baby nog steeds de tijd om op zijn eigen tempo te drinken. Een nevenvoordeel is dat ook voldaan wordt aan de behoefte om ergens op te zuigen, net als aan de borst.



Let op de groei


Wanneer een baby zelf het tempo mag bepalen van het drinken uit de fles, en ook zelf mag aangeven wanneer hij voldoende gedronken heeft, zal dit het meeste het drinken aan de borst benaderen, ongeacht het soort speen en de snelheid ervan.

Maar let op: als een baby problemen krijgt met groeien, en overdag niet goed uit de fles drinkt (wat in de avond ingehaald moet worden), dan moet je goed kijken of de huidige fles/speen-combinatie nog wel geschikt is.

Dat hoeft niet per se te betekenen dat er dan een grotere of snellere speen nodig is. Het kan ook zijn dat je de volgende stap, naar drinken uit een (tuit)beker moet maken.

Never change a winning team

En tot slot: als er geen problemen zijn met de huidige manier van voeden, waarom zou er dan een verandering nodig zijn? Never change a winning team!

Zolang u en de baby tevreden zijn, is er geen reden voor verandering. Dat kan op de langere termijn misschien zelfs meer tevredenheid geven (bij u), omdat uw dochter dan nog steeds aan de borst wil drinken en daar ook duidelijk de voorkeur aan geeft.