Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

6 juni 2008 door Nanny Gortzak

Van welke producten kan een baby krampjes krijgen?

Ik heb een zoontje van 5 maanden die ik nog altijd zelf voed. Hij is vanaf het begin erg gevoelig voor wat ik eet. De eerste 3 maanden zijn de darmpjes nog niet goed ontwikkeld, dus vond ik dat wel logisch. Ook ontdekte ik al gauw een reactie van hem op koemelk/lactose. Dat werd dan ook van het menu geschrapt.

Alles waar hij op reageerde, liet ik achterwege. Nu is hij 5 maanden oud en kan ik bijna niks meer eten, omdat hij zo vaak reageert. Dat uit zich door enorme krampaanvallen, meestal een uur of twee na de voeding. Ook spuugde hij veel (dat wordt nu minder).

Ik doe ontzettend mijn best om goed te eten voor hem, maar steeds blijken er weer andere dingen niet te kunnen. Wie bedenkt nou bijvoorbeeld dat sla een reactie geeft?

Is het normaal dat een kindje van 5 maanden nog zo reageert en bestaat er ergens een uitgebreide lijst van producten die een reactie (kunnen) geven? Van heel veel dingen weet je het wel, maar van zo veel dingen ook niet. Hoe zit het bijvoorbeeld met tomatensoep, komkommer, wijn, pinda's, noten, enzovoorts? Zouden moeders die borstvoeding geven niet zeer gebaat zijn bij een uitgebreide lijst?

Ik wil evengoed niet stoppen met zelf geven, maar wat vóel ik me schuldig, als mijn mannetje weer zo'n pijn heeft en ik er pas later achter kom dat ik toch iets gegeten heb wat niet kan. Bijvoorbeeld met die sla. Borstvoeding is zo goed en zo makkelijk, maar soms...

Antwoord

Ik vrees dat ik u moet teleurstellen, althans wat die lijst met verdachte voedingsmiddelen betreft. Die is er niet, en zal er ook nooit komen. De reden daarvoor is dat elke specifieke moeder/baby-combinatie een andere lijst kan opleveren. En een lijst die alle moeder/baby-combinaties dekt, zal ongeveer alle denkbare voedingsmiddelen bevatten.

Aan de andere kant denk ik dat ik u toch wel kan helpen, door uit te leggen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Maar ook door uit te leggen wat er beslist niet aan de hand kan zijn.

Wat het laatste betreft: stoppen met melk drinken om lactose-inname te vermijden, of geen koekjes meer eten (waar ook lactose in zit vanwege de bakboter), heeft bijvoorbeeld geen enkele zin, wanneer u uw kind wilt behoeden voor lactose. Uw lichaam maakt namelijk zélf lactose aan, in ruime hoeveelheden, wat allemaal in de moedermelk terecht komt. Ook wanneer u zelf geen microgram lactose naar binnen krijgt.

Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen

Er zijn baby's die helemaal geen problemen hebben met de voeding van hun moeder, en er zijn baby's die wél overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Meestal beperkt zich dat dan tot koemelkeiwit, en soms ook ei, vis, noten, pinda's, soja en tarwe.

Maar vóórdat je al dat soort voedingsmiddelen gaat vermijden, is het aan te raden om eerst met een diëtiste na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van een overgevoeligheid. Dat gaat als volgt.

Eerst neem je het verdachte voedingsmiddel wel, en noteer je welke verschijnselen van overgevoeligheid dat oplevert. Daarna laat je het voedingsmiddel weg, en noteer je opnieuw welke verschijnselen er wel of juist niet meer zijn. Vervolgens moeten beide stappen nog eens herhaald worden. Pas dán kun je – voorzichtige – conclusies trekken.

Kortom: als u werkelijk denkt dat de klachten van uw zoontje veroorzaakt worden door datgene wat u zelf eet, is het sterk aan te raden om daar eerst eens over te praten met een diëtiste (en bij voorkeur een diëtiste die ook verstand heeft van borstvoeding).

Er kunnen echter ook heel andere dingen aan de hand zijn.

Medische oorzaken

Net zoals je bij slaapproblemen eerst zeker moet weten dat een kind geen oorontsteking heeft (omdat een kind dan alsmaar wakker kan worden van de pijn), zo moet je ook bij spijsverteringsproblemen eerst de medische oorzaken uitsluiten.

Verschijnselen als spugen, pijn na het voeden, en krampen kunnen bijvoorbeeld samenhangen met reflux (waarbij de zure maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm en eventueel nog verder. De slokdarm kan daardoor geïrriteerd raken, omdat die niet tegen het sterke maagzuur kan). Als er inderdaad sprake is van reflux, zou je voor niets op dieet zijn gegaan. Praat er dus eerst over met de huisarts.

Een ander medisch probleem zou lactose-intolerantie kunnen zijn, maar dat is meer een theoretische optie. Er zijn maar heel weinig baby's die echt niet tegen lactose kunnen. Het is een genetische afwijking (namelijk: het missen van een enzym in de darmen) die meestal wordt vastgesteld met een specifieke test.

Toch kunnen er wel degelijk lactose-problemen zijn, maar dan is er iets anders aan de hand. Als gevolg van een ontsteking aan de darm, of een operatie, of een overvloed aan moedermelk, kan het darmstelsel de hoeveelheid aangeboden lactose via de voeding soms niet aan:

  • bij een beschadiging aan de darm komt dat doordat het nodige enzym minder – of helemaal niet – wordt aangemaakt;
  • als er heel veel melk wordt aangeboden, is de hoeveelheid lactose die in korte tijd verteerd moet worden, relatief te groot.

Anders voeden

Het laatst genoemde probleem (te veel lactose door te veel melk) kan opgelost worden door het voeden aan te passen. Je laat de baby dan zo veel mogelijk eerst uit één borst drinken, zodat hij ook de vette achtermelk kan drinken, voordat hij de tweede borst krijgt aangeboden.

Sommige moeders moeten zelfs 'blokvoeden'. Dat is: een aantal uren achter elkaar steeds dezelfde borst aanbieden als de baby wil drinken, zodat de baby zo veel mogelijk vette melk te drinken krijgt. Na een paar uur laat je de baby dan enige tijd aan de andere borst drinken.

Het vet in de melk vertraagt de spijsvertering, waardoor de darmen meer tijd hebben om voldoende enzymen aan te maken en er ook ruim de tijd is om die enzymen hun werk te laten doen.

Kortom: er kunnen nog heel wat andere oorzaken voor de kramp-aanvallen van uw zoontje zijn dan overgevoeligheid voor wat u zelf eet en drinkt. En áls dat al het geval is, kun je er het beste eens over praten met een diëtiste.

Succes ermee!