Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 maart 2010 door Nanny Gortzak
Sinds de geboorte van mijn zoon, 3 maanden geleden, hebben we last van een schimmelinfectie. Spruw bij hem en pijn bij mij. Na drie kuren, die we heel trouw gevolgd hebben (nystatine + miconazol, gentiaan violet, Daktarin orale gel + miconazol) is er nog steeds een witte aanslag op zijn tong en erg veel pijn bij mij.
Ik houd dit niet lang meer vol. Ook kokosnootolie, pau d'arco thee, en azijn hebben niet geholpen.
Heeft u nog tips? Er is een lactatiekundige geweest, en die heeft ook geen oplossingen meer. Heeft Canesten Skin nog zin (of is dit schadelijk voor de baby)? Zij we misschien resistent? Bij mijn eerste zoon hielp nystatine + miconazol meteen.
Als een arts denkt dat er sprake is van spruw, wordt er medicatie voorgeschreven. Dat werkt het beste wanneer de moeder en de baby tegelijkertijd behandeld worden, ook als er bij een van de twee geen tekenen van spruw zijn waar te nemen. De medicatie – meestal een gel of suspensie voor de mond van de baby, en een crème voor de tepels van de moeder – dient zeker nog een week, en liever zelfs twee weken na het verdwijnen van de symptomen doorgebruikt te worden.
Het is heel belangrijk om de medicatie goed toe te passen: vooral in de mond van de baby moet de suspensie (na goed schudden), of de gel, telkens voor een kwart met steeds een schone vinger of een nieuw wattenstaafje goed over het hele oppervlak verspreid worden. Het resterende materiaal kan dan nog als laatste aan de baby gegeven worden, zodat die het zelf nog in de mond en over de tong verder verspreidt, tot achter in de keelholte.
Wanneer de symptomen niet verdwijnen, moet nader onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van het probleem.
Behalve bij een overduidelijke uitslag bij de baby, is spruw vaak lastig vast te stellen, met name wanneer het vooral gaat om pijn bij de moeder. Dan zul je dus moeten uitzoeken waar die pijn nou eigenlijk vandaan komt.
Mogelijke andere oorzaken voor pijn bij de moeder kunnen zijn:
Soms is het een combinatie van oorzaken. Om die reden heeft Jack Newman, kinderarts en lactatiekundige, een behandelplan gemaakt waarbij de moeder smeert met een zalf die een combinatie is van antischimmel-middel, antibiotica en een corticosteroïde. Een middel als Gentiaan Violet doet eigenlijk hetzelfde: het bestrijdt een groot scala aan schimmelsoorten en bepaalde bacteriën die vaak op de huid voorkomen.
U vertelde dat u al heel wat verschillende middelen heeft gebruikt, en dat niets werkt. Nu heb ik een vreemd voorstel: heeft u al geprobeerd om eens een tijdje niets te gebruiken en af te wachten wat dat doet?
Uw tepels hebben nogal wat te verduren gehad, en pijn (en eventuele roodheid) kan ook veroorzaakt worden doordat de huid te veel belast is door allerlei middelen. Vooral Miconazol is daar bekend om: als je dat te veel gebruikt, kan de huid gaan irriteren of zelfs allergisch gaan reageren. De symptomen lijken erg op die van spruw.
Daarnaast kunt u uw huisarts vragen om een kweekje te laten maken van wat er op uw tepels zit, of u door te sturen naar een huidarts. In ieder geval zou er onderzocht moeten worden of er sprake is van een bacterie of een schimmel die niet behandeld kan worden met de gebruikelijke middelen.
Soms is er een 'systemische behandeling' nodig. Dat wil zeggen: een behandeling met medicijnen die in het hele lichaam terecht komen. Er kan dan een kuur met anti-schimmel-medicatie worden voorgeschreven die ingenomen moet worden.
Los daarvan kan de huisarts nog eens naar de wit beslagen tong van uw zoon kijken, en eventueel daar ook een kweek van nemen.
Voor meer informatie over spruw, zie: www.nvlborstvoeding.nl, de site van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.
Ik wens u succes!
is lactatiekundige IBCLC.