5 september 1999 door Sanderijn van der Doef

Praten met een puber over seks

Op het forum van deze site (rubriek Puberteit) las ik een vraag die grotendeels ook op mij en mijn eigen situatie van toepassing is. De vraag die daar gesteld wordt, luidt als volgt:

[ start citaat: ]

"Ik heb 3 kinderen, waarvan een zoon van 12 jaar. Bij ons thuis wordt over seks, liefde en alles wat hier mee te maken heeft openlijk gepraat, maar toch weet ik niet zeker of mijn zoon al voldoende weet.

Hoe kan ik het nu het beste aanpakken om erachter te komen of mijn zoon voldoende is voorbereid...?

Ik kan het hem natuurlijk rechtstreeks vragen, maar hij zit nu in de fase dat hij door over sex te praten erg verlegen wordt en er dus niets over wil horen.

Wat zijn de belangrijkste dingen die gezegd moeten worden? Is er misschien een site waarop onze zoon kan kijken en zo ook nog wat 'leert'?"

[ einde citaat ]

Deze problematiek is mij uit het hart gegrepen. Oftewel:

- hoe krijg ik toegang tot mijn 12-jarige zoon, om over seks te praten?

- over welke dingen moet ik het dan hebben?

- en naar welke site kan ik hem eventueel verwijzen, als hij er met mij liever niet over wil praten?

Op het forum wordt ook nog gesuggereerd, door iemand die reageert op de bovenstaande vraag, om eventueel een "rol model" in te schakelen (neef, oom, buurman, etc.). Wat vindt u daarvan? Moet ik deze belangrijke materie uit handen geven aan iemand anders?

Antwoord

Kinderen van 12 jaar (en ouder) hebben vaak helemaal geen zin meer om met hun ouders over seks te praten. Als ze iets willen weten, vragen ze dat wel aan vriendjes, of ze kijken naar de t.v., of ze lezen het in blaadjes die niet allemaal voor hun leeftijd geschikt zijn.

Het beste is om tegen ze te zeggen dat je snapt dat ze niet zo'n zin hebben om nu met je over seks te praten (wat trouwens wel altijd mag als ze iets willen weten), maar dat je toch graag wilt dat ze bepaalde dingen weten over seks. Daarom geef je ze een boek (Ouders Online heeft een goede boekenlijst over dit onderwerp), of verwijs je ze naar een andere info-bron.

Boek en CD-rom

Ikzelf heb een boek geschreven voor jongeren vanaf 13 jaar, dat bij de Rutgers Stichting verkrijgbaar is (titel: 'En dan is er seks'. Het boek 'Ben jij ook op mij' is voor kinderen tot 12 jaar en vindt hij waarschijnlijk al te kinderachtig).

De Rutgers Stichting heeft ook een CD-rom gemaakt voor jongeren, met allerlei info en spelletjes, zoals een quiz. De titel daarvan is: 'Love Bytes'.

De boeken en de CD-rom zijn verkrijgbaar bij de Rutgers Stichting via het info-nummer: 0900-9398. Door je kind deze info-bronnen te geven, kan hij/zij er altijd in kijken wanneer hij dat zelf wil.

En laat vooral weten dat je er altijd bent voor vragen, hoe moeilijk hij dat misschien ook vindt.

Mentor of 'rol-model': niet doen

Een mentor zoeken zou ik niet doen (tenzij je er zelf moeilijk over kan praten). Dit onderwerp kun je als ouder heel goed zelf doen.

Vraag stellen: wel doen

Wat je wel kunt doen, is zo nu en dan eens een vraag stellen, zo langs je neus weg. Bijvoorbeeld als er iets op de t.v. is, of als er iets in de krant staat. In de trant van 'Weet jij wat dat is, of waar dat voor dient?' Of: 'Wat vind jij daar nou van?' Als je kind zegt dat-ie er niet op wil antwoorden, kun je opmerken dat je alleen benieuwd bent hoe hij/zij erover denkt.

Vaak lukt het wel op deze manier om nog tot een gesprek te komen met pubers. Als je er maar niet te veel nadruk op legt en het vooral niet als een zwaar en ernstig onderwerp behandelt.