Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

12 maart 2010 door Nanny Gortzak

Opnieuw melk, na 4 maanden stoppen?

Hoe komt het dat ik nu weer melk aan het produceren ben, 4 maanden nadat ik gestopt ben met het geven van borstvoeding?

Antwoord

Wanneer een moeder stopt met borstvoeden, kan het soms lang duren voor de melkproductie echt helemaal verdwenen is. Nog weken, of maanden, en soms jaren lang zijn moeders in staat om melkachtig, of colostrum-achtig vocht uit de borsten te drukken. Ook vlekjes in de BH of de kleding kunnen aangeven dat er nog steeds vocht lekt.

Normaal gesproken zal na het beëindigen van de borstvoeding het klierweefsel na ongeveer 30 dagen weer terug zijn in zijn oude staat. Dat wil zeggen dat de klieren dan weer in ruststand staan. Bij de meeste moeders is dan ook de melkproductie volledig gestopt. Maar sommigen blijven langdurig melk aanmaken, vooral wanneer ze baby's horen of zien, of baby's verzorgd zien worden, of andere moeders zien voeden of kolven.

Opnieuw melk

Maar bij u is het nét weer iets anders. U vertelde dat uw melkproductie eerder gestopt was, maar dat er nu weer opnieuw melk wordt aangemaakt. Om precies te kunnen zeggen wat dat betekent, zou ik meer informatie moeten hebben. Ik moet mij dus beperken tot het noemen van een aantal mogelijkheden.

  • Een korte (nog niet opgemerkte) zwangerschap die eindigt in een miskraam, kan een verschuiving van hormonen teweegbrengen waardoor de melkproductie opnieuw op gang wordt gebracht. Ook een nieuwe zwangerschap die ver genoeg is om colostrum te produceren, kan ervoor zorgen dat je weer melk gaat lekken.
  • Er kan sprake zijn van een medisch probleem. Bijvoorbeeld: een te snel of juist te langzaam werkende schildklier, of een stoornis in de hypofyse. In dat soort gevallen kan de aanmaak van het borstvoedingshormoon prolactine gestimuleerd worden, met melkproductie en lekken als gevolg.
  • Ook het gebruik van sommige medicijnen kan tot een verhoging van prolactine leiden.

Nader onderzoek

Al met al voldoende reden om het eens te bespreken met uw huisarts, zeker als er ook andere klachten zijn, zoals:

  • hoofdpijn en slechter zien;
  • zo'n sterke melkproductie dat u weer volle borsten krijgt en moet afkolven;
  • groenige afscheiding aan één borst, die vies ruikt;
  • andere klachten aan één borst, zoals pijn, verkleuringen of veranderingen van de structuur van de huid.

In al dit soort gevallen moet er nader onderzoek gedaan worden naar de oorzaak.

En tot slot: om de melkproductie te remmen moet u er in ieder geval voor zorgen dat u uw borsten niet stimuleert. Dus niet alsmaar eraan voelen of erin knijpen, etc.

Lees ook: