Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 oktober 2010 door Nanny Gortzak

Onrustig drinken en veel dunne poep - is dat normaal? (6 wkn)

Mijn zoontje is nu 6 weken oud en krijgt elke 4 uur borstvoeding. We zijn net naar het bureau geweest en hij groeit goed: meer dan een kilo in 3 weken.

Hij is altijd al wel wat onrustig geweest, maar sinds een week neemt de onrust steeds meer toe. Daarnaast heeft hij veel dunne poep (meer dan 6 keer per dag) en darmkrampen. Voor de krampjes gebruik ik Infacol en Cinababy.

Voeding krijgt hij genoeg. Hij geeft ook makkelijk een golf terug. Hij drinkt elke voeding aan beide borsten.

Mijn vraag: is zo vaak dunne poep normaal? En wat kan ik nog meer doen tegen de onrust? Drinkt hij misschien te veel? Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Antwoord

Vanaf deze afstand is moeilijk te beoordelen of de ontlasting van uw zoon al dan niet normaal is, en of hij al dan niet te veel drinkt. Wat ik wel kan doen, is omschrijven hoe de ontlasting van borstgevoede baby's eruit kan zien, en wat u misschien kunt doen om de voedingen rustiger te laten verlopen.

De eerste weken

Borstgevoede baby's kunnen gedurende de eerste weken van hun leven veel poepluiers hebben. Dat kan variëren van 3 of 4 poepluiers (van flinke omvang) tot een poepluier tijdens of na elke voeding.

Alle kleuren van de regenboog

Die luiers zijn meestal lichtgeel tot mosterdgroen van kleur, en elke kleurcombinatie ertussenin. Soms lijkt de ontlasting haast fluorescerend te zijn, afhankelijk van wat de moeder gegeten heeft.

Eigenlijk geldt dat alle kleuren mogelijk zijn; alleen als er sprake is van bloed in de ontlasting, zowel rood als donkerbruin of zwart, dan is het verstandig om de dokter te raadplegen.

Consistentie

Ook de consistentie kan erg variëren: van zalvig tot dun.

Rond 6 weken, wanneer sommige baby's minder vaak ontlasting hebben en er soms wel 1 of 2 weken tussen twee poepluiers kunnen zitten, kan de ontlasting wat steviger zijn en bruiner. (Als dikke pindakaas, hoor ik moeders soms zeggen.)

Maar ook waterdunne poep, variërend van lichtgeel tot groen, kan voorkomen en volledig normaal zijn.

Totaalbeeld

Belangrijk is altijd om te kijken naar het totaalbeeld, dus niet naar de poep alleen. Als de baby goed groeit, een blije indruk maakt, geen koorts heeft, en geen pijn lijkt te hebben, dan is het niet meteen aannemelijk dat de baby diarree of iets anders bijzonders heeft.

Te veel melk?

U vertelde dat uw zoon onrustig is, last heeft van krampjes, en een golfje melk teruggeeft na de voeding. Samen met de goede groei wekt dat de indruk dat u wel een ruime melkproductie heeft. In dat geval kan het nuttig zijn om het voedingspatroon eens onder de loep te nemen.

U kunt het volgende proberen om de onrust bij uw zoon weg te nemen:

  • Na het eerste toeschieten neemt u hem van de borst en laat u de melk wegstromen. Sommige baby's geven zelf al aan dat ze de melkstroom te heftig vinden, waarna ze de borst loslaten.
  • De tweede toeschietreflex is meestal al minder heftig, waardoor de baby dan rustiger kan drinken. Met als gevolg dat er minder lucht wordt ingeslikt. Ook komt de baby dan toe aan de vettere achtermelk, wat een kalmerend effect heeft op de spijsvertering, met minder krampen, minder windjes, en minder onrust.
  • U vertelde dat uw baby elke 4 uur wil drinken. Die tussentijd is nogal lang voor een baby van 6 weken. Let daarom eens op de vroege hongersignalen:

    - wakker worden;

    - onrustig gedrag vertonen;

    - de handjes naar de mond brengen;

    - smakken;

    - het hoofd richting de borst draaien en de tepel zoeken (herkenbaar als "nee schudden").

Deze signalen zijn vooral goed zichtbaar als de baby geen fopspeen gebruikt en niet ingebakerd is.

Het kan zijn dat eerder drinken aan de borst een minder snelle melkstroom geeft. Ook is met frequenter voeden de melk vetter.

  • U kunt proberen om uw borsten een of tweemaal per dag helemaal leeg te kolven. Bij de volgende voeding kunt u dan normaal de eerste borst aanbieden, en – zodra uw baby dat aangeeft – eventueel ook de tweede borst. Waarschijnlijk zullen de komende paar voedingen dan rustiger verlopen.
  • Wanneer er te veel onrust ontstaat tijdens de voeding, kunt u overwegen om uw borsten weer compleet leeg te kolven. Veel moeders vinden dat dit handiger is, en meer effect heeft, dan telkens een klein beetje melk te laten weglopen aan het begin van de voeding. Na verloop van tijd zal de productie iets afnemen en/of de baby meer melk willen drinken, zodat het aanbod meer in evenwicht raakt met de behoefte van het kind.

Succes gewenst!